לפני פחות משבוע עלתה להקת "שלווה" על במת האירוויזיון להופיע קבל עם ועולם עם המסר האופטימי שחלומות מתגשמים, וכבשה את הלב של כל אירופה. לכאורה, היה אפשר לחשוב שיש לישראל במה להתגאות בכל הנוגע לקבלת השונה ושילוב בעלי מוגבלויות בחברה, אלא שבסופו של יום, כשהאורות כבים, המציאות של בעלי המוגבלויות בחברה קצת פחות ורודה.

לפי סקרים שפורסמו בקיץ האחרון, תשעים אחוז מהנשאלים לא היו רוצים שהילדים שלהם ילמדו לצד ילד עם מוגבלות. אם זה לא מספיק, סקר נוסף של עמותת נגישות ישראל חושף כי 67 אחוז מהנשאלים לא חושבים שבעלי מוגבלויות יכולים להיות בעלי עסקים, ולא רוצים שהמורים של הילדים שלהם יהיו בעלי מוגבלויות.

את המציאות הזאת מנסה לשנות קבוצת "שכולו טוב", שתומכת בשילוב אנשים עם מוגבלויות בקהילות דרך הכשרה מעשית בתחומי תעסוקה ופנאי במיזמים שונים שמופעלים על ידי אנשים עם מוגבלוית כמו רשת חנויות הספרים יד-שנייה "סיפור חוזר", רשת "קפה טוב" ועוד. כל אחד מהם מתנהל כמו עסק רגיל, אבל מתפקד גם כמרכז הכשרה מעשי שמכין אנשים עם מוגבלויות להשתלבות בשוק העבודה. "המטרה היא שהם יוכלו להגיע לעבוד במקומות שהם רוצים בצורה הכי מהירה והכי איכותית, מתוך בחירה בתפקיד, ועם כוח ויכולת להתמיד ולהחזיק בו לאורך זמן", מסביר עירד אייכלר, מייסד ויו"ר קבוצת "שכולו טוב".

במה פתוחה (צילום: סיפור חוזר)
במה פתוחה|צילום: סיפור חוזר

לפתוח את הראש ואת הלב

בתוצאות הסקרים האחרונים מאשים אייכלר את הבורות. "מדובר בסטיגמות ודעות קדומות", הוא אומר, "לעשרים אחוז מהאנשים בעולם יש מוגבלות כזאת או אחרת, מדובר במיליארד אנשים, סטטיסטית אם אדם יבחר חמישה אנשים שהוא מכיר, רוב הסיכויים הם שלאחד מהם תהיה מוגבלות. הבעיה היא שאנשים לא עושים את ההשלכה הזאת כי הם לא רואים את זה בעיניים, ואנחנו עובדים בלהעלות את המודעות לזה שאנשים עם מוגבלות הם חלק בלתי נפרד מהקהילה".

זה בדיוק הרעיון שעומד מאחורי "במה פתוחה", המיזם החדש של הקבוצה, שיתקיים השנה לראשונה, ב-11 ביוני. השאיפה להפוך את היום הזה ליום מודעות ארצי, שבו יתקיימו מפגשים בלתי אמצעיים של אנשים עם וללא מוגבלות במסגרת ערבי תרבות, הווי וחברה בבתים פרטיים, בתי קפה ומרכזים קהילתיים. האירועים השונים יתקיימו בפורמט של "מופעי סלון" שבהם יופיעו אמנים עם ובלי מוגבלויות, ויצרו מפגשים דומים גם בקרב הקהל.

אייכלר מסביר את החזון שמאחורי המיזם החדש: "הרעיון הוא שאנשים יגיעו לערב המהנה והחברתי הזה, ויפגשו עוד אנשים מהשכונה שלהם, שלחלקם כנראה יש מוגבלות, והם לא ידעו על קיומם. הגענו למסקנה שמה שמפריע למודעות ולקבלת האחר הן מודעות ותקשורת. המפגשים האלה אמורים ליצור מרחב מוגן שאפשר ובטוח לדבר בו על הדברים האלה".

בכל אירוע ישתתפו 20-40 איש, ויכללו הופעות של האמנים לצד שיח פתוח. אייכלר מדגיש שמטרת המפגשים היא לא לדבר על המוגבלות כנושא שיח, אלא ליצור היכרות. "ברגע שכולם שותפים לתפיסה שאנשים עם מוגבלויות הם חלק מהקהילה, זה מחזק אותם ושם את זה בשיח", הוא מסביר, "כשאנשים יבינו שהם מכירים וחיים איתם ביומיום, הם יפסיקו להדחיק את זה. לא מדובר רק על נכות פיזית או על הוסטלים, אלא גם על מתמודדי נפש שלא אפשר לראות שיש להם מוגבלות, אבל הם חווים אתגרים משלהם".

האירועים ינוהלו על ידי מערך מאורגן שמבצע את התיאום בין המארחים המתנדבים, אנשים עם ובלי מוגבלות המבקשים להשתתף ואמנים מתנדבים. בכל מפגש יתארחו בין 2-3 אמנים. לאורך החודש האחרון התנדבו אנשים מכל רחבי הארץ לארח את המפגשים, וכעת כאשר רשימת המוקדים נסגרה, ניתן להירשם אליהם באתר העמותה בתור קהל או בתור אמנים בהתנדבות בכל תחומי אומנויות הבמה.

בין האמנים שהתנדבו להופיע אפשר למצוא את אבי גרייניק, שיופיע בשני מופעים שונים - צוחקים ברצף, מופע סטנד אפ של תלמידים אוטיסטים על אוטיזם, ובמופע האימפרוביזציה "קומיקזה". "זו יוזמה מבורכת שתאפשר לאנשים לפתוח את הראש והלב, ולגלות בסופו של דבר שהמוגבלות היא אצלנו - אצל האנשים הלא מוגבלים", הוא אומר.

"להפוך את השילוב ממעשה טוב - לפשוט מעשה"

בעיניי אייכלר אמנם עברנו שינוי, אבל מדובר רק בקצה של הקצה. "להקת שלווה היא אכן עמוד בראש המחנה, אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים לזכור שהשילוב הזה חייב לקרות ברמה היומיומית, ולא רק בגלל תגלית או סיפור הצלחה כאלה או אחרים", הוא אומר, "אנשים היום בוחרים לעשות מעשה טוב לקנות בחנויות שמעסיקות אנשים עם מוגבלויות או לרכוש מוצרים שנארזו על ידי אנשים עם מוגבלויות, אבל הם לא ייפגשו איתם פנים אל פנים. אנחנו רוצים להפוך את הדבר הזה ממעשה טוב לפשוט מעשה. אף אחד לא עושה טובה שהוא מקבל אנשים עם מוגבלויות להיות חלק מהחברה – הם פשוט חלק מהחברה, וזו עובדה שצריך להפנים. במיזמים כמו 'במה פתוחה' כל אחד יכול להיות חלק מהמהפכה האזרחית. אם אנחנו באמת חברה מתקדמת ונאורה – אנחנו צריכים להפוך את זה לקונצנזוס. לצערי, עדיין יש מקומות שבהם אנשים מסרבים לגור ליד הוסטל למשל, מה שנקרא – 'נוט אין מיי בק יארד'. אנחנו חיים בעידן שיש בו מהפכה מסוימת, ואנחנו פשוט צריכים להאיץ אותה".

לדברי אייכלר, הם זוכים לשלל תגובות חמות לקראת פתיחת המיזם. "יש התלהבות גדולה מאנשים שרוצים לארח, להתארח ולהופיע, אבל אנחנו חייבים להגיע למסה קריטית יותר של אנשים כדי לעשות את השינוי הזה במודעות", הוא אומר, "אני מקווה שנצליח להפוך את המיזם הזה ליום לאומי קבוע, שבו אזרחים במדינת ישראל יצביעו ברגליים בעד סולידריות עם אנשים עם מוגבלויות ויגיעו לבלות איתם יחד. הלוואי שבשנה הבאה נצליח לפתוח אפילו יותר מוקדים, אנחנו יודעים שאנחנו עושים משהו נכון".


להשתתפות בערב "במה פתוחה", בתור קהל או להופעה בהתנדבות, ניתן לפנות לטלפון 03-5117811 או להירשם באתר שכולו טוב.