בשבוע בעבר יצא לדרך מיזם ראשון מסוגו בישראל, שמחבר בין כלבים נטושים שעברו התעללות לבין אסירים. מטרת המיזם, שמתקיים לראשונה בימים אלו בבית כלא חרמון, היא להעניק לכלבים תהליך אילוף מלא כדי לסייע בשיקומם הפיזי והרגשי, ובמקביל ללמד את האסירים את מקצוע האילוף ולהעניק להם ניסיון שיוכל לשמש אותם לאחר שישתחררו מהכלא.

המיזם הייחודי הגיע לישראל לאחר שזכה להצלחה בבתי כלא בארה"ב. מתוך רצון לסייע לכלבים נטושים, קרן פילנתרופית החליטה לייבא את הרעיון לארץ, והציגה אותו לשר גלעד ארדן, שהחליט להפעיל פיילוט ראשון של המיזם בישראל, בליווי עמותת "תנו לחיות לחיות" ושירות בתי הסוהר.

המיזם מיועד בראש ובראשונה כדי למצוא בית לכלבים נטושים. לעיתים קרובות הם ננטשים עקב בעיות משמעת, ולכן בעמותת "תנו לחיות לחיות" מספקים להם לצד מחסה וטיפול רפואי, גם גם אילוף בסיסי, שיוכל להקל על מציאת בית חדש עבורם. "לכל אחד מהכלבים סיפור אחר וקשיים אחרים, אך כולם, כמו כל בעל חיים ואדם, צריכים חום וליטוף, וגם משמעת, מישהו שיטפל בהם ויעזור להם להתמודד עם העולם", אומרת מנכ"לית עמותת "תנו לחיות לחיות" יעל ארקין, "לצערי יש בארץ מאות כלבים נטושים. נדרשנו לבחור מתוכם את הצעירים, כדי שהאילוף שלהם יהיה כמה שיותר אפקטיבי, ואת אלו שיתאימו בגודלם לתנאים של כלא".

בארץ הוחלט לשדרג את התכנית האמריקאית, ולהוסיף בגרסה הישראלית ליווי רגשי צמוד לאסירים, במקום להסתמך על העבודה עם הכלבים בלבד. "חשוב לנו לתת לאסירים מקום לבטא את החוויות והרגשות שלהם ולקבל תמיכה וסיוע כדי שהחוויה תהיה חיובית ומועילה עבורם", מסבירה דפנה דואב, ראש מחלקת חינוך, שיקום וטיפול בשב"ס, "יש באילוף, בעיקר של כלב בעייתי ופגוע, הרבה התמודדויות לא פשוטות. איתרנו ביחד עם 'תנו לחיות לחיות' מאלפות שיוכלו לעבוד עם האסירים בתוך הכלא והוספנו לאגף החדש כלבן שיצטרף אליהן כדי להעניק תמיכה בפן המקצועי, הכשרנו סגל מיוחד לאגף והתאמנו את שעות הפעילות עם הכלבים לפעילויות בסדר היום של הכלא".

ארדן בית כלא חרמון (צילום: תנו לחיות לחיות)
ארדן בית כלא חרמון|צילום: תנו לחיות לחיות

"אילוף דורש רגישות, וזה לרוב דבר שמסתירים בכלא"

במסגרת התכנית, הכלבים חיים בין כתלי הכלא עם האסירים, שמאלפים אותם בליווי שתי מאלפות. התהליך כולל לפחות שני מחזורי אילוף, שכל אחד מהם נמשך שלושה עד ארבעה חודשים. "אם בעמותה מגיע מאלף לשעה ביום, במיזם הם מקבלים טיפול צמוד ויחס אישי 24 שעות ביממה מאנשים שרוצים לסייע להם וללמד אותם את ההתנהגות שתסייע להם להשתלב בבית חדש. זאת חוויה מתקנת", מסבירה ארקין.

גם עבור האסירים זו חוויה משמעותית. "מרגע שאסיר נכנס לכלא, המערכת ערוכה ללוות אותו במחשבה על הרגע שיצא לחופשי, ומכוונת לאפשר לו להשתקם ולצאת חזרה לחיים האזרחיים עם כל הכלים האפשריים", מסבירה דואב, "כשאסיר מגיע לכלא, עובדת סוציאלית מאפיינת את הצרכים הרגשיים והנפשיים שלו, הרקע הרפואי, המשפחתי והכלכלי שלו, רמת ההשכלה וסוג העבירה. לפי האפיון מותאמת לכל אסיר בכלא תכנית שמשלבת לימודים, עבודה ופעילות טיפולית". לדבריה, בחלק מבתי הכלא ישנן פינות חי שהאסירים מנהלים, ושבהן מתקיימים טיפולים, ולכן הרעיון לשלב פעילויות עם בעלי חיים אינו זר להם.

איך המיזם מסייע לאסירים?
"אסירים לרוב מאוד בודדים. הם מנותקים מהחיים הנורמטיביים ומהמשפחה, רבים מהם לא חוו חום ואהבה בבית, ורובם לא הגיעו לפשיעה מבחירה אלא התגלגלו לשם. הליווי הצמוד עם כלב, חיה מאוד נאמנה ואוהבת, נותן להם משמעות. הם רואים את תוצאות התהליך אחרי זמן קצר ומקבלים תהודה חיובית והוקרת תודה. בנוסף, אילוף ושיקום של כלב דורש רגישות והבנה, וזה דבר שלאסירים אין יכולת לבטא, כי בכלא הם מסתירים מאוד את הרגשות שלהם, כדי שלא יתפרשו כחולשה. התהליך עם הכלבים מאפשר להם להיפתח, להיות עצמם ולקבל אהבה בחזרה, בלי שיפוט. בנוסף, הכלבים שהם מטפלים בהם עברו חוויות קשות, וזה מאפשר לאסירים פרספקטיבה שיש מי שנמצא במצב רע ודווקא בכלא מקבל הצלה וסיכוי לשיקום ותקווה".

שיפור בתנאים של האסירים

לדברי דואב, נכון לעכשיו לכל כלב מצוותים שני אסירים, וגם שיתוף הפעולה ביניהם משמעותי מאוד. "זה תהליך מרתק של עבודת צוות ותמיכה", היא אומרת, "לאסירים אין דוגמאות כאלה, וזה דבר מאוד חשוב כדי לחיות בחברה מתוקנת – היכולת להבין שאפשר לעבוד ביחד למען מטרה משותפת, שבבסיס שלה יש עזרה לחלש".

לצד היתרונות הערכיים, המוסריים והנפשיים של המיזם, והוא מעניק לאסירים גם הרגלים תעסוקתיים. עבור תהליך האילוף הם מקבלים תשלום סמלי, שמהווה עבורם הכנסה נוספת, ובסופו הם מקבלים תעודת מאלף מורשה שמוכרת על ידי התמ"ת, שתאפשר להם לעסוק באילוף כשיסיימו לרצות את עונשם.

גם האסירים נבחרים כמובן בקפידה. "בודקים שאין לאסירים בעיות משמעת או התמכרויות, שסוג העבירה שהם ביצעו לא קשורה בבעלי חיים וכמובן, שנותר להם מספיק זמן בכלא בשביל שני מחזורי אילוף לפחות", מסבירה דואב, "כרגע משתתפים בתכנית עשרה אסירים, בשאיפה להרחיב אותה בקרוב לעשרים אסירים בכלא חרמון, ולנסות אותה בבתי כלא נוספים", מספרת דואב, ומסבירה שהמיזם מעניק לאסירים יתרונות נוספים: "זה בהחלט שיפור ברמת התנאים שבהם הם כלואים – הם עוברים לאגף מרווח יותר, שבו הם נמצאים בחדר עם שותף אחד בחדר ועם הכלב, ויש לכל אסיר צוות שמלווה אותו".

ומה בתום המיזם? "בסיום מחזור האילוף הראשון יתקיים יום פתוח מיוחד שבו אנשים יוכלו להגיע ולאמץ את הכלבים", אומרת דואב, וארקין מסכמת: "אילוף נשמע כמו דבר קשוח, אבל כשהוא מבוצע נכון, הוא נעשה בהמון חום, אהבה, רגישות, דאגה ותשומת לב, שאפשר כמובן ללמד ולפתח. זה בדיוק מה שהופך את המיזם הזה לכל כך מיוחד ומרגש".