זו הייתה שנת השווארמה. בניגוד לטרנדים קולינריים אחרים, לשווארמה אי אפשר לקרוא טרנד – היא מלווה את הבולס הישראלי מזה עשרות שנים (כפי שתעיד כתבה זו בהמשך). אבל בשנה האחרונה נדמה שהמאכל הפופולרי ממילא פשוט התפוצץ: מזללות שווארמה נפתחו על ימין ועל שמאל, פופ-אפים צצו בשווקים ובאזורי התעשייה, שפים הכניסו שווארמות גורמה לתפריטים, דיוני פייסבוק התלהטו, תורי ענק התפתלו מחוץ למסעדות – והמחירים זינקו בהתאם לביקוש (עד כדי 82 שקלים לשווארמה בצלחת בדוכן החדש של איציק הגדול ביפו).

איך הישראלים מעדיפים את השווארמה שלהם? סקר שנערך עבור mako על ידי מכון המחקר מדגם בראשות מנו גבע אישש את התשובה המתבקשת: בלאפה. 49% בחרו בלאפה לעומת 30% שהצהירו על העדפתם לפיתה (חובבי הבאגט והצלחת השתרכו הרחק מאחור). הלאפה זכתה להעדפה בולטת אצל גברים (56%) ובני 39-18 (60%), בשעה שבקרב נשים ובני 40 פלוס הפער קטן יותר (43% ו-41% ללאפה, בהתאמה).

אבל חובבי שווארמה יודעים שההבדל המשמעותי הוא לא בלחם שעוטף את הבשר אלא בסוג הסיח. כאן הדעות חלוקות: הכבש והפרגית מסתובבים ראש בראש (25% ו-24% בהתאמה), לא הרחק מהעגל וההודו (20% כל אחד). עם זאת, פרגית היא הבשר הכי פחות חביב על גברים (17%), שמעדיפים בעיקר כבש (29%) ועגל (25%); הפרגית, מנגד, היא השיפוד המועדף על נשים בפער ניכר מהאחרים (30%).

בדקנו גם האם יש בהצלחת השווארמה כדי לאיים על ההגמוניה של הפלאפל כמאכל הלאומי של ישראל. בעניין זה מגלים הישראלים – מכל המגדרים והגילים – נאמנות מובהקת: 59% בחרו בפלאפל. הרחק מאחוריהם: חומוס (18%), שווארמה (12%) ושקשוקה (6%).

מאכל לאומי או לא – השווארמה היא כבר מנה ישראלית קלאסית. ככזאת, יש לה גם מיתולוגיה, לרבות מקדשים עתיקי יומין שנושאים את שמה וניחוחה ברבים. אספנו עבורכם 27 מוסדות שכאלו, מהצפון ועד הדרום – מקומות שאם עדיין לא ביקרתם בהם, אתם לא יכולים לקרוא לעצמכם שווארמולוגים.

שווארמה אמיל

כתובת: אלנבי 33 חיפה

מתי נפתחה? 1966

מה אוכלים? עגל, כבש

כמה עולה? 35 שקלים לפיתה, 22 שקלים לחצי מנה

מה מיוחד? באמיל לא תמצאו חומוס, צ'יפס או סלטים, אלא רק פיתה שהתוספות היחידות שנכנסות אליה הן בצל ועגבניות, אותן אפשר לקבל חיות או צלויות לאחר ששכבו בתחתית שיפוד השווארמה וקיבלו את כל השמן והטעם. מי שבכל זאת רוצה להכניס קצת ירוק למנה, יוכל להוסיף פטרוזיליה קצוצה. זהו

אגדה חיפאית עתיקה מספרת על ארוחת דגים שהתרחשה אי שם בשנות ה-60 בין אמיל חורי לבין ימאי טורקי שסיפר לו על מעדן בשם דונר קבב – אוכל רחוב אותנטי הנפוץ בטורקיה. אמיל ואחיו ג'ורג', טכנאי בחברת פיליפס, בנו בעצמם מתקן מסתובב בדיוק כפי שתיאר אותו ימאי טורקי, וכך נולד בישראל המקום הראשון שמוכר שווארמה מסתובבת על שיפוד. אמיל נפטר בשנת 1976 ולא הספיק לראות איך אוכל הרחוב שהביא מטורקיה לישראל הופך לאחת המנות האהובות והפופולריות במדינה. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by שווארמה אמיל (@shawarma.emil)

שווארמה במבינו

כתובת: הבנקים 2 חיפה

מתי נפתחה? 1984 (נסגרה בקורונה ונפתחה מחדש ב-2022)

מה אוכלים? עגל

כמה עולה? פיתה ב-32 שקלים, לאפה ב-38 שקלים, צלחת ב-50 שקלים

מה מיוחד? איכות הבשר: השווארמה עשויה מבקר עגלות אדום חלק לגמרי והסיח מורכב מ- 12 נתחים להם מוסיפים שומן טלה, חזה טלה ותערובת מיוחדת המורכבת משישה תבלינים

את "שווארמה במבינו" פתחה ב-1984 משפחת סובאח מוואדי ניסנאס (לא להתבלבל עם שווארמת סבאח החיפאית גם היא) בדרך יפו עתירת השווארמות, תחת כינויו של אבי המשפחה, חוסאם. לפני שנתיים, בעיצומו של משבר הקורונה, סגרה המסעדה את שעריה ושברה אלפי לבבות שגדלו על השווארמה המיתולוגית. במרץ השנה חזרה השווארמה לפעול – לא רחוק מהמיקום המקורי – תחת ניהולם של בנו ונכדו של , חוסאם והילאל, והמסעדן ראמי חליפה, חבר ילדות של חוסאם שחזר לעיר אחרי 20 שנה בברלין. הם לא שמרו רק על המותג, אלא גם על המתכון – ועל הטעם.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Shawarma Bambino (@shawarma_bambino)

שווארמה גנאם

כתובת: אלנבי 41 חיפה

מתי נפתחה? 1992

מה אוכלים? כבש עם עגל

כמה עולה? 38 שקלים לפיתה, 45 שקלים ללאפה, 50 שקלים לצלחת

מה מיוחד? הסיח עשוי משכבות של 100% בשר עגל ובשר כבש טריים, ללא בשר טחון

גנאם הוא עוד אחד מהטוענים לכתר השווארמה הטובה בחיפה. האיטליז הצמוד מספק בשר עגל ובשר כבש לסיח שומני ועסיסי שרבים מתושבי העיר נשבעים בשמו מזה 30 שנה. הסניף הקטן והצפוף באלנבי 41 שימש במשך שנים מוקד עלייה לרגל לרעבים מכל קצוות הארץ, עד שגנאם פתח סניף נוסף (בעספור 19) לרווחת כולם.

שווארמה חאזן פורד

כתובת: דרך יפו 140 חיפה

מתי נפתחה? 1987

מה אוכלים? עגל

כמה עולה? 40 שקלים לפיתה, 45 שקלים ללאפה ובאגט, 55 שקלים לצלחת

מה מיוחד? תיבול סודי שהופך את הטעם למעודן במיוחד

גם אם אי אפשר להגיע לקונצנזוס בין שווארמולוגים בשאלה מהי השווארמה הכי טובה בחיפה, נדמה שאפשר להסכים על כך שחאזן הוא המותג המוכר והמזוהה ביותר עם שווארמיות העיר. כל מי שאיננו חיפאי יודע – שווארמה בחיפה זה חאזן. ואם כבר – אז הסניף המקורי בדרך יפו, המכונה חאזן פורד.

שווארמה סבאח

כתובת: דרך אלנבי 37 חיפה

מתי נפתחה? 1987

מה אוכלים? כבש עם עגל

כמה עולה? 30 שקלים לפיתה, 34 שקלים ללאפה, 45 שקלים לצלחת

מה מיוחד? "מנת הבית" של סבאח: שווארמה מעורבבת ברוטב שום-לימון-עמבה חריף ופרוסות עגבנייה ובצל מתחתית הסיח

משפחת סבאח היא אחת המשפחות המוכרות ביותר בוואדי ניסנאס שבחיפה. האיטליז המשפחתי שבבעלות המשפחה פועל למעלה מ-40 שנה. בשנת 1987 החליט אבו ניזאר סבאח לקחת את תורת הבשר וליישם אותה בשווארמייה שהפכה מאז למוסד. הסיח הענק של סבאח שוקל לא פחות מ-90 ק"ג, ונדרשים שלושה אנשים כדי להרכיבו על השיפוד המסתובב. טכניקת הכנת הסיח הייחודית של סבאח מבטיחה שכל נתח שנפרס מהשיפוד יהיה עסיסי, שמנוני וטעים.

סטקיית סלע

כתובת: יצחק בן צבי 10 טבריה

מתי נפתחה? 1985

מה אוכלים? הודו נקבה, עגל

כמה עולה? 30 שקלים לפיתה, 35 שקלים ללאפה ובאגט

מה מיוחד? המקום הכי טוב אם אתם בעניין של שווארמה בבאגט, בעיקר בזכות הבאגט הטרי שנאפה במקום ומחומם רגע לפני ששופכים לתוכו את הבשר

מאז שנות ה-80' יודעים אזרחי ישראל שמגיעים לנפוש בכנרת: בדרך לאגם (או בחזרה) עוצרים בסלע. אין מקום טוב יותר להשקיט את הבטן המקרקרת – לא רק בגלל הבשר הנהדר, אלא גם בזכות הפיתות והבאגטים הטריים שנאפים במקום ומועמסים ברוחב לב. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by סטקיית סלע (@sela__1)

מסעדת עימאד

כתובת: תופיק זיאד 52 נצרת

מתי נפתחה? 1994

מה אוכלים? עגל עם כבש

כמה עולה? 37 שקלים לפיתה, 42 שקלים לבאגט, 45 שקלים ללאפה ו-50 שקלים לצלחת

מה מיוחד? החומוס. כן, זו כתבה על שווארמיות, אבל גם החומוס של עימאד נחשב לאחד הטובים בישראל

נצרת היא אחת הערים האהובות והיפות ביותר בישראל ומוקד משיכה מרכזי לישראלים שנוסעים צפונה ליום כיף משפחתי, לא רק בזכות היופי והאתרים המרהיבים אלא גם בזכות האוכל הנהדר. עימאד זה המקום הטוב ביותר בעיר להתפנק בו על שווארמה גלילית אמיתית עם חומוס מושלם ופיתות חמות מהטאבון.

שווארמה 11

כתובת: דלית אל-כרמל, הכביש הראשי, בסמוך לכיכר השוק

מתי נפתחה? 2001

מה אוכלים? עגל

כמה עולה? 37 שקלים לפיתה, 42 שקלים ללאפה ובאגט, 45 שקלים לצלחת

מה מיוחד? בשר 100% עגל, כמעט ללא תיבול אך עם שומן כבש שמשדרג את המנה

"נטו עגל – מקסימום טעם" הוא המוטו של "שווארמה 11" – והוא בהחלט מוצדק. ב- 11 עושים כבוד לבשר העגל האיכותי ומכינים אותו כמעט ללא תבלינים כדי לשמור על טעם הבשר הנהדר. את התיבול האמיתי הוא מקבל מגוש שומן הכבש המונח מעל הסיח ומטפטף עליו בלי הפסקה, שבנוסף גם מוגש אחר כבוד מעל נתחי הבשר כדי להעניק לכם ביס טעים ועסיסי במיוחד.

שווארמה זייד

כתובת: דלית אל-כרמל, הרחוב הראשי, מול בנק לאומי

מתי נפתחה? 1984

מה אוכלים? עגל, כבש עם הודו

כמה עולה? 30 שקלים לפיתה, 35 שקלים ללאפה

מה מיוחד? הכבש – בשר באיכות שקשה למצוא כמוה

הסלוגן של שווארמה זייד הוא "הטעם ידבר" – ואכן, הטעם של זייד מדבר בכל הצפון. הפיתה הטרייה מתמלאת בבשר עד שלא ניתן לסגור אותה לביס. שווה להגיע בקבוצה בזכות הדיל המדהים של 4 פיתות שווארמה ומגש צ'יפס ענק ב- 100 שקלים בלבד.

רפי בצומת

כתובת: קומבה 29 חדרה

מתי נפתחה? 2006

מה אוכלים? הודו נקבה, עגל

כמה עולה? פיתה ב-37 שקלים, לאפה ב-44 שקלים, צלחת ב-65 שקלים

מה מיוחד? בר סלטים בלתי נגמר

דוכן השווארמה הקטן של רפי נוסד ב-2006 באזור התעשייה בחדרה. ב-2010 הפך הדוכן למסעדה, כשרפי מוסיף לרפרטואר סטייק אנטרקוט, קבב כבש ועוד – אבל השווארמה היא עדיין המגנט שמושך את הנהגים של כביש 4.

שאולי אקספרס

כתובת: דוד שמעוני 50 חדרה

מתי נפתחה? 1990

מה אוכלים? הודו נקבה, עגל

כמה עולה? 40 שקלים לפיתה, 50 שקלים ללאפה ובאגט, 68 שקלים לצלחת

מה מיוחד? רוטב שום ממכר שמשתלב בצורה מושלמת עם השווארמה

סביר להניח שבכל שעה שתגיעו לאכול אצל שאולי בחדרה (פתוח עד 03:00) המקום יהיה עמוס ברעבים – בעיקר חיילים. כבר שלושה עשורים שנהגי הסעות חיילים עוצרים בחדרה ופורקים על שאולי גדודים של רעבים. למה להתחיל את החמשו"ש על בטן ריקה אם אפשר להתחיל אותו על בטן מפוצצת בלאפה עגל?

מפגש השרון

כתובת: סוקולוב 20 הרצליה

מתי נפתחה? 1961

מה אוכלים? הודו נקבה

כמה עולה? 35 שקלים לפיתה, 42 שקלים ללאפה ובאגט, 60 שקלים לצלחת

מה מיוחד? שווארמה פריכה חתוכה דק-דק ופיתות חמות מטאבון

אם תשאלו את תושבי הרצליה איפה זה "מפגש השרון", לא בטוח שכל אחד ידע על מה אתם מדברים. אבל אם תגידו להם "ג'מיל", הם יכוונו אתכם מיד לשווארמה הכי מפורסמת בעיר. מאיר ג'מיל ושפרה חיותמו, עולים מעיראק, ייסדו בשנות ה-60 את המקום שמנוהל היום על ידי הדור השני למשפחה - האחים אלי ומאיר חיותמו. זהו מוקד משיכה להייטקיסטים מהמשרדים, לנופשים מהים ולעוברי אורח – כולם משתרכים בתור ארוך אך משתלם.

הטאבון בון בון

כתובת: דרך רמתיים 90 הוד השרון

מתי נפתחה? 1990

מה אוכלים? הודו נקבה

כמה עולה? 43 שקלים לפיתה, 50 שקלים ללאפה, 65 שקלים לצלחת

מה מיוחד? הבשר הכי טרי שיש – השיפוד מוחלף שלוש פעמים ביום

שווארמת הטאבון בון בון שנפתחה בשנות ה-90 בצומת רמתיים, על הכביש הראשי החוצה את הוד השרון, גידלה דורות של בלסנים מהעיר ומהסביבה. לפני שנים אחדות התפצלה השווארמה לשתיים, כשאחד הבעלים פתח את "הטאבון של חיים" במרחק מטרים ספורים מהטאבון המקורי. הרווח כולו של הסועדים, שקיבלו שתי שווארמות מצוינות במקום אחת. ואם אתם כבר בטאבון, כדאי לנסות גם את שיפודי הפרגית הנהדרים.

שווארמה דבוש

כתובת: אבן גבירול 64 תל אביב

מתי נפתחה? 2001

מה אוכלים? פרגית, עגל, הודו

כמה עולה? 46 שקלים לפיתה, 55 שקלים ללאפה ובאגט, 73 שקלים לצלחת

מה מיוחד? תחלופת השיפודים – כיאה לרשת מצליחה, השווארמה מחוסלת מהר וכך הסועדים זוכים תמיד לסיח טרי

דבוש היא אימפריה של שווארמה. היא נחשבת אומנם לאחת היקרות בתחום, אבל עם ההצלחה קשה להתווכח: מאז הוקם הסניף הראשון ליד כיכר רבין הפכה דבוש לרשת עם שישה סניפים שמתפרשים מנתניה דרך בני ברק ועד ראשון לציון. בדבוש מציעים סניפים שפתוחים עד השעות הקטנות של הלילה, לבליינים שאוהבים לרדת על לאפה שווארמה אחרי יציאה, וגם הסעדה באירועים ומכירת מתקני שווארמה ואפילו רובוט שווארמה עם חמישה מבערים.

טורק לחמג'ון

כתובת: נחלת בנימין 77 תל אביב

מתי נפתחה? 1985

מה אוכלים? הודו, כבש, פרגית

כמה עולה? 41 שקלים לפיתה, 48 שקלים ללאפה ובאגט, 57 שקלים ללחמג'ון 60 שקלים לצלחת

מה מיוחד? מנת הדגל של המקום היא שווארמה בלחמג'ון – מאפה טורקי דק שנאפה בטאבון יחד עם הבשר

נמצאים בתל אביב אבל רוצים להרגיש בטורקיה? ביס אחד מהשווארמה המפורסמת של טורק לחמג'ון ייקח אתכם בלי קונקשן למדרחוב אסתיקלאל באיסטנבול. לרוב אנחנו מעדיפים את הדרך המסורתית של שווארמה בפיתה או בלאפה, אבל אם כבר הגעתם עד לכאן, אל תוותרו על התענוג באכילת שווארמה לחמג'ון חמה מהטאבון.

כתר המזרח

כתובת: ראול ולנברג 20 תל אביב (בתוך שוק צפון)

מתי נפתחה? 1952

מה אוכלים? עגל, פרגית

כמה עולה? פיתה ב-48 שקלים, לאפה ובאגט ב-60 שקלים, צלחת ב-69 שקלים

מה מיוחד? בבשר השווארמה מוטמע פיסטוק חלבי שמוסיף לטעם ולמרקם. בנוסף, אפשר ליהנות מחמוצים וסלטים מיוחדים לפי המתכונים של דודה אתי

אחד ממקדשי השווארמה הוותיקים ביותר בישראל. משפחת שמאי ייסדה את המסעדה ב-1952, והמיקום – אבן גבירול 115, לב תל אביב, לא הרחק מכיכר רבין – הפך אותה למקום אהוב על פוליטיקאים, אומנים, ספורטאים וסלבריטאים. המוכר שבהם היה אריק איינשטיין ז"ל. לפני שלוש שנים נסגר הסניף המקורי באבן גבירול לטובת שיפוצים והעברת הניהול לאחד מבני המשפחה, כשמקביל ממשיך לפעול בשיא הכוח הסניף המצליח בשוק צפון שברמת החי"ל, אשר מספק גם קייטרינג ואוכל ביתי.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by כתר המזרח (@keterhamizrah1952)

מסעדת צור

כתובת: המסגר 13 תל אביב

מתי נפתחה? 1967

מה אוכלים? אנטרקוט

כמה עולה? 40 שקלים לפיתה, 48 שקלים ללאפה ובאגט, 60 שקלים לצלחת

מה מיוחד? א-נ-ט-ר-ק-ו-ט. אצל צור לא תמצאו את הסיחים הקלאסיים של הודו או כבש, אלא סיח אחד, כהה ופריך, של בשר בקר עסיסי

כאשר מגיעים בפעם הראשונה למסעדת צור, קשה לזהות שמדובר פה בפנינה קולינרית אמיתית. המקום מתחבא בין העסקים והמבנים של רחוב המסגר, אבל את הריח המשגע של בשר האנטרקוט אי אפשר שלא להריח מהמדרכה בחוץ. כן, הפיתה של צור מכילה פלייקים שחומים וקריספיים של סטייק אנטרקוט משובח, מנה מפתה ומפתיעה.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by אביב אטלס (@avivatlas1)

הקוסם

כתובת: שלמה המלך 1 תל אביב

מתי נפתחה? 2001

מה אוכלים? הודו נקבה

כמה עולה? 46 שקלים לפיתה, 55 שקלים ללאפה, 76 שקלים לצלחת

מה מיוחד? תוספות כמו קונפי שום וחצילים מטוגנים שנותנים טוויסט למנה הקלאסית והמסורתית

רבים רואים ב"הקוסם" את שווארמיית הדגל של תל-אביב בזכות הקסם שמתחולל בפה כאשר לוקחים ביס מהפיתה או הלאפה העמוסות בבשר. ב"הקוסם" יש מכלול שלם של ארוחת שווארמה מושלמת – מהטחינה הסמיכה והחצילים המטוגנים המפורסמים ועד הרימונדה שמתלווה אל המנה והמלבי שאחרי. אל תיבהלו מהתור הארוך בחוץ – ההמתנה שווה את זה. ואם אתם פה, אל תוותרו כמובן על הפלאפל המפורסם. 

בינו בפיתה – ד"ר שקשוקה

כתובת: בית אשל 3 יפו

מתי נפתחה? 1991

מה אוכלים? כבש עם עגל

כמה עולה? 39 שקלים לפיתה, 65 שקלים לצלחת

מה מיוחד? אי אפשר לשנות את התוספות: פלפל צ'ומה עדין, סלט חצילים ברוטב אדום (משוויה), טחינה, בצל חי ופטרוזיליה

בינו גבסו אמנם ידוע כד"ר שקשוקה – המנה שעל שמה נקראת המסעדה המפורסמת שבבעלותו – אבל האהבה האמיתית שלו נתונה לשווארמה. בסיח מתאחדים יחד בשר כבש ובשר עגל עם שומן כבש עסיסי ותיבול עדין של הדוקטור. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dr Shakshuka Official (@dr_shakshuka)

חג' כחיל

כתובת: שבטי ישראל 91 יפו

מתי נפתחה? 1991

מה אוכלים? הודו נקבה, כבש

כמה עולה? 36 שקלים לפיתה, 41 שקלים ללאפה ובאגט, 65 שקלים לצלחת

מה מיוחד? תערובת תבלינים סודית שנותנת לבשר טעמים וניחוחות שאי אפשר שלא להתאהב בהם

כבר למעלה משלושה עשורים שחאג' כחיל בכיכר השעון ביפו מאכילה אנשים רעבים לאורך רוב שעות היממה, מאנשים שאוהבים לפתוח את היום עם בשר בקיבה כבר בשעות הבוקר ועד בליינים תל-אביביים שנוסעים ליפו במיוחד כדי לבלוס שווארמה בשעות הקטנות של הלילה.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Berman Ziv (@zivberman)

מפגש גרונר

כתובת: ז'בוטינסקי 127 רמת גן

מתי נפתחה? בסוף שנות ה-60

מה אוכלים? עגל, הודו

כמה עולה? 47 שקלים לפיתה, 57 שקלים ללאפה ובאגט, 76 שקלים לצלחת

מה מיוחד? שווארמה מבשר חלק בכשרות הרב מחפוד, ומשלוחים לאזור גוש דן עד חמש לפנות בוקר

השווארמייה המפורסמת של רמת גן שוכנת בציר ז'בוטינסקי, ממש מול האנדרטה לזכר דב גרונר – אחד מ-12 עולי הגרדום ומי שהמסעדה נושאת את שמו. זה שנים שהיא מאכילה דורות רבים של רעבים, מהחרדים של בני ברק ועד הבליינים של תל-אביב, בעיקר כאלו שמחפשים שווארמה טובה ועסיסית בשעות הקטנות של הלילה.

שווארמה שמש

כתובת: ז'בוטינסקי 85 רמת גן

מתי נפתחה? 1961

מה אוכלים? הודו

כמה עולה? 46 שקלים לפיתה, 56 שקלים ללאפה, 72 שקלים לצלחת

מה מיוחד? הפיתה המרובעת, שהפכה לסימן ההיכר של השווארמיה המפורסמת

עבור רבים, "שמש" הוא השם הראשון שעולה לראשון כשחושבים על שווארמה מיתולוגית. זו אחת השווארמיות הוותיקות במדינה, שמחזיקה היום רשת משגשגת, אבל עדיין מציעה את אותו טעם נוסטלגי: שווארמה הודו עם התוספות הקלאסיות והבסיסיות ביותר – חומוס, טחינה, צ'יפס, סלט ירקות, חריף, עמבה, פטרוזיליה ובצל.

אצל הטורקי

כתובת: הראשונים 2 אור יהודה

מתי נפתחה? 1952

מה אוכלים? הודו, עגל

כמה עולה? 45 שקלים לפיתה, 54 שקלים ללאפה ובאגט, 70 שקלים לצלחת

מה מיוחד? תערובת תבלינים מיוחדת מטורקיה

מי שרוצה לטעום את הטעמים האותנטיים של המטבח הטורקי צריך ללכת לטורקי. את המקום ייסדו שרה ויצחק דואיניאס ז"ל – תחילה כדוכן שמכר קבב בפיתה על פי מתכון מחבל איזמיר הטורקי, וב-1978 כמסעדת אוכל מזרחי שהלכה וגדלה, שנודעה במיוחד בזכות השווארמה. 

דונר גריל

כתובת: אברהם גירון 20 יהוד

מתי נפתחה? 2004

מה אוכלים? פרגית, הודו נקבה, עגל עם כבש (דונר)

כמה עולה? 45 שקלים לפיתה, 55 שקלים ללאפה ובאגט, 68 שקלים לצלחת

מה מיוחד? כמות מושלמת של שומן כבש שמשובץ בתוך הבשר

מה שהתחיל כדוכן שווארמה קטן באזור המוסכים של יהוד והיה מיועד בעיקר לעובדים ולאנשים שממתינים שיסיימו לטפל להם ברכב, הפך מהר מאוד למוקד עלייה לרגל לחובבי בשר שרוצים ליהנות מדונר טורקי אמיתי מבלי לעלות על טיסה לאיסטנבול. ב"דונר גריל" יש שלושה סיחים גדולים שמסתובבים בחום ומתרוקנים במהירות האור: שווארמה פרגית, שווארמה הודו ודונר אסלי העשוי משכבות עסיסיות ושמנות של עגל וכבש.

הרצל 2

כתובת: הרצל 2 ראשון לציון

מתי נפתחה? 2004

מה אוכלים? הודו, פרגית

כמה עולה? 48 שקלים לפיתה, 58 שקלים ללאפה ובאגט, 75 שקלים לצלחת

מה מיוחד? בר סלטים חופשי וצ'יפס חינם ללא הגבלה

אין ראשל"צי בעל תיאבון בריא שלא השביע את הרעב בפיתה הגדושה של "הרצל 2" (שהתרחבה עם השנים עם סניפים במערב העיר וביבנה). מנת השווארמה בפיתה מכילה כמות בשר מפלצתית שהייתה מכבדת גם את הלאפות הגדולות והעמוסות ביותר, ובר הסלטים החופשי והנפרד – עשרות סלטים טריים המיוצרים במקום מדי יום – הוא תוספת נעימה למי שיושב במקום ורוצה לצאת מגבולות הפיתה או הלאפה ו"לפתוח שולחן".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by שווארמת הרצל 2 (@herzel_2)

השמן
השמן

מתי נפתחה? 2006

מה אוכלים? עגל, פרגית, הודו

כמה עולה? 45 שקלים לפיתה, 50 שקלים לבאגט, 53 שקלים ללאפה, 68 שקלים לצלחת

מה מיוחד? התיבול: ב"השמן" מתגאים במתכון סודי המבוסס על תבלינים ירושלמיים אסליים

אין שם שיותר עושה חשק לתקוע לאפה באמצע היום מאשר "השמן". מה שהתחיל במסעדה קטנה בקטמון הפך במהרה לרשת מצליחה שמאכילה רעבים ורעבות במנה גדושה, טעימה ולא מתחכמת.

הלב הרחב

כתובת: שד' התמרים 56 אילת

מתי נפתחה? 1978

מה אוכלים? הודו

כמה עולה? 34 שקל לפיתה, 40 שקל ללאפה, 70 שקל לצלחת

מה מיוחד? רוחב הלב והיד שמחלקת את הבשר – מדובר באחת המנות הנדיבות ביותר שתאכלו בארץ, באחריות

'הלב הרחב' הוא אחד ממוסדות האוכל הוותיקים ביותר באילת וה-מקום להשביע בו את הרעב בביקור בחופשה בעיר. מייסד המסעדה, מומי בנדהאן ז"ל, פתח בסוף שנות ה-70 דוכן פלאפל שבו הגיש לסועדים פיתות ריקות כדי שימלאו אותן כאוות נפשם. הלקוחות הקבועים הם אלו העניקו למומי את הכינוי "הלב הרחב". הדוכן המקורי התרחב ועדיין קיים בשד' התמרים, אך הסניף המוכר יותר נמצא בחיל ההנדסה 6 (ליד מלון קלאב הוטל) והוא מגיש גם בשרים על האש, סלטים ובעיקר – את השווארמה הכי טעימה בעיר.