בין אם אתם מעבירים את החופש בבית עם הילדים או שאתם מעבירים את הזמן מחופשה לפעילות מחוץ לכותלי הבית, מדובר בתקופה מאתגרת יותר עם המון פיתויים כמו מזון מהיר, רביצה מול מסכים וסדר יום משובש עקב חוסר מסגרת בעיקר. איך בכל זאת ניתן לשמור על איזון בתקופה הזו? אלו הפעולות הקטנות שעושות את כל ההבדל:
- צרו סדר יום- אחד הדברים שעלולים לשבש את ההורמונים בגוף ואת הבריאות בכלל, זה שיבוש שעות השינה והערות. באופן אוטומטי, הורים משחררים יותר בחופשות ונותנים לילדים להישאר ערים עד מאוחר ולהתעורר ביקיצה טבעית. כשזה קורה מדי פעם, הגוף מצליח להתאזן, אך כשמדובר בחופש גדול למשך זמן ארוך וימים רבים ברצף, הגוף שלנו עלולל הגיב ולצאת מאיזון. הגוף שלנו אמור להיות ער ביום כשהשמש מאירה ולישון בשעות בהן יש חושך. ההורמונים שלנו מושפעים מכך ולכן לא מומלץ להפוך את היום והלילה לאורך זמן. למרות החופש, דאגו לסדר יום בו מתעוררים יחד בשעה קבועה, אוכלים יחד ארוחת בוקר בריאה, עושים פעילות משותפת והולכים לישון בשעות קבועות.
- הציבו גבולות- ילדים וגם אנשים בוגרים זקוקים לגבולות. בדיוק כמו שאנחנו לא יכולים לאכול כל מה שאנחנו רוצים וללא הגבלה בלי שהגוף יגיב בהתאם, גם הילדים זקוקים לגבולות ברורים גם בחופש. לעיתים חופש מתפרש ככאוס ויש להבהיר שלא לכך התכוון המשורר. דאגו לגבולות לעצמכם כהורים וגם לילדים. הגבולות יעזרו לילדים בהמשך החיים לשים גם גבולות לעצמם אם זה בבריאות ובכל דבר בחיים. בנוסף להגדרת שעות שינה ברורות, ושעות אכילה מסודרות, כדאי להגביל גם את שעות המסכים, שעלולי לפגוע בין היתר בראייה וביציבה.
- ביחרו פעילויות שמשלבות תנועה- יש לנו מגוון אפשרויות לבילוי עם הילדים, הבעיה היא שרוב הפעילויות מכילות יותר מדי ג׳אנק פוד ופחות מדי תנועה, אז אפשר גם ליהנות מסרט עם פופקורן או ממסעדה, אבל השתדלו מדי יום גם לעשות פעילות כלשהי שמזיזה את הגוף. זה יכול להיות שחייה, ריצה או הליכה משותפת, טיול אופניים של כלה משפחה, קפיצה על טרמפולינות, ריקוד או אימון משותף.
- הכניסו הביתה רק מה שצריך- נסו לא להכניס ממתקים וחטיפים הביתה. לא כי אסור אלא כי אם זה נמצא, זה אומר שזה מומלץ. את הדברים האלו תאכלו רק מחוץ לבית. הכניסו הביתה מאכלים בריאים. מלאו את הבית בפירות ובירקות והניחו אותם במרכז שולחן האוכל, כדי שזו תהיה הבחירה הראשונה של בני הבית. מה שננגיש זה מה שהמוח שלנו יקלוט וירצה. נסו לבחור בפירות מגרים בכל הצבעים על פני עטיפות חטיפים בכל הצבעים.
- עשו ספורט ליד הילדים- דוגמה אישית היא מושג המפתח, הילדים שלנו קולטים את כל מה שאנחנו עושים ומבינים שזה הדבר הנכון גם בשבילם. אם תרבצו ברוב היום על הספה מול הטלוויזיה, תקטרו על כך שאתם צריכים להתאמן ותבריזו מאימונים, ככל הנראה שהילדים שלכם יחשבו שלהתאמן זה משהו לא נעים ושהמסכים עדיפים. לעומת זאת, אם תתאמנו ליד הילדים ותראו להם איזו הרגשה טובה האימונים נותנים, ותראו דוגמה אישית לבריאות, גם הם ישמחו להתאמן אתכם ואף יעשו זאת בכיף מבלי שתבקשו.
- במקום לומר מה אסור, ספרו והציעו מה שמומלץ- אנחנו לא אוהבים לשמוע מה אסור לנו, וכשאנחנו שומעים שמשהו אסור לנו, אנחנו נכנסים לתודעת פחד או שרוצים את הדבר האסור עוד יותר. במקום לומר לילדים ״אסור ממתקים״, למדו אותם מה מטיב עם הגוף, הציעו פירות, פרי יבש, עוגיות או עוגות בריאות בהכנה ביתית.
- העדיפו מים- משקאות ממותקים ומוגזים, מכילים המון סוכר וצבעי מאכל שאינם בריאים לנו או תחליפי סוכר שמזיקים לגוף. אז מה עושים? שתו מים והכינו מדי יום קנקן מים בטעמים. הכניסו פנימה לימונים, נענע, מלפפונים, אבטיח, פירות יער או כל מה שאתם והילדים אוהבים.
- מכינים אוכל יחד בבית- בחופש אנחנו אוהבים לאכול בחוץ והרבה פעמים מתעצלים לבשל. הכניסו את הילדים למטבח ביחד אתכם והכינו אוכל בריא בעצמכם תוך כדי שתסבירו להם מה אתם עושים וכיצד זה מועיל. הבישול במטבח יעניק להם חוויה, לימוד, והרגלי אכילה נכונים יותר.
- אכלו יחד- קבעו לעצמכם זמנים קבועים לארוחות משותפות משפחתיות. בכך תקטינו את הצורך בנשנושים בלתי פוסקים וגם תהנו מאווירה משפחתית משותפת. חתכו ירקות בכל הצבעים בכל ארוחה בצורה מפתה שגורמת לרצות לאכול מהם.
שרון ינובסקי קפלן היא מאמנת כושר ויועצת לתזונה טבעית