המקרה של טוהר דוד ז"ל, החיילת בת ה-19 שנהרגה במסיבת טבע לפני כשנה וחצי, עלה שוב לכותרות בעקבות תחילת משפטם של הנאשמים בהריגתה, שלושת מארגני המסיבה, שהשתהו שעות לפני שדאגו לפנות אותה לבית החולים. במצב הזה, קשה שלא לתהות אם המצב היה שונה אם במקום היה גורם מפקח כלשהו.

פרויקט "אנשים טובים", שהוקם לפני שמונה שנים ופועל כיום תחת עמותת עלם, שואף להיות גורם כזה, שדואג לחוגגים באותן מסיבות, בין אם הן חוקיות או לא. מטרת הפרויקט היא לספק בשטח סיוע רגשי ראשוני לצעירים שלא חשים בטוב או נמצאים במשבר בגלל שימוש בחומרים פסיכדליים משני תודעה במסיבות טבע, ולהפחית את החרדה שלהם כתוצאה מהשימוש בחומרים.

"מה שמיוחד בפרויקט הוא שכולו מורכב מאנשי מקצוע", מסבירה מיכל אברהם, שמנהלת כיום את הפרויקט לצד מעיין שנקר, "מדובר בפסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מומחים לנוער בסיכון, מטפלים ועוד, שמגיעים כולם למסיבות בהתנדבות מלאה". 

אברהם מסבירה שמטרת הפרויקט היא להפחית נזק. אין למתנדבים מנדט רפואי, והם מתמקדים רק בפן הרגשי, אבל במקרים רבים הם משמשים בתור מענה ראשוני למקרים שבהמשך עוברים לטיפול של מד"א. "מדובר בעזרה ראשונה נפשית, אבל לפעמים אנחנו נתקלים במקרים שבהם מדובר בעניין פיזי, ודואגים להעביר אותם לטיפול של מד"א במקום. אנחנו מתנים את ההגעה שלנו בזה שתהיה ניידת של מד"א במקום כדי שבמידת הצורך נוכל לעבוד ביחד. במסיבה עצמה אנחנו פותחים מעין מאהל, מקום שקט יותר שאפשר להימלט מההמולה, שיש בו פירות, משהו מתוק, שמיכות, וכמובן את המתנדבים שלנו, שהם למעשה מטפלים, שנמצאים שם למען החוגגים".

פרויקט אנשים טובים (צילום: פרויקט אנשים טובים)
פרויקט אנשים טובים|צילום: פרויקט אנשים טובים

מתנדבי "אנשים טובים" מגיעים למסיבות בעקבות הזמנות שהם מקבלים מהמפיקים שלהן. למרבה הצער, במסיבת הטבע שבה נהרגה דוד לא נכחו מתנדבים, אבל לדברי אברהם, מאז המקרה הצורך בשטח יותר מורגש. "המפיקים מזמינים אותנו כדי לדאוג לקהל שלהם, ואני חושבת שהמקרה של טוהר פשוט מאוד הדגיש את הצורך הזה", היא אומרת, "אנחנו לא יכולים לאמוד את העלייה במספרים, אבל יש תחושה שמספר הפניות עלה. מדי שנה משתתפים 350 אלף צעירים במסיבות ופסטיבלים, אבל לצערי בגלל חוסר במשאבים רק פעם בחודש אנחנו מגיעים למסיבה, לפעמים קטנה ולפעמים גדולה יותר, ופעמיים בשנה אנחנו משתתפים בפסטיבלים גדולים, אבל בימים אלו אנחנו מרחיבים את מאגר המתנדבים שלנו ומגייסים עוד משאבים, כדי שנוכל לסייע יותר ולהיות נוכחים ביותר מסיבות".

הסיוע של מתנדבי "אנשים טובים" לא מסתיים במסיבה עצמה. "אם אנחנו מגיעים למסיבה ומזהים צעיר או צעירה שאולי צריכים המשך טיפול, אנחנו מפנים ומקשרים אותם לאנשי מקצוע בכל הארץ", אומרת אברהם, "היתרון בזה שאנחנו פועלים תחת עמותת עלם הוא שיש לנו את האפשרות להפנות לתמיכה בקהילה".

"אנחנו גוף מקצועי שנמצא במסיבה ומפקח. חלק מעבודת המתנדבים זה לעבור במסיבה בין הרחבות, בין המכוניות בחניות, ולראות מי זקוק לעזרה. אנחנו מנסים לזהות מתי יש צורך בטיפול נפשי בלבד ומתי צריך להפנות למד"א. אנחנו כל הזמן מתייעצים איתם במכשיר קשר, בנייד, כדי לראות שאנחנו נותנים את העזרה המיטבית", אומרת אברהם, "באחת המסיבות שנכחנו בהן אחת מהבלייניות במסיבה הגיעה למאהל שלנו מיוזמתה ואמרה לנו – עצם העובדה שאתם כאן מרגיעה אותי. וזה המקור של שם הפרויקט שלנו בעצם: כשבן אדם נמצא במצב של חרדה, מה שהוא מחפש זה איש או אישה טובים".