ביום חמישי האחרון, ב-10 בינואר, היה אמור אוהד שמש ז"ל, שנפל במבצע צוק איתן חמישה חודשים בלבד לאחר שהתחתן, לחגוג את יום הולדתו ה-32. במקום חגיגות יום הולדת, התאספו באשדוד, העיר שבה נולד וגדל, מעל 1,200 מתנדבים, שהגיעו כדי לתרום מעצמם למען אוכלוסיות חלשות בעיר, במסגרת יום ההתנדבות "יום בעקבות השמש".
זו השנה הרביעית שיום ההתנדבות הזה מתקיים לזכרו של שמש. "זה יום מעשים טובים שהמטרה המרכזית שלו היא ללכת בדרכו של אוהד", מסבירה אמו, שרה שמש. לדבריה, היום הזה גם מהווה את שיא פעילותה של עמותת שמש, שהוקמה שנה אחרי נפילתו של שמש במטרה להנציח את פועלו, ופועלת באשדוד בעזרה לאוכלוסיות חלשות על ידי עשייה בתחומי החברה והספורט.
"אוהד היה איש של עשייה חברתית, הוא אהב אנשים ובעלי חיים", מספרת שמש, "המשפט שהוביל את החיים שלו היה – השמיים הם הגבול, והדרך דרך ארץ, ואת המשפט הזה חרטנו על הקבר שלו. הערכים שלו לא היו סתם מילים, והעשייה שלו הייתה באמת דרך כל הערכים של נתינה, עזרה, להתייחס לאחר כשווה. אני חושבת שלכן הוא נגע בהמון אנשים. הוא היה צנוע, ורק אחרי שהוא נהרג גיליתי דרך אנשים שהגיעו וסיפרו לי כמה הוא עשה ותרם".
"אוהד רצה לראות במדינה פחות גזענות, ויותר שיוויון וכבוד"
שמש, ששירת בשירות הסדיר בסיירת גבעתי, הצטרף לשורות השב"כ אחרי שסיים את התואר השני, אבל לצד כל אלו התמיד בעשייה חברתית מאז שלמד בתיכון: "אוהד אהב מאוד כדורסל, ובגיל 16 זכה בפרס מצוינות על שם אילן רמון, על בית חם שהקים לילדים חסרי אמצעים באשדוד, עם חוגי ספורט, עזרה בשיעורי הבית וגם ארוחות צהריים", מספרת שמש, "בכספי הזכייה הוא הקים קייטנת כדורסל ללא תשלום וקנה לכל הילדים ספרים ונעליים". בהמשך, שמש גם למד ליצנות רפואית, השתתף במשלחת הומניטרית מישראל להאיטי כדי לסייע לקורבנות רעידת האדמה ועוד.
"כשהוא היה בן 17 הוא היה פעיל בארגון LEAD, והם עשו קפסולת זמן שבה כל אחד כתב איפה הוא רוצה לראות את עצמו בעוד עשר שנים. הוא היה אמור לפתוח את הדף כשיהיה בן 28, אבל אוהד נהרג, וקראו לי לפתוח את הקפסולה במקומו. בדף היה כתוב איך הוא רוצה לראות את המדינה שלנו בעוד שנים – עם פחות גזענות, יותר שיוויון, שכל אחד יתייחס לשני בכבוד. הוא לא כתב על עצמו בכלל, רק על החברה. זה היה מדהים".
"אנשים בהלם ממה שעשינו בעיר ביום אחד"
'יום בעקבות השמש' התקיים כמדי שנה בשיתוף העירייה ותיכון מקיף ד' באשדוד, שם למד שמש. הפעילות התמקדה השנה בשיפוץ, תיקון וצביעה של בתים ומבנים שמשרתים אוכלוסיות מוחלשות כמו קשישים וניצולי שואה, משפחות מרקע סוציו-אקונומי קשה, עולים חדשים, מועדוני נוער בסיכון ועוד. "זה יום שכולו נתינה ועזרה, ובאשדוד יש הרבה אנשים קשי יום, כך שזה הדבר שהכי נדרש", מספרת שמש, "הצלחנו גם לאסוף ציוד וריהוט לבתים. הייתה מישהי נוספת ששיפצו לה את הבית והמתנדבים לא סיימו אז הם באו אליה שוב בשישי לסיים וראו שאין לה אוכל וקנו לה אוכל לשבת. אנשים בהלם ממה שעשינו בעיר ביום אחד".
בפעילות ההתנדבותיות לקחו חלק בני נוער, חיילים ומתנדבים מכל רחבי הארץ, ובהם גם כוכבי הסדרה פול מון. "השנה היו שיתופי פעולה ספורטיביים בין חיילים לתלמידי תיכון, בעיקר כאלו שקשורים לכדורסל", מספרת שמש, "עשינו גם יום ספורט בכמה גני ילדים, שילבנו בזאר של מכירת בגדים, ואביגדור קהלני הגיע להרצות על מנהיגות בפני תלמידי התיכון. זה היה מדהים איך הכל התחבר למה שאוהד אהב ועשה".
שרה מודה שהפעילות שהכי ריגשה אותה הייתה זו שהתקיימה בגני הילדים: "ראיתי את הילדים הקטנים עם החולצות והכובעים של העמותה עוברים את הכביש יד ביד, וזה היה רגע השיא האישי שלי ", היא מספרת, "זה ריגש אותי כי אוהד כל כך דאג לילדים ותמיד אמר לי – אימא, הילדים והנוער זה העתיד של ישראל, וכבר מהתחלה צריך להקנות להם ערכים של נתינה, עזרה ואחדות".
"אני ממשיכה את הדרך שלו"
היום זכה לתגובות נלהבות, גם מצידם של המתנדבים וגם מצידם של תושבי העיר שקיבלו מהם סיוע. "כולם רוצים לדעת עוד על אוהד. שואלים מי הוא היה, מה הוא עשה בחייו ולמה עושים כזה פרויקט גדול למענו. זה אפילו יותר חשוב להם ממה שאנחנו נותנים להם", אומרת שרה, ומספרת על אחת הנשים שמתנדבים הגיעו לצבוע את ביתה: "היא אמרה להם – איפה הקבר של החייל הזה? אני רוצה ללכת להדליק שם נר".
"אני מרגישה שהוא איתנו ואומר לי – יופי אימא, כל הכבוד על מה שאתם עושים", אומרת שמש, "אני ממשיכה את הדרך שלו, וזה ממלא אותי. זה היום הכי חשוב לנו בשנה. החברים של אוהד ומקיף ד' הם אלו שעוזרים לעמותה ומחזיקים אותה ואותי. לראות 1,200 אנשים עוזרים ונותנים מעצמם, זה היה ממש כמו מבצע צבאי חיובי. משנה לשנה אנחנו גדלים ומתרחבים ומצליחים לגעת בהרבה יותר אנשים, ואני מקווה להמשיך כל עוד אני אוכל, כל עוד יהיה בי כוח".