לפחות מאה בני אדם נהרגו ביפן בימים האחרונים וכ-105 אלף איש פונו מבתיהם, לאחר שהגשמים הכבדים של עונת המונסון גרמו לשיטפונות ומפולות בוץ בדרום מערב המדינה. הגשמים ממשיכים לרדת, הנהרות עולים על גדותיהם ומציפים את הערים והכפרים, ובינתיים אלפי אנשי הצלה יפניים מחפשים אחר נעדרים ומנסים לסייע ולפנות את הניצולים מהאסון הגדול.

לאלפים הללו מצטרפים בימים האחרונים גם ארגוני סיוע הומניטרי מכל רחבי העולם, ואחד הבולטים שבהם הוא ישראייד - הפורום הישראלי לסיוע הומניטרי בינלאומי, שפועל ב-17 מדינות ברחבי העולם. "האזור שנפגע עצום בגודלו, הוא הרבה יותר גדול מכל מדינת ישראל, זה משהו שקשה לדמיין ולכן קשה גם להתמקד", מספר יותם פוליצר, המנכ"ל המשותף של הארגון, "אנחנו בחרנו להגיע לאחד האזורים שנפגעו הכי קשה, שאין הרבה ארגונים שפועלים בו".

הרעיון המרכזי של ישראייד הוא להביא את המומחיות הישראלית לאזורי אסון ולהעניק סיוע רפואי, פסיכולוגי ועוד. "הפעילות שלנו היא ארוכת טווח ומתחילה ברגע שמתרחש אסון – אנחנו שולחים צוות שמתחיל בסיוע חירום, אבל גם נשאר שם כדי לעזור לקהילות ולממשלות המקומיות לבנות את עצמן ולהכשיר צוותים מקומיים שיוכלו לסייע בהמשך", מסביר פוליצר.

צוות מקומי כזה בדיוק נמצא כרגע באזור השיטפונות ביפן. הצוות הוכשר בישראייד אחרי אסון אחר שתקף את יפן לפני שבע שנים – הצונאמי של שנת 2011 בפוקושימה, שבו נהרגו כמעט עשרים אלף איש, וחצי מיליון איבדו את בתיהם. "זה היה אחד מאסונות הטבע הגדולים בהיסטוריה המתועדת, והגענו לשם ארבעה ימים אחרי הצונאמי ועדיין נמצאים בשטח", מספר פוליצר, "הכשרנו המון צוותים יפניים מקומיים של תושבי האזור, כדי שיוכלו להגיב ולסייע, ולבסוף הקמנו ארגון שנקרא JISP – תכנית הסיוע של ישראייד ביפן, שמורכב מיפנים שהגיעו לארץ כדי לקבל הדרכה והכשרה מהישראלים. הם הפכו לצוותים שמגיבים באסונות ביפן בסיוע והדרכה שלנו. הם ארגון עצמאי, אבל משמשים כחלק מהרשת העולמית שלנו, ארגון ישראלי-יפני".

הצוות היפני כבר הגיב מאז לכמה אסונות בשנים האחרונות ביפן וגם בנפאל, ובימים אלו הוא נמצא באזור השיטפונות ביפן כדי לתת סיוע חירום גם רפואי וגם פסיכולוגי וגם לחלק ציוד לאנשים שאיבדו את בתיהם ובמידת הצורך נשלח גם צוות ישראלי. השאיפה שלנו היא שלא נצטרך, שהמקומיים יוכלו להגיע ולתמוך בעצמם כמה שיותר כמובן שליווי, הדרכה וסיוע שלנו. אנחנו מהלים את זה מפה. עוד יומיים שלושה נדע אם גם נציגים ישראליים יצטרכו להצטרף לאזור".

ישראייד ביפן יולי 2018 (צילום: israAID)
מקלט במחוז אוקיאמה שנפגע בשיטפונות|צילום: israAID

הצוות היפני הגיע אתמול למקלטים באזור כדי לסייע לאנשים שאיבדו את בתיהם, לתת להם את הציוד הבסיסי שהם צריכים כמו שמיכות, אוכל, תרופות ועוד, ובמקביל להעריך את הצרכים ארוכי הטווח באזור. "אלו אנשים שאיבדו את הכל, את הבית, את הקרובים אליהם", אומר פוליצר, "אנחנו ניתן להם את המוצרים שהם הכי זקוקים הלם, נעניק להם סיוע נפשי ראשוני, טיפול בטראומה, ובטווח הרחוק ננסה להכשיר אנשים מקומיים שיוכלו לטפל בנפגעים. אנשי הצוות כבר ניהלו אסונות דומים, ואנחנו מדריכים אותם אונליין כל הזמן, אבל אם יהיה צורך, כמובן שנשלח גם נציגים ישראלים".

כאמור, העניין המרכזי כאן הוא לסייע בדברים שחסרים ליפנים בעזרת הידע הישראלי, ולכן חלק הפעילות מתקיים גם במימון ממשלת יפן. "יפן היא מעצמה והכלכלה השלישית בגודלה בעולם, הם לא צריכים את הסיוע שלנו בהקמת מקלטים", מסביר יותם, "בניגוד למקומות אחרים, ביפן אנחנו גם לא לוקחים חלק במאמצי החילוץ, כי גופים אזרחיים לא יכולים לקחת בזה ביפן. לכן ההתמקדות שלנו ביפן היא בעיקר בתגובה מהירה לאסונות. זה משהו שלא קיים שם, כי זו מדינה עם בירוקרטיה מאוד מרוכבת, אז אנחנו מסייעים להם להגיב, להתארגן ולארגן את הקהילות באופן מאוד מהיר".

ישראייד ביפן (צילום: israAID)
ישראייד בפוקושימה בשנת 2011|צילום: israAID

תחום נוסף ומרכזי מאוד שהארגון מתמקד בו הוא הסיוע הנפשי. "התרבויות שלנו הן כמעט הפוכות, וסיוע נפשי זה תחום כל כך תרבותי, אבל גילינו שדווקא שימוש במה שנקרא non verbal therapy – טיפול לא מילולי שלא בהכרח דורש שפה, כמו טיפול באמניות יצירה, מאוד מדבר ליפנים", מספר פוליצר, "זה תחום שלא היה קיים שם בכלל קודם, אבל מאוד מפותח בארץ, אז בשבע השנים האחרונות הבאנו ליפן למעלה משישים מומחים ישראלים שעבדו עם נפגעי חרדה מהצבא, בשדרות, באזור הצפון, והם העבירו הכשרות והדרכות ללמעלה מ-3000 אנשי מקצוע יפניים. אחד הדברים שאנחנו עושים זה לסייע נפשית לאנשי החילוץ וההצלה היפניים, כי הם רואים את המראות הכי קשים".

"האנשים שעובדים עכשיו בצוות היפני, כולל המנהלת שלו, הם אנשים שנפגעו בעצמם מהצונאמי ב-2011, ואנחנו קוראים לזה צמיחה פוסט טראומתית – אנשים שנפגעו מטראומה הפכו להיות מסייעים", מסביר פוליצר, "אנחנו רואים את זה בישראל הרבה, תמיד מספרים שאנשים שחוו את הדברים על בשרם יכולים להיות המסייעים הכי טובים, כשהם מצליחים לעבור תהליך של העצמה פסיכולוגית, וזה הצד האופטימי של זה".