יש הרבה סיבות להעדיף אפייה בתנור על טיגון, והסיבה הבריאותית היא רק אחת מהן. אפייה בתנור גם מאפשרת התארגנות נוחה יותר עם הזמנים ופחות מחייבת שהכל ייעשה ברגע האחרון, ולא פחות חשוב - היא משאירה את הבית עם ניחוחות טובים של אוכל ולא עם צחנה של שמן. על הלכלוך במטבח אנחנו בכלל לא מדברים (מה הסיפור עם כתמי שמן שהם נעשים דביקים כל כך? כתמי שמן לא אמורים להיות שומניים?).
מכל הסיבות האלה, כשאנחנו נתקלים בהצעה לאפות משהו שבדרך כלל נהוג לטגן, אנחנו מיד מזדקפים להקשיב. בדרך כלל אנחנו מגלים בסוף שהשמחה הייתה מוקדמת, ושהגרסה האפויה נופלת מזו המטוגנת ברמה שאנחנו לא מוכנים לשאת, אבל לפעמים, לפעמים לפעמים, פתאום אנחנו מגלים איזו הברקה. וזה מה שקרה לנו עם הקציצות האלה. האם הן יוצאות מהתנור כאילו יצאו מהשמן? לא. הן לא. הן אפויות, והן לא מסתירות את זה. אבל היבשושיות שמאפיינת הרבה פעמים קציצות שנאפו בתנור, היבשושיות הזאת פשוט איננה. לגמרי.
הסוד לקציצות אפויות עסיסיות - טחינה
כן כן, טחינה היא התשובה. ולא בפורמט של סינייה, כלומר על הקציצות, אלא ממש בתוך הבלילה. את ההברקה הזאת גילינו כבר לפני שנים, בזכות מתכון הקציצות האפויות של ליה פינדר, ועכשיו, משנזכרנו בו, אנחנו מרגישים כאילו מצאנו אוצר מחדש. שימו לב גם שבזכות הנוכחות של הטחינה במתכון אין בעיה להשתמש בנתח בקר רזה יחסית, כך שהרווח הוא כפול ומכופל.
כמה טחינה מוסיפים לקציצות?
ממש קצת. לתערובת על בסיס חצי קילו בשר טחון מספיק להוסיף כף אחת של טחינה, ועדיף משומשום מלא (זה כבר נטו מבחינה בריאותית, את מלאכת הכנסת העסיסיות תעשה גם טחינה רגילה). פשוט כי חבל לוותר על כמות של פי 5 יותר סידן, לא?
קציצות אפויות עם טחינה
המצרכים (4-6 מנות):
1 ביצה
1 כף טחינה משומשום מלא
50 גרם רסק עגבניות
500 גרם בשר בקר רזה, טחון
1 בצל קצוץ
1 גזר קצוץ
חופן כוסברה קצוצה
1-2 שיני שום קצוצות
קליפה מגוררת מלימון אחד
1 כפית מלח
חצי כפית כמון
1 כפית פפריקה
פלפל שחור
אופן ההכנה:
1. טורפים את הביצה, מוסיפים את הטחינה ואת רסק העגבניות ובוחשים היטב. מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים היטב.
2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). באמצעות הידיים צרים קציצות לצורה הרצויה - או כדורים בגודל כדור פינג פונג, או כדורים משוטחים לעובי של 1 ס"מ. מניחים בתבנית אפיה מרופדת בנייר אפייה.
3. אופים 15-20 דקות עד שהחלק הפנימי של הקציצה כבר לא אדום. שימו לב, במהלך הבישול הקציצה מגירה החוצה חלק מהנוזלים. אין שום בעיה עם זה, אפשר לאכול או להיפטר מזה.
הצעת הגשה: בלחמניה מקמח מלא עם ירקות, כמו שמגישים המבורגר.