לא מעט מקרים של סרבנות גט עולים לכותרות ומעוררים סערה פעם אחר פעם. אך בעוד שלרוב מדובר בגברים שמסרבים לתת גט לנשים שמבקשות להתגרש מהם, אתמול פסק בית הדין הרבני בחיפה לראשונה להשעות מורה מהעיר עקב סירובה להעניק גט לבעלה, כחלק מהחלטה להחריף את הסנקציות נגדה.

למרות שמקובל לחשוב שמדובר במקרה נדיר, ושמספר הנשים סרבניות הגט הוא נמוך ממסבר הסרבנים, המציאות מצביעה על מציאות  הפוכה. מנתוני בתי הדין הרבניים עולה כי מספר מסורבי הגט גבוה ממספרן של מסורבות הגט: מתוך 809 מקרים של סרבנות גט ב בשנים 2012-2017, 382 היו של סרבנים, לעומת 427 נשים שסירבו להעניק גט. עם זאת, היהדות מאפשרת לגבר מסורב גט להינשא בשנית על אף היותו נשוי עדיין, לעומת נשים, שלא יכולות להינשא במחדש אם לא ניתן להן גט.

אך באופן מפתיע, כמעט בכל פעם שיוצא פסק דין כנגד אישה, הוא זוכה להתנגדות חריפה מצד ארגוני נשים שונים, ששואפים להגן על אותן נשים, אבל הפסיקה התקדימית של בית הדין הרבני עשויה לסמל עידן שוויוני והוגן יותר דווקא כלפי נשים. לדברי עו"ד ענתבי, מומחית לדיני משפחה וחקיקה, שמופיעה בדיונים בכנסת באופן קבוע, ארגוני הנשים יוצאים נגד כל ענישה כלפי אישה בטענה שאם היא מסרבת גט, כנראה שלא נותרה לה ברירה כנגד הגבר. היא מסבירה שהם מתייחסים לסרבנות גט כעבירה של גברים בלבד, בעוד שהמציאות בשטח דווקא הפוכה, כמו למשל בסנקציות הדתיות שהוטלו במרץ 2017 על סרבני גט בכלא – גברים בלבד.

"היות והחוק אינו מפלה בין נשים לגברים, גם כל אפליה מגדרית בפסיקות בתי הדין הרבניים עומדת בניגוד לחוק, ולכן אין הצדקה לאפליה בענישה עבור סרבנות גט", היא אומרת, "זו עבירה קשה שיש להוקיע בשני הצדדים באופן זהה, במיוחד כשבעבר הרחוק היה נהוג לכפות על נשים לקבל גט והחרם דרבנו גרשום במאה ה-12 ובחוק שווי זכויות האישה שנחקק ב1951 למען זכויות האישה בשנת אסר לתת לנשים גט בעל כורחן ומכאן שהן צריכות להסכים לקבל את הגט כמו שהגברים צריכים להסכים לתת הגט".

עו
עו"ד מירית ענתבי|צילום: באדיבות המצולמת


אך למרות האיסור על אפליית נשים בענישה, המציאות בישראל איננה שוויונית בתחומים רבים, ובהם גם סרבנות הגט. "בעיית הפער המגדרי מתבטאת בהיקפים גדולים בתחום דיני המשפחה, הגירושין, המשמורת והמזונות", מסבירה עו"ד ענתבי, "האפליה המגדרית בנושא הגירושים בישראל נגד גברים – במזונות, משמורת ועוד, מחייבת התייחסות דווקא לחומרה כנגד נשים העושות שימוש בכלי נשק נוסף שהוא הגט. זו  הוכחה שאין רק סרבני גט, כפי שנוטים לחשוב, אלא גם לא מעט סרבניות נשים, אבל לעומת הגברים, מתייחסים אליהן בכפפות משי".

לדברי עו"ד ענתבי, החלטת בית הדין הרבני חשובה מאין כמותה. "זו אמירה לנשים לחדול מלתקוף את הגברים בעת פרידה, להתגרש בכבוד ולבחור להתמקד בטובת הילדים או החופש של הנשים כולן, כדי ליצור חברה שוויונית וטובה יותר. מדובר בהחלטה אמיצה, שפורצת דרך לכיוון של שוויון מגדרי בעת פרידה. יש להשוות את הסנקציות הננקטות נגד סרבני גט גם כלפי נשים ללא כל שוני, ולהטיל גם מאסרים בהתאם למשך ולחומרת המקרה".