אחד ממנגנוני ההישרדות שיש לנו כבני אדם הוא להימנע מסיכון ולהישאר באיזור הנוחות המוכר ואהוב. הנטייה שלנו לשמור על עצמינו באיזור הנוחות עלולה ,לעיתים, לגרום לנו לאמץ מחשבות שמצמצמות את החופש שלנו ולמעשה מונעות מאיתנו להגשים את הרצונות האמיתיים שלנו – אלו הן המחשבות המגבילות.

כדי להישאר במקום הבטוח, נטול הסיכון לא רק שנאמץ מחשבות מגבילות אלא גם נמצא להן דוגמאות סביבינו שמוכיחות אותן, גם אם מדובר במקרים של אנשים בודדים. קחו למשל גבר שחווה חוסר שביעות רצון מהזוגיות שלו. לצד המחשבות של לעשות שינוי, לעזוב, להיפרד, לצד השאיפה למצוא זוגיות נכונה וטובה יותר, יצוצו גם מחשבות מגבילות שימנעו סיכון ויציאה מאיזור הנוחות: "אולי היא תשתנה, מי אמר שתמצא מישהי טובה יותר, עדיף זוגיות כזו מאשר להיות לבד..." לרוב גם נגבה את המחשבות בדוגמות סביבינו: " חבר שלי עזב את בת הזוג שלו ומאז הוא מאוד בודד"

דוגמה נוספת יכולה להיות של אישה שמתלבטת אם לעשות שינוי קריירה. הרצון להתנסות במשהו חדש בוער בה. היא לא מגשימה את עצמה במקום העבודה הנוכחי שלה וחווה תסכול רב ביומיום שלה. במקביל לאותו רצון לשינוי לעיתים יעלו גם מחשבות מגבילות מונעות סיכון, כמו למשל: "יש לי כבר מקום עבודה יציב ובטוח, אני מוערכת מאוד במקום העבודה שלי, מי ירצה להעסיק אותי בגיל 40 +, אולי לא אמצא עבודה בתחום החדש, זה יהיה לא אחראי כלפי המשפחה שלי לעשות עכשיו שינוי."

חשוב לזכור שאותן "מחשבות מגבילות" נוצרות כדי לשמור עלינו, יש להן תרומה לביטחון וליציבות של חיינו, הן שומרות אותנו במקום מוכר. אך יחד עם זאת הן מונעות מאיתנו התפתחות, שינוי, הגשמת רצונות אמיתיים ונאמנות לעצמינו.

דוגמאות אחרות לאמונות מגבילות יכולות להיות משפחה שרוצה לעבור דירה, משפחה שרוצה לטייל בעולם, הורים ששוקלים להעביר את הילד שלהם בית ספר או אדם שרוצה להתחיל לחיות אורח חיים בריא ולשנות את הרגלי התזונה שלו. גם במקרים האלו לצד הרצון לשינוי יווצרו באופן טבעי המחשבות שישאירו אותנו במקום הנוח והמוכר.

אז מה עושים? איך מתמודדים עם אותן אמונות ומחשבות מגבילות ומאפשרים לרצונות האמיתיים שלנו לבוא לידי ביטוי ולפרוץ את איזור הנוחות? הנה 7 טיפים שיעזרו לכם להשתחרר מהמחשבות המגבילות:

  1. השלב הראשון הוא מודעות
    ככל שנהיה מודעים לתהליך הטבעי שמעורר את אותן מחשבות מגבילות נדע להתייחס אליהן ממקום של מודע. כאשר נלמד לזהות את המחשבות המגבילות ואת התפקיד שלהן לשמור עלינו נוכל לתת להן מקום, להבין מדוע הן צצות שוב ושוב, נוכל להכיר בהן ולהגביר את השליטה שלנו במחשבות במקום את השליטה של המחשבות בנו.
  2. הטלת ספק וביקורתיות כלפי המחשבה המגבילה כדרך לשלוט בה
    דרך טובה ויעילה להגברת המודעות למחשבות המגבילות יכולה להיות על ידי הטלת ספק במחשבה המגבילה. אפשר לעשות זאת על ידי שינוי סימן הפיסוק בסופה – במקום נקודה או סימן קריאה נשתמש בסימן שאלה.
    כך למשל, במקום לומר לעצמינו: "אני לא אמצא עבודה בתחום החדש", יש לשאול: "אני לא אמצא עבודה בתחום החדש?" ; במקום לפסוק ש"עדיף זוגיות כזו מאשר להיות לבד", נשאל את עצמנו "האם עדיפה לי זוגיות כזו מאשר להיות לבד?"
  3. לנטרל גורמים חיצוניים
    צרו לעצנכם בהירות לגבי מה אתם צריכים לעשות כדי להתחיל את השינוי. נטרלו שיקולים של כסף, מקום, זמן, ושל מה אחרים יגידו – בהנחה שכל אלו לא פקטור מה הייתם רוצים לעשות?
    נטרול גורמים חיצונייים יכול לסייע בזיהוי הרצון האמיתי שלכם. חשיבה מנוטרלת ממגבלות מובילה אותה לאותנטיות ולנאמנות לליבה שלנו.
  4. חיפוש המוטיבציה לשינוי
    הרצון לשינוי בוער בנו מסיבה מסויימת, חשוב שנזהה את הסיבה הזו, נתמקד בה וניתן לה מקום של כבוד. הזכירו לעצמכם מהן הסיבות שאתם רוצים לעשות את השינוי וכיתבו אותם על דף. ככל שתאירו את המוטיבציות שלכם לשינוי כך תצליחו לנטרל את המחשבות המגבילות. נסו לענות לכל מחשבה מגבילה במחשבה חיובית מהמקום של המוטיבציה האמיתית שלכם לשינוי.
  5. קל יותר להתבונן מבחוץ
    נסו לחשוב מה הייתם מייעצים לחבר אהוב וקרוב או בן משפחה שהיה מבקש מכם עצה אילו היה במצבכם. לעיתים כשאנו מחוץ לתמונה אנו נוהגים בצורה יותר מפוקחת.
  6. הצצה לעתיד
    דמיינו את עצמכם לאחר שעשיתם את השינוי המיוחל/במצב שבו וויתרתם על השינוי – חישבו על עצמכם בעוד שלוש שנים מהיום בשני מצבים: במצב אחד, עשיתם את השינוי המיוחל, בשני – וויתרם על השינוי ואתם באותו מקום. באיזה סנריו מהשניים אתם בוחרים היום? איזו מחשבה מקדמת אתכם אל עבר הרצון האמיתי שלכם. האירו את המחשבה שמקדמת אתכם.
  7. הוכיחו לעצמכם שזה אפשרי
    זהו את החוזקות שלכם שיובילו אתכם להצלחה. אנשים רבים פרצו דרך לפנינו, יש אינסוף דוגמאות בסביבה שלכם ומחוצה לה ששינוי הוא אפשרי כמעט בכל מצב.
    חפשו והתמקדו דווקא בדוגמאות האלו, באנשים שעשו את השינוי שאתם מאחלים לעצמכם והוכיחו שזה אפשרי.
    מפו את החוזקות שלכם, את המשאבים הפנימיים שלכם ואת המשאבים החיצוניים בהם אתם יכולים להיעזר כדי לתמוך בשינוי. כשאנחנו זוכרים מהן החוזקות שלנו אנחנו יכולים לתת גיבוי למחשבות והרצונות האמיתיים שלנו ולנטרל מחשבה מגבילה בחוזקה שלנו.                                                         

הזכירו לעצמכם שכולנו כאן לזמן מוגבל ויש לנו הזדמנות לחיות את החיים שאנחנו  באמת רוצים ומאחלים לעצמינו. זיכרו שהכל אפשרי גם עבורכם. 

 

שהם כרמי כהן היא מאמנת אישית, מלווה אנשים בתהליכי שינוי והשגת מטרות לחיים מלאי הגשמה ומשמעות.