אוכל
צילום׃ נופר צור, mako אוכל

לחמניות ריבה רכות כמו ענן

אם קרן אגם בעצמה אומרת שמדובר באחד המתכונים הכי טובים שלה (והיא אומרת!), מי אנחנו שלא נפשיל שרוולים ונחמם תנור? ואגב, לקראת חנוכה אפשר בהחלט לקרוא ליפות האלה סופגניות אפויות

קרן אגם | מגזין mako | פורסם 03/11/22 
  • זמן עבודהחצי שעה
  • זמן הכנהיותר משלוש שעות
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר חלבי
Rating: 4.8 60 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

לחמותי יש במרתף ארון מלא בריבות שהיא מכינה ואנחנו לוקחים, זה הדיל. היא מכינה ריבות קבועות לפי עונות השנה, מעבירה לארון אחסון ובכל פעם שאנחנו מגיעים לבקר אנחנו לוקחים כמה צנצנות. זה יכול להיות ריבות משמש, תות, שזיפים (יש סגולים, אדומים או צהובים) או ריבת תפוזים (אני לא אוהבת), ולפעמים ריבת פטל אבל זה נדיר כי פטל ממש יקר בארץ. את מסורת הריבות היא אימצה מחמותה הצרפתייה, שגם לה היה בבית (באחוזה בצרפת) ארון ריבות. עד היום הצנצנות שם עומדות ריקות עם התוויות עליהן, צנצנות יפהפיות משנות החמישים והשישים.

 

את הריבות שאני מקבלת אני שומרת כמו צנצנות של יהלומים, ומחלקת קצת מהן בכל פעם לאורחים, ליד חלה או לחם, על הטוסט, בתוך עוגיות מגולגלות או בעוגה. וכל מי שטועם מהן נשבה בקסמן. אין משהו מיוחד בריבות של חמותי - כלומר יש בהן רק פרי וסוכר, בלי קשקושים אחרים - אבל הן פשוט מדהימות ואי אפשר להפסיק לאכול אותן.

 

השבוע, כשהחלטתי להכין לחמניות מתוקות עם ריבה, עמדתי מול הריבות שלי והתלבטתי באיזו מהן לבחור. הסגולה עם השזיפים? האדומה עם התות או הצהובה היפה של המשמש? בסוף החלטתי ללכת על ריבת השזיפים ואמאל'ה כמה שאני מרוצה מההחלטה. הלחמניות יצאו מטורפות! אבל מטורפות!

 

לא יכולתי שלא לקשט אותן באבקת סוכר כשיצאו מהתנור, והרכות שלהן שברה שיאים גם אצלי בבית, וזה בית שאופים בו מלא.

 

כשסיפרתי לחברה שהכנתי לחמניות עם ריבה היא אמרה "אההההה הכנת לחמניות רומניות", וחברה אחרת אמרה לי שהכנתי בוכטל, שזה אותן לחמניות אבל אוסטריות, ומתברר שגם לצ'כים יש לחמניות דומות, אז אני מבינה שהן תקפות לכל העדות, ובעיקר אני מבינה שמדובר בעילוי, ולא ברור איך לא הכנתי אותן עד היום.

 

מהכמות במתכון יוצאות 9 לחמניות שמתחסלות מאוד מהר, אז תרגישו חופשי להכפיל כמויות. ואגב, אנחנו מתקרבים לחנוכה אז שתדעו שזה וסוגפניות אפויות? אותו הדבר בול.

מרכיבים :

מצרכים (ל-10 לחמניות):

כוס ורבע (300 מ"ל) חלב

1 כף שמרים יבשים

חצי כוס (100 גרם) סוכר לבן רגיל

קורט מלח

כוס ושלושת רבעי (250 גרם) קמח לחם

כוס ושלושת רבעי (250 גרם) קמח לבן רגיל

כפית מחית/תמצית וניל איכותית (אפשר להמיר ב 2 שקיות של סוכר וניל)

2 ביצים גודל L

שליש כוס (80 מ"ל) שמן קנולה

למילוי:

חצי כוס ריבה, שזיפים או איזו שאוהבים

לציפוי:

ביצה טרופה עם מעט חלב

לעיטור:

אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1 מערבבים בקערת המיקסר חצי מכמות החלב עם שמרים יבשים, סוכר ומלח. מוסיפים קמח ומתחילים ללוש במהירות איטית-בינונית.

2 תוך כדי לישה מוסיפים ביצים, מחית וניל ושמן קנולה.

לחמניות ריבה (צילום: נופר צור, mako אוכל)
אתם יכולים לקרוא להן סופגניות אפויות|צילום: נופר צור, mako אוכל
לחמניות ריבה. לפני אבקת הסוכר (צילום: נופר צור, mako אוכל)
לפני אבקת הסוכר|צילום: נופר צור, mako אוכל

3 מוסיפים את יתרת החלב במזיגה איטית עד שהבצק מתאחד ועדיין רך וגמיש. חשוב מאוד שהבצק לא יהיה יבש! תיגעו בו עם היד ותרגישו שהוא רך. הלישה כולה אמורה לקחת 10-12 דקות.

4 מעבירים את הבצק לקערה מעט משומנת ומגלגלים אותו כך שיצופה בשומן מכל צדדיו. מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה של כשעתיים בטמפרטורת החדר.

5 מחלקים את הבצק ל-9 כדורים במשקל שווה (זה יוצא בערך 90 גרם לכדור).

6 מרדדים על משטח מקומח כל כדור בצק למלבן דק, ומניחים במרכזו כפית של ריבה.

לחמניות ריבה רכות (צילום: נופר צור, mako אוכל)
לחמניות ריבה רכות. התגלו כהברקה|צילום: נופר צור, mako אוכל
לחמניות ריבה. עוד אחת מבפנים (צילום: נופר צור, mako אוכל)
עוד אחת מבפנים|צילום: נופר צור, mako אוכל

7 מקפלים את המלבן משני הצדדים כמו מעטפה ומהדקים. מסובבים ב-90 מעלות ומקפלים שוב משני הצדדים. הופכים כך שהתפר יפנה למטה.

8 מסדרים את הלחמניות על תבנית מרופדת בנייר אפייה כשהן קרובות זו לזו, ומכסים במגבת להתפחה חוזרת של כשעה.

9 מחממים תנור ל-170 מעלות.

לחמניות ריבה. ריבת השזיפים הייתה בחירה מוצלחת (צילום: נופר צור, mako אוכל)
ריבת השזיפים הייתה בחירה מוצלחת|צילום: נופר צור, mako אוכל

10 מברישים את הלחמניות בביצה טרופה עם מעט חלב, ואופים 20-22 דקות או עד להזהבה.

11 מוצאים, מצננים מעט, מקשטים במלא אבקת סוכר וטורפים!