אז החופש הגדול הגיע. אין בית ספר, אין גנים, אין חוגים, לחלקנו יש קייטנות אבל גם זה לזמן מוגבל, והילדים נמצאים יותר בבית – מה שאומר שאוכלים יותר ביחד. לפחות ככה זה אצלנו. בתקופה הזו אני משתדלת להיות יצירתית ולגוון להם את הקורנפלקס ואת השניצלים כמה שיותר, להכין בכל כמה ימים משהו חדש, או לפחות כזה שיפתיע אותם ויגרום להם להיות שמחים.

השבוע בעודי מכינה בצק המתבגר נכנס למטבח והוציא חבילת נקניקיות מהמקרר. הוא פתח את התנור שבו בדרך כלל מונחת שקית לחמניות אבל התנור היה ריק, ואני הבנתי שאנחנו בבעיה. איפה הלחמניות? הוא כמעט בכה, מה הוא יעשה בלי נקניקייה בלחמנייה?! הפתרון היה שאכין לו נקניקיות עטופות בבצק שמרים, וזה התגלה כהברקה.

לחמניות משה בתיבה בצאתן מהתנור (צילום: נופר צור, mako אוכל)
הברקה!|צילום: נופר צור, mako אוכל

אני מאלו שממש אוהבים בצק ונקניקיות, ובתור ילדה הייתי אוכלת המון את מה שזכה לכינוי משה בתיבה. משום מה בבית אצלנו הילדים פחות מחבבים את הקונספט של נקניקייה עטופה בבצק עלים, למרות שבצק עלים במליות אחרות הולך פה מעולה. אבל תראו מה זה, מגש הלחמניות עם הנקניקייה בפנים חוסל ממש מיד, עוד לפני שהן הספיקו להתקרר. המנה הוכרזה כמנצחת, ואף זכתה בכבוד של "מחר באים אליי כמה חברים, תוכלי להכין לנו מגש כזה?".

אבל בלי בצק עלים לא נסיים היום, והמנה השנייה שלנו תהיה בורקס בצק עלים משפחתי. הכי קל וכיף בעולם להניח בצק מוכן על תבנית ולמלא בתערובת של גבינות, שבכל פעם אני משנה ומוסיפה לה לפי החשק. הפעם הכנתי אותה עם בצל ופטריות, ולפעמים אני מוסיפה רק תרד קצוץ או שמשאירה רק גבינות. וחוץ מזה שזה ממש טעים, אני אוהבת לשמור את המאפה הזה במקרר ולחמם ריבועים במהלך השבוע. 

לחמניות משה בתיבה - לפני האפייה (צילום: נופר צור, mako אוכל)
לפני האפייה|צילום: נופר צור, mako אוכל
לחמניות משה בתיבה - דוגמניות (צילום: נופר צור, mako אוכל)
איזו תיבה סידרנו למשה|צילום: נופר צור, mako אוכל

לחמניות משה בתיבה

המרכיבים (12-14 לחמניות):

3 וחצי כוסות (500 גרם) קמח ללחם או לפיצה או קמח לבן רגיל

כף (10 גרם) שמרים יבשים

2 כפות (20 גרם) סוכר לבן

חצי כף מלח דק

ביצה אחת גודל L

3 כפות שמן זית

כוס וחצי (360 מ"ל) מי ברז

חבילת נקניקיות מופשרת

 

לציפוי:

ביצה טרופה

שומשום

 

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערת המיקסר מחצית מכמות המים, שמרים, סוכר ומלח. מתקינים את וו הלישה ומפעילים במהירות איטית-בינונית. מוסיפים לאט לאט קמח, ביצה ושמן זית, ואז את יתרת המים (לאט לאט, לא בטוח שתצטרכו את כל הכמות).

2. לשים כ-10 דקות, עד לקבלת בצק רך וגמיש.

3. משמנים מעט קערה, מעבירים את הבצק ומכסים בניילון נצמד ובמגבת. מניחים להתפחה של כשעה וחצי.

4. מעבירים את הבצק למשטח נוח לעבודה ומחלקים לכדורים של 70 גרם כל אחד. מכסים את הכדורים במגבת ומניחים ל-10 דקות.

5. מקמחים מעט את משטח העבודה ופותחים כל כדור בצק לרצועה ארוכה בעזרת מערוך. מניחים נקניקייה בקצה שקרוב אליכם ומגלגלים ללחמנייה.

6. מסדרים את הלחמניות על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת ומתפיחים 30 דקות.

7. מחממים תנור ל-180 מעלות. כשהלחמניות תפוחות מברישים אותן בביצה טרופה ומקשטים בשומשום.

8. אופים 15-20 דקות, עד להזהבה. מגישים חם עם מלא קטשופ וחרדל ליד.

מאפה בורקס פטריות משפחתי (צילום: נופר צור, mako אוכל)
מאפה בורקס פטריות משפחתי|צילום: נופר צור, mako אוכל

מאפה בורקס פטריות משפחתי

המצרכים (תבנית 25*30 ס"מ):

1 חבילה מופשרת של בצק עלים (600 גרם)

שמן זית לטיגון

2 בצלים בינוניים, חצויים ופרוסים דק

2 חבילות פטריות שמפיניון, פרוסות

 

לתערובת הגבינות:

375 גרם (שלושת רבעי חבילה) גבינת כנען, תבור או גבינה אחרת לאפייה

200 מ"ל שמנת לבישול או שמנת להקצפה

100 גרם גבינה צהובה (מוצרלה, קשקבל או אחרת)

150 גרם גבינה בולגרית או פטה עיזים, מפוררת

מלח

פלפל שחור

1 ביצה גודל L

3 כפות קמח לבן

 

לציפוי:

ביצה טרופה

שומשום

מאפה בורקס פטריות בתבנית (צילום: נופר צור, mako אוכל)
בתבנית|צילום: נופר צור, mako אוכל
מאפה בורקס פטריות - מנה (צילום: נופר צור, mako אוכל)
מעולה גם בחימום חוזר|צילום: נופר צור, mako אוכל

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים (אני ממש גוזרת עם מספריים באמצע). מרפדים את התבנית בחצי אחד של הבצק.

3. מקפיצים במחבת עם שמן זית בצל ופטריות ומתבלים במלח ופלפל שחור.

4. מערבבים בקערה את כל סוגי הגבינות עם הביצה והקמח. מתבלים מעט.

5. מוסיפים פנימה את הפטריות והבצל ומערבבים היטב.

6. משטחים את המלית על הבצק שבתבנית.

7. מכסים את המילוי ביריעת הבצק השנייה ומהדקים את הקצוות.

8. מברישים בביצה טרופה ומפזרים מלא שומשום.

9. אופים 35-40 דקות, עד הזהבה. מצננים.

10. חותכים לריבועים ומגישים.

** חימום חוזר: 35-40 דקות ב-180 מעלות.