כמעט כולנו כבר הספקנו לשמוע על כתמי הפלסטיק הענקיים שמכסים את הימים והאוקיינוסים, וגם אם כבר הפחתנו את השימוש שלנו בפלסטיק, קשה שלא לחשוב מה אפשר לעשות עם הנזק שכבר נעשה. לפני שנה בדיוק שודר ב-BBC סרטון של הצלמת קרוליין פאוורס, שבו תועדו גלי פסולת פלסטיק ענקיים בחופי האי רוטאן שבהונדורס. מנכ"ל חברת סודהסטרים דניאל בירנבאום, שהוא גם סקיפר מנוסה, לא נשאר אדיש והחליט למצוא פיתרון.

כך, חברת סודהסטרים, שבדרך כלל ניגשת למים מזווית קצת שונה, גייסה את היכולות שלה לטובת הסביבה. החברה השיקה את Holy Turtle ("הצב הקדוש") – מתקן לניקיון פסולת פלסטיק ממקורות מים פתוחים, ובעיקר רדודים, כמו בקרבת חופים – אזורים שעדיין לא נמצא פתרון לאיסוף פסולת מאסיבי בהם. ה"צב" הענקי משתרע לאורך כ-300 מטר ולוכד פסולת צפה, בזמן שחורי האוורור הגדולים שלו מגנים על בעלי החיים שסביבו. את ההשראה למתקן החדש קיבלו המהנדסים ממערכת שמטפלת בבעיה קשה אחרת באוקיינוסים – שמן שנשפך למים, שאותו אוגרת המערכת שפותחה על ידי חברת ABBCO בפלורידה.

החודש המערכת יצאה לדרך בפעם הראשונה, ובאופן טבעי, המקום שנבחר לפיילוט הוא הים הקריבי לאורך חופי האי רוטאן, לשם גררו את המתקן הענק שתי ספינות ימיות. הפיילוט הוא הניסיון הראשון הידוע בו חברה מסחרית מבצעת ניקיון באוקיינוסים. "אנחנו לא יכולים לנקות את כל הפסולת הפלסטית ברחבי העולם", אמר בירנבאום, "אבל אנחנו צריכים לעשות כל שביכולתנו כדי לנקות את מה שכן אפשרי".

סודהסטרים בהונדורס (צילום: bluewater media)
סודהסטרים בהונדורס|צילום: bluewater media

הפסולת שה"צב" יאסוף תשמש בהמשך ליצירת תערוכות שונות להעלאת המודעות וחינוך צרכני לצמצום צריכת הפלסטיק החד פעמי לכל צורותיו – כוסות, קשים, שקיות ובקבוקים ברחבי העולם. "מדי שנה נכנסות יותר מ-8 מיליון טונות של פלסטיק לים, והוא לא נעלם", אמר בירנבאום, "הוא נשבר לחלקיקים זעירים, צף באוקיינוס, מסכן את חיות הים ומסיים אצלנו בצלחת. אנחנו חייבים להתחייב לשנות את הרגלינו, לחפש פתרונות לשימוש רב פעמי ולהפסיק להשתמש בפלסטיק חד פעמי".

סודהסטרים בהונדורס (צילום: bluewater media)
סודהסטרים בהונדורס|צילום: bluewater media

המשלחת של החברה שיצאה לאזור כללה 150 מנהלים של החברה מ-45 מדינות, מומחי סביבה בינלאומיים, ארגונים ירוקים, פקידי ממשל מהונדורס, וגם מאות ילדים מבתי ספר מקומיים, שלא רק עבדו לצד המנהלים, אלא גם הפכו בעצמם לשגרירים למען הסביבה בקהילותיהם, לאחר שנפגשו עם מיטב מומחי איכות הסביבה – מייסדת קרן Plastic Soup Fundation מריה ווסטברוס, הצלם כריס ג'ורדן שהציג ביצירתו "אלבטרוס" את הטרגדיה הסביבתית באי מידוויי באוקיינוס השקט, חוקרת הפלסטיקה הימית ממכון אלפרד-וגנר לחקר הפולאר והים בגרמניה לורה לייבה, מייסדת מיזם ניקיון החופים אלנה גונזלס והיועצת לאחריות חברתית מישל מג'יה.