בסוף השבוע האחרון אירחתי חברים ומשפחה לארוחת ערב, ולא הספקתי להכין קינוח. האכזבה ליד השולחן הייתה כל כך גדולה, שהבטחתי להם שאני קמה להכין משהו זריז. היו לי תותים ואוכמניות במקרר, ערבבתי בקערה קמח, סוכר וקצת שקדים טחונים ולזה הוספתי קוביות חמאה. עם הידיים פוררתי את כל העסק, זה לקח 2 דקות. התותים נחצו וביחד עם האוכמניות הונחו על תחתית תבנית, ואת הפירורים פיזרתי מעל. התבנית נכנסה לתנור בחום גבוה, ואחרי 15 דקות יצאה משם כשהתותים מבעבעים ופירורי הבצק שעליהם – הקראמבל – שחומים ויפים.

את המנה הגשנו לצלחות עם כף גדולה, ומעל הקראמבל שליכטה של קצפת. זה נגמר תוך דקה, ואפילו הילדים, שבדרך כלל לא כל כך אוהבים את קונספט הפירות בעוגה, טרפו ושאלו למה הכנתי כל כך מעט.

קראמבל תותים (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
רבע שעה קודם לא היה כלום|צילום: קרן אגם, mako אוכל

וזה, חברים, כוחו של הקראמבל (או השטרויזל, תלוי אם אתם אנגלים או הונגרים או אוסטרים דווקא) – אותם פירורי בצק קלים להכנה ומרשימים למראה, שיכולים לשדרג כל עוגה בחושה, עוגת שמרים או קינוח קרמי בכוס, ואפילו להצטרף לפירות לקינוח בפני עצמו (שגם לו, כמה מבלבל, קוראים קראמבל). יודעים מה, אפילו סתם מעל קצפת ופירות טריים חתוכים זה עובד מדהים.

את הקראמבל מכינים משלושה מצרכים שלכולנו יש בדרך כלל בבית: קמח, סוכר וחמאה. זה הבייסיק, ומכאן אפשר לשדרג: אפשר להוסיף לו שקדים טחונים או אגוזים קצוצים מכל סוג, גרידת לימון, תבלינים כמו קינמון או הל, שיבולת שועל או קקאו שיהפוך אותו לשחום משגע.

>> מתכונים לאוזני המן
>> מתכונים לפורים
>> רעיונות למשלוח מנות

קראמבל בקערה (צילום: נופר צור, mako אוכל)
קמח, סוכר וחמאה|צילום: נופר צור, mako אוכל

קראמבל פירות

אז אילו פירות מתאימים לקראמבל? חוץ מפירות הדר, כל פרי שתניחו בתחתית התבנית יקבל באהבה את הפירורים ואת חום התנור: מנגו, אננס, תאנים, ענבים, שזיפים, משמשים, תפוחים, אפרסק, אגסים וכל פירות היער, ואפילו בננות! אפשר כמובן לערבב כמה פירות ביחד, ואם אין - גם פירות קפואים זה מעולה. אין לכם לא זה ולא זה? אגלה לכם שאת אחד הקראמבלים המעולים שהכנתי, הכנתי עם משמשים משומרים. הפירות בתחתית מתקרמלים ויוצרים, ביחד עם פירורי הבצק, ביס פשוט מושלם.

אני נוהגת להשרות לרגע את הפירות בקצת סוכר ומעט מיץ לימון לפני שאני מפזרת את הקראמבל מעל, ואז אופה בחום של 200 מעלות 12-15 דקות, עד שמבעבע.

קראמבל תותים - מנה (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
חוסל כהרף עין|צילום: קרן אגם, mako אוכל

קראמבל בעוגות בחושות

השימוש העיקרי שלי בקראמבל הוא מעל עוגות בחושות, לרוב על בסיס חמאה, ורצוי כאלה שהבלילה שלהן מעט סמיכה, כי ככה אני יכולה להיות בטוחה שהפירורים לא ישקעו לתוך העוגה. התוצאה היא עוגה יפהפייה שמקושטת בפירורים זהובים שנאפו יחד איתה. רוצים להחיל את היופי הזה על עוגה שהבלילה שלה לא מספיק סמיכה? אין בעיה - אפשר לאפות את העוגה אפייה מוקדמת, עד שהיא מקבלת קרום עדין מלמעלה, ואז לפזר את פירורי הבצק. בכל מקרה, חשוב לא להגזים עם כמות הפירורים, כי אם הם יהיו כבדים ביחס לעוגה הם פשוט ייבלעו בבלילה. אז תהיו עדינים, ולא פחות חשוב, תפוררו את הקראמבל לפירורים קטנים.

קראמבל לא חייב להיות מתוק

נסו להמיר את הסוכר במעט מלח, והרי לכם קראמבל מלוח שיקשט בגאווה עגבניות שרי (או אחרות), פטריות, כרובית או ברוקולי. תוסיפו קצת גבינות, ויש לכם מאפה מושלם למרכז השולחן ממש בתוך דקות.

את הפירורים אפשר לאחסן במקרר לכמה ימים, או להכניס למקפיא לעד שלושה חודשים.

עוגת שוקולד עם קראמבל (צילום: נופר צור, mako אוכל)
המתכון פה למטה|צילום: נופר צור, mako אוכל

מתכון: קראמבל בסיסי

המרכיבים:
שלושת רבעי כוס סוכר חום בהיר
כוס ורבע קמח לבן (או מלא)
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות 

תוספות אפשריות (לא חובה):
כפית קינמון
רבע כוס אבקת שקדים
מעט גרידת לימון
קמצוץ הל
אגוזים קצוצים

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את החומרים היבשים (הסוכר והקמח) ומוסיפים קוביות חמאה.

2. בעזרת האצבעות מועכים את החמאה ביחד עם החומרים היבשים עד שמתקבלים פירורים.

** לקינוח התותים ממקודם: משרים תותים ואוכמניות במעט מיץ לימון וסוכר ובינתיים מכינים את הבצק. מפזרים את פירורי הבצק על הפירות ואופים ב-200 מעלות עד שמבעבע (12-15 דקות).

קראמבל (צילום: נופר צור, mako אוכל)
ככה זה אמור להיראות|צילום: נופר צור, mako אוכל

ולפינאלה: מתכון לעוגת שוקולד וקראמבל

המרכיבים:
לעוגה:
125 גרם חמאה
200 גרם שוקולד מריר
3 כפות מים
שלושת רבעי כפית אבקת אפייה
שליש כוס קמח (46 גרם)
שליש כוס אבקת קקאו איכותית (46 גרם)
4 ביצים גודל L, מופרדות
כוס סוכר (200 גרם)
חצי כפית תמצית וניל
מעט מלח גס 

לפירורים: רבע מכמות המתכון שכתובה למעלה.

עוגת שוקולד קראמבל (צילום: נופר צור, mako אוכל)
חזרנו לנקודת ההתחלה|צילום: נופר צור, mako אוכל

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מרפדים תבנית עגולה בקוטר 22 ס"מ (או כמו בתמונה – תבנית לחם בגודל 20*14 ס"מ ובעומק 11 ס"מ) בנייר אפייה, גם בדפנות.

3. ממיסים חמאה בסיר בינוני או בקערה חסינת חום במיקרוגל. מסירים מהאש (אם המסתם בסיר) ומערבבים פנימה את השוקולד המריר עד שהוא נמס לגמרי.

4. מוסיפים 2 כפות מים, אבקת אפייה, קמח וקקאו ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

5. מקציפים בעזרת מטרפה ידנית בקערה בינונית חלמונים עם סוכר, כף מים ווניל עד שמתקבלת תערובת מעט תפוחה ובהירה.

6. מאחדים עם תערובת השוקולד עד לקבלת תערובת אחידה.

7. מקציפים במיקסר חלבונים ומעט מלח עד לקבלת קצף נוקשה.

8. מעבירים את הקצף לתערובת השוקולד ומערבבים בתנועות קיפול עדינות עד לקבלת תערובת אחידה.

9. מעבירים לתבנית ואופים כ-10 דקות. מפזרים קראמבל ומחזירים לאפייה לעוד 20-25 דקות, עד שקיסם המוחדר למרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.

10. מניחים לעוגה להצטנן מעט ומעבירים לצלחת הגשה. אפשר לקשט באבקת סוכר.