אחרי כל ביקור בדהב אני מוצא את עצמי תוהה אם כל זה קרה או אולי חלמתי חלום. עיר הדייגים הקטנה לחופי הים האדום מתאפיינת בקסם, מסתורין ושקט פנימי, שצריך לקלף כדי לגלות. מי שיצלול פנימה וייקח את הזמן ימצא בין היתר סצנה קולינרית מקומית מבעבעת, עם נגיעות קוסמופוליטיות, אינסוף רופטופים שמציעים את הנוף היפה בעולם וגם אוכל רחוב מדהים.

מי שביקר בדהב לפני 20 שנה יופתע, בלשון המעטה, מההתפתחות של כפרי הדייגים של דהב, אסלה ומשרבה, ומהאווירה הצעירה של המקום. דהב של היום היא עיירה תוססת עם מדרחוב רחב ומואר, שווקים ססגוניים ורוכלים (שיודעים עברית). היא מלאה צעירים ומושכת מבקרים לרגע מכל העולם: צוללנים, נוודי מקלדת וצעירים מצרים שבורחים מחוקי החברה הנוקשים בקהיר ובפרובינציות.

ישראלים רבים נוסעים לסיני בשביל החופים המבודדים, אבל תסמכו עליי - אי אפשר שלא להיות מוקסם מהאווירה התוססת והשוקקת של דהב ושל סצנת האוכל בפרט: מסעדות הדגים ופירות הים, השכונה ההיפסטרית של המגדלור ורחוב אל פנאר, דוכני אוכל רחוב של קושארי ושווארמה, מיץ קני סוכר וזלביה בשמן עמוק וגם עשרות מסעדות מכל מטבחי העולם. מדובר במקום ממכר, שאני מגיע אליו שוב ושוב. אל חלק מהמקומות המוזכרים פה הגעתי בעצמי, על חלקם קיבלתי המלצות ממקומיים בביקורי בסיני. אלה וגם אלה הרכיבו את הרשימה הבאה. 

הטיילת

אזור המסעדות של דהב ממוקם על הטיילת שמתחילה בגשר וממשיכה צפונה עד הכפר אסאלה. באזור שמדרום לגשר תמצאו פחות מסעדות, אבל גם שם יש לנו כמה המלצות, נגיע אליהן בהמשך.

אם הגעתם לדהב אתם חייבים לעצמכם ביקור אחד לפחות באחת המסעדות היושבות ממש על המים, עם ההשתקפות היפה של אורות העיר בים סוף. בחזית המסעדות מוצג השלל היומי: דגים ופירות ים, צבעוניים כמו תכשיטים, מונחים על קרח גרוס, טריים טריים. מדובר  בגן עדן לחובבי פירות ים - בשליש מחיר מתל אביב. יש מי שיכנו את המסעדות האלה מלכודות תיירים. זו לא סיבה להימנע, רק לשים לב: אל תתפתו לכל יחצן שמזמין אתכם בעברית להיכנס. בדקו אם הדגים טריים (עיניים מבריקות ולא עכורות, זימים בצבעים עזים), התמקחו על מחיר ל-100 גרם ואפשר גם על מחיר סופי - וזהו. רוצו לתפוס מקום ותיהנו מהבריזה ומערמת טייגר-שרימפס כחולים במחירים מצחיקים.

הפייבוריטיות שלי: שארק, בזכות מגוון מנות השרימפס, ועלי באבא, שכבר הפכה למוסד.

הסצנה האיטלקית

הדהביסטים מתייחסים בחיבה לאיטלקים כאל "המצרים של אירופה", וזה בהחלט בא לידי ביטוי בסצנה האיטלקית של העיר, עם מסעדות מצוינות ופיצה שווה.

דאי פסקטורי - Dai Pescatorie

המלצה של קארים חביבה מקאמפ נואיבה: דאי פסקטורי היא מסעדה איטלקית מושלמת לדייט רומנטי, שמציעה מבחר מנות מהמטבח האיטלקי וביניהן כמה ממנות פירות הים הטובות במצרים (אל תפספסו את פסטת פירות הים). הכל נעשה במקום, כולל הפסטות, תחת שרביטו של שף מצרי-איטלקי. העיצוב במקום פשוט, אבל הלוקיישן מנצח: בחלק הצפוני של הטיילת, כל כך קרוב לים שהפסקול שמלווה את הארוחה הוא פשוט רעש הגלים. הארוחה לא זולה ביחס לסיני ובכל זאת עולה רבע מארוחה במסעדה איטלקית בארץ, והרמה גבוהה מאוד.

מיקום: בצפון הטיילת הצפונית, El Eel Garden

ראמיז ופאולה -  Ramez & Paola

אם אתם באזור משרבה ונמצאים במוד איטלקי-רומנטי כדאי לקפוץ לראמיז ופאולה, אחת המסעדות הוותיקות והאהובות בדהב. את המקום מנהלים זוג מקסים, הוא מצרי והיא איטלקייה, ומול הים בדהב, לצלילי מוזיקה איטלקית, הם מגישים אוכל איטלקי של מאמות: פסטות, לזניות ופיצות טעימות. המחירים, שימו לב, מעל הממוצע המקומי.

מיקום: הטיילת הדרומית, לכיוון הלגונה של דהב ומלונות ג'אז דהב

אתנור – Athanor

אתנור היא ללא ספק הפיצה הכי מדוברת בדהב, ולטעמי גם הכי טובה. המחירים מצוינים, ויש בתפריט גם פסטה ומנות נוספות – שטרם נדגמו, פשוט כי תמיד מתחשק כאן לאכול פיצה.

מיקום: רחוב הלייטהאוס

קושארי

הקושארי הוא המאכל הלאומי של מצרים ואחת המנות הזולות, הטבעוניות והגאוניות שאתם לא מכירים: מדובר בקערת בריאות פיקנטית המורכבת מוורמיצ'לי (אטריות אורז דקיקות), אורז מצרי מטוגן, עדשים, חומוס, בצל מטוגן ורוטב עגבניות ושום. הרוטב האדום נקרא תאליהא והרוטב החריף שלצדו נקרא דאא, וכל המרכיבים נחים בקערה לפי סדר מסוים וקבוע.

הקושארי נמכר בעיקר כאוכל רחוב, ואחד מוותיקי הקושאריסטים הוא עלי, שכבר 25 שנה דוחף ברחובות עגלה כחולה קטנה - העגלה של עלי - מעוטרת בדגל מצרים, שממנה הוא מגיש קושארי חם. כשנגמר - גם היום של עלי נגמר. "זמן סיני" פועל גם ברחובות דהב, ולא רק על החוף.

את הגרסה המודרנית יותר תמצאו במקומות כמו הקושרי סטיישן (Koshari Station), שם מסבירים שהמנה נולדה כאוכל לעניים במאה ה-19, אז הייתה מצרים מרכז העולם הערבי ופתחה את שעריה להשפעות וטעמים ממקומות רחוקים, כולל איטליה (ומשם, אולי, החיבור בין אטריות לרוטב עגבניות).

מדובר במנת חובה לטבעונים אבל לא רק; היא טעימה, משביעה וזולה מאוד, וזו דרך נהדרת לגלות את המטבח המקומי. נראה מי הראשון שיעלה את הקושארי לתל אביב.

קושרי סטיישן | רחוב אסאלה, צפון דהב | שעות פתיחה: 12:00-2:00

מסעדת קושארי (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
מסעדת קושארי|צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל

חוץ מהעגלה של עלי והקושארי סטיישן, אפשרות מצוינת נוספת היא המסעדה המקומית הפופולארית El Masry (אל מסרי), הממוקמת על הרצועה הראשית של טיילת דהב.

טיילת דרומית דהב-משרבה: האזור ההיפסטרי

זאנובה (Zanooba)

הזוג המצרי וההיפסטרי החמוד, קארים המתולתל מקהיר וקאלי מבודפשט, מבשלים כבר כמעט עשור את הסלואו פוד הכי טעים בדהב ואולי בסיני כולה. במסעדה קטנטנה וביתית ברובע המגדלור מבעבעים בסבלנות עשרות סירי חרס בגדלים שונים, עם מגוון הכולל אופציה צמחונית וטבעונית וגם עוף, בקר, הודו וברווז, כולם מתבשלים בחום נמוך בתנור לבנים במשך 5-7 שעות.

התוצאה היא מנות מענגות, עשויות בסבלנות ואהבה כמו שהסבתא המצרית הדמיונית של כולנו מבשלת בחלומות, מנות לוהטות ומנחמות, במרקם קרמי ונמס בפה.

זאנובה  (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
זאנובה |צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל

בני הזוג עזבו את קהיר הסואנת ב-2017 ופתחו בדהב את המסעדה שמבוססת על בישול איטי, בהתאם לקצב של סיני: "הדרך שבה אנחנו מבשלים היא שחזור של הטכניקות העתיקות, כשהאוכל היה מבושל באיטיות בסירי חרס, בתוך אח או תנור עצים גדול. רצינו לעשות אוכל מנחם שמזכיר את הבישול של הסבתות אבל עם הטעמים של דהב החדשה, פיוז'ן מטעמים שאהבנו ממקומות שונים בעולם", מספר קארים. מה לנסות? בשר בשום ודבש או ברווז בפלפל שחור ושום, סלט מלפפונים, לקינוח טארט תמרים או קוסקוס בדבש, וכמובן - לימונדה ורודה.

ממש לאחרונה התחילו להגיש פה גם ארוחת בוקר, שטרם נדגמה.

רובע המגדלור, אל מאלייל | דהב | 12:00-22:00 (ומוקדם יותר לארוחות הבוקר).  

החתול האדום (Red Cat)

המלצה שקיבלנו מראנה, ממסעדת ביירות אל מגארה, שלחה אותנו לחוויה סוריאליסטית: בלב האזור ההיפסטרי הסמוך למגדלור מגישים מרק בורשט שהיה גורם למיכל אנסקי להתעלף וגם פלמיני מעולים, וכל זה במסעדה מקסימה, המעוצבת כולה בירוק ולבן (כולל החתול, שאדום רק בשם של המסעדה), שהקימו צמד רוסי-איטלקי. מדובר באחת המסעדות הטובות בדהב, גם למי שלא מחבב את המטבח הרוסי. בשביל כאלה, אגב, יש במקום גם פיצות מצוינות שעליהן אחראי הצד האיטלקי של הצמד.  

מיקום: רחוב הלייטהאוס

red cat (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
red cat|צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל

The Vegan Lab- המעבדה הטבעונית

דהב הרוחנית וההיפסטרית היא אחת מהערים הכי ויגן-פרנדלי במזרח התיכון, עם שלל אופציות טבעוניות מדוכני רחוב ועד מסעדות שוות על טהרת הטבעונות. גם על הוויגן לאב המליצה לנו ראנה ממסעדת ביירות. היא ממוקמת ברחוב אל פנאר שברובע המגדלור, בחלל בוהו מודרני מעוצב להפליא.

התפריט מציע שלל אפשרויות עם חומרי גלם מקומיים טריים, לצד תחליפים כמו ביונד-מיט וגבינות טבעוניות. כמו במקומות טבעוניים רבים ברחבי העולם, גם פה המחיר גבוה מהממוצע.

מיקום: רחוב אל פנאר | שעות פתיחה: 07:00-21:00

Moods Art House - הסוהו האוס של דהב

ממש בסמוך לוויגן לאב שוכן מעוז צמחוני-טבעוני משובח נוסף ואחד הסודות המיוחדים של דהב. Moods Art House הוא חלל קולינרי ואומנותי קהילתי, הכולל חדרים ללינה וגלריה לאומנות שבה גם מארחים סדנאות אומנות ואוכל שבועיות ואירועים קהילתיים.

למקום עיצוב ואווירה ייחודיים, והתפריט משתנה על בסיס יומי. למשל: ארוחת בוקר עם חביתה טבעונית; שיבולת שועל עם חלב קוקוס, תבלינים, אגוזים ופירות יבשים; פודינג צ'יה עם פירות; מרק שמנת עם תירס מוגש עם רול תפוחי אדמה; והמבורגר ירוק עם ירקות.

בניגוד ממה שמצופה לפעמים ממקומות מהסוג הזה, הבעלים חמים ונעימים, וייתנו לכם להרגיש מיידית חלק מהקהילה.

חאזים פינת אל פנאר | שעות פתיחה 16:00-22:00, סגור בימי שלישי

ארוחות בוקר

EveryDay Cafe

נפתח את הבוקר דווקא בחלקה הדרומי של טיילת דהב, בלוקיישן חביב על אינסטגרמרים וטיקטוקריות שישמחו לפריים של הנדנדה והמרפסת המפורסמת של אברי דיי קפה. המיקום השווה על שפת הים, העיצוב האקלקטי והשמח וכמובן האוכל במקום הופכים אותו לפופולרי, עם ארוחות בוקר מגוונות, מנות מקומיות ומוזיקה כיפית במיוחד.

מיקום: הטיילת הדרומית לגשר

אברי דיי קפה (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
אברי דיי קפה|צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל

המאפייה הגרמנית של ראלף (Ralph Germane Bakery)

המאפייה הבווארית של דהב היא אחת האופציות הפופולריות בבקרים, לא רק בזכות הקפה המצוין והאטריות בדובדבנים אלא גם כי הם פותחים מוקדם בבוקר, בעוד שאר בתי הקפה של דהב עדיין מתמתחים במיטה.

המקום מציע מבחר גדול של ארוחות בוקר בסגנון אירופי, עם כריכים, מאפים (בגודל נדיב מאוד), בגטים, ביצים, סלט ירקות, גבינות פרוסות, נקניק או נקניקיות, חמאה, ריבה או דבש. כדאי גם לנסות כמה מהמנות הבוואריות במקום, כמו עוקץ הדבורה.

לראלף שני סניפים: אחד ברובע המגדלור, מתחת למכון הכושר, השני בטיילת הדרומית.

רחוב אל פנאר | שעות פתיחה: 08:00-15:00 לארוחות בוקר, 15:00-20:00 לקפה ועוגה.

קפה פריז

קפה פריז החדש יחסית הוא כנראה המתחרה הכי חזק של ראלף על תואר ארוחת הבוקר האירופית הטעימה בדהב. מדובר בפטיסרי של ממש, כזה עם ויטרינת קינוחים שלא היינו מצפים למצוא בדהב. את המקום הקימו עיישה וקארים שהגיעו לדהב אחרי עשור בפריז, ופרט לארוחות בוקר הנהדרות יש בו גם מנות כמו קרואסון עם חביתה או סלמון שכיף לקחת ולאכול על החוף.

מיקום: טיילת דהב-מצד שמאל לאחר הגשר, ליד אל קופון

קפה פריז (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
קפה פריז|צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל

הסצנה האסייתית

בוקס מיל (Box Meal)

מסעדת בוקס מיל מביאה את הטעמים של אסיה ישירות ללב דהב. התפריט מציע מספר מצומצם של מנות אסייתיות ממדינות שונות, בדגש על המטבח התאי והסיני אבל יש גם אוכל אינדונזי והודי וגם סושי יפני. כל עמוד בתפריט מוקדש למנה אחת וכולל תיאור קצר ועובדות מעניינות על מקור המנה ושמה.

ניתן לבקש לטבען כל מנה בתפריט, וכדאי להגיע בערב, כשהאורות במפלס העליון נדלקים והאווירה הופכת רומנטית במיוחד.

מיקום: רחוב אל מאלל (El Malel)

נמסטה ונירוונה

על כתר ההודית האהובה בדהב מתחרות שתי מסעדות: נירוונה, הרובצת על קו המים, ונמסטה ההיפסטרית. אני מחובבי הנמסטה, קודם כל בגלל העיצוב בצבעי צהוב-כחול שמיים, וגם כי המסעדה, הממוקמת ברחוב אל פנאר, מציעה למבקרים חוויה של מנות טעימות, חריפות ונדיבות מהמטבח ההודי: אורז ביריאני, עוף טיקה מסאלה, עוף בחמאה, לחם נאן וסמוסות. הכל במחירים נוחים פלוס.

מיקום: נמסטה - רחוב אל פנאר, מול מסגד אל פנאר

מסעדת נמסטה, דהב (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
מסעדת נמסטה, דהב|צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל

רופטופים

אל גארדן ויו (El Garden View)

חובבי מסעדות הרופ-טופ חייבים לעצמם ביקור במקום הזה, שצבוע בצבעי טורקיז-תכלת ומציע תצפית מרהיבה על דהב. המסעדה ממוקמת בטיילת הצפונית, ויש פה שילוב מנצח של מיקום, אוכל טעים ממש, מחירים מעולים ושירות נעים וקשוב.  

 

Tim's Munch

על גג מרכז צלילה, במרכז העניינים של הטיילת, שוכן המקום הזה עם אחד מהנופים השווים בדהב, כזה שכיף לבהות בו עד שמגיעה ארוחת הבוקר: פנקייקים מסוגים שונים (כולל פנקייק ביצה בקן), ארוחת בוקר מצרית מסורתית, מנה טבעונית של לביבות שיבולת שועל ויוגורט מהצומח ועוד.

מיקום: טיילת דהב, מעט אחרי שארק

 

סידקשן (Seaduction)

זו לא טעות כתיב, אלא משחק מילים בינוני שמאחוריו אחת המסעדות הבלתי נשכחות של דהב. בפינה נסתרת, הרחק מהמולת העיר, על מרפסת רופטופ מעוטרת דקלים הצופה לים, מגישים אוכל לבנוני מצוין: סלט פטוש נדיר עם קינמון, חומוס לבנוני חמצמץ ושלל מנות עם מבחר דגים ופירות ים בנוסח השכנה שלנו מצפון.

סידקשן (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
סידקשן|צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל
מסעדת סידקשן (צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל)
מסעדת סידקשן|צילום: שלומי סולימן מינץ, mako אוכל

על נציגה נוספת וטובה למשלחת הלבנונית בדהב המליצה לנו רוקסי מקאמפ רוקסי: Sabah w Masa ממוקמת בפאטיו של מלון sea soul ובה מבשלת שף ג'וסלין הלבנונית מנות מארץ האם כמו עלי גפן, טבולה, נקניקיות סוג׳וק, תפוחי אדמה חריפים ועוד.

מיקום: הטיילת הצפונית, Unnamed Road 

אוכל רחוב

שוק האוכל הקהילתי של שישי

אם אתם בדהב בסוף השבוע, סמנו לכם ביקור של שעתיים בשוק איכרים קהילתי, פסטורלי וטעים במיוחד: שוק האוכל של שישי. מדובר ביוזמה קהילתית שנולדה בימי הקורונה והפכה לגן עדן קולינרי קטן. מיקומו המעולה בטיילת הצפונית בואכה אסאלה, מגוון המאכלים והווייב הבינלאומי הופכים אותו ליעד חובה עבור מקומיים ותיירים המחפשים לטעום מהסצנה הקולינרית התוססת של דהב. השוק לא מאוד גדול, והוא ממוקם בשייח סאלם האוס, מתחם קהילתי תוסס.

מה טועמים פה? מאפים ותבשילים מקומיים לצד אוכל איטלקי, רוסי או הודי שבישלו התושבים הזרים הרבים שבעיר, והרבה תוצרת טרייה ותוצרת מקומית במחירים של סיני האמיתית: פירות וירקות עסיסיים, עשבי תיבול, תבלינים אקזוטיים הגדלים בחוות אורגניות בנואיבה וקהיר, מבחר ריבות תוצרת בית, דבש, לחמים טריים וגבינות. כמובן שאפשר גם לנשנש בדוכני הקושארי, השווארמה והפלאפל. גם עבור חובבי פירות ים שוק שישי הוא מקום טוב להגיע אליו, ולשוטט בין דוכני פירות ים ודגים טריים עשויים בגריל.

אם בא לכם משהו מתוק, אל תפספסו את הקינוחים המצריים: אום עלי, מאהלבי, בסבוסה, בקלאווה וכנאפה יסגרו לכם פינה מתוקה.

שוק שישי 12:00-17:00 | בית שייח סאלם - קצה הטיילת הצפונית

האיש על האופניים

הרחק מאזור המסעדות ההומה של דהב, בחוף הלגונה היפה, יש איש רכוב על אופניים שמוכר פודינג אורז. האיש הוא יוסף, אמריקאי במקור שהתאסלם, זנח את חייו ככימאי בהולנד והחליט לבלות את שארית זמנו בהנאה מדהב - כל זאת תוך מכירת פודינג האורז המיוחד שלו. פודינג האורז הקר כקרח של יוסף יכול להגיע גם עם רוטב אוכמניות, קרמל או קינמון, והוא פינוק מרענן ומושלם למי שמבלה בלגונה ביום חם.

פלאפל יאם יאם (Yum Yum)

הפלאפל הטוב בדהב מוגש במוסד הדהבי Yum Yum, שקירותיו צבועים חרדל ומכוסים בפוסטרים. מלבד פלאפל ירוק ופריך מחומוס יש במקום גם טעמייה מפול שאפשר לקחת או לאכול במקום. ואם כבר ישבתם, נסו עוד מנות מקומיות כמו כרובית מטוגנת ופול טעים.