אחת הבחירות החשובות ביותר שלנו כאזרחים במדינה דמוקרטית, עוד לפני הבחירה במפלגה כזו או אחרת, היא קודם כל ללכת להצביע. אלא שעבור אנשים עם מוגבלויות, המהווים 20% מהאוכלוסייה, לא פחות מ-24 מנדטים בסך הכל, לא ממש מדובר בבחירה, ולעיתים, מכורח הנסיבות, הם נאלצים לוותר על זכותם הדמוקרטית.

"יש הרבה סיבות שאנשים עם מוגבלויות לא יוצאים להצביע", אומרת נופר אלקבץ מתנועת LINK20 לקידום צעירים עם מוגבלות מיוזמת קרן משפחת רודרמן, "לרוב הם זקוקים למלווה שיבוא איתם לקלפי, אבל מכיוון שזה יום שבתון, הם נאלצים לשלם לו 200%. יש גם כאלו שאין להם איך להגיע, או שחוששים שהקלפי לא תהיה נגישה".

עכשיו, יוזמה חדשה של חברי התנועה מנסה לשנות את המצב, ולתת מענה לאותם אנשים בעזרת מתנדבים שיסייעו להם ביום הבחירות, כל אחד על פי צרכיו. "יש כאלו שצריכים עזרה בהגעה לקלפי, יש מי שזקוקים רק לליווי בקלפי, ויש מי שצריכים עזרה בביצוע ההצבעה עצמה", מסבירה אלקבץ, "לקחנו על עצמנו לעזור לכל אחד למצוא מתנדב שמתאים לו, כדי שלא נפספס כל כך הרבה מנדטים בגלל עניינים לוגיסטיים".

"שלא צריכים לשכב על הכבישים ולהפגין כדי שיקשיבו לנו"

היוזמה עלתה כחלק מקמפיין רחב יותר שמטרתו להעלות את אחוז ההצבעה בקרב אנשים עם מוגבלויות, לצד סרטון בכיכובו של ח"כ איתן כבל שהופץ בתחילת השבוע במטרה לעודד אותם לצאת להצביע למרות הקשיים, כדי להשפיע על המציאות היומיומית שלהם. "הסרטון אמנם הומוריסטי, אבל המצב היום מאוד עצוב", אומרת אלקבץ, "אף מפלגה לא מתחייבת לעזור לאנשים עם מוגבלויות, וזה לא מופיע בצורה מפורטת באף מצע, ולכן הרבה מהם לא יודעים למי להצביע וחוששים להתאכזב כשמי שיצביעו לו לא יעשה שום דבר למענם. אני רוצה שאחוזי ההצבעה יעלו ושחברי הכנסת יבינו שהם בעמדת השפעה, וחשוב שהם יעזרו לנו – שלא נצטרך לשכב על הכבישים ולהפגין כדי שיקשיבו לנו, אלא נוכל פשוט להגיד את מה שאנחנו חושבים בקלפי".

סיבה נוספת למאמצים הרבים שמושקעים כדי לגרום לאנשים עם מוגבלויות להצביע, היא ליצור אצלם תחושת שייכות. "כמו שאנחנו מצפים לקבל את כל מה שמגיע לנו – זכויות, קצבאות, מכשירי ניידות – אנחנו צריכים גם למלא את החובות הבסיסיות שלנו", מסבירה אלקבץ, "אין לנו זכות לבקש ממפלגה לדאוג לאנשים עם מוגבלויות, אם לא יצאנו להצביע בבחירות. ברגע שהצבענו למפלגה מסוימת אז יש לנו גושפנקה להגיד – הצבענו לכם, ציפינו שתעשו כך וכך, עכשיו חובתכם לקיים".

"הזדמנות ליצור ולהעצים את קשרי הקהילה"

על מנת לגייס מלווים, הפיצו חברי הפרויקט ברשתות החברתיות פוסט שקורא לקהל הרחב להתנדב ביום הבחירות. הפרסומים מפנים את המעוניינים להתנדב לקבוצת פייסבוק שבה הם יכולים להציע את עצמם כמלווים, בעוד שאנשים עם מוגבלויות יכולים לבקש בה מלווה. חברי הפרויקט אוספים את כל ההצעות והבקשות, ומתווכים בין המתנדבים למבקשים לפי אזור מגוריהם, שעות הזמינות שלהם ועוד. "יש כאלו שמוכנים להסיע אנשים עם מוגבלויות לקלפי אבל אין להם רכב, או אנשים שמוכנים ללוות רק בקלפי עצמה", מדגימה אלקבץ, "אנחנו דואגים למקסם את העזרה כך שלא תהפוך לטרחה ותסייע בצורה הכי טובה. אין לנו עניין להיות נטל, אלא לבקש מאנשים שגם ככה הולכים להצביע גם להתנדב על הדרך. זאת גם הזדמנות ליצור ולהעצים את קשרי הקהילה, כי יכול להיות שאחרי החוויה המשותפת שני הצדדים אפילו ירצו לשמור על קשר. בסופו של דבר, זאת מטרת העל של LINK20 – לשלב אנשים עם מוגבלויות כחלק בלתי נפרד מהחברה".

לצד הפנייה לקהל הרחב, מגייסים חברי הפרויקט מלווים מתנדבים גם דרך פרויקט "שיבולים" של תנועת LINK20, שמטרתו לשלב אנשים עם מוגבלויות במכינות קדם צבאיות, ובהמשך גם בתפקידים שונים בצה"ל. במסגרת היוזמה התבקשו התלמידים שלומדים במכינות לצד צעירים עם מוגבלויות להתנדב כמלווים ביום הבחירות. "הם מכירים את המציאות הזאת וחווים אותה במכינה, אז זאת ההזדמנות שלהם לעזור גם בנושא כל כך חשוב כמו הבחירות", אומרת אלקבץ.

נכון להיום, פחות משבוע לבחירות, כבר הצטברו לדברי אלקבץ המון פניות של אנשים עם מוגבלויות שמבקשים סיוע של מלווים מתנדבים כדי להצביע, אבל עדיין לא מספיק הצעות של מתנדבים כדי לסייע לכולם. "אנשים לא תמיד מבינים את החשיבות של זה. כדי להתנדב ולעזור לאחרים להצביע צריך להבין בכלל את הערך של ההצבעה והבחירה", אומרת אלקבץ, "אני מקווה שנצליח להשיג מתנדבים עבור כל מי שצריך".