שנתיים חלפו מאז הפעם האחרונה שערכנו את הרשימה החגיגית בה מאה שפים נדרשים לפרגן לקולגות ובוחרים את המסעדות הטובות בישראל. במהלך השנתיים האלה הרבה השתנה בשוק המסעדנות המקומי הלא יציב, שהפך בינתיים לעוד יותר מסובך. הרבה מסעדות שכיכבו ברשימה נסגרו או השתנו, חדשות נפתחו ומאחוריהן רוח רעננה ומחשבה מקורית, ויש גם מקומות הצליחו לשמור על יציבות בתוך הכאוס.

הרבה השתנה אבל יש דברים שנשארים קבועים – בעיקר בפסגת הרשימה, שם עומדת איתנה כוכבת עיקשת שמסרבת לוותר על המקום הראשון. על כל הזוכים הנוספים נספר מיד, אבל קודם החוקים וההגדרות.

מה זה בכלל אומר המסעדה הטובה ביותר? האם זה המקום שמציע את השירות הכי מדויק? האוכל הטעים? מי שמשיג את חומרי הגלם המעולים? התמורה הכי טובה לכסף? השאלות חזרו אצל רבים מהשפים והתשובה הנכונה היא הכל מהכל. המסעדה הטובה ביותר היא זאת שמצליחה לשלב בין הפרמטרים החשובים האלה, ולעשות את זה בעקביות, כך שחוזרים אליה שוב ושוב.

כדי למנוע דירוג שמגיע מחברויות, יריבויות או סתם "לא נעים לי", השפים בחרו את 3 המסעדות הטובות ביותר לדעתם (שאינן כמובן המסעדות שלהם) באופן אנונימי. הדירוג עבד כך: מסעדה שדורגה במקום הראשון קיבלה 5 נקודות, המסעדה במקום השני קיבלה 3 נקודות ומסעדה שדורגה במקום השלישי קיבלה נקודה. הנקודות נסכמו ובמקרה של שיוויון בין המסעדות, מסעדה בה בחרו מספר רב יותר של שפים עלתה לראש ההיררכיה.

מקום 25: או סי די

לא מעט מסעדות טובות עמדו על סף כניסה לרשימה. בין המובילות אפשר למצוא את מלגו ומלבר המצוינת, איציק הגדול ואואזיס של רימה אולברה. אך המסעדה הראשונה שהצליחה לחצות את הרף היא OCD הנפלאה שנפתחה לפני קצת יותר משלוש שנים. מאז המקום של השף הצעיר רז רהב לא מפסיק לעשות רעש. מביקורות על מחיר ארוחת הטעימות (יותר מ-300 שקלים לאדם) ועד התפעלות מהאינטיליגנציה הקולינרית של השף. ועכשיו המסעדה המעולה הזאת - שהוכיחה שלקולינריה גבוהה שמוגשת בחלל אינטימי ושקט עדיין יש בהחלט מקום בישראל – תופסת את מקומה בחזית.

מה אוכלים? התפריט של OCD משתנה וכולל כ-11 מנות בארוחה מתפריט קבוע. כשמתקשרים להזמין (וזאת חובה כי אין כאן דבר כזה פשוט להגיע) ניתן לציין העדפה קולינרית או בעיות בריאותיות, אך בשורה התחתונה מי שקובע מה תאכלו הוא השף, ותסמכו עליו שהוא יודע. בואו עם ראש פתוח לטעמים מקוריים וחדשים. הארוחה עולה 345 שקלים לאדם וכוללת 15 מנות (ומים מינרליים או מוגזים לכל אורך הארוחה).

OCD. תרצה 17, תל אביב. 03-5566774 

 

בחירת השפים - 27 (צילום: חיים יוסף)
או סי די|צילום: חיים יוסף

 

מקום 24: צ'יקטי

לא בדיוק מסעדה, ולא בדיוק בר, הצ'יקטי חזר אצל השפים כאחד ממקומות הבילוי הטעימים והמוצלחים בארץ - שמצליחים לשלב סטייל עם אוכל פשוט וקולע. אולי אלה המנות האיטלקיות הקטנות שמוגשות כאן בלי הרבה יומרנות אבל עם הרבה חן, אולי האווירה החשוכה מספיק אבל לא מדי שהולכת טוב עם המוסיקה והמשקאות המוקפדים, ואולי הפינה המקסימה בלב תל אביב שקרובה למרכז העניינים אבל עדיין מבודדת בשביל לא להרגיש תיירותית. כנראה שמדובר בשילוב של כולם שהופכים את המקום, בהובלת השפים מיכאל גרטופסקי ואוהד לוי והמסעדן אבי קשי, ללהיט שהוא. 

מה אוכלים? התפריט של הצ'יקטי נשען על קלאסיקות איטלקיות פופולריות בגרסת הטאפאס: מצלחת טעימות זוגית של גבינות, נקניקים, ירקות וכבושים, דרך פיצטה עם מסקרפונה, מוצרלה, ארטישוק ואורגנו, ועד ארנצ'יני - כדורי אורז במילוי פטריות וגבינות קשות על סלסה ורדה וקרצ'ופי פריכים עם שמן זית ופרמזן. המחירים למנה סבירים ונעים בין 27-82 שקלים למנה, אבל קחו בחשבון שלאור גודל המנות הלא עצום, צריך להזמין לא מעט אוכל אם מגיעים לארוחה שלמה.

צ'יקטי. יהודה הלוי 58, תל אביב. 03-6853449

 

בחירת השפים - 26 (צילום: תמר להב)
צ'יקטי|צילום: תמר להב

 

מקום 23: מקונג

בר האוכל האסיאתי הקטנטן מבית מסעדת הברוט, שבמבט מבחוץ אין שום דבר בו שמעיד על טיב האוכל שמוגש במקום. לקח למקונג קצת זמן לגבש זהות וכעת יש לו כבר קהילת אוהדים יציבה שהתמכרה למנות האסיאתיות המצוינות ועזות הטעמים שמגיש פה גיא רובננקו ומושפעות מלאוס, בורמה, תאילנד וויאטנם.

מה אוכלים? מקונג מעדיפה טעמים על רושם ויזואלי - המנות כאן מוגשות בסגנון אותנטי, ובתמחור מתון שלא עובר את ה-80 שקלים למנה ועל פי רוב נמוך בהרבה, וכוללות אפשרויות כמו לאאפ גאי - דג ים מבושל במיץ ליים טרי ופיש סוס עם אורז קלוי; באן מי - באגט טרי, מיונז, חמוצים, כוסברה ורוטב סריראצ'ה ויאטנמי עם פטה כבד ובטן חזיר צלויה; או קאו סוי בקר - אטריות חיטה ברוטב קארי מצפון תאילנד עם עלי חרדל כבושים ונתחי בקר בחלק קוקוס.    

מקונג. נחלת בנימין 36, תל אביב. 054-2845047

 

בחירת השפים - 25 (צילום: דן פרץ)
מקונג|צילום: דן פרץ

 

מקום 22: תאילנדית בסמטת סיני

ספק מסעדה, ספק מקום בילוי שהווליום הרם והסביבה שוקקת החיים שלו לא גורעת במאום מאיכות האוכל והאותנטיות. התאילנדית נפתחה לפני יותר משלוש וחצי שנים ומאז, פחות או יותר, היא עמוסה בבליינים שבאים לרחבת בית הכנסת הגדול בשביל מנות תאילנדיות חריפות באווירה מעולה.

מה אוכלים? כל הקלאסיקות, סום טאם – סלט פפאיה בוסר עם עגבניות שרי ושעועית תאילנדית; טום יאם גאי - מרק חמוץ חריף עם ציר עוף, שרימפס, פטריות, גלנגל, כפיר ליים, למון גראס, כוסברה וצ'ילי; גאי יאנג - כרעי עוף במרינדת למון גראס, רוטב דגים, שום וסויה; או פלא פאד פריק גאנג - דג לבן בטמפורה בקארי אדום ביתי עם חציל תאילנדי. מחירים: בין 33-105 שקלים למנה. 

תאילנדית בסמטת סיני. הר סיני 1, תל אביב

 

בחירת השפים - 24 (צילום: סתיו כץ)
תאילנדית בסמט סיני|צילום: סתיו כץ

 

מקום 22: מגדלנה

לא הייתה שום דרך להכריע מי מוביל – התאילנדית בסמטת סיני או מגדלנה - שתי המסעדות קיבלו את אותו הדירוג, מאותו מספר שפים. לכן הסתפקנו בשוויון. מגדלנה היא מסעדה עצומה שמשקיפה על הכנרת ומציעה את הטעמים הגליליים של השף יוסף (זוזו) חנא שמשלב בין טכניקות ערביות וטעמים מסורתיים למטבח מודרני חדשני עם השראה מהעולם.

מה אוכלים? מסשימי דג ים בהריסה, ירקות מוחמצים, טוביקו וקרם פרש, דרך רביולי באבא גנוש בגספצ'יו פלפלים ויוזו עם גבינת שנקליש; שרימפס עטוף בקדאיף עם אולי שום, לימון ורוטב דאשי ג'ינג'ר; קוקי סן ז'אק במרק חצילים עם צ'יפס סלק ואספרגוס; ועד תבשיל כתף טלה עם שאלוט, גזרים וציר טלה. מחירים: בין 48-195 שקלים למנה.

מגדלנה. מתחם צומת מגדל, כביש 90, מגדל. 073-7027299

 

בחירת השפים - 23 (צילום: ארז מילר)
מגדלנה|צילום: ארז מילר

 

מקום 21: יאקימונו

אחת מהמסעדות היפניות הטובות בישראל (למסעדה שני סניפים: סניף כשר במלון הילטון תל אביב וסניף לא כשר בשדרות רוטשילד בעיר), ולפי דירוג זה הטובה מכולן. הסוד של יאקימונו הוא ברצינות בבחירת חומרי הגלם המעולים שהם לב המטבח היפני, ובהגשתם לסועד. אין כאן הקלת ראש בשום פרט וזאת הסיבה שהמסעדה הזאת ממשיכה להיות מוקד משיכה לכל שף שמחפש סושי מצוין ובכלל דגה שקשה למצוא באיכותה בישראל.

מה אוכלים? ליאקימונו מגיעים על פי רוב כדי לאכול סושי מצוין ודגים נאים. בין היתר ניתן למצוא כאן ניגירי תמנון; אונאגי או סלמון צרוב עם רוטב נוטה; פרוסות דגים נאים ופונזו; סלט סשימי עם מבחר דגים על אטריות וירקות; מאקי במילוי סלמון מצופה פנקו וירקות; ומאקי טונה אדומה קצוצה ואבוקדו עטוף בסשימי דוראד עם צנון חריף. המנות יכולות להגיע גם ל-95 שקלים לרול, עם זאת מציעים כאן ארוחות טעימות משתלמות, בעיקר בארוחה עסקית: בין 70-110 שקלים, ובערב 190 שקלים לארוחת טעימות זוגית.

יאקימונו. רוטשילד 19, תל אביב. 03-5175171/2

בחירת השפים - 22 (צילום: מיטל סולומון)
יאקימונו|צילום: מיטל סולומון

 

מקום 20: ברוט

האחות הקטנה מקונג מככבת במקום ה-23, והאחות הגדולה והצמודה הברוט כבשה את המקום העשרים ברשימה. השפים עומר בן גל ויאיר יוספי מתעקשים להגיש כאן אוכל מקומי לא מתנחמד אבל מאוד מקורי וייחודי עם תפריט שמשתנה כל הזמן בהתאם לחומרי הגלם המעניינים, וגם יינות נהדרים שמלווים את המנות. לצד האוכל והשתייה, גם המיקום המקסים של המסעדונת הזאת ברחוב נחלת בנימין מעניק לארוחה תחושה פריזאית.

מה אוכלים? המנות כאן כל הזמן משתנות וכוללות לעיתים קרובות חומרי גלם שבדרך כלל לא מקבלים ביטוי כמו חלקי פנים מיוחדים, או ירקות פחות פופולריים. למשל, כבד טלה עם קרם ג'רג'יר וחומץ עם שעועית ירוקה; ראגו נקניקיות מנצרת עם תמנונים מקומיים ועדשים; או פטריות מורל מקומיות בחמאה, קרם לפת ומשייה. המחירים משתנים גם הם ונעים סביב כ-70 שקלים למנה וצפונה. 

ברוט. נחלת בנימין 36, תל אביב. 03-65162155102923

 

בחירת השפים​ - 21 (צילום: גיל טולידאנו)
ברוט|צילום: גיל טולידאנו

 

מקום 20: הוטל מונטיפיורי

שוב ניקוד זהה על ידי אותו מספר שפים הביא לשיוויון בין הברוט להוטל מונטיפיורי, למרות השוני העז ביניהן. המסעדה היפיפיה של קבוצת R2M של רותי ברודו היא אסקפיזם נקי שמעניק תחושה אירופאית ברגע שמתחילים לעלות במדרגות בכניסה למלון בו המסעדה נמצאת. לא משנה אם מגיעים לארוחת בוקר, צהריים או ערב, תמיד מקבלים חוויה מהודקת, לא מתחכמת ומדויקת.

מה אוכלים? האוכל מחד לא יומרני ומאידך מצליח להפתיע. יש כאן קלאסיקות כמו קלאב סנדוויץ'; קוקטייל שרימפס; מרק קונסומה עם רביולי כבד אווז; או נקניקיות ופירה, לצד מנות אסיאתיות כמו מרק טום יאם; סלט חזיר קוריאני; צ'יקן טיקה; או אטריות דאשי עם פטריות שיטאקה ופטריות יער. מחירים: בין 48-128 שקלים למנה.

הוטל מונטיפיורי. מונטיפיורי 36, תל אביב. 03-5646100

 

בחירת השפים - 20 (צילום: אנטולי מיכאלו)
הוטל מונטיפיורי|צילום: אנטולי מיכאלו

 

מקום 19: קפה נורדוי

קפה נורדוי של השף עינב אזגורי היא מהמצטרפות החדשות לרשימתנו וללא ספק ראויה. המסעדה, שנפתחה לפני פחות משנה הביאה לקדמת הבמה את האוכל הצרפתי והמטבח האירופאי, שנדחק בשנים האחרונות לשולי הקולינריה הישראלית. מדובר במסעדת שף באווירה מסוגננת ומהוקצעת, ששוכנת במלון בוטיק. המנות נעות מקלאסיקות צרפתיות דרך ירקות מקומיים עם נגיעות ספרדיות ועד פסטות איטלקיות.

מה אוכלים? המבורגר סקאלופ ועגבניות ירוקות מטוגנות; סלט קיסר עם חסה, קרוטונים צלויים בחמאה, ויניגרט קיסר, עוף ופרמזן; פסטה קאצ'יו א פפה; שניצל עגל ופירה; מולים עם בייקון, צ'יפס ורוטב טרטר; מוס פרמזן וסלמורחו עם ברוסקטה; וכמובן עוגת הגבינה שהיא מופת של קרמיות ורכות שאין לוותר עליו. מחירים: 39-112 שקלים למנה.  

קפה נורדוי. נחלת בנימין 27, תל אביב.  077-2311923

 

בחירת השפים - 19 (צילום: אנטולי מיכאלו)
קפה נורדוי|צילום: אנטולי מיכאלו

 

מקום 18: משייה

מהרגע שמשייה נפתחה היא התברגה לרשימת המסעדות המובילות של הסצינה הקולינרית אצלנו. ככל הנראה בזכות השילוב המצוין שבין ההשראה מהמקורות, התבלינים וניחוחות מהבית של השף, שפוגשים את טכניקות בישול מתקדמות ויחד יוצרים מקום ייחודי בנוף.

מה אוכלים? האוכל במשייה צבעוני, מקורי ויפיפה, והתפריט כולל להיטים כמו מפרום כרובית עם טלה קצוץ בהרט ודואה; קטאייף של צוואר טלה בבישול ארוך עם סחוג; ראש סלרי אפוי בטאבון עם גבינת עומר וטפנד צנוברים; ו"רביולי" מעלי חוביזה במילוי קבב שרימפס מקומי. מחירים: בין 54-134 שקלים למנה בארוחת הערב.

משייה. מנדלי מוכר ספרים 5, תל אביב. 03-7500999

 

בחירת השפים - 18 (צילום: אמיר מנחם)
משייה|צילום: אמיר מנחם

 

מקום 17: טוטו

השף ירון שלו ממשיך להוביל את טוטו בעקביות ועם הקפדה על כל הפרטים. המסעדה חוותה לא מעט גלגולים, עליות ומורדות, ושלו הצליח לעשות את הבלתי אפשרי, להחזיר אותה לגדולתה ולהפוך אותה לאחד היעדים הטעימים ביותר במדינה ולמוסד יציב של אוכל טוב.

מה אוכלים? האוכל בטוטו כולל קלאסיקות של שנים ארוכות שתמיד מספקות את הסחורה כמו חציל שרוף באש גלויה; פיצה עם דגים כבודים וביצה רכה; טורטליני זנב שור שקמו לו אינספור חיקויים עם השנים; וטורטליני גבינות רכות בחמאה מלוחה. מלבד הרשימה הקבועה יש כאן ספיישלים מגרים שמתחלפים כל הזמן ושווה לדגום אותם. המחירים אמנם מהיקרים שניתן למצוא בסביבה (בין 100-200 שקלים לארוחת צהריים עסקית והרבה מעבר לארוחת ערב), אבל איכות חומרי הגלם והמנות בלתי מתפשרת.

טוטו. ברקוביץ' 4, תל אביב. 03-6935151

 

בחירת השפים - 17 (צילום: אפיק גבאי)
טוטו|צילום: אפיק גבאי

 

מקום 16: איגרא רמא

איגרא רמא היא אחת מהמסעדות החדשות ברשימה – היא נפתחה רק בספטמבר - כך שהכניסה שלה לרשימה ועוד במקום גבוה, מעיד שיש כאן משהו יוצא דופן. אם זאת הגישה האינטליגנטית והעדינה של הבעלים ענר בן רפאל ותמיר מיכאלי כלפי חומרי גלם (המקום מבוסס ירקות ודגה ואינו מגיש בשר), התפריט המקורי, הדגש על הפן המקומי או פשוט העובדה שטעים פה מאוד, מה שזה לא יהיה, זה עובד ואנחנו רק מקווים שימשיכו כך.

מה אוכלים? מסעדה שמתבססת על חומרי גלם טריים שבטריים דינה להחליף תפריט באופן תכוף וזה בדיוק מה שקורה כאן. יש אפשרויות מהים, מהיבשה ומה שמוגדר כאן מהנשמה (אוכל שמכינים למשפחה בבית). כרובית צלויה עם קרם שקדים קר, סלסת עגבניות ורוטב כוסברה; בטטה בתנור עם יוגורט מתובל ועגבנייה מגוררת; כנאפה קישואים וגבינות; עגבניות מטוגנות בפירורי לחם וגבינת עיזים; וג'רבידות שלמות מטוגנות. מחירים: 17-100 שקלים למנה.

איגרא רמא. ברנר 2, תל אביב יפו. 03-7787533

 

בחירת השפים - 16 (צילום: אנטולי מיכאלו)
איגרא רמה|צילום: אנטולי מיכאלו

 

מקום 15: דוק

בדומה לאיגרא רמא גם דוק של האחים אסף ויותם דוקטור חרטה על דגלה את הנאמנות למטבח המקומי ולפרשנות של השף אסף דוקטור למושג, ולחומרי הגלם המקומיים הטובים ביותר - גם במחיר של מאמץ ניכר וחוסר השתלמות כלכלית. גם היא מסעדה קטנה ולא יומרנית שעושה פלאים ממטבח קטן ולא מבטיח. צריך לציין שמלבד דוק גם מסעדת אייבי החדשה של האחים דוקטור זכתה ללא מעט נקודות בבחירות השפים, עם זאת דוק היא עדיין ספינת הדגל.

מה אוכלים? התפריט של דוק משתנה כל הזמן כתלות בעונות השנה, ובחומרי הגלם שנמצאים במיטבם. מוגשות מנות כמו סקומברי כבוש וחרוך במבער בצד העור עם רליש שקדים ירוקים ואבקת עלי גפן מיובשים; טונה כחולת סנפיר עם גארום סרדין ושורש חזרת; טרטר סינטה עם ירקות מוחמצים; אספרגוס חלוט עם קרמל הדרים, ופירורי לחם מתובלים; וארטישוק צלוי ואיולי בוטרגו. מחירים: בין 22-70 שקלים למנה.

 

בחירת השפים - 15 (צילום: אסף דוקטור)
דוק|צילום: אסף דוקטור

 

מקום 14: חנן מרגילן

חנן מרגילן היא לכאורה מסעדת פועלים פשוטה. אלא שעם השנים הפך המקום למוקד עלייה לרגל עבור שפים ופודיז - מוסד שאפשר להתנחם בו עם אוכל בוכרי משובח שנעשה בדייקנות ובקפדנות שלא מביישת שום מטבח שף, אבל בלי ההתחכמויות והפנפונים. וזה עוד בלי לדבר על כמה שזה משתלם כלכלית.

מה אוכלים? חנן מרגילן היא מסעדה בוכרית כשרה שמציעה מנות בוכריות מיתולוגיות כמו מרק דושפרה שסועדים נשבעים שהוא הטוב ביותר ממרקי הארץ; גוז'גיז'ה - מאפה בוכארי בילוי בשר; כיסוני מנטו יפיפיים במילוי בשר ובצל; ומיני שיפודים שנעשים ביד מיומנת. המחירים - 6 שקלים ליחידת מנטו; 10 שקלים למרק דושפרה; 20-120 שקלים לשיפוד.

חנן מרגילן. מסילת ישרים 15, תל אביב. 03-6873984

 

בחירת השפים - 14 (צילום: ג'ני)
חנן מרגילן|צילום: ג'ני

 

מקום 13: לה רג'אנס

הנציגות הירושלמית של הרשימה היא מסעדת לה רג'אנס הכשרה של השף דוד ביטון. כל כך הרבה היסטוריה יש בחלל שקצת קשה להתנתק ממנה כשנכנסים לכאן, אבל האוכל המודרני והמתוחכם של ביטון מזכיר בין רגע שמדובר במסעדה עדכנית שמהווה את חוד החנית של המטבח הכשר בישראל. ביטון עושה כאן עבודה מדהימה ועקבית שמצליחה להכניס אותו פעם אחר פעם לרשימות שלנו.

מה אוכלים? לה רג'אנס היא מסעדה כשרה בשרית עם מנות מקוריות כמו לדר עגבניות במילוי סלט דגי ים עם קצף עגבניות שרי צהובות; מרק קונסומה זנב שור ורביולי; פלאן של שורש סלרי עם ג'לי תפוחי עץ; ברווז מקומי עם סלקים; או שניצל שחור של דג ים עם ירקות מאודים, איולי חזרת וקצף תפוחי אדמה. המחירים יקרים, בהתאם למלון שבו נמצאת המסעדה ונעים בין 45-220 שקלים למנה.

לה רג'אנס. מלון המלך דוד ירושלים. 02-6208795

 

בחירת השפים - 13 (צילום: יורם אשהיים)
לה רג'אנס|צילום: יורם אשהיים

 

מקום 12: האדסון

האדסון היא מסעדה יפיפה באווירה ניו יורקית טרנדית אבל היא הגיע למקום הגבוה בזכות דבר אחד - הבשרים. השף מתן אברהמס מצליח להיות טוב פעם אחר פעם, עם אחד מחומרי הגלם היותר יקרים ומסובכים לתפעול בארץ. הנתחים שמוגשים במקום מבוססים על בשר מתוצרת מקומית בלבד שמיישנים כאן. בין המקומות הבודדים בישראל שמגיעים לרמה כל כך גבוהה.

מה אוכלים? מלבד מבחר נתחים משתנה שישמחו להציג על מנת שתוכלו להתרשם, יש גם מנות נהדרות שמוגשות באופן קבוע: בין היתר מנת חלונות ניו יורק - סינטה ברוטב טופי יפני; פטריות במחבת עם עלי תרד, טריקאי ופרמזן (אמנם מנה צמחונית אך מהחביבות עלינו כאן); או ביפבורגר קצבים מנתחי סטייקים. מחירי הנתחים משתנים, ומחירי המנות נעים בין 42-219 שקלים.

האדסון. הברזל 27, תל אביב. 03-6444733

 

בחירת השפים - 12 (צילום: דן פרץ)
האדסון|צילום: דן פרץ

 

מקום 11: טופולופומפו

מסעדת האש של השף אבי קונפורטי נכנסת בעקביות לרשימה. הפרויקט של קונפורטי, שהוא אחד היוקרתיים ביותר שנפתחו בארץ בהשקעה של מיליונים, הוא מופת של עיצוב ומטבח מקורי, בתוספת מסתורית של הטאצ' של אבי קונפורטי שקשה להניח עליו את האצבע. האוכל עז טעמים במיוחד ומשלב השפעות מתאילנד, יפן, סין, הודו, קמבודיה ומדינות נוספות מהמזרח.

מה אוכלים? התפריט מחולק ללא מעט קטגוריות כמו אש קרה, אש להבות ועשן או אש מים וקיטור. בין המנות למשל לחמניות באו אסיאתיות מאודות עם פטריות קלויות, ביצה, טריקאי פונגוס שחור ובצלים ירוקים; הר גאו שרימפס, סקאלופ ותירס באפונה סינית מוקצפת; סשימי סלמון עם ווסאבי, פירות ודבש ווסאבי; וטלה קוריאני על העצם צלוי באש עם קימצ'י. מחירים: 20-380 שקלים למנה.

טופולופומפו. הסוללים 14, תל אביב. 03-6910691

 

בחירת השפים - 11 (צילום: דן פרץ)
טופולופומפו|צילום: דן פרץ

 

מקום 10: פסקדו

מסעדת פסקדו האשדודית הכשרה – אחת ממסעדות הדגים הנחשבות בארץ - הצליחה להפוך את אשדוד ליעד קולינרי. כל שף שמגיע לכאן יוצא נפעם מאיכות הדגים ומהטיפול הנהדר. את פסקדו מוביל השף יחי זינו, שעושה כאן קסמים עם דגים טריים בצניעות שלא מאפיינת רבים מאלה שחולשים על המטבח, ואם נחה עליו הרוח, מספרים שהוא מפנק את הסועדים במנות דגים מחוץ לתפריט.

מה אוכלים? מבחר מנות ספיישל שמתחלפות בכל יום לפי מה שהים מציע. התפריט הקבוע מתחיל עם סלטים כמו איקרה לבנה, סלט עגבניות חריף, וסלט ירקות קצוץ, שמקבלים חיזוק עם שלל מנות דגים נאים כמו סביצ'ה חאקו עם כוסברה, גמבלה ובצל; סשימי טונה וחלפיניו עם סויה; וסשימי קליפורניה עם אבוקדו וסלט קליפורניה. בעיקריות: בס על הפלאנצ'ה עם בצל קלוי ועגבניות שרי, או לברק שלם בשיטת בישול לבחירה. מחירים: 15-145 שקלים למנה.

פסקדו. מרטין בובר 12, אשדוד. 08-8523063 

 

בחירת השפים - 10 (צילום: יחי זינו)
פסקדו|צילום: יחי זינו

 

מקום 9 : ביסטרו מיכאל

אמנם באיטליה או בצרפת מסעדה כפרית מצוינת ומקסימה היא לא עניין נדיר כל כך אבל בישראל בהחלט כן. ומכאן הייחוד של ביסטרו מיכאל שפועלת במושב לימן ומוביל אותה השף מיכאל גרטופסקי. מדובר במקום יוצא מגדר הרגיל שמביא לצפון את המיומנות של גרטופסקי בקולינריה (הוא הוביל מסעדות נחשבות בתל אביב עד שהחליט שקץ במירוץ ועבר לצפון) ומשלב אותה עם חומרי הגלם הגליליים הנהדרים והסביבה הכפרית היפה שכוללת בין היתר את מבנה העץ של המסעדה עצמה ושלל העצים יפים בהם היא מוקפת. התוצאה היא מסעדה מיוחדת שחייבים לפקוד בעת נסיעה לצפון.

מה אוכלים? התפריט בביסטרו מיכאל מתבסס על חומרי גלם שנמצאים בשיא עונתם- הוא כולל קלאסיקות איטלקיות כדוגמת ניוקי על המזלג עם נתח קצבים בבישול ארוך, פטריות ופרמזן, או פסטה סיציליאנית עם פירות ים, עגבניות, שום ושמן זית, לצד מנות בעלות אופי גלילי כמו מלפוף - כרוב ערבי במילוי פריקי, טלה קצוץ וראס אל חנות; ויציאות מקוריות בסגנון בורקס חתונות עם פטריות מורל מקומיות, גבינה שוויצרית ורוטב חמאה. המחירים אינם יקרים במובנים של מסעדות דומות במרכז הארץ אך גם אינם זולים ונעים סביב 50-100 שקלים למנה.

ביסטרו מיכאל. הגפן 43, לימן. 04-9821250

בחירת השפים - 9 (צילום: בן יוסטר)
ביסטרו מיכאל|צילום: בן יוסטר

 

מקום 8: סנטה קתרינה

המסעדה הים תיכונית של תומר אגאי היא להיט מהיום שנפתחה ברחבת בית הכנסת הגדול בתל אביב. מה שהופך אותה לפופולרית כל כך היא האפשרות לשבת לארוחת שף עתירת מנות או לפיצה אישית ובירה באותו חלל בדיוק, שגם הוא מצליח להיות בלתי מחייב וקולי, גם כשמוגש בו האוכל הכי רציני ומתוחכם. לא משנה אם יושבים לארוחת צהריים משתלמת או לארוחת ערב, תמיד יש תחושה שהגעתם למקום הכי נכון כרגע.

מה אוכלים? מקובהניה - פילה בקר קצוץ עם בורגול, קישואים וחרדל; דרך רביולי לאבנה על ראגו עגבניות שרי ויין לבן; או קבב דגים על ספיחת עגבניות וחציל צלוי. יש כאן את אחת הפיצות הטובות בתל אביב עם אפשרויות כמו פיצה ביאנקה עם פטריות, אמנטל, פורצ'יני, תרד ובצל קלוי; או פיצה סלאמי עם רוטב עגבניות, אורגנו ואמנטל. והתמחור צנוע יחסית וורסטילי ונע בין 19-112 שקלים למנה.

סנטה קתרינה. הר סיני 2, תל אביב. 058-782-0292  

 

בחירת השפים - 8 (צילום: רוי גיא)
סנטה קתרינה|צילום: רוי גיא

 

מקום 7: פופינה

מסעדת השף של אוראל קמחי היא מהמקומות המפתיעים בתל אביב. מצד אחד פועלת המסעדה בלי הרבה רעש ומצליחה לייצר באופן יציב מוצר מצוין, ומצד שני מדובר באחד המקומות המקוריים ביותר, עם מטבח שף שאין דומים לו בארץ. התפריט של פופינה מחולק לקטגוריות של כבישה, אידוי, אפייה, צלייה ובישול ארוך והמנות של קמחי הן מופת של שילובים חכמים ואסתטיות בצלחת.

מה אוכלים? יש כאן מנות שכבר הפכו לאיקוניות כמו טרטר ג'ין טוניק עם קוביות דג ים, מלפפון, עירית, שאלוט, טוביקו ווסאבי וג'לי ג'ין טוניק; או המבורגר שרימפס עם לחמנייה מאודה, קציצת שרימפס, איולי, יוזו, חסה ובצל; לצד מנות מוכרות פחות כמו כמו פיצת טלה מעושן עם חמאת קשיו או קנלוני עם קרם קולורבי ושקדי טלה עם פטריות שימג'י. אנחנו תמיד בעד ארוחת הטעימות שמאפשרת לטעום מהכל תמורת 295 שקלים (טווח המחירים נע בין 64-118 שקלים למנה).

פופינה. אחד העם 3, תל אביב. 03-5757477

 

בחירת השפים - 7 (צילום: חיים יוסף)
פופינה|צילום: חיים יוסף

 

מקום 6: יפו תל אביב

מסעדת הדגל היפיפיה של השף חיים כהן ממשיכה לככב ברשימתנו מדי שנה ולטפס לגובה. מי מכם שמזהה את כהן כשף הטלוויזיוני שמייעץ איך לבשל הכי טוב בבית, יימצא שיפו תל אביב היא ההפך הגמור מאוכל של בית - וכהן עושה גם את זה לא פחות טוב. בחלל המרשים (אנחנו ממליצים להזמין מקום על הבר המרכזי שצופה על כל המטבח) מככב טאבון ענקי שמוציא תחת ידיו את הפוקאצ'ות הממכרות, והאוכל - איטליה, פוגשת את צרפת ואת ארץ ישראל.

מה אוכלים? ניוקי תפוחי אדמה עם שמנת, תרד תורכי וגבינת המאירי; דובר סול בחמאה חומה עם פטרוזיליה ולימון; קנולני של ברווז ברוטב פלפלת בציר ברווז ופטריות; או גירוס שפונדרה של טלה צלוי על צזיקי. טווח המחירים, בין 55- 350 שקלים למנה. 

יפו תל אביב. יגאל אלון 98, תל אביב. 03-6249249

 

בחירת השפים - 6 (צילום: ירון ברנר)
יפו תל אביב|צילום: ירון ברנר

 

מקום 5: טאיזו

אחת מהמסעדות האסיאתיות הבולטות בישראל, שמצליחה לשמור כבר שנים על רף גבוה במיוחד בכלל הגזרות. השף יובל בן נריה (שעתיד לפתוח בקרוב מסעדה אסיאתית נוספת שתעסוק במטבח היפני) שמפעיל את המקום בקפדנות יתרה, יצר בטאיזו שפה אסיאתית מבריקה ומגרה שמשלבת בין טעמים ממטבחים אסיאתיים שונים.

מה אוכלים? טאיזו היא מכונת הלהיטים. יש כאן הכל מהכל: מלובסטר דאמפלינג עם פניני טפיוקה וברגמוט; דרך לחם ברווז עם חילבה, בצל וחמאה חומה; באטר צ'יקן עם עגבניות וחמאה מזוקקת; לברק שלם מטוגן; או באן פאניר טיקה עם בצל סגול ואיולי חצילים. המחירים: 24-158 שקלים למנה.

טאיזו. מנחם בגין 23, תל אביב. 03-5225005

 

בחירת השפים - 5 (צילום: איליה מלינקוב)
טאיזו|צילום: איליה מלינקוב

 

מקום 4: הבסטה

או שאוהבים את מסעדת הבסטה ומוקסמים מהפשטות של העיצוב, מהקרבה לשוק שהופכת אותו לחלק מהארוחה ומהגישה הידענית או שלא מבינים על מה המהומה ולמה רבים כל כך נלהבים מהמקום הזה. שפים- מוצאים את הבסטה כאחת הנקודות הבולטות בקולינריה המקומית בהן ניתן למצוא תמיד אוכל עם המון מחשבה מאחוריו, שעשוי מחומרי הגלם הטובים ביותר שיש, ומשודך לו יין משובח והרבה ממנו. ולא רק שפים חושבים כך. עם השנים הפכה המסעדה הזאת מסוד ברנז'אי חצי שמור לנחלת הכלל, וכיום תוכלו למצוא בה הכל מהכל- אנשי תעשייה שיושבים בסמוך לאנשי מטבח, תיירים ופודיז שרוצים לאכול באחת המסעדות הנחשבות בעיר.

מה אוכלים? התפריט של הבסטה משתנה כל הזמן לפי מה שיש לשוק ולים להציע. בין היתר תמצאו כאן מנות כמו סיגר חלקי פנים; פארידה וירוקים; שרימפס על הפלאנצ'ה; פסטה רחבה עם פיקורינו; שווארמה חזיר; מרק פול וצוואר טלה; וסלט עשבים עם פומלה ויוגורט. המחירים אינם זולים ונעים בין 29-380 שקלים למנה. 

הבסטה. השומר 4, תל אביב. 03-5169234

 

בחירת השפים - 4 (צילום: גלעד לבנת)
הבסטה|צילום: גלעד לבנת

 

מקום 3: פרונטו

עם השנים הפכה פרונטו ממסעדה איטלקית ותיקה אליה מגיעים בשביל אותה חוויה בדיוק, למסעדת שף מקורית ומפתיעה. השף דייויד פרנקל הפך את פרונטו למקום שהוא באמת ובתמים בדמותו, אבל השכיל גם לשמור על מנות קלאסיות שמזוהות עם המסעדה. מבחינת לוקיישן, פרונטו חולשת על אחת מפינות החמד של תל אביב שהופכת את הבילוי בה לחוויה מקסימה אפילו יותר.

מה אוכלים? אוכל איטלקי אבל לא רק. יש גם רביולי תירס בחמאת לימון עם עירית ושמן זיתי טאסוס; קפלטי זנב שור עם פטריות יער צלויות ובצלים; או ריזוטו מח עצם וירקות עונתיים עם שקדי טלה וקרם שום שחור. מלבד האוכל פרונטו מציעה גם כמה מהקינוחים הטובים ביותר בישראל לטעמנו- מפודינג אורז שחור עם אורז מטוגן ודובדבני מורלו דרך הטיראמיסו הקלאסי ועד פרנץ' טוסט עם סורבה חמאה חומה וריבת ליים. מחירים: 22-148 שקלים למנה.

פרונטו, הרצל 4, תל אביב. 03-5660915 

 

בחירת השפים - 3 (צילום: דרור עינב)
פרונטו|צילום: דרור עינב

 

מקום 2: שילה

מסעדת שילה הוותיקה של השף שרון כהן שמוכיחה שוב ושוב שכשעושים משהו טוב - הוא זוכה להערכה, גם אם הוא לא זול, לא פופוליסטי, ורחוק מלהיות נגיש. שילה היא מסעדה שחרטה על דגלה איכות של דגה ופירות ים מהנדירות בישראל (בטח אחרי סגירת מול ים), והיא משלבת אותה עם בישול חכם ואווירה סקסית. כבר 14 שנים מפעיל השף שרון כהן את שילה והוא עושה את זה גם היום באותה תשוקה.

  

מה אוכלים? מבחינת חובבי דגים ופירות ים שילה היא לונה פארק שרוצים לעלות בו על כל המתקנים. יש כאן למשל סלט טונה אדומה עם אטריות סובה, אצות, וויניגרט קשיו ותמרינדי; קוויאר ישראלי מנחל דן שמוגש עם בליני וקרם פרש; קבב לוקוס ופירות ים עם עגבניות שרופות; ומנה חלומית של ניוקי בחמאה לבנה עם בשר סרטנים, קוקי סנט ז'אק ושרימפס קריסטל. מחירים: 34-298 שקלים למנה.

שילה. בן יהודה 182, תל אביב. 03-5221224

 

בחירת השפים - 2 (צילום: pyrotlv)
שילה|צילום: pyrotlv

 

מקום 1: בית תאילנדי

דבר אחד מסרב להשתנות מאז שפתחנו במסורת דירוג המאה והוא מיקומה של מסעדת בית תאילנדי בפסגה. האם נכון להצהיר שבית תאילנדי היא המסעדה הטובה ביותר שפועלת כיום בארץ? קצת מוזר להגיד את זה כשמדובר במקום ששואף לייצר מטבח אותנטי – גם אם מאוד מאוד טעים - של מדינה רחוקה.

ועדיין, מדובר באחד מהמקומות הפופולריים ביותר בארץ כבר למעלה מעשרים שנה, שמוכיח שוב ושוב שבניגוד למסעדות יוקרה רשמיות, המסעדה האהובה על השפים בישראל היא תאילנדית משוחררת שמגישה מנות להיט כמו פאד תאי ואגרול. לבית תאילנדי בהחלט מגיע, על העקביות במשך עשרות שנים, על היכולת להנגיש לישראלים את המטבח התאילנדי גם כשפיש סוס היה משהו שאיש לא ידע מהו, ועל התור האינסופי שיש כאן לשולחן לא משנה מתי מגיעים. 

בית תאילנדי עזרה במשך השנים להלהיט בישראל את האהדה למטבחים האסיאתיים בכלל, וספציפית לתאילנדי. היא מגדלת לעצמה את חומרי הגלם שנחוצים כדי ליצור מטבח תאילנדי מעולה ואמיתי, ומייצרת במקום מחלב קוקוס ועד קארי. זה המקום שלימד את הישראלים מה באמת צריך להיות הטעם של אוכל תאילנדי ועל כך, היא ובעליה יריב ולק מלילי ראויים לכל כבוד אפשרי.

מה אוכלים? התפריט כאן ארוך במיוחד וכולל המוני מנות שכולן ללא יוצא מן הכלל מעולות. מסום טאם - סלט פפאיה משובח; דרך לאב פלה - לברק מטוגן קרוע עם נענע, כוסברה, בצל סגול ושום חי; פלהמוק קאטייאם - קלמארי ושום; אגרול צמחוני או במילוי פירות ים; פאד קפאו לאד קאו עם בשר קצוץ ועשבי תיבול; טום יאם - ציר מרק מתובל בשורשי עשבי תיבול ופטריות יער; וכמובן שלל מנות אטריות תאילנדיות שהן תמיד להיט. מחירים: בין 36-138 שקלים למנה, וממוצע של כ-70-80 שקלים למנה עיקרית גדולה.

בית תאילנדי. בוגרשוב 8, תל אביב. 03-5178568

בחירת השפים - 1 (צילום: בן יוסטר)
בית תאילנדי|צילום: בן יוסטר

 

השתתפו ופרגנו

הלל תוואקולי (לשעבר פאסטח, קלארו), עינב אזגורי (קפה נורדוי, בר א וין), יונתן בורוביץ' (M25), חיים כהן (יפו תל אביב), יאיר יוספי (ברוט), יוסי שטרית (משייה, קיטשן מרקט), דוד אלמקייס (דוד ויוסף), עומר מילר (קאליפסו, סוסו אנד סאנס), דייויד פרנקל (פרונטו), תמיר מיכאלי (איגרא רמא), רז רהב (OCD), עזרא קדם (סטודיו ארקדיה), ארז קומרובסקי (קיירטינג ארז וחנן), חנוך שכטר (באנה), מושיקו גמליאלי (מונא, אנה, בר 51), אסף דוקטור (האחים, אייבי, דוק), יפעת תבואה (פיפיז), בנצי ארבל (מפגש אושר), אלדד שמואלי (אלחנן), אוהד לוי (צ'יקטי), זכאי חוג'ה (ג'אקוס סטריט), רז סלע (טורקיז), לילי בן שלום (ראצ'ה), אורי לוי (ראיסה), עידו פיינר (רוברטה וינצ'י), מוטי טיטמן (מלגו ומלבר), חיים טיבי (טיביס), גיא גמזו (אריא), שרון כהן (שילה), ניני נוף (מקום של בשר), רמה בן צבי (המטבח של רמה), מאיר דנון (בית הספר לבישול דנון), אדר קפלן מור (שפית יועצת), אבי ביטון (קפה פופולר,סוליקה), אריאל רוזנטל (הקוסם), יחי זינו (פסקדו), ארז פרידנזון (אבוקדה), אביבית פריאל (אוזריה), יוסף חנא (מגדלנה), רן שמואלי (קלארו), שניר אנג סלע (גוז' ודניאל), מתן אברהמס (האדסון), יואב ולין (ניני האצ'י), יוגב ירוס (בית הספר לקולינריה דנון), גולן גורפינקל (דלאל), רימה אולברה (אואזיס), תומר טל (ג'ורג' אנד ג'ון), אוראל קימחי (פופינה), אייל קיצ'ס (צ'יינה קלאב), ויקטור גלוגר (הולה), יובל בן נריה (טאיזו), אלכס כהן (יאקימונו), קרן קדוש (קפה קדוש), מיכאל גרטופסקי (ביסטרו מיכאל), רועי סופר (לשעבר בינדלה ובאנז), אילן גרוסי (סאטיה), שאול בן אדרת (התרנגול הכחול, קימל בגלבוע), סבינה ולדמן (שפית יועצת), יורם ניצן (נומי), אבי לוי (המוציא), קרלוס סלמון (פאן קון מנטקה), לירן בלו (המקדש), איילון אמיר (הבסטה), אילן פרון (תלפיות), דודו ביטון (לה רג'אנס), עמוס שיאון (הלנה בנמל), פליקס רוזנטל (לשעבר חאן מנולי), צ'רלי פדידה (לשעבר אוליב ליף), נילי כהן מינץ (לורנץ ומינץ), אסף שיינר (חוות צוק), אוהד אמזלג (ברבאטוב), איתן ואנונו (לשעבר החלוצים 3), ליאור הרגיל (המנזר), ברק אהרוני (אלנה), אביעד פורמן (פורמנס), ניר צוק (מאפו), תומר אגאי (סנטה קתרינה), יוני אברהם (פרסקה), צחי בוקששתר (בלאק), מאיר אדוני (בלו סקיי, לומינה), טום אביב (קוקו במבינו), יריב מלילי (בית תאילנדי), שיראל ברגר (OPA), ליאור רפאל (לוויתן), אליאב גולדנברג (גרקו), עידית פדידה (פנטסטיק), אבי קונפורטי (טופולופומפו, צפרה), משה בדישי (מינה טומיי), אביאל אוסלנדר (נאם), אופיר וידבסקי (ריפאבליק), אוסמה דלאל (לשעבר מאייר), שי קיצ'ס (צ'יינה קלאב), הילה ויזהר סהר (רוטנברג), רועי ענתבי (דון קמילו), גולן תשבי (יקב תשבי), ישראל אהרוני, אביב משה (קוואטרו, מסה), גיא מלכה (חדר האוכל), שגב משה (שגב ארט, שגב אקספרס), ירון שלו (טוטו).