בשנים האחרונות השינה שלנו הפכה להיות מאתגרת יותר ויותר, אם זה בגלל סטרס, עומס בעבודה, חרדות וגם ההתמכרות למסכים לא ממש מוסיפה לחגיגה. אז מעבר לאורח חיים בריא שכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית, שעות שינה מסודרות ועבודה על הנפש, יש כמה צמחים שיכולים לעזור לנו לטפל בבעיית השינה שלנו באופן טבעי.
חוסר שינה מצטבר עלול לגרום לנו למגוון רחב של בעיות פיזיות ונפשיות החל ממיגרנות, בעיות קוגניטיביות, עצבנות ועד למחלות קשות, דיכאון וחרדות. אנשים רבים פונים לכדורי שינה כתרופה לבעיות השינה שלהם, כאשר במקום לטפל בשורש העניין, ההבדל בין צמחי המרפא הטבעיים לכדורי השינה הוא גדול, מסביר יגאל קוטין, נטורופת והרבליסט קליני: "הצמחים, בניגוד לתרופות למשל, לא עובדים בצורה כל כך אגרסיבית ומצד שני, יש להם הרבה פחות תופעות לוואי. יש הרבה צמחים שנצטרך להשתמש בהם לאורך זמן כדי שההשפעה שלהם תהיה מיטבית, ויש צמחים שעובדים בצורה אקוטית בדומה לכדורים, אבל הם לא חזקים כמוהם".
הצמחים הם לא גלולות קסם
חשוב להבין, שאמנם הצמחים הם טבעיים ונותנים תוצאות מרשימות בכל מה שקשור לאיזון הבריאות שלנו ולשינה בפרט, אך אין להתייחס אליהם כאל גלולת קסם טוען קוטין. "הצמחים חייבים לבוא יחד עם טיפול שלם שנוגע בגוף, בנפש, בתזונה ובאורח החיים ובכל הפרמטרים".
יש דרכים שונות לצרוך את הצמחים החל מחליטות ועד לכדורים ומיצויים, כאשר הבחירה תלויה בסוג הבעיה ובאדם. לחליטה יש השפעה יותר עדינה מאשר מיצויים או קפסולות, להם יש השפעה חזקה יותר. על מנת לדייק ולהעצים את האפקט של הטיפול בצמחים, לעיתים יש צורך לשלב בין כמה צמחים, מסביר קוטין ומדגיש כי בשביל לטפל בעניין השינה בצורה נכונה, חשוב להבין מה שורש העניין שגורם לנדודי השינה או להפרעות השינה.
הנטורופת יגאל קוטין ממליץ על הצמחים שמועילים לשינה טובה ורגועה אבל לפני כן כדאי להכיר את המשפחות השונות של הצמחים. ישנם 3 סוגי משפחות צמחים שחשוב להכיר:
- הצמחים "המרדימים" – אלו נקראים בשפה המקצועית, רלקסנטים או צמחים סדטיביים, שהם בעצם צמחים שנותנים אותם לפני השינה והם פועלים בכמה רמות הורמונליות ומסייעים גם להרגעה וגם לשינה. צמחים אלו טובים למצבי חרדה, עודף פעילות עצבית, מצבים של היפר, מחשבות מרובות, גוף עצבני ולחץ דם גבוה, ובאופן כללי לאנשים שסובלים מאי שקט.
- הצמחים המרפים – הם בעצם מרפים ומרגיעים את הגוף, ובעיקר את השרירים בגוף. מתאימים לאנשים עם שרירים תפוסים, כמו לספורטאים למשל, ולאנשים עם נוקשות שרירית.
- הצמחים התומכים והמחזקים – הצמחים האלו נקראים בשפה המקצועית אדפטוגניים, ולרוב נותנים אותם במהלך היום כדי לחזק את האדם ולא לפני השינה. השימוש בצמחים האלו עוזר גם לאזן את כל השעון הביולוגי שלנו.
9 צמחים עיקריים לטיפול בהפרעות שינה:
- ולריאנה – צמח השייך לצמחים המרדימים – צמח מאוד פופולארי שמגיע מאירופה ומאזור הודו והוא פועל על מערכת העצבים בכמה דרכים: גם מוליך עצבי שנקרא GABA שהוא מוליך עצבי מרגיע ומשרה שינה, הוא גם משפר הפרשה של מלטונין וגם משפר הפרשה של סרטונין. לוקחים אותו לפני השינה בכדור או בנוזל. לגבי המינונים, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע או להיצמד להוראות היצרן.
- עלי פסיפלורה (ממשפחת המרדימים) –צמח שנחשב לצמח מרגיע ומשרה שינה, הוא מוריד לחץ דם וגם הוא משפיע על ה-GABA, ויש לו השפעה מדכאת על פעילות מערכת העצבים המרכזית. גם הוא נלקח לפני השינה, הוא נמצא בטוח לשימוש וניתן לקחת אותו גם כחליטה, גם כמיצוי וגם ככדור. הוא גם משכך כאבים ואפילו יש לו השפעה על המערכת האנדוקנבינואידית, שהיא בעצם מערכת על שעוזרת לאיזון של כל מערכות הגוף שעליה פועל צמח הקנאביס.
- כשות (ממשפחת המרדימים) – צמח מאוד ידוע לאורך מאות שנים כצמח מרגיע ומשרה שינה. הוא גם עובד על מערכת העצבים המרכזית, המערכת האנדוקנבינואידית וגם אותו אפשר לקחת כחליטה, הוא מרגיע שרירים, מרפה שרירים, מוריד לחץ דם.
הכשות טוב גם להרגעת מערכת העיכול, לאנשים שיש להם כאבי בטן או שסובלים ממעי רגיש. - קמומיל – (ממשפחת המרפים) הקמומיל הוא פופולארי מאוד במטבחים של ימינו, אבל כדי להגיע למצב של טיפול יעיל, עדיף לקחת אותו מאיכות טובה כמיצוי או ככדור. הקמומיל הוא צמח שמשרה רוגע ונעימות בגוף, הוא מרפה שרירים, ומוריד דלקות. גם הוא עובד על הרגעת מערכת העיכול, מרגיע כאבים, מצבים של מעי רגיש, דלקות במערכת העיכול.
- לבנדר – (ממשפחת הצמחים המרפים) בלבנדר ניתן להשתמש גם כצמח לחליטה, למיצוי וגם אפילו בשמן אתרי של הלבנדר במריחה חיצונית. הלבנדר או בשמו העברי אזוביון טוב להרגעת שרירים, כאבי בטן, כאבי ראש, ומאוד טוב במצבים של אי שקט גופני כמו גרד למשל. גם הקמומיל ביחד עם הלבנדר מסייעים להפחתת הגרד בעור.
- מליסה – (ממשפחת הצמחים המרפים) מאוד דומה לקמומיל והלבנדר והרבה פעמים משדכים אותם ביחד. שלושתם עובדים על פעילות עודפת של מערכת העצבים. המליסה עובדת נהדר במצבים של אי שקט, של עודף חום בגוף, אנשים עם דלקות, תסמיני גיל המעבר, ועל מעי רגיז. פחות מתאים לאנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס, משום שיש לה השפעה מרגיעה על בלוטת התריס ולכן במצבים שבלוטת התריס עובדת לאט אז זה לא יהיה נכון לקחת אותה.
- ויטניה משכרת – (ממשפחת הצמחים התומכים והמחזקים) – צמח שהעבודה העיקרית שלו היא בעצם על הסדרה של מקצבים טבעיים, של אותו ריתמוס ביולוגי, שעובד על בלוטת האדרנל ומאוד מתאים לאנשים שסובלים ממתח וסטרס מתמשך. הוא נחשב לצמח מחזק שמתאים לאנשים מתוחים. הצמח עוזר להוריד את רמות המתח במהלך היום. מתאים למצבים של עייפות כרונית ואפילו מצבים של מערכת חיסון חלשה ועיקר העבודה שלו היא על השעון הביולוגי.
- פטריית ריישי – (ממשפחת הצמחים התומכים והמחזקים) – פטריית מרפא שמגיעה מסין מאוד פופולארית לשימוש בתמיכה של מצבי מתח מתמשכים, למצבים של חוסר שקט, לאנשים שהם מאוד אקטיביים, לאנשים עם לחץ דם גבוה, או שסובלים מחולשה גופנית.
- ספלילה – (ממשפחת הצמחים התומכים והמחזקים) – או בשמו הלועזי סנטלה, שייך לצמחים המחזקים, המאזנים, מחזקים את מערכת העצבים, שמסדירים את השעון הביולוגי. הצמח מתאים למצבי היפראקטיביות, לשיפור ואיזון פעילות מוחית וחשמלית ולמצבים של כאבים בגוף, דלקות, זיכרון וריכוז לקוי, מצבים של היפראקטיביות אבל גם מצבים של תשישות וחולשה. הוא לא מרגיע ולא ממריץ אלא מאזן ומחזק.
*הכתבה אינה מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.