שגב משה לא זוכר את הפעם האחרונה שבה לא בילה את החג בארוחה גדולה אצל הוריו. אבי ביטון רגיל לבשל ל-25 אנשים לפחות, אבל הפעם רואה הזדמנות ליהנות מהצמצום ולא לבזבז מזון. עומר מילר כבר כמה שבועות אצל ההורים, ואחרי כל כך הרבה ארוחות דווקא ישמח לסדר קטן ורגוע. חיים כהן יבלה את הסדר עם אשתו והילדים, אבל יש לו טיפ למי שנמצא לבד (מרק, מרק ושוב מרק). שאול בן אדרת בדרך כלל נמצא במסעדה שלו בליל הסדר, והפעם כבר ביקש מבני הבית להתלבש יפה. רחל בן אלול תשקיע בקציצות סרדינים וחובזה לעצמה - וגם תשלח כמה לבני משפחה. ישראל אהרוני אומר שהשנה לא יהיו מנות גרנדיוזיות, אבל יש גם דברים שאסור לוותר עליהם. כולנו נחגוג השנה את ליל הסדר בחיק משפחתנו הגרעינית, אולי אפילו לבד. אז שאלנו את השפים איך הם מתכוננים, וגם ביקשנו מתכונים.

 

שגב משה: תפריט מטורף דווקא בגלל הסדר המצומצם 

"כבר שנים שליל הסדר קורה אצלי בבית, תמיד אנחנו מארחים ותמיד אני מבשל. חלוקת התפקידים אצלי ואצל סנדרה היא של 'קחי את הילדים תעשי יום כיף ואני אתקתק את הכל'. זאת ארוחה של לא פחות מ-30 אנשים בכל פעם. ההורים שלי, אמא של סנדרה, והאחים שלנו. תמיד עושים צחוקים ויושבים מסביב לשולחן. בכל פסח אמא שלי עושה טקס: היא עוברת עם המגש מעל הראשים של כולנו ואז כל אחד מבקש ברכה. אני לא זוכר בכלל סיטואציה אחרת. זאת פעם ראשונה שהולך להיות ליל סדר קטן, אבל סנדרה אמרה לילדים מההתחלה שיהיה אצלנו אפיקומן ומתנה והכל, ונעשה את הסדר כהלכתו.

שגב משה ליל הסדר פסח 2016 (צילום: אלון חן)
שגב משה וסנדרה רינגלר בליל הסדר|צילום: אלון חן

"אני רוצה שגם השנה יהיה ליל סדר שנזכור לטובה אז אני מתכוון להפציץ בתפריט מטורף, דווקא כי זה מצומצם. חשבתי לבוא הפעם לארוחת הסדר ממקום אחר, עם הפתעות בתוך הצלחת, שמי שאוכל יהיה צריך לעשות משהו בצלחת כדי שהמנה תצא. גם השנה יהיו דברים חגיגיים, בשר בבישול ארוך, ודגים וחרוסת שאני עושה לה אדפטציה ואהפוך אותה למשהו מדליק, אבל הפעם יהיו כמויות קטנות יותר של אוכל. הכי כואב לי לדמיין את אבא שלי, שתמיד מקריא את ההגדה, עם אמא שלי לבד. ליבי נחמץ מזה - אבל מצד שני זה קורה בכל העולם ויש משהו יפה בתוך כל הדבר הזה של הקורונה".

החרוסת של שגב

מצרכים:

15-20 תמרים מגולענים
1 כפית שורש ג'ינג'ר טרי (לא חייבים)
1 תפוח ירוק חתוך לפלחים ללא קליפה
1 כפית קינמון
2 קורט אגוז מוסקט
4 עלי נענע טרייה
1/2 כוס מיץ תפוחים צלול
1/4 כוס יין אדום
1/2 כוס אגוזי לוז קלויים (אפשר להחליף בפקאן)

אופן ההכנה: מכניסים למעבד מזון את כל הרכיבים וטוחנים 3 דקות עד לקבלת משחה חלקה וסמיכה. מכניסים למקרר לשעה לפחות.

 

אבי לוי: מערבבים עדות עם קניידלך אלג'יראי

"בדרך כלל אני עושה את הסדר אצל ההורים שלי. אנחנו משפחה גדולה מאוד וכל אח בא עם הילדים שלו, ככה שאנחנו בקלות מגיעים ל-35-40 אנשים. וכמובן זאת הצגה קולינרית אצלנו, יש לנו מנות כמו טחול ממולא, כבש בתנור ובטטה קסביה וערמונים, מלא ממרחים שאני מתחיל לפני להכין מראש כמו לימון כבוש ואריסה. השנה אני אהיה זה שמעביר את הסדר בפעם הראשונה ואני רוצה שלילדים יהיה איזשהו זיכרון טוב כי הם גם ככה שקועים בקורונה. אני הולך לבשל את כל מה שיש לנו בדרך כלל על שולחן הסדר, גם מנות שאני בכלל לא אוהב.

"תהיה אצלנו מנה שנקראת קירשה - מאוד קשה להשיג את זה. היא מבוססת על ציפוי בטן הפרה, כוסברה, שום ותפוחי אדמה קטנים. מכינים עבורה רוטב חריף מאוד עם כמון ולימון ומבשלים את זה שעות; יהיה טחול ממולא בתנור במילוי בשר ושקדי עגל ושומן; ואני אכין פול עם המון זרעי כמון, כוסברה, לימון ושמן זית. והכי חשוב, אני אכין מרק קניידלך. אין לנו קשר עדתי למרק קניידלך, אבל אמא שלי מספרת שמאז שהם עלו לארץ והתחיל פה ערבוב של עדות, יש גם אצלנו מרק קניידלך על השולחן בפסח. עשיתי גרסה משלי למרק הזה עם פרחי כרובית ופול טרי, ובתוך הקניידלך יש גם בצל מטוגן בשמן זית וכורכום".

אבי לוי מרק קניידלעך בסגנון אלג'יראי עם פול ומילוי בצל (צילום:  רון ירקוני יחצ ותקשורת)
מרק קניידלך ופול של אבי לוי|צילום: רון ירקוני יחצ ותקשורת

מרק קניידלך ופול, הגרסה האלג'יראית של אבי לוי (4-6 מנות)

מצרכים למרק:

500 גרם פול ירוק טרי (ניתן לעבוד גם עם פול קפוא. לרגישים: לוותר על הפול)
2 גבעולי סלרי
צרור כוסברה
צרור פטרוזיליה
1 שן שום מעוכה
1 בצל בינוני קצוץ
2 כפות שמן זית
מלח, פלפל גרוס
חצי כפית כורכום
חצי כפית זרעי כמון
1 כף לימון טרי סחוט
2 כפות שמן זית

מצרכים לקניידלך:
2.5 כוסות קמח מצה
צרור קטן של כוסברה
1 ביצה
1 בצל קצוץ קטן
4 כפות שמן זית
מלח ופלפל
1/2 כפית כורכום

מכינים את המרק: מחממים את שמן הזית בסיר מתאים ומתחילים בטיגון של הבצל הקצוץ עד להזהבה. מוסיפים את השום וכל העלים הקצוצים ומערבבים היטב. מתבלים במלח ופלפל, זרעי כמון וכורכום. מוסיפים מים לגובה הרצוי. מכניסים את הפול לאחר שקילפנו אותו ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ללהבה נמוכה ומתפנים להכין את הקניידלך.

מכינים את הקניידלך: מטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה. מתבלים במלח, פלפל וחצי כפית כורכום, ומוסיפים את הבצל החם אל קמח המצה ומערבבים היטב. מוסיפים בהדרגה כוס מציר המרק למסה של הקניידלך עד לקבלת תערובת אחידה ונוחה לגלגול הכדורים. מכינים כדורים לא גדולים ומכניסים לבישול במרק. טועמים ומשפרים טעמים.

 

עומר מילר: סדר רגוע אחרי ארוחות פאר יומיות

"אנחנו נמצאים כבר שלושה שבועות בלהבים, ליד ההורים שלי, אז בליל הסדר השנה נהיה אני ושירן אשתי עם ההורים שלי ועם התאומים שלנו. אנחנו עושים פה ארוחות פאר כל יום, אז לא נראה לי שיהיה משהו מאוד מיוחד לפסח, חוץ מהקניידלך והגפילטע פיש וכמובן נכין גם בקר טוב. באופן כללי לא יהיה משהו מנקר עיניים, אבל זה טוב, כי בתקופה הזאת הכל יותר שקט ורגוע. האמת היא שכבר שנים לא עשיתי ליל סדר כי עבדתי, אבל גם כשאנחנו כן עושים סדר זה פשוט מפגש של המשפחות שלנו, וזה שעות של אוכל, צחוקים ויין. זה ממש לא מייגע, זאת חגיגה. השנה בטח נעשה שיחת זום עם כל המשפחה המורחבת ונשיר מה נשתנה, כי דווקא השנה הרבה נשתנה. למתכון בחרתי את עוגת השוקולד של אמא שלי".

עוגת קוקוס שוקולד של עדנה מילר

מצרכים:
1/2 כוס סוכר
6 חלמונים
3 כפות יין אדום
קורט מלח
1/2 כוס קמח תפוחי אדמה
1/4 כוס קמח מצה
1 כף אבקת קפה נמס
1 כוס קוקוס טחון
3/4 כוס אגוזי מלך קצוצים
100 גרם שוקולד מריר מגורר
6 חלבונים
1/2  כוס סוכר
1 כוס אספרסו חזק
1 מיכל שמנת מתוקה 32%
2 כפות אבקת סוכר
עוד כף קפה נמס

אופן ההכנה: מחממים תנור ל-170 מעלות. מערבבים בקערה סוכר, חלמונים, יין וקורט מלח. בקערה נוספת מערבבים קמח מצה, קפה נמס, קוקוס, אגוזים, ושוקולד. מוסיפים את תוכן הקערה תוך כדי ערבוב לקערה הראשונה. מערבבים עד לקבלת בצק אחיד.

מקציפים את החלבונים ומוסיפים חצי כוס סוכר בהדרגה עד לקבלת קצף יציב. מקפלים את הקצף לתוך הבצק. יוצקים את המסה לתבנית עוגה משומנת בקוטר 26 ואופים שעה.

שופכים על העוגה כוס אספרסו בעודה רותחת. מצננים את העוגה חצי שעה ומשחררים מהתבנית. לפני ההגשה, מקציפים שמנת מתוקה, אבקת סוכר וכף קפה נמס עד לקבלת קצפת מבריקה. מורחים על העוגה עם לקקן. מפזרים שוקולד מריר מגורר מעל הקצפת (מי שאוהב יכול להניח גם פולי קפה קלויים, פריכים ומעט מרירים).

 

דיוויד פרנקל: סדר קטן עם אמא, או התנדבות

"כל שנה בליל הסדר אני מבשל אירוע למשפחה בת 50 אנשים. גם השנה הייתי אמור לעשות את זה, אבל זה לא יקרה. הפעם או שאני אעשה משהו קטן עם אמא שלי או שאני אתנדב. באופן כללי, לא הייתי בליל סדר משפחתי הרבה שנים, גם לפני שהייתי עושה אירועים לאנשים אחרים. אנחנו לא ממש עושים סדר במשפחה, אבל כן יש לנו ארוחת ערב. סביר להניח שבסדר השנה יהיה מרק עוף של אמא שלי ממתכון שהיא מכינה שנים, כי אנחנו תמיד עושים מרק עוף קבוע בארוחות חג, ואני מכין דגים, אבל אין לנו משהו מסורתי של חג. אני לא יודע עדיין בדיוק מה יהיה, כי בימים כאלה אני חושב יום קדימה".

סלט הביצים ומרק העוף של דיוויד פרנקל

סלט ביצים

רכיבים:

5 ביצים (אורגניות, אם יש)
2 בצל לבן
2 יחידות בצל ירוק קצוץ
3 כפות מיונז
1 כף פלפל שחור

אופן ההכנה: קוצצים את הבצל הלבן דק ומטגנים במחבת על אש נמוכה עם שמן זית עד לקבלת צבע חום כהה. את הביצים מבשלים בינתיים בסיר עם מים רותחים - מוסיפים אותן למים רק משלב הרתיחה ומבשלים 8 דקות. מצננים במים קרים ומקלפים את הביצים. מעבירים את כל המרכיבים לקערה ומערבבים בעזרת מטרפה עד לקבלת מרקם אחיד.

דיויד פרנקל מרף עוף צח (צילום: אלון חן)
צילום: אלון חן

מרק עוף (6 מנות)

רכיבים:

עוף שלם (אורגני, אם יש)
250 גרם גרונות / כנפיים
2 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים גס
1/2 דלורית נקייה, חתוכה דק
1 כרישה חתוכה גס
1 ראש שום (מומלץ שום ירוק עם הגבעול)
1 שורש וגבעולי סלרי מקולף וחתוך גס
1 שורש פטרוזיליה מקולף וחתוך גס
1 קלח תירס חתוך גס
בחיתול בד: חופן פלפל שחור, 4 עלי דפנה, 3 ציפורן

אופן ההכנה: בסיר גדול מכסים את העוף והגרונות במים ומביאים לרתיחה. מחליפים את המים בסיר, רצוי במים מינרלים, ומכסים קצת עד מעל לעוף (3 ליטר מים). מביאים את המים לרתיחה על אש גבוהה ומוסיפים את שאר הירקות והתבלינים. מנמיכים את האש ומקפידים להגיע לסף רתיחה. מכסים חלקית את הסיר ומבשלים 4 שעות. מוציאים את חיתול התבלינים, מוסיפים מלח לפי הטעם ומגישים.

 >> בואו לעשות איתנו היסטוריה: הירשמו עכשיו כדי להשתתף בליל הסדר הישראלי הגדול בשידור חי בקשת 12 

חיים כהן: תהדיג פריך לתקופה של צמצום

"בשנים האחרונות אנחנו מוזמנים לחמותי לליל הסדר אבל כשאנחנו בבית אני מכין את האוכל. אם כל המשפחה באה אלינו אז אנחנו בדרך כלל 20 אנשים, ואני לא זוכר, מאז שהייתי ילד, פעם אחת שעשינו רק אני וההורים ליל סדר. השנה אנחנו עושים רק המשפחה הגרעינית וזה מעולם לא קרה אבל אני חייב להגיד שאני מוצא הרבה שקט בצמצום הזה, זה נעים לי. אני אכין אורז פרסי עם תהדיג פריך, שזה משהו שאני גם רוצה להראות בתוכנית 'ישראל מבשלת ביחד'. אני אכין גם תבשיל בשר אחד והמון ירקות כמו שעועית טורקית שאני חותך לרצועות לאורך, כמו פסטה, ואני מבשל אותה במעט מים עם סיר סגור במכסה. היא מתבשלת באדים ובמיץ של עצמה ומוגשת עם קצת מלח ושמן זית.

"השנה יהיו אנשים שיחגגו לבד ובמקרה כזה הייתי מכין מרק עשיר שיש בו הכל - גם בשר וגם פחמימה. משהו כמו קערת ראמן שיש בה הכל. ואז הייתי מתכרבל בכורסה מול איזה סרט טוב עם הקערה החמה הזאת. בקערות מרק כאלה, שהן ארוחה שלמה, יש המון נחמה. וכשאתה לבד בליל הסדר צריך משהו מנחם".

 

אביבית פריאל: גפילטע עם טיפ לעצלנים

"השנה אני הולכת לבשל בליל הסדר למשפחה הגרעינית שלי, אנחנו 4 אנשים. בדרך כלל, כמו אצל רוב הזוגות הנשואים, אנחנו שנה פה ושנה שם, וכשזה בצד של המשפחה שלי זה ממש כולל את כל המשפחה ביחד וזה יוצא 25 אנשים. במקרה הזה אנחנו כולנו מבשלים וחולקים את המשימות וכל שנה אני מכינה משהו אחר, איך שנחה עליי הרוח. לארוחת הסדר השנה אני עוד לא יודעת בדיוק מה אני אכין, אבל בטוח אכין את הגפילטע פיש שלי, ומעבר לזה אני משתדלת להיות יצירתית בבחירה של מנות הבשר, הירקות והמרק. השנה אני גם מתנדבת לבשל ל-500 ניצולי שואה כחלק מפרויקט שמבוסס על תרומות לניצולים. שם אני מבשלת ארוחת סדר בסגנון אשכנזי קלאסי עם גפילטע פיש, מרק עוף וקניידלך, ואנטיפסטי ירקות. האוכל מגיע אליהם במשלוחים, וכל המיזם הוא התנדבותי בהובלת רחלי אריאל".

אביבית פריאל ליל הסדר באוזריה (צילום: אלון חן)
ליל סדר באוזריה של אביבית פריאל. לא הפעם|צילום: אלון חן

גפילטע פיש של אביבית פריאל

רכיבים:

3 קילו קרפיון
2 בצלים גדולים
3 גזרים בינוניים
6 ביצים
1/2 כוס מי סודה
5 כפות קמח מצה
שקית אבקת אפייה
2 כפות שמן
1 כף סוכר
1 כף מלח
1 כפית פלפל שחור טחון
1/2 כפית מוסקט מגורר

לציר:

4 גזרים חתוכים לטבעות
1 בצל חצוי
1 שורש סלרי חתוך לרבעים
1 שורש פטרוזיליה
2 כפות מלח
כף סוכר

מכינים את הקציצות: מבקשים ממוכר הדגים לפלט את הקרפיון, לטחון ללא עצמות ולשמור את האידרות, הראשים והעור. מערבבים את קמח המצה עם אבקת אפייה ושמן, מוסיפים מעט מים רותחים תוך כדי ערבוב עד שמתקבלת תערובת אחידה, ומקררים. בינתיים מקציפים היטב את הביצים עם מי הסודה. טוחנים את הבצל והגזר למשחה כמעט חלקה ומערבבים עם הדגים, תערובת קמח המצה והתבלינים (ככל שמערבבים יותר התערובת תהיה אוורירית יותר, אפשר גם במיקסר עם וו גיטרה).

מכינים את הציר: מכניסים את חומרי הציר לסיר גדול עם האידרות והעור ומוסיפים מים לכיסוי. מרתיחים ומוסיפים סוכר ומלח. בינתיים בידיים רטובות צרים קציצות ומוסיפים לציר הרותח, ממלאים את הראשים בתערובת ומוסיפים גם אותם לסיר. מבשלים שעתיים ברתיחה עדינה ומוסיפים מדי פעם מים על פי צורך.

מסננים את הקציצות והגזר מהנוזל. את הנוזל שומרים בכלי נפרד בקירור. מגישים את קציצות הגפילטע עם גזר ומעט מהציר הקרוש.

*טיפ לעצלנים: אפשר להמיר את כל מרכיבי התערובת של קמח המצה באבקת קניידלך אינסטנט ואז אין צורך גם במי הסודה ובהקצפת הביצים.

 

ישראל אהרוני: הסימבוליות חשובה, גם בזוג

"השנה אנחנו נהיה 3 אנשים בבית בסדר: אני, אשתי, והבן שלי אורי. אז אני לא מרגיש שיש השנה הרבה מה לתכנן לארוחה. בדרך כלל אנחנו 30 אנשים ואני תמיד מבשל, אני מתעקש שליל הסדר תמיד יהיה אצלי. יש לי מנות קבועות של תבשילים מוגזמים שאני מכין כל שנה אבל אני לא יודע כמה הם רלוונטיים השנה, כמו שוק כבש ממולא. בדרך כלל, בליל סדר רגיל, כבר הייתי עם רשימות ותוכניות. כמה ימים לפני הסדר אני כבר עושה הזמנות ומסתער על הפרויקט, אז אני מתבאס שזה ככה השנה. מנת הדגל שלי לליל הסדר היא קניידלך ממולאים בכבד קצוץ קלאסי עם שומן אווז ומלא בצל מטוגן. את זה אני מגיש במרק עוף נהדר. השנה לא יהיו דברים גרנדיוזיים, ואני משער שנעשה לפחות את חלק מליל הסדר בזום, ולפחות נשיר ביחד. אני חושב שלזוג או משפחה שעושה סדר מצומצם השנה, בכל זה רצוי להכין לפחות מרק עוף עם קניידלך, שיהיה משהו אחד סמלי שיישאר מהסדר, כמשהו סימבולי".

 

שאול בן אדרת

"השנה אני עושה את הסדר עם אשתי, ארבעת ילדיי וביסלי הכלב. בדרך כלל זה אצל ההורים שלי ויש חמולה של 20 איש. האמת היא שלרוב אורית אשתי מבשלת ואני נותן את המוזה ומוסיף טיפה מלח, אבל השנה אנחנו מבשלים ביחד. בכלל אנחנו כל הזמן ביחד וזה מה שטוב לי בקורונה הזאת, להיות עם הילדים. זה מצחיק, כי כבר 30 שנה בא לי להיות בבית בימי שישי עם הילדים בבית, לאכול פיצוחים ולעשות קידוש - והנה כבר שבועיים זה ככה וזה כאילו זכיתי בלוטו. גם בליל הסדר ובראש השנה תמיד המסעדה שלי פתוחה, ובפסח הזה היא הייתה מפוצצת בהזמנות. אני תמיד בא בליל הסדר למסעדה, רואה שהכל מתקתק וחוזר הביתה. עכשיו אני ברגוע, וזה כיף.

"בליל הסדר השנה אני אכין חריימה מסלמון או לברק, מה שנשיג; שוק טלה השגתי היום ואני עושה את זה עם חרדל, דבש, רוזמרין, ירקות שורש, תפוחי אדמה ועגבניות שרי. זה מינימום עבודה ומקסימום טעם. באופן כללי אני כבר כמה שנים אומר לאנשים, ובמיוחד לאשתי, להירגע עם הכמויות של האוכל, אז השנה זאת הזדמנות לעשות הכול מדויק - מנה ראשונה קטנה, מנת ביניים קטנה ומנה עיקרית קטנה וקמים מהסדר מבסוטים. אני חושב שהשנה לא צריך יותר מדי, אפשר להכין נתח טוב של פילה בקר או תבשיל בשר טוב שאפשר לעשות עם פטריות וערמונים, והפעם יש גם זמן לסדר שולחן יפה ולחשוב על רעיונות אחרים ומקוריים. אפשר לבקש מהילדים לקטוף פרחים מהגינה, למצוא מפה מעניינת או סדין צבעוני, לעשות משהו חגיגי. זו הזדמנות ליצור אווירה ולהדליק נרות בבית, לשים מוזיקה ולהתלבש יפה". 

 

רחל בן אלול: חובזה 100 מטר, לא חובה

"אנחנו משפחה גדולה מאוד והיינו עושים סדר כל שנה עם 150 אנשים, ממש שוכרים אולם ועושים כולם ביחד. כל אחד היה מבשל אוכל ומביא תבשילים. השנה, בגלל הקורונה, כל אחד יעשה סדר לבד עם המשפחה שלו ולא ניקח סיכונים ונסכן את האחים. אני עושה השנה סדר לבד. אני בטוח אכין קציצות סרדינים מדהימות עם עלי תרד וחובזה, כי אני מאוד מחוברת לחובזה וזה אוכל שאמא שלי למדה לאכול במעברה, שם היא גדלה; אני אכין גם כתף טלה במילוי של עלי גפן; טחול ממולא; ומנה מדהימה שאמא שלי הייתה עושה לפסח כשהיא הייתה בחיים, חומוס מהקליפה של הפולים. היא הייתה לוקחת את הקליפות של הפול וטוחנת אותם לממרח, ואת הפול עצמו הייתה מקפיצה עם לימון ומיץ לימון ושמה את הכל מעל החומוס הזה. את האוכל שאני מכינה אני לא מכינה רק לעצמי, אלא שולחת גם לאחותי".

רחל בן אלול קציצות סרדינים וירוקים (צילום: באדיבות המצולמת)
קציצות סרדינים של רחל בן אלול|צילום: באדיבות המצולמת

קציצות סרדינים עם חובזה ותרד תורכי של רחל בן אלול

מצרכים לרוטב:

1 קילו סרדינים מפולטים
6 שיני שום
צרור כוסברה
גרידת תפוז ולימון
2 כפות קמח מצה
1 ביצה
מלח פלפל לבן לפי הטעם
חופן עלי חובזה מהשדה (אם יש במרחק 100 מטרים מהבית) 
חופן תרד
1 יחידה כרישה חתוכה לטבעות
פלפל צ'ילי אדום וירוק
6 יחידות זעפרן מושרות בכוס יין לבן כשעה
קוביות קרח
סיר מים רותחים עם מלח (לחלוט את החובזה והתרד לדקה וישר להעביר למי קרח)
חלק מעלי החובזה (כ-6 יחידות), אפשר לטגן לצורך ההגשה

מכינים את הקציצות: טוחנים סרדינים מפולטים עם 6 שיני שום וחופן כוסברה. מעבירים לקערה ומוסיפים את גרידת התפוז והלימון, קמח מצה, ביצה, מלח ופלפל, יוצרים עיגולים ומטגנים.

בסיר רחב מטגנים מעט שמן זית, כרישה, שום פרוס, ופלפל חריף. מוסיפים את הזעפרן ביין, כוס ציר דגים או מים, מוסיפים חלק מעלי החובזה והתרד. מוסיפים את הקציצות, מבשלים כ-20 דקות ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. מגישים עם מעט שמן זית, רבע לימון, ומעל, חובזה מטוגנת. 

 

אבי ביטון: מנת בשר שעולה 15 שקל 

"כל שנה אני מבשל ל-25 אנשים לפחות. השנה אעשה את הסדר עם הילדים שלי ואני מתכנן להביא אוכל מוכן מהמעדנייה שלי. אני מביא גם דברים לחג וגם ליום שלמחרת. קודם כל יהיה אצלנו גפילטע פיש מתוק עם המון פלפל שחור, משהו שהוא גם פולני וגם הונגרי, על בסיס קרפיון וקמח מצה עם ג'לי וחזרת חריפה בטירוף; יהיה לנו סלט ביצים, סלט תפוחי אדמה וכמובן כבד קצוץ. הבן שלי גם מאוד אוהב סלמון בחרדל - אז הוא יקבל, ונועה הבת שלי אוהבת בשר אז אני מביא לה כתף בקר עם ערמונים. יהיו תוספות כמו ברוקולי, וסופריטו תפוחי אדמה, ומלא מלא ירקות ירוקים. אני לא מתבאס שזה סדר קטן יותר השנה כי יכול להיות שזה נותן לנו אפשרות להעריך את זה שבכל שנה אנחנו מקטרים על הפקקים. שנה הבאה נעריך את הכיף שבלהיות עם כל המשפחה המורחבת יחד.

"בכלל, אני קצת נהנה ממשבר הקורונה כי 80% מהבלגאן שיש לי בדרך כלל במוח נעלם. הדברים לא בשליטתנו. בתקופה הזאת אני גם מאוד ממליץ לאנשים לקחת את הזמן מבחינה קולינרית, לראות איך הם יכולים לזרוק פחות אוכל ולהשתמש בחומרים פחות מוכרים. השנה הרבה אנשים יעשו סדר קטן, אז כדאי לא לעבוד קשה. אפשר להכין דברים כמו כבד קצוץ שמבוסס על חצי קילו כבד עוף, ולהכין אותו ביחס של אחד לאחד בצל וכבד. זאת מנת בשר שעולה 15 שקלים ומספיקה ליומיים. אפשר גם לקחת עוף שלם ולהכניס לתנור בחום של 180 מעלות עם ירקת שורש וערמונים, ומעל בקבוק יין לבן. זה הזמן להתמקצע בהכנת אוכל טעים ולא יקר" .