ימי הקיץ הלוהטים כבר כאן, ואם זה לא מספיק, האש שכובשת את הדרום והאש שעשויה להתלקח בכל רגע בצפון גם הן לא מרגיעות במיוחד. אבל במקום לייצר רגיעה, השיח הציבורי המתלהם, המסית, המפלג והגזעני שמגיע לעיתים קרובות מנבחרי הציבור שלנו, משלהב ומלהיט את הרוחות עוד יותר, מחלחל מטה דרך התקשורת והרשתות החברתיות, ומביא לפילוג בחברה הישראלית.

מסקר שערכה לאחרונה תנועת דרכנו עולה ש-70 אחוז מהישראלים חושבים שהשיח הפוליטי בישראל מתדרדר למקום מסוכן של הסתה ופילוג, 73 אחוזים חושבים שהאיום הפנימי בפילוג, מסוכן לעתידה של ישראל לא פחות מאשר האיומים עליה מבחוץ, ורק 10 אחוזים חושבים שרוב הפוליטיקאים בישראל מהווים מודל לחיקוי לשיח נקי ומכבד.

אבל לדברי פולי ברונשטיין, מנכ"לית ומייסדת תנועת "דרכנו", הפתרון לבעיה הזו עומד להגיע בקרוב דווקא מכם. "אחרי הבחירות ב-2015 הבנתי שהמציאות שלנו השתנתה", היא אומרת, "הרשתות החברתיות השפיעו על היכולת שלנו להיחשף לדעות שונות משלנו. אנשים מפחדים להביע דעה שלא תואמת למה שהחברים שלהם בפייסבוק חושבים. מאוד מהר השיח גולש לאלימות מילולית ולפעמים גם לאיומים אישיים, והפוליטיקאים מנצלים את זה. הם מייצרים דמוניזציה שגורמת לאנשים לחשוב שהדעה אחרת היא עוינת, וכך מעצימים את הפילוג וההקצנה, במקום לתת לרוב הציבור, שהוא מתון וההסכמות בו רחבות בהרבה, להשמיע את קולו".

פולי ברונשטיין (צילום: דרכנו)
פולי ברונשטיין|צילום: דרכנו

"דרכנו" היא תנועה אזרחית שמארגנת את הרוב המתון בישראל כדי להשפיע על סדר היום הציבורי ומדיניות הממשלה. כחלק מהפעילות בתנועה נפגשת ברונשטיין עם נציגים מכל קצוות החברה הישראלית. אחד מהם הוא עודד רביבי, ראש מועצה מקומית אפרת. במסגרת הפעילות המשותפת שלהם, הם גילו שהחשש מהידרדרות השיח הציבורי בישראל משותף לשניהם. "מצאתי שותף ששונה ממני מבחינת זהות כמעט בהכל – אני חילונית תל אביבית, הוא דתי שחי בהתנחלות, אבל הצלחנו להגיע יחד להרבה מאוד הבנות".

ההבנה המשותפת הזאת הובילה את השניים לרעיון לנסח את אמנת השיח הישראלי – אמנה חברתית שתנסח את הכללים לשיח ישראלי מכבד ונקי, ותחייב את כל הישראלים שיחתמו עליה מבחינה ערכית ומצפונית. "אמנות מהסוג הזה צריכות להגיע מלמטה, מהעם, ולא להיות מונחתות מגבוה, אז החלטנו לאפשר לאנשים לקחת חלק בניסוח האמנה וכמובן לחתום עליה", מסבירה ברונשטיין, "אנחנו רוצים שכל הישראלים מכל חלקי החברה הישראלית יוכלו להביע עמדה ולהשתתף בכתיבת הכללים, כדי שיהיה לה תוקף חברתי, מוסרי וערכי רחב. נרצה שהציבור יחתום על האמנה, ושראשונים לחתום יהיו נבחרי הציבור, כדי שתיווצר מחויבות גדולה לכללים שלפיהם נוכל לחנך את הדורות הבאים ולייצר מציאות של שיח רגוע ומקרב יותר. כשהפוליטיקאים יבינו שהדיבור המלוכלך מוריד להם נקודות, הם יאלצו ליישר קו".

אוטו גלידה אמנת השיח הישראלי (צילום: תנועת דרכנו)
אוטו גלידה אמנת השיח הישראלי|צילום: תנועת דרכנו

מצננים את השיח הציבורי – תרתי משמע

מאז שהיוזמה יצאה לדרך, השניים מקבלים בלי הפסקה פניות מגופים שונים, ובינתיים היוזמה כולללת כבר 16 ארגונים ותנועות. בתחילת הקיץ יצאו חברי המיזם לדרך עם שלושה מסלולים שבאמצעותם הציבור בישראל יוכל להיחשף לנושא ולקחת חלק פעיל בניסוח האמנה. "המסלול הראשון שהפעלנו הוא קהילת הפייסבוק 'מנקים את השיח' – קבוצה פתוחה שבה כרגע מתקיימים דיונים בנושאים שונים שאנחנו והקהל מעלים", מפרטת ברונשטיין. "במקביל פועל המסלול השני, שבו מתקיימים ברחבי הארץ מעגלי שיח פתוחים לציבור בהנחיית מנחים מקצועיים. עד סוף הקיץ נפעיל 120 מעגלים כאלו".

המסלול האחרון והכי מסקרן במיזם, יצא לדרך בימים האחרונים תחת "מצננים את השיח" והביא בשורה מרעננת במיוחד, תרתי משמע: "רצינו להביא מסר של רגיעה ומכיוון שמדובר בפעילות קיץ, מיתגנו אוטו גלידה שמביא את הפעילות בצורה קלילה, וגם מחלק גלידות בחינם".

אוטו גלידה אמנת השיח הישראלי (צילום: תנועת דרכנו)
אוטו גלידה אמנת השיח הישראלי|צילום: תנועת דרכנו

אוטו הגלידה של המיזם יגיע בכל פעם למקום אחר בארץ ויזמין את הקהל במקום לענות בדרכים משחקיות מיוחדות על שלוש שאלות: מתי מותר למנהיגים לרמות, מתי מוצדק להשתמש בדיבור מלוכלך, מה מעורר בך פוליטיקאי שמדבר מלוכלך. לסיום, יוכלו המשתתפים להצביע בשאלה האם אפשר לנקות את השיח בישראל – בעזרת המקל שנשאר להם מהגלידה, שאותו ישליכו לפח עם התשובה שמתאימה להם.

"בחרנו את השאלות אחרי שהתייעצנו עם אנשי חינוך ואנשים שהובילו דינמיקה קבוצתית, כדי לעודד ייצור של אמירות, היגדים ורעיונות שאיתם נוכל לגבש את האמנה", אומרת ברונשטיין, "אנחנו מקווים שהשאלות יביאו אנשים לדבר זה עם זה, לחשוב על הנושאים לפני שהם עונים, וגם להצטרף לשיח הרחב יותר בקהילת הפייסבוק, ולהציע רעיונות נוספים", אומרת ברונשטיין, "סביב ההפעלות אמורים גם להיווצר דיונים והסכמה של אנשים לחתום על האמנה שתיכתב, כדי שבהמשך נוכל להחתים גם את נבחרי הציבור".

אוטו גלידה אמנת השיח הישראלי (צילום: תנועת דרכנו)
אמנת השיח הישראלי|צילום: תנועת דרכנו

"חוק יגביל את חופש הביטוי"

אוטו הגלידה של המיזם כבר עבר ביער הסוללים, רמת יוחנן, אופקים, עומר וערד, ויגיע בחודש הקרוב גם לתל אביב, ירושלים, בית שמש, רעננה, אום אל פאחם, קריית גת וערים נוספות (רשימת התאריכים המלאה מופיעה באתר האמנה). בינתיים המיזם כבר זוכה לתגובות אוהדות: "אנשים מאוד מתלהבים. ממשיכים לפנות אלינו חברות וארגונים שרוצים שנגיע אליהם עם האוטו ועם מעגלי השיח, והקהילה בפייסבוק מדגימה שיכול להיות שיח בין אנשים עם דעות שונות. רק התחלנו, ויש עוד הרבה עבודה לעשות, אבל אנשים מתעודדים מעצם הרעיון שאפשר לשנות, וזה הכי חשוב".

בסיום הפעילות חברי המיזם ירכזו את כל התשובות וההצעות של המשתתפים בכל הפלטפורמות של האמנה, ויגבשו את הנוסח הסופי שעליו יוזמנו כל אזרחי ישראל לחתום ברשת. "ככל שיהיו לנו יותר שותפים נוכל לשמור על איזון, אבל  המטרה של האמנה היא כיבוד הדעות השונות ושמירה על הזכות לבטא אותן, וזה כבר שומר על האיזון. הניסוח עוד לא סגור, אבל המטרות ידועות, ורק צריך שכולנו נתחייב לשמור עליהן", אומרת ברונשטיין.

לאחר שהציבור יתחייב, הציפייה מחברי הכנסת ונבחרי הציבור תהיה מובנת מאליה במיוחד לפני הבחירות שהולכות ומתקרבות. לאחר מכן, האמנה תעבור לחתימתו של הנשיא רובי ריבלין בראש השנה. "אנחנו לא רוצים שהאמנה תהפוך לחוק, כי זה יגביל את חופש הביטוי. אנחנו רוצים שזה יהיה מצפן מוסרי וערכי לגבי איך צריך לדבר אחד עם השני. האמנה תגדיר את כללי המשחק – כללים לשיח שיאפשר לכולם לדבר ולהיות חופשיים למי שהם".