בתור ילדה אין ספק שרולדות תפסו חלק נכבד מחיי, אבל לא אצלנו בבית. אכלתי רולדות אצל אחרים - שכנים, הורים של חברות, מסעדות - כי אמא שלי לא כל כך הכינה עוגות עם קרמים וכאלו, אבל אני כל כך אוהבת רולדות שבכל פעם שהייתה לי הזדמנות הייתי אוכלת או קונה כזו. פעם היו בקונדיטוריות רולדות רכות כאלו עם קרם פרווה בפנים, וכמה שזה נשמע לכם איכסה לדעתי זה היה ממש ממש טעים. ממש אהבתי את הטעם הקצת תעשייתי שלהן, ועד היום יש לי את הטעם הזה בפה.

בשנות התשעים אומנם חשבנו שרולדות הן טרנד שהיה תקף לשנות השמונים בלבד, אבל בשנות האלפיים גילינו שבעצם מעולם לא נס לחן, ועד היום הן אהובות מאוד כמעט בכל בית. יש בה קטע, ברולדה, שהיא נראית כמו קינוח שקשה להכין, מגולגל כזה וסימטרי, עם קרם בפנים ולפעמים גם מצופה בקרם או בשוקולד - אבל למרבה השמחה מדובר בהחלט באחד המאפים החביבים והקלים להכנה, ולא סתם הוא נכנס לכל בית בשנות השמונים. הרי האמהות שלנו לא היו אופות מדופלמות, הן פשוט היו מעבירות מתכונים קלים להכנה מאחת לשנייה.

רולדת וניל קלאסית - במלוא תפארתה (צילום: נופר צור, mako אוכל)
במלוא תפארתה|צילום: נופר צור, mako אוכל

אז מה זה בעצם רולדה? ביצים מוקצפות עם סוכר וקצת קמח (אגב, יש מלא גרסאות נהדרות של רולדות ללא גלוטן), שמורחים על תבנית אפייה של תנור, הכי לא מסובך, אופים לזמן קצר ביותר ואז מגלגלים בתוך מגבת, כדי שהבצק יישאר גמיש. אחר כך פותחים, ממלאים בקרם וסוגרים, חותכים את הקצוות משני צידי הרולדה והופה! בפנים מתגלה ציור יפהפה שיותר מזכיר קינוח של ויטרינה מאשר משהו שאנחנו עצמנו הכנו.

יצא לי בחיי להכין כמה וכמה סוגים של רולדות וכולן ממש טעימות, כך שהבחירה מה להכין הפעם לא הייתה קלה. בסופו של דבר הלכתי על רולדת וניל קלאסית עם קרם מסקרפונה, ועוד אחת מתוחכמת יותר: רולדת פרג ובתוכה קרם לימון. ההכנה של שתיהן דומה מאוד, מבחינת הבצק זה למעשה אותו מתכון רק שבאחד יש פרג ובשני לא.

אני לא יכולה לתאר לכם כמה טעים זה יצא. כל כך טעים שמיד ארזתי את הרולדות יפה בקופסה והעברתי הלאה, כי רולדות טעימות זה בדיוק מסוג המאפים שקשה לי מאוד לחשוב שהם יושבים אצלי במקרר ואני לא פורסת מהם פרוסה בכל רבע שעה.

רולדת וניל קלאסית - פרוסה (צילום: נופר צור, mako אוכל)
הראשונה היא הקלאסיקה של הקלאסיקה|צילום: נופר צור, mako אוכל
שתי רולדות (צילום: נופר צור, mako אוכל)
ככה ייעשה למאפים שיצאו טעימים מדי|צילום: נופר צור, mako אוכל

רולדת וניל עם קרם מסקרפונה

המרכיבים (לרולדה אחת):

4 ביצים גדולות

קורט מלח

שלושת רבעי כוס (150 גרם) סוכר לבן

כפית קליפת לימון מגוררת

כפית תמצית וניל

2 כפות שמן קנולה

שלושת רבעי כוס (105 גרם) קמח לבן

 

לקרם:

מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה

3 כפות אבקת סוכר

2 כפות אינסטנט פודינג וניל

כפית תמצית/מחית וניל

חצי קופסת (125 גרם) גבינת מסקרפונה

 

לעיטור:

אבקת סוכר

רולדת וניל (צילום: נופר צור, mako אוכל)
האמהות שלנו הרי לא היו אופות מדופלמות|צילום: נופר צור, mako אוכל

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.

2. מפרידים את הביצים ומקציפים במהירות גבוהה את החלבונים עם המלח והסוכר. כשהחלבון הופך למרנג לבן תפוח ויציב מוסיפים את החלמונים תוך המשך הקצפה במהירות נמוכה. ממשיכים להוסיף את קליפת הלימון, הווניל והשמן.

3. מקפלים פנימה את הקמח ומערבבים בעדינות לבלילה אחידה (לא לערבב יותר מדי כדי לא להפיל את הבלילה).

4. מעבירים את הבלילה לתבנית ומיישרים. אופים כ-10 דקות, עד שהבצק יציב.

5. מוציאים מהתנור והופכים את העוגה עם נייר האפייה על גבי מגבת גדולה כך שנייר האפייה יהיה למעלה. מסירים את הנייר בעדינות, מגלגלים את העוגה עם המגבת לרולדה הדוקה ומניחים בצד להצטנן.

6. בינתיים מכינים את הקרם: מקציפים במיקסר במהירות גבוהה שמנת מתוקה ואבקת סוכר לקצב יציב. מוסיפים פודינג וניל ותמצית/מחית וניל ומקציפים שוב.

7. מערבבים את המסקרפונה בקערה, שתתרכך קצת, מוסיפים לקרם ומקציפים שוב לקצפת יציבה.

8. כשהרולדה הצטננה, פותחים אותה על משטח נוח לעבודה.

9. מעבירים את הקרם למרכז העוגה ומורחים על כל הבצק באופן אחיד.

10. מגלגלים בחזרה לרולדה, ומקשטים באבקת סוכר.

** הרולדה תישמר במקרר עד שלושה ימים.

רולדת פרג (צילום: נופר צור, mako אוכל)
השנייה: בצק פרג, מילוי לימון|צילום: נופר צור, mako אוכל

רולדת פרג וקרם לימון

המרכיבים (לרולדה אחת):

4 ביצים גדולות

קורט מלח

שלושת רבעי כוס (150 גרם) סוכר לבן

כפית קליפת לימון מגוררת

כפית תמצית וניל

2 כפות שמן קנולה

שלושת רבעי כוס (105 גרם) קמח לבן

2 כפות פרג

 

לקרם לימון:

כוס ורבע (250 גרם) סוכר לבן

3 ביצים גדולות

2 כפות (20 גרם) קורנפלור

חצי כוס (120 מ"ל) מיץ לימון

קליפה מגוררת מלימון אחד

50 גרם חמאה

50 גרם שוקולד לבן

1 מכל (250 מ"ל) שמנת להקצפה

כף אבקת סוכר

רולדת פרג ולימון (צילום: נופר צור, mako אוכל)
טוב, לטעום חייבים|צילום: נופר צור, mako אוכל
רולדת פרג עם קרם לימון (צילום: נופר צור, mako אוכל)
לא טיפוס של ויטרינה?|צילום: נופר צור, mako אוכל

אופן ההכנה:

1. מתחילים עם הקרם, כדי שיספיק להתקרר: טורפים בסיר בינוני על אש בינונית סוכר, ביצים וקורנפלור, עד לאיחוד.

2. מוסיפים מיץ וקליפת לימון ומערבבים במטרפה.

3. מגבירים מעט את האש וטורפים כל הזמן, עד שהקרם מסמיך והקצף נעלם. מסירים מהאש.

4. מוסיפים חמאה ושוקולד לבן ומערבבים היטב עד להמסה.

5. מעבירים את הקרם מהסיר החם לכלי אחר, מכסים בניילון נצמד בצמוד לקרם ומצננים לחלוטין במקרר (בהמשך, אחרי שהקרם יצטנן לחלוטין, נקציף את השמנת המתוקה ונקפל פנימה).

6. הרולדה: מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.

7. מפרידים את הביצים ומקציפים במהירות גבוהה את החלבונים עם המלח והסוכר. כשהחלבון הופך למרנג לבן תפוח ויציב מוסיפים את החלמונים תוך המשך הקצפה במהירות נמוכה. ממשיכים להוסיף את קליפת הלימון, הווניל והשמן.

8. מקפלים פנימה את הקמח, מוסיפים את הפרג ומערבבים בעדינות לבלילה אחידה (לא לערבב יותר מדי כדי לא להפיל את הבלילה).

9. מעבירים את הבלילה לתבנית ומיישרים. אופים כ-10 דקות, עד שהבצק יציב. 

10. מוציאים מהתנור והופכים את העוגה עם נייר האפייה על גבי מגבת גדולה כך שנייר האפייה יהיה למעלה. מסירים את הנייר בעדינות, מגלגלים את העוגה עם המגבת לרולדה הדוקה ומניחים בצד להצטנן.

11. מקציפים את השמנת המתוקה לקצפת ומקפלים לתוך קרם הלימון.

12. כשהרולדה הצטננה פותחים אותה על משטח נוח לעבודה, מעבירים שלושת רבעי מהקרם המוכן למרכז הבצק ומורחים על כולו באופן אחיד.

13. מגלגלים את העוגה בחזרה לרולדה, ומקשטים בקרם שנותר לנו בקערה. בוזקים אבקת סוכר ומגישים.