אפשר לומר שבשנת 2019 הפקה של מסיבת בת מצווה מקורית הפכה להיות משימה כמעט בלתי אפשרית. מה עוד לא ראינו? טיסות לחו"ל, הופעות אורח של סלבס, מסיבות בריכה ממותגות, אבל בזמן שכולם מחפשים את הכי מקורי, ילדה אחת הצליחה למצוא, עם חגיגת בת מצווה מפתיעה, מיוחדת, ובעיקר כזאת שעושה הרבה טוב – מיוזמתה האישית.
כשנועם בניתה (12) מצורן הייתה קטנה, גם היא חלמה על בת מצווה מהסרטים, עם אולם ענק, כמה שמלות, מזנון מפואר, וכמובן טיסה לחו"ל. אלא שככל שהתקרב הרגע שבו מתחילים לתכנן באמת את האירוע המרגש, היא הבינה שהיא לא באמת צריכה את כל זה. "אני לא רוצה שזה יהיה הזיכרון שלי עוד כמה שנים", היא מסבירה, "מבחינתי בת מצווה היא לא סתם מסיבה גדולה – היא נקודת הזמן שבה אני עוברת ממצב של מי שנעזרת למי שיכולה גם לעזור. זה בעצם שער לבגרות, אני עדיין ילדה אבל קצת יותר בוגרת, עם קצת יותר ציפיות מהעולם ולעולם יש קצת יותר ציפיות ממני".
במקום לקבל את כל מה שחלמה עליו תמיד, נועם החליטה שבבת מצווה שלה היא רוצה לתת מעצמה, והודיעה להורים שלה שלא תהיה מסיבה גדולה, אלא פרויקט גדול. "ההורים שלי מחנכים אותי שלמרות שאני מקבלת את מה שאני רוצה, זה לא אומר שאני צריכה לחשוב רק על עצמי", היא מסבירה, "חינכו אותי לחשוב על האחר, שלא תמיד מקבל את כל מה שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה וכמה שהוא רוצה".
"לקחתי את בת המצווה – ובאמת עשיתי בה מצווה"
וכך נועם החלה לחשוב ביחד עם ההורים שלה מה לעשות. "התחלתי לחפש מקומות שאוכל להעניק להם, ובמקרה הגענו למקום בשם 'החצר הנשית'", היא מספרת, "ישר כשנכנסתי לשם ידעתי שזה המקום שאני רוצה לעשות בו את הבת מצווה שלי, שזה משהו ששווה לעשות, שישאיר חותם".
החצר הנשית היא עמותה פמיניסטית שמפעילה מרחב פתוח ובטוח לנשים ונערות בגילאי 13-30 שחוות מצבי הדרה וסיכון, ומלווה אותן בהתמודדות עם הגיוס לצבא, שירות לאומי, הכנה לתעסוקה, מיצוי זכויות, סגירת חובות, רכישת השכלה, התמודדות עם הטרדות מיניות, דימוי גוף ועוד. סניף העמותה בנתניה, שנקרא "בית מיכל", שאליו פנתה נועם, ממוקם בשכונת חפציבה המאוכלסת ברובה על ידי משפחות יוצאי אתיופיה, ומשרת מדי יום בין 20-30 צעירות.
נועם והוריה פנו למנהלת הסניף, וביחד איתה החליטו לסייע בשיפוץ המקום בתקציב של 25 אלף ש"ח, כולל שלושה חדרי לימוד והחצר הגדולה שבמתחם, והקמת חנות חברתית שבה יוכלו הנערות למכור חלק מהתכשיטים שהן מכינות לצד בגדי יד שניה, וליצור לעצמן עוד מקור פרנסה.
על מנת להגיע לתקציב הזה, פתחה נועם פרויקט מימון המונים, שבו הזמינה את הציבור לסייע לה לגייס את הכסף לפרויקט בתמורה לפיג'מות מקולקציה שעיצבה וייצרה בעצמה לצד תשורות נוספות שתרמו החברים והמשפחה כמו משחקים, סדנאות אינסטגרם, יוגה, שעות אימון ועוד. "גייסנו מתנות בשווי 35 אלף שקל, ואם נצליח למכור הכל נוכל אפילו לממן שיפוץ יותר רחב", היא מספרת. הגיוס יימשך עד סוף החודש, ועד היום כבר הגיע ל-35 אחוז מהיעד הסופי.
את השיפוץ עצמו יבצעו לצד נועם חבריה ובני משפחתה, שיגיעו ליום מיוחד של עשייה חיובית משותפת. "עשיתי גם מסיבה פשוטה יותר עם כל החברים, אבל באירוע המצומצם הזה שיתפתי רק את בני המשפחה ואת החברים הקרובים שלא יעלו איתי לאותה חטיבה", היא מסבירה, "בהתחלה החברים והמשפחה לא כל כך הבינו את הרעיון, אבל כשהם הבינו, כולם ממש רצו להתגייס למשימה ולהגיע לעזור, גם בתרומה וגם בעשייה. גם המשפחה מאוד תמכה והתלהבה מהרעיון המקורי".
"נועם לא ויתרה על מסיבת בת מצווה, אלא הרוויחה אותה בצורה קצת אחרת", מדגישה אמה, מירן בניתה. "אני מרגישה שלקחתי את היום הזה שקוראים לו 'בת מצווה', שבשנים האחרונות הפך להיות שם נרדף למסיבה גדולה, ועשיתי בו באמת מצווה".