בואו נודה בזה, אצל רובנו יום ראשון, ואפילו שני, הם ימים של חימום שאריות משבת. אז הכנת אוכל מראש יכולה להביא לחיסכון משמעותי בזמן ובכסף - אבל היא עלולה להיות גם טריקית. כדי להימנע ממצב של כאבי בטן עלומים שמקורם באוכל שנשמר וחומם באופן לקוי, עברנו על כל הטעויות הנפוצות שאנשים נוטים לעשות בתחום וקיבצנו עבורכם כמה עצות זהב.
אתם שומרים את האוכל בחוץ יותר משעתיים
בסיום הארוחה זה ברור ומתבקש לפנות את האוכל הנותר ולהעביר אותו לכלי אחסון, אבל האמת היא שרוב האנשים נופלים דווקא בשלב שלפני הארוחה. גם אם סיימתם לבשל מוקדם מהצפוי, אל תשאירו את האוכל לעמוד סתם ככה בטמפרטורת החדר לאורך זמן. על פי מחלקת הבטיחות והפיקוח על המזון של משרד החקלאות האמריקאי, "אזור הסכנה" שבו עלולים להתפתח חיידקים מזיקים במזון הוא בטווח שבין 20 ל-50 מעלות צלזיוס, כלומר, לא במקרר ולא בחימום.
בניגוד לאמונה הרווחת שלפיה אסור להכניס למקרר אוכל חם, במשרד החקלאות האמריקאי דווקא ממליצים לקרר אותו מהר ככל הניתן ואף לעזור לו על ידי חלוקה למנות קטנות ושימוש בכלים שטוחים בעלי שטח פנים רחב.
אתם לא שומרים את האוכל בכלים מתאימים
הקפידו לאחסן את השאריות בכלים איכותיים וסגורים הרמטית. הימנעו מלאחסן שאריות בקופסאות טייק אוויי או בכלי פלסטיק עם מכסים לא תואמים, ובנוסף, כדאי להתאים את גודל כלי האחסון לגודל המנה - כל זה כדי לשמור על מינימום אוויר בכלי.
המקרר שלכם לא מספיק קר
לפני אחסון כל סוג של מזון, כדאי לוודא שהמקרר שלכם מכוון על 4 מעלות או פחות. רבים מסתמכים על כך שהתרמוסטט של המקרר מראש מכוון לטמפרטורה הזו - אבל ממש לא בצדק.
אתם שומרים אוכל במשך יותר מחמישה ימים
אנחנו יודעים, מדובר בנושא נפיץ ורגיש, אבל בכל זאת, נגיד את זה ככה: ההמלצה היא לא לחמם ולאכול משהו שעברו יותר מחמישה ימים מאז שבושל. אם זה מנחם אתכם, אתם יכולים להקפיא אותו למשך לא פחות מארבעה חודשים, אבל כמובן שזה תלוי בסוג המזון. אם אתם נוטים לשכוח מתי בישלתם מה, תמיד אפשר לסמן במדבקות על הקופסה את תאריך ההכנה, ליתר ביטחון. ולמרות זאת, המיתוס המוכר והידוע הוא דווקא נכון במקרה הזה - והאף שלכם יודע יותר טוב מכם מתי זה כן ומתי זה לא. היפטרו מכל מזון שהעלה ריח, צבע או מרקם חשוד. אם יש ספק, אין ספק.
אתם לא מחממים בטמפרטורה גבוהה מספיק
כשאתם מחממים אוכל, הקפידו לחמם אותו בטמפרטורה של לפחות 75 מעלות. רטבים ומרקים כדאי להביא לרתיחה מחודשת. יש שממליצים לחמם את האוכל כשהוא מכוסה כדי לשמור על הלחות ולהקפיד שהחום ייאגר בתוך הכלי.
אתם לא מנקים את המיקרוגל מספיק
לא מעט אנשים עדיין משתמשים במיקרוגל כדי להפשיר בשר קפוא. זה נושא ששווה להקדיש לו דיון נפרד, אבל אם במקרה אתם עושים את זה, דעו שבשר נא עשוי להפריש מיצים שמכילים חיידקים מזיקים. לכן ההמלצה היא להחזיק שתי צלחות נפרדות למיקרוגל - אחת להפשרה והשנייה לחימום אוכל רגיל. אם אין לכם שתי צלחות נפרדות, שטפו את הצלחת היטב במים חמים וסבון בין שימושים, וזה מומלץ גם בלי קשר לעניין הבשר המופשר.
ועכשיו - בתיאבון!
* הכתבה פורסמה לראשונה בספטמבר 2020