כשאנחנו יוצאים למסעדה יש לנו ציפיות, ולא רק מהאוכל. ברור שאם הוא לא טרי וטעים אין על מה לדבר, אבל בלי קשר אליו אנחנו רוצים להרגיש שהיה שווה לנו להתארגן, להתלבש, לצאת מהבית ולחפש חניה. כאן נכנסות לתמונה מסעדות החוף - אלה שנותנות חוויה של ים בילט אין, רק בלי החול והמלח בשיער. תנו לנו להסתכל על הגלים, הגלשנים והסירות בעודנו סועדים את נפשנו - ונהיה מאושרים. אז מכיוון שהימים ימי קיץ, החום גדול מנשוא והים הוא שוב ידידו הטוב של האדם - אספנו עבורכם את 10 מסעדות החוף הטובות בארץ, מהצפון לדרום.
אורי בורי, עכו
גם אם מעולם לא ביקרתם בעכו, אין ספק ששמעתם על מסעדת אורי בורי. אורי ירמיאס, בעל הזקן הכסוף המזוהה כל כך עם המקום, פתח את המסעדה ב-89' בנהריה, ועשור לאחר מכן היא הועברה למקומה הנוכחי, עכו העתיקה, במבנה עם תקרת קשתות גבוהה ועיצוב לא יומרני.
מה אוכלים? גולת הכותרת בתפריט היא, איך לא, דגים. בין השאר תמצאו כאן פרוסות אנשובי טרי עם שמן זית ולימון (36 שקל), פילה סלמון מעושן קלות ברוטב מרטיני תרד בליווי פירה מוקרם בפרמזן (104 שקל) ומנת מרק דגים או פירות ים (64 שקל). אם נסעתם לעכו בשביל פירות הים כדאי שתטעמו את השרימפס הים תיכוני, שמוגש במחבת עם שמן זית, שום, פלפל חריף, לימון וכוסברה (108 שקל), או את בשר הסרטנים המוגש במחבת עם שמנת ואצות ים (119 שקל). המסעדה מציעה גם קונספט מעניין של ארוחת טעימות - הגשה של חצאי מנות שונות מהתפריט, שמאפשרת לחסוך בעלויות ולטעום הרבה יותר.
איפה: ההגנה (רחבת המגדלור), עכו. טלפון: 04-9552212
הלנה בנמל, קיסריה
הלנה בנמל, הממוקמת בתוך הגן הלאומי שבקיסריה, מציעה תפאורה של ים ועתיקות ארכיאולוגיות מרהיבות של הנמל המשוחזר - וכל זה לצד מטבח ים תיכוני ישראלי עכשווי של השף עמוס שיאון.
מה אוכלים? בתפריט מנות ישראליות קלאסיות בגרסה מודרנית וייחודית כמו שווארמה דג ים על טחינה היונה עם צנוניות, זיתי טאסוס וצנוברים (48 שקל), סיגרים של טלה ועגל על יוגורט צאן, עמבה ובצלים שרופים מהאש (42 שקל) וסינייה מדג בורי בתבשיל תרד מנגולד ובהרט עם טחינה חמה וצנוברים (78 שקל). השילוב בין המטבח האיכותי, השירות המצוין, המיקום ההיסטורי והנוף המדהים לים הופך את האכילה במקום לחוויה קולינרית רומנטית ומהנה במיוחד.
איפה: נמל קיסריה. טלפון: 04-6101018
בית חנקין, חדרה
מעבר לאוכל והקרבה לים, היתרון הגדול של מסעדת בית חנקין הוא ההיסטוריה של המבנה. מדובר בבית שנבנה בשנות ה-30 על צוק שצופה לים עבור יהושע חנקין, גואל האדמות, ואשתו אולגה, המיילדת העברית הראשונה, שלא גרו בו אפילו יום אחד. מאז הוא שוקם ושוחזר, והפך למעין מוזיאון-מסעדה. החלל הפנימי עוצב ברוח התקופה ההיא עם כלים, וילונות, מפות, תמונות ואביזרים נוספים שמנציחים את ההיסטוריה ואת הזוג חנקין. במרפסות המקורות, הצופות לנוף המרהיב של מפרץ בנימין, מוצבים שולחנות האוכל.
מה אוכלים? התפריט במסעדה כולו חלבי, היא עובדת עם מוצרי משק יעקבס ומאפיית בורקין בבנימינה ומתגאה בהקפדה על מרכיבים טריים, בריאים וטבעיים. בתפריט תמצאו לבנה צאן מובחר עם שמן זית וזעתר (22 שקל), מרק יוגורט עם מלפפונים, שום, שמן זית ושמיר מתובל בגראם מסאלה (22 שקל), טורטליני פטריות בחמאת מרווה ועגבניות מיובשות (58 שקל), לזניית חצילים ועגבניות ביתית עם זיתים שחורים, עשבי תיבול, גבינות צאן ובקר, עשויה מעלי בצק תרד טריים ומוגשת עם סלט (49 שקל).
איפה: כפר הים, מפרץ בנימין, חדרה. טלפון: 057-9443076
אלפינה, נתניה
נתניה מזוהה עם החבר'ה הצרפתים שעטים על חופיה בכל קיץ - אבל בצרפתייה הזו, שגם היא משקיפה אל הים, הנתנייתים צריכים להיות גאים במיוחד. אלפינה מביאה לעיר אווירה אירופית עם מוזיקה נעימה ונוף עוצר נשימה. תוכלו לבחור לשבת בתוך המסעדה הממוזגת ולהתנתק לחלוטין מהקיץ הישראלי, או להגיע לקראת השקיעה, ולשבת בחוץ עם בריזה נעימה ומבט טוב יותר אל השמש הטובעת בין הגלים.
מה אוכלים? בתפריט מגוון מנות שיזכירו לכם את פריז: צדפות בשום ובזיליקום (64 שקל), מרק בצל או קרם שמפיניון (28-29 שקל), מוס סלמון מעוטר בקוויאר (54 שקל) וברווז ברוטב תפוזים (94 שקל).
איפה: גד מכנס 2, נתניה. טלפון: 09-8610620
הטרסה, הרצליה
הטרסה, שנפתחה מחדש לפני כשמונה חודשים במתחם מלון דן אכדיה, מספקת חוויה של ים בעיצוב יוקרתי עם כסאות עור וספות נוחות עם תאורה שמשתנה מדי שעה במקום כיסאות ים ושמשייה. ב-20 השנים שבהן היא פועלת השתנה התפריט ללא הכר, וכיום היא מוגדרת כביסטרו איטלקי ואסייתי.
מה אוכלים? ממש לפני חודש שינתה הטרסה את התפריט, במטרה לחדד את אופייה ולתת מענה לטמפרטורות המשתוללות. יונתן כהן, שף צעיר ויצירתי, ידאג לכם למנות כמו פילה סלמון בזיגוג סויה ולימון על פאק צ'וי מוקפץ בשום וג'ינג'ר ואיולי ווסאבי (88 שקל), פסטת "חונקי כמרים" בשמן זית עם זוקיני, שום קונפי, זיתים, עגבניות מיובשות, לבבות ארטישוק ופרמזן (51 שקל) וסטייק אנטריקוט דק בגריל עם סלט ארוגולה, נקטר יין אדום ובלסמי (98 שקל). הסושי שף של המסעדה, יאנג ליי, ישמח לגלגל לחובבי האצות מבחר רולים (42-49 שקל).
איפה: רמות ים, מתחם מלון דן אכדיה, הרצליה פיתוח. טלפון: 09-9548808/06
מאנטה ריי, תל אביב
מאנטה ריי יושבת פסיעה מקצף הגלים ומגדירה את עצמה כמפלט מהעיר בתוך העיר. המסעדה, בבעלותם של עפרה ואבי גנור, משלבת נינוחות וחוסר פורמליות לצד אוכל ושירות מעולים, והקרבה לים יוצרת מטבח ים תיכוני המבוסס על דגה טרייה ופירות ים יחד עם מאזטים ייחודיים.
מה אוכלים? מאנטה ריי פועלת כבר למעלה מעשור ובמהלך שנותיה בישלו בה כמה שפים, שהשאירו עליה את חותמם האישי: רובי פורטנוי, גולן גורפינקל, רונן סקינזס ושי יואלי. בין לבין התארחו במטבח גם לא מעט שפים מוכרים, כמו ישראל אהרוני, אייל שני, יונתן רושפלד, מיקה שרון, גילי דה פיצ'וטו, אנטוניו מנסה ואלי גרוסמן. רק שלוש מנות אהודות במיוחד שרדו את השינויים בתפריט: הלחם הבלקני עם שמן זית, מלח גס ובלזמיקו (19 שקל), מאזט הבורי בסומק (19 שקל) ומיקס פירות הים המגיע בסיר ברזל שחור (115 שקל). אם תגיעו עד 12:00 תוכלו לפתוח את היום בארוחת בוקר על הים - מהנוסחה הקבועה של ביצים מכל הסוגים ועד אומלטים מיוחדים וגרנולה תוצרת בית. בתפריט הצהריים מומלץ לנסות את פילה הלוקוס עם ניוקי, אגוזי קשיו ברוטב חמאת לימונים כבושה (124 שקל) ואת הסקאלופ עם שרימפס על קרם שומר עם קוביות בייקון, תפוחי עץ ושאלוט (105 שקל).
איפה: עלמה ביץ', תל אביב. טלפון: 03-5174773
רפאל, תל אביב
ב-11 שנותיה הצליחה מסעדת רפאל לזכות באהדה רבה הן מצד המבקרים והן מצד הלקוחות. השף רפי כהן הביא את הניחוח הירושלמי שספג בילדותו לחופה של תל אביב, ויצר מטבח אלגנטי מודרני עם נגיעות של בית ותפאורה של ים.
מה אוכלים? אם אתם אוהבים אוכל מעניין, אקזוטי וחדשני תרצו לנסות מנה כמו רביולי שרימפס עם ג'ינג'ר ובצל ירוק בציר סרטנים כחולים (68 שקל), ואם אתם בעניין של גורמה שבכל זאת מזכיר את בית אמא, תשמחו לגלות מנות כמו סיגרים מרוקאים עם חלקי פנים של עגל חלב וטחינה (58 שקל). התפריט משתנה פעם בעונה, כדי לחדש, הן ללקוחות והן לצוות.
איפה: הירקון 87 (מגדל המלך דוד), תל אביב. טלפון: 03-5226464
פרנצ'סקה, ראשון לציון
מסעדה איטלקית הפונה לטיילת הראשל"צית. תמצאו בה משפחות שמגדירות אותה כמקום הקבוע שלהן, לצד זוגות שבאים לספוג את הרומנטיקה שבאוויר.
מה אוכלים? התפריט של השף עמרי ורד הוא איטלקי קלאסי (פיצה, פסטה, רביולי וכיו"ב) עם נגיעות של ים: תמצאו שם מנות כמו פנה פירות ים (שרימפס, קלמארי ומולים) בשמנת, אספרגוס, שרי, בזיליקום ועירית (89 שקל) ופילה אמנון בירקות קפונטה (89 שקל). הקרניבורים יתענגו על סקלופיני בנוסח מילאנו (78 שקל), לזניית עגל בבשמל, פרמזן ומוצרלה (88 שקל) או 300 גרם אנטריקוט עם פירה ורוטב פלפלת (129 שקל).
איפה: טיילת חוף הים, ראשון לציון. טלפון: 03-9414151
קלמה, אשדוד
מסעדת קלמה (רוגע, בספרדית) ממוקמת מטרים ספורים מהמים, ומעניקה לסועדים רגעים של שלווה ונחת עם שילוב מנצח של שמש, מוזיקה ואוכל משובח. תוכלו להתמקם באזורים המקורים או תחת כיפת השמיים, או על הבר באווירה רגועה עם מוזיקת ג'אז ברקע. בקיץ מתקיימות במקום הופעות חיות (בימי שישי מדי שבועיים).
מה אוכלים? התפריט, של השף איתן פזרקר, משלב בשרים, מטבח ים תיכוני ומטבח איטלקי, ותמצאו בו בין השאר קראנצ'יז, שהם טוסטוני באגט עם חמאת שום שמיר וציפוי גבינת מוצרלה בתנור (29 שקל), בוקר מרוקאית (שקשוקה פיקנטית מוגשת עם לחם הבית, סלט קצוץ, טאפנד זיתים וחמאת שום שמיר, 44 שקל) והמבורגר קלמה - 250 גרם מבשר אנגוס משובח (55 שקל). מ-17:00 ניתן ליהנות גם מקומבינציות הסושי של המקום. הקינוח האוהב ביותר על המקומיים הוא קוקוסלידה - כדור גלידה קוקוס בציפוי פקאנים מסוכרים, סירופ קרמל וקצפת (35 שקל).
איפה: חוף לידו, אשדוד. טלפון: 08-8667241
המפלט האחרון
קשה למצוא ישראלי שלא אכל במפלט האחרון באחד מביקוריו באילת. המסעדה התחילה את דרכה בחוף נעמה בשארם א-שייח, ולאחר פינוי סיני הועברה לחוף אלמוג, שבו היא נמצאת עד היום. הנכנסים למקום יספגו מיד את האווירה הימית - חבלים ורשתות, חלקי ספינות ישנות ושלדים של דגים ענקיים תלויים על ובין קירות העץ. לבחירתכם מקומות ישיבה ליד החלונות, הצופים למעגן הסירות הקטן, או על המזח (מתאים במיוחד לזוגות). ההרפתקנים יוכלו לסעוד על השולחן שנמצא בתוך הסירה שבמעגן.
מה אוכלים? גבי עדי, אחיו של הבעלים אהרון עדי, אמון על התפריט (שלא השתנה ב-30 שנים האחרונות), הכולל מנות כמו קונכיית פירות ים מוקרמת (52 שקל), פטריות מוקפצות בתבלינים (47 שקל) ולברק בתנור עם ירקות (100 שקל).
איפה: חוף אלמוג, אילת. טלפון: 08-63724377
פספסנו את המומלצת שלכם? ספרו לנו עליה בטוקבקים