הסיפור הזה מתחיל בחברות אמיצה. חברות שנרקמה בין אמהות כמו שהיא בדרך כלל נרקמת – דרך הילדים כמובן. אבל הסיפור הזה הוא גם סיפור על הכוח של חברות – הכוח האדיר והמרגש של קהילה שלמה שהחליטה להירתם כדי להציל חיים.
לפני למעלה משנתיים החלה להיפגש לראשונה חבורת אימהות צעירות בפעילות במרכז צוציגן התל אביבי, שמציע מסגרת ייחודית של "גן עם הורה" לאמהות שעדיין נמצאות בבית עם הקטנטנים. הגנן עידן נצר, המייסד ומי שמנצח על הממלכה הקסומה הזאת, השכיל לייסד סביבו מסגרת אהובה ותומכת של הורים וילדים, ולא עבר זמן רב עד שהתגבשו בה חברויות של ממש. "החבורה הזאת הפכה להיות חלק מאד משמעותי בחיים של כל החברות בה", מספרת ליאת, אחת האימהות, "היינו נפגשות בגן ומחוצה לו, וממש הרגשנו שמצאנו חברות חדשות לחיים".
זמן לא רב לאחר מכן, גילתה אחת מחברותיה של ליאת בגן, יפה, שהוירוס בקיבה שלקתה בו, הוא למעשה שלב מתקדם של סרטן אלים, שהתפתח במהירות כתוצאה מהאבחון השגוי. בתה הקטנה הייתה אז בת שנה ובנה הגדול בן 7, והידיעה המפתיעה הותירה את קבוצת החברות המומה וכואבת. "יפה תמיד הייתה הרוח החיה בחבורה והחוט המקשר בין כולם", מספרת ליאת.
מצבה של יפה היה קשה כל כך, שהרופאים בארץ כמעט הרימו ידיים, והציעו לה לבחון אלטרנטיבות רפואיות בחו"ל, שכרוכות בסכומי כסף לא מבוטלים. "הבנו שאנחנו חייבות להתעשת ולחשוב איך אנחנו עוזרות ליפה להציל את חייה", מספרת ליאת. "ישבנו ביחד עם עידן הגנן, והתחלנו בסיעור מוחות סוער". החברות הבינו די מהר שהן צריכות כיוון שונה. "לא רצינו לגייס את הכסף ממקום של מצוקה, דרך הצגתה של יפה כחולה ומסכנה, אלא מתוך מקום של חוזקה, מתוך שמחה וסולידריות", מספרת ליאת. "רצינו לייצר אירוע משמח, שיהלום את האופי של יפה כאישיות שמחה ומלאת חיות, ומכיוון שנקודת החיבור של כולנו הייתה דרך הילדים, החלטנו להרים הפנינג ענק לילדים והורים".
מאות פניות להתנדבות תוך כמה שעות
אביהו מיזן, מנהל המרכז הגאה שבו ממוקם הגן, מיהר להציע את המרכז כמקום לאירוע ההתרמה, והחברות יצאו לחפש אחר הפעלות מעניינות ואיכותיות להפנינג, שבאמצעותו יגייסו את הכספים. הן העלו פוסטים בקבוצות מקומיות בפייסבוק ופנו לקבילה בבקשה לקחת חלק בהפקת האירוע. "ביקשנו מהם לקחת הפוך את המקצוע או התחביב שלהם ולהפוך אותו לתרומה נטו לכמה שעות בשבת אחת".
מה שקרה שעות ספורות לאחר מכן השאיר אותן פעורות פה: עשרות הצעות, שבמהירה הפכו למאות, החלו להצטבר לכדי קשת רחבה ובלתי נגמרת של תרומות: "מאפרות התנדבו לעשות ציורי פנים, קוסמטיקאיות התנדבו לעשות פינות טיפוח, צלמים הציעו לבוא לתעד. קיבלנו תרומות מהוצאות ספרים, בגדי מעצבים מדהימים, סדנאות עיסוי, שזירת פרחים, בובות ענק של כוכבי ערוץ הופ ועשרות נשים עצמאיות שתרמו שוברים לעסקים שלהן. גולת הכותרת הייתה ההתגייסות של כוכבי מופע הילדים 'ענן על מקל'', שהעניקו הופעה בלתי נשכחת". מבול הפניות הזו ריגש אותן עד דמעות. "התובנה שזה יכול לקרות לכולנו מטלטלת. הסיפור הזה נגע בכל כך הרבה אנשים, וההירתמות המטורפת הזו הדהימה אותנו".
יוזמה של כמה חברות הפכה לפרויקט של קהילה שלמה
מאות אנשים הגיעו להפנינג ההתרמה, והוא התברר כהצלחה מסחררת: "עבדנו יום ולילה כדי לרתום את כל מי שבסביבה, והצלחנו לגייס סכומים רציניים", מספרת ליאת, אך מבחינתן זו הייתה רק ההתחלה. "שבועיים אחרי ההפנינג המשכנו לפרויקט הבא, והצלחנו למכור דרך הפייסבוק 300 כרטיסים למופע הילדים 'שירים לעמליה', שתרמו לנו אנשי המופע וזאפה ת''א. בחוץ פתחנו מתחם הפנינג נוסף שכולו בהתנדבות, והצלחנו לגייס עוד כספים", היא אומרת, ומספרת שהן ממשיכות לתכנן בלי הפסקה עוד ועוד אירועים חוויתים להורים וילדים ושאמצעותם יוכלו לייצר תוכן מהנה, לתרום ולהיתרם.
בצד ההצלחה המרגשת, ההתגייסות האדירה הזאת גרמה לחברות להבין לראשונה כמה כוח יש לקהילה שהן חיות בה. "מעבר לסכומים הנאים שהצלחנו לגייס להצלת חייה של יפה, נפעמנו לגלות כמה עוצמתי הוא כוחה של הקהילה של הקהילה, הפיזית והוירטואלית כאחד, שהתגייסה בכוחות אדירים למען האישה הזאת. גילינו כל כך הרבה אנשים טובים באמצע הדרך שלא הכרנו קודם, והם ממשיכים ללוות אותנו גם כעת, כשכל סכום ממשיך לסייע למסע הריפוי. כשכל אחד תורם משהו קטן מחלקת האלוהים שלו השינוי שמתרחש הוא גדול ומשמעותי”.
יפה עצמה שותפה מלאה לכל המהלכים, ומודה למאות האנשים שנרתמו להצלתה. "היא מלאת אנרגיה ואופטימיות ונלחמת בכל הכוח", מספרת ליאת. "בימים אלה היא נמצאת בטיפולים בבית החולים איכילוב וכולנו מאמינים שאם מישהי יכולה לנצח בגדול, זאת היא".
אם גם אתם מעוניינים לסייע, אתם מוזמנים לפנות לליאת וורהפטיג מסינג במייל: liat@tara-il.com