כשעדי קריאף מירושלים טיילה בספרד לפני כמה שנים, היא פגשה במקרה במועדון בחור וקשרה איתו שיחה. תוך זמן קצר התברר צירוף המקרים – מכל המקומות בעולם, אותו בחור היה במקור מעזה. "כשגילינו את זה החלטנו שאנחנו רוצים לדבר ולהכיר", היא מספרת, "למחרת נפגשנו לשיחה של כמה שעות מרתקות, שהשאירו בנו רושם וידע חדש שלא היה לנו קודם, וגם לא היה מתאפשר לנו בשום דרך אחרת אם לא היינו בחו"ל. זו הייתה חוויה מכוננת".

מקרה כזה בטח קרה גם לכם, אולי אפילו יותר מפעם. איכשהו, כשאנחנו בחו"ל, רחוקים מהפילטרים והחסמים הפוליטיים, המדיניים והחברתיים, אנחנו יכולים להכיר אנשים פשוט בזכות היותם אנשים, ולקיים שיחה גם עם מי שבדרך כלל נמצאים בצד השני של הסכסוך – בעזה, באיראן, בסוריה ועוד.

להבנה הזאת בדיוק הגיעה קריאף ביחד עם עוד שלושה צעירים נוספים – אימאן סלאלחה מבית ג'אן, טל פורשר מבארות יצחק וטל אנגרט מרמת גן, שזכו בשבוע שעבר במקום הראשון בהאקתון לשלום של ארגון "נשים עושות שלום". בהקאתון השתתפו חמישים צעירים יהודים, ערבים, דרוזים ועוד משלל אוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ במטרה למצוא פתרונות לחסמים בדרך לשלום במזרח התיכון.

בתום 24 השעות של ההקאתון, הציגו הארבעה את הרעיון המנצח שלהם, שזיכה אותם בטיסה לארצות הברית ומפגש עם מובילי דעה בתחום השלום: אפליקציה שזכתה לשם unfiltered#, שתאפשר לאנשים לדבר אחד עם השני על בסיס תחומי עניין משותפים מכל מקום ובכל שעה בעולם בשיחת וידאו, ללא כל תיווך, עלות או עניין מסחרי כלשהו.

"כשציוותו אותנו ביחד בתחילת ההקאתון, חיפשנו מכנה משותף רחב ככל האפשר בין כולנו, וראינו כמה דברים משותפים יש לנו כבני אדם, כצעירים", אומרת סלאלחה (31), "זה לא משנה אם אני אישה דרוזית נשואה ואימא לילדים, ובקבוצה יש גם גבר תל אביבי או אישה ירושלמית בגילאים אחרים. מצאנו למשל ששלושה מאיתנו היו בחופשה באיטליה, אז המכנה המשותף שלנו היה לראות עולם".

"כשנפגשים בלי מגבלות יכולים לקרות דברים מדהימים"

מאז הזכייה הארבעה עומלים על הגשמת הרעיון שלהם ופיתוח האפליקציה שהגו. פורשר (28), שאחראי על הצד הטכני בזכות הרקע שלו בהייטק, מסביר שהאפליקציה החדשה תעבוד ממש כמו רשת חברתית חדשה, אבל כזאת שמסננת את הרקע של המשתתפים כדי למנוע דעות דומות – ומשאירה את תחומי העניין בלבד."אנשים מתקשרים בפייסבוק עם מעגל חברים שהם מכירים ואישרו. אין להם אפשרות לדבר עם אנשים אחרים לפי נושא מסוים", הוא מסביר, "הפילוח המדויק של פייסבוק מתאפשר רק לגופים מסחריים לצרכי שיווק, ובתור אדם פרטי אני לא יכול למשל לכתוב בחיפוש 'עזה' ולהגיע לאנשים מעזה, למרות שיש לפייסבוק את המידע הזה".

הארבעה החליטו לקצר את התהליך – ההרשמה לאפליקציה תהיה דרך פייסבוק, כמו באפליקציות אחרות, והנרשמים יוספו את תחומי העניין שלהם ואת המועדים שבהם הם זמינים. לאחר מכן, כל משתמש יוכל למצוא אדם בעל תחומי עניין זהים לשלו ולשוחח איתו בהתאם לזמנים שנוחים לשניהם. "כל אחד יוכל להכיר אנשים חדשים מכל מקום בעולם, בלי לדעת בכלל מאיפה הם, עד שמתחילה השיחה", מסביר פורשר, וקריאף מדגימה: "אימא בעזה יכולה למשל למצוא מכנה משותף עם אימא ישראלית ולהחליף מתכונים". לדברי הארבעה, לצרכי שמירה על הפרטיות האפליקציה שלהם תאפשר לא לחשוף שום פרטים אישיים ותגביל את שיחות הוידאו אליה בלבד, כדי למנוע הפצה שלהן לשימושים מסחריים או אחרים.

"בחרנו לקרוא לאפליקציה unfiltered# – בלי פילטרים, כי בעינינו זה האתגר הכי גדול שאנשים מתמודדים איתו שחוסם אותנו מלקיים שלום", אומרת קריאף. "בזמן העבודה על הרעיון בהקאתון קיימנו שיחת וידאו בטלפון עם מישהו מעזה, שמאוד רצה להראות לנו את 'עזה היפה'", מוסיפה סלאלחה, "הוא הראה לנו בשיחה את הבית שלו ואת הבריכה שבו, והיה לו מאוד חשוב לומר שלא כולם בעזה מסכנים ונלחמים כל הזמן, למרות שזה מה שמראים בטלוויזיה ובחדשות. היה מדהים לשמוע שגם להם מפריע שזה השם שיוצא לעזה. הידיעה שעכשיו אני אוכל לדבר עם כל אחד או אחת גם בסוריה או באיראן ולקבל מהם מידע אמיתי בלי תיווך ובזמן אמת על מה שקורה להם, בלי שאצטרך לחכות ליד המקרה בחו"ל, מאוד מרגשת ומלהיבה".

אתר פרויקט Unfiltered בהאקתון נשים עושות שלום (צילום: unfiltered.co.il)
אתר פרויקט Unfiltered בהאקתון נשים עושות שלום|צילום: unfiltered.co.il

המטרה: שלום

ברגע שהאפליקציה תהיה מוכנה, המטרה הבאה שהציבו לעצמם הארבעה היא לפתור את האתגר השני הכי גדול אחרי המרחק הפיזי – מחסום השפה. "קיימות היום טכנולוגיות שמאפשרות תרגום סימולטני בצורת כתוביות שנוכל להטמיע בשיחות הוידאו, כך שגם אם נרצה לדבר בעברית עם מישהו שמדבר פרסית, נוכל לעשות את זה בלי התערבות של תיווך חיצוני", מסביר פורשר.

האפליקציה צפויה לעלות לאוויר בעוד כמה שבועות, ובינתיים הקימו אתר שבו אפשר להירשם כבר עכשיו ולקבל עדכון כשהאפליקציה תעלה. לאחר העלייה הם מתכננים להתחיל להפיץ אותה, קודם כל בישראל, בעזה, באיראן ובכל העולם הערבי, ומאוחר יותר מקווים להגיע לכל העולם. בינתיים, הארבעה כבר קיבלו הצעות מכמה משקיעים שרוצים להשקיע ברעיון שלהם.

כשאני שואלת אותם לסיום מה מצפים להשיג באמצעות ההמצאה שלכם, כולם עונים לי פה אחד – שלום. "אני צופה שמי שיעשו שימוש באפליקציה יהיו אנשים כמונו, שהם הרוב לא רק בישראל, אלא בכל העולם, ומתוך השיחות יעלו דברים חדשים, שגם ישותפו ברשתות החברתיות, וזה מה שבאמת יעשה שינוי", אומרת פורשר, וקריאף מסכמת: "שלום מתקיים בין אנשים, וכשהם יכולים לפגוש זה את זה כבני אדם בלי המגבלות של מדינה, חוקים, ממשלה, תקשורת וצנזורה, יכולים לקרות דברים מדהימים".