צפת תמיד הייתה קצת אנדרדוג. יש לה היסטוריה עשירה, אוויר נהדר והיא ממוקמת באחד האזורים היפים במדינה, אבל איכשהו כשמתכננים טיול בצפון הארץ נוטים לדלג עליה. אולי זה הדימוי המיושן, אולי סתם חסר לה סקס אפיל, אבל דווקא בגלל זה אנחנו, הולכים נגד הזרם שכמונו, החלטנו לבלות בה את היום ולאכול את מה שהיא תציע.

בביקור בעיר נתקלנו בתלונות על התחרדות קיצונית ועוני, על מחסור כמעט מוחלט בתיירות פנים ועל תקופה קצרה, קצרה מדי, של תיירות חוץ, אבל גם פגשנו אנשים חברותיים ומסבירי פנים שהפגישו אותנו עם העיר היפה הזו, ולמרבה הפלא גם עם סצנת אוכל חיה ובועטת: אוכל רחוב משגע, בתי קפה סודיים, אוכל יהודי לפי הספר, מסעדות משפחתיות מודרניות, נקודות מפלט רומנטיות וגם לחוח תימני אחד שככל הנראה עוד יהפוך ללהיט צפתי אורגינל.

נוף צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
נופים מהפנטים. צפת|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

הפריקסה של זהבה
טעינו. טועים. זה קורה לטובים ביותר. הפריקסה של זהבה, מוסד ותיק ואהוד בצפת היה ללא ספק ראוי להיכנס לרשימת הכבוד של 67 המקומות הטובים ביותר לאוכל רחוב בארץ. כשביקרנו – הבנו. בכוך קטנטן, עם 2 שולחנות בלבד, מבשלת כבר למעלה מ-27 שנים זהבה לגזיאל, ילידת צפת ששמה יצא למרחקים בעקבות הפלא שהיא מכינה כאן: פריקסה טעים עד דמעות שקשה להפסיק לאכול, עם חצילים קטנים מטוגנים במידה, לימון כבוש שזהבה עושה בעצמה, תפוחי אדמה משובחים וטונה (14-17 שקלים, תלוי בגודל הפריקסה).

פריקסה זהבה רחוב צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
מפורסם בעיר כבר שנים - פריקסה זהבה|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


פריקסה זהבה סיור צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
מבשלת מדי יום, 27 שנה - זהבה לגזיאל|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

מלבד הפריקסה זהבה מכינה מדי יום מגוון מטעמים נוספים שניתן לשבת לאכול או לקחת. יש כאן פלאפל, סביח, שקשוקה בפיתה או בצלחת וקוסקוס טרי מדי יום.

הפריקסה של זהבה. ירושלים 26, צפת. ראשון-חמישי 10:00-20:00, שישי (פתוח רק בחודשי הקיץ) 10:00-שעתיים לפני כניסת השבת. 04-6974342. כשר.

סעודה בגן עדן קלצונס צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
מנה צפתית מפורסמת: קלצונס עם גבינת המאירי בסעודה בגן עדן|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


סעודה בגן עדן צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
דור שלישי של מסעדנות - יעל בריגל|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

סעודה בגן עדן
יעל ורפי בריגל, בני זוג והורים לארבעה, הגיעו לעיר הצפונית מתל אביב לפני 20 שנה והם מפעילים ביחד כבר 17 שנים את סעודה בגן עדן. מקום קסום, אינטימי ויפיפה, מבודד מהצפיפות של מרכז העיר צפת. לסבתה של יעל הייתה מסעדה בתל אביב, לאמה הייתה מסעדה אחרת בצפון, וכעת ממשיכים יעל ובעלה את המורשת המשפחתית.

סעודה בגן עדן עוגת גבינה צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
קינוחים מהיפים שראינו בעיר|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


סעודה בגן עדן לחם צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
לחם שנאפה במקום ושמו יצא למרחקים|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

התפריט במקום, שהפך עם הזמן למוסד צפתי של ממש, הוא צמחוני חלבי, ויעל מכינה לבד כמעט את כל מה שמוגש כאן - מהלחם המיוחד ועד הקינוחים הכי מפתים שראינו במהלך יומנו בצפת. יש כאן קלצונס צפתיים מטוגנים בחמאה ושמן זית עם גבינת המאירי, שמונחים על סלט עם חמוציות, תפוחי עץ ונענע; עוגת גבינה משובחת שמכינה יעל; ולחם גן עדן - לחם מיוחד של חיטה מלאה, פשתן ואגוזים שמוגש עם שלל מטבלים כמו גבינות מקומיות וטחינה. מלבד זאת יש כאן גם שלל מנות דגים, פסטות טריות ופיצות.

סעודה בגן עדן. הגדוד השלישי 33, צפת. 04-6972434. ראשון-חמישי 9:00-22:00, שישי 9:00-שעתיים לפני כניסת השבת. כשר.

חצר הגפן נוף צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
לזה אנחנו קוראים נוף. חצר הגפן|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


חצר הגפן מרתף יין צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
מרתף היין היפהפה של חצר הגפן. שופץ על ידי הבעלים|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

חצר הגפן
בתוככי הסמטאות הקטנות של העיר העתיקה מסתתרת לה חצר הגפן: גלריה, בית קפה-מסעדה, מרתף יין ובקרוב גם בר – ככה זה כשהבעלים, אליאב פלטאואר, מעצב ואדריכל ששב לעיר הולדתו אחרי שנים של סיבובים בעולם, מחליט להחיות את חיי הלילה המנומנמים של העיר. פלטאואר תכנן ועיצב בעצמו את המקום, שצופה אל נוף עוצר נשימה ממש. בקרוב ייפתח במקום גם גג רחב שבלילות הקיציים יהיה בוודאי נקודה מרהיבה.

חצר הגפן פיצה צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
פיצה בחצר הגפן. דגש על חומרי גלם מקומיים|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

חצר הגפן צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
אור שמש יפה, הרים ואוכל טוב בחצר הגפן|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


התפריט המוגש במסעדה הוא חלבי ומדגיש את התוצרת הגלילית המקומית. לא מדובר במסעדת שף אך בהחלט ישנה מחשבה על חומרי גלם בהם משתמשים פה: הגבינות הן של מחלבת קדוש, הירקות המוגשים גדלים בגליל והיינות מיוצרים בצפת. ניתן למצוא כאן למשל פלטת גבינות מגוונת של יעקבס ומחלבת קדוש (כ-60 שקלים לפלטה קטנה), פיצה מצוינת עם תוספות כמו עגבניות או פלפל קלוי (35-85 שקלים) ובניגוד למקומות אחרים בצפת, כאן תוכלו לשתות קפה כמו שצריך.

אם הגעתם לחצר הגפן, עשו לעצמכם טובה ותחצו את הגלריה לטובת הצצה למרתף היין המרשים, בו נמכרים יינות מיקבים כמו אבוהב וצפת המקומיים ויקב TANYA (תניא) מהרי יהודה.

חצר הגפן. אלקבץ 55, צפת. ראשון-חמישי 9:00-19:00, שישי 9:00-15:00. 0508818104. כשר.

האר
מעוררים את צפת - האר"י 8|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


האר
האר"י 8. פורח בעיר כבר כמה שנים|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

האר"י 8
כל מי שמכיר את צפת וביקשנו את עצתו לפני שיצאנו לדרך – אמר שאת האר"י 8 אנחנו פשוט חייבים לפקוד. אנחנו עושים מה שאומרים לנו בלי לשאול יותר מדי, אבל עכשיו אנחנו בהחלט מבינים למה הם התכוונו.
מאחורי האר"י 8 עומד השף אבירם זייד, שהתחיל כשוטף כלים והתקדם דרך כל משרה אפשרית עד להובלת המטבח. המסעדה שלו שורדת כבר 6 שנים במיקום קשוח למדי בתוככי העיר, והיא ממוקמת במבנה בן 120 שנה.

התפריט של זייד מציע בעיקר מנות בשריות ונגיעות של אוכל גלילי ביתי. מדובר במנות לא מסובכות, אבל מצוינות: תוכלו למצוא פה סיגר ממולא בשר קצוץ שמוגש עם טחינת הר ברכה גולמית או סלטים כמו בורגול עם נענע וחמוציות, וגם סטייקים גדולים למנה עיקרית כמו נתח קצבים וסטייק אנטרקוט (128 שקלים ל-300 גרם כל אחד). הורים לילדים ישמחו לשמוע שזייד בנה חדר מיוחד לילדים, עם מדבקות, חוברות ומשחקים, כדי שהם יכולו ליהנות מהסטייק שלהם בשקט.

גם מבחינת האווירה האר"י 8 מספקת את הסחורה הנדירה בצפת: חיי לילה. מוזיקה טובה ומשקאות חריפים משאירים את המקום חי גם בשעות הערב. למסעדה נדרשו שלוש שנים להתניע כמו שצריך, אבל עכשיו מדובר באחד המקומות הפורחים בעיר שמהווה אופציה מצוינת לבילוי לילי או ארוחה טובה בצפת.

האר"י 8. האר"י 8, צפת. ראשון-חמישי 12:00-22:00, שישי-שבת: קבוצות בתיאום מראש עם תפריט שבת ספציפי. 04-6920033. כשר.

האר
מנות גדולות וטעימות - האר"י 8|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


מנדיס צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
מרקים מנחמים. מנדיס|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

מנדיס
אין הרבה מקומות שעושים לנו חשק לאוכל יהודי קלאסי של פעם, אבל אם כבר – אז בצפת. בתי הכנסת, ההיסטוריה היהודית והקור שמאפיין את האזור פשוט דורשים קצת דג מלוח או מרק עוף. מסעדת מנדיס היהודית בעיר בהחלט מספקת את הסחורה, בייחוד אם מגיעים אליה בימים חמישי או שישי, אז יש במקום עוד שלל מנות יהודיות נהדרות לקראת השבת.

מנדיס גפילטע פיש צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
לא רק בחגים. גפילטע כהלכתו|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


מנדיס רגל קרושה צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
חגיגת אוכל יהודי - מנדיס|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

המסעדה קיימת 5 שנים ומהווה מוקד משיכה לא רק לציבור דתי אלא לכל מי שמחפש אחר הטעם היהודי החמקמק של בית סבתא. בסופי שבוע תוכלו למצוא כאן קיגל, כבד קצוץ, גפילטע פיש, מבחר סוגים של דג מלוח מצוין, מרק ירקות מנחם, מרק עוף עם קניידלך ועוד ועוד. ביום שישי המסעדה מקבלת את השבת עם שפע אפשרויות כמו טשולנט, סלטים ייחודיים, בלינצ'ס ודגים לשבת. המחירים כאן משתלמים בהחלט: 20 שקלים למנה ראשונה ענקית, 70 לעיקרית בשרית ענקית גם כן.

מנדיס. ראשון-רביעי 11:00-22:00, חמישי 11:00-23:00, שישי 9:00-שלוש שעות לפני כניסת השבת. 077-4108002. כשר.

מנדיס דג מלוח צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
דג מלוח לכל, בייחוד בימי שישי|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


המקום של רונן התימני צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
המולה תוססת. המקום של רונן התימני|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


המקום של רונן התימני
הקומבינציות הכי פשוטות הן איכשהו תמיד הכי גאוניות; תודו שלחוח תימני ממולא בגבינות צפתיות משובחות נשמע כמו רעיון מושלם. הוא אכן כזה, והתור האינסופי שמשתרך לפני המקום של רונן התימני (בהעדר שם מדויק זהו השם שדבק במסעדה) מוכיח שלא מעט אנשים חושבים ככה. המקום כולו מעוצב בסגנון תימני מסורתי - מכלי הנגינה והציורים, דרך המוסיקה ועד לתלבושות של העובדים.

המקום של רונן התימני לחוח צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
לחוח גבינות צפתיות. עוד יעשו מזה סטארט אפ|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


המקום של רונן התימני מסעדה תימנית צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
אווירה אותנטית|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור


הלחוחים מוכנים כאן כמו בפס ייצור מחושב, ובכל רגע נתון יש כמה מחבתות באוויר. הם מוגשים עם גבינות צפתיות של מחלבת קדוש ואפשר לשבת לאכול אותם במקום או לקחת ולהסתובב עם הלחוח ברחבי הגלריות של העיר העתיקה. לחוח ממולא גבינה אחת עולה 25 שקלים, לחוח ממולא 3 סוגי גבינות - 35 שקלים. אם במקרה אתם מגיעים ברגע נדיר בו אין כאן עומס, בקשו לטעום את היין המיוחד שמכין הבעלים של המסעדה.

המקום של רונן התימני. סמטת הגלריות, צפת. ראשון-חמישי 08:00-21:00, שישי 8:00-שעתיים לפני כניסת השבת. כשר

המקום של רונן התימני לחוח גבינות צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
בקצה תור ארוך ארוך מחכה הלחוח|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

 

עוד כמה מקומות בצפת ששווים ביקור:

מחלבת קדוש: כמעט כל המסעדות החלביות בהן ביקרנו בצפת משתמשות בגבינות של מחלבת קדוש ובכולן שיבחו אותה ואת התוצרת המעולה שלה. שווה ביקור לחובבי הגבינות באשר הם.

מחלבת קדוש. יודפת 34, צפת. 050-729-9798.

יקב אבוהב: אי אילו יקבים פועלים בצפת ובסביבתה, ויקב אבוהב הוא מהמשובחים שבהם. את מרכז המבקרים של היקב ניתן לאתר בין סמטאות העיר העתיקה, עם נוף יפיפה להרים הירוקים שסובבים את צפת. יין טוב וטבע שופע.

יקב אבוהב. סמטת אבוהב 1, העיר העתיקה, צפת. 04-6826222.

גבינות צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
זאת לא צפת בלי גבינות|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

קפה מיכאל: בית קפה מקסים ואמנותי שנמצא בקרבת הפריקסה של זהבה. מוצגות בו עבודות אמנות רבות ונערכים בו ערבי שירה. המקום, בבעלות הציירת והזמרת ענת אדרי, מגיש אוכל פשוט אך טעים שהכוכב שלו הוא חומוס שמשבחים ברחבי העיר.

קפה מיכאל. ירושלים 14, צפת. 077-6596243.

מחלבת המאירי: מחלבת המאירי הוותיקה היא ללא ספק אחת מהכוכבות בעיר בתחום הגבינות, ומשמשת מקור ידע עצום למחלבות בארץ באופן כללי. אם אתם רוצים לדעת יותר על ההיסטוריה של הגבינה הצפתית – זה המקום.

מחלבת המאירי. י"ב 66, צפת. 04-6921431.

יקב צפת: צפת היא עיר שטובה אל חובבי היין. העיר העתיקה שופעת מקומות יפים ויקב צפת הוא בהחלט אחד מהם. היקב נמצא בתוככי העיר העתיקה, בין הגלריות, ומהווה נקודת מעניינת במיוחד בעיר.
יקב צפת. סמטת בן יוסף 29, העיר העתיקה, צפת. 050-4480884.

 

רחוב צפת (צילום: נמרוד סונדרס,  יחסי ציבור )
בואו רעבים. צפת|צילום: נמרוד סונדרס, יחסי ציבור

סייעו בהכנת הכתבה: זאב פרל ומור סגל

לכל כתבות המגזין