"פרמזן לעניים" – זה הכינוי שהדביקו במטבחי איטליה לפירורי לחם יבש קלויים בתנור. אוקי, אז אם אנחנו מתעסקים עם לחם יבש אפשר להבין את החלק של העוני, אבל מה הקשר לפרמזן? מסתבר שבעבר (וגם היום) גבינת פרמזן נחשבה למוצר יקר, ומשפחות שידן לא היתה משגת העדיפו לא פעם לקלות פירורי לחם עם מעט חמאה או שמן זית, ולפזר על הפסטה שלהם. נשמע טוב? כן. פתרון חכם? בהחלט. אבל תמיד אפשר להיות חכמים יותר: אין שום סיבה לא לפזר ביד נדיבה את פירורי הלחם האלה גם מעל סלטים, ירקות מאודים, סלמון צלוי וכל מנה אחרת שיכולה להרוויח מתוספת בועטת של טעם ומרקם (וכשחושבים על זה - זה נכון לגבי כמעט כל מנה בעולם).
אז על מה לנסות אותם קודם, על פסטה? על סלט? תנו לנו להגיד לכם שתי מילים: ביצה מקושקשת. הרי הקשר בין מקושקשת וטוסט כבר מבוסס וידוע – היא רכה, הוא קראנצ'י, שניהם אוהבים חמאה – מתכון בטוח לזוגיות מוצלחת. עכשיו פשוט קחו את הטוסט, תהפכו אותי לפרורי לחם קלויים – ולקחתם את מערכת היחסים הזאת שבע רמות למעלה. פשוט לוקחים איזה לחם יבש שיש לכם בבית – ממש לא חשוב הסוג (כן, גם מלא, שיפון, דגנים, הכל הולך), מפוררים אותו היטב היטב, אפשר ומומלץ להשתמש במעבד מזון, ומקפיצים במחבת עם הרבה חמאה (גם שמן זית יעבוד, אבל עם המקושקשת לכו על חמאה).
אז איך מכינים?
מרכיבים (ל-2 מנות):
לחמנייה עגולה אחת, 2 פרוסות לחם או כמות שוות ערך של כל דבר מאפה ממשפחת הלחמים
3 כפות חמאה
4 ביצים גדולות
רבע כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
רבע כפית פלפל שחור (או יותר, לפי הטעם)
אופן ההכנה:
1. קורעים את הלחם לחתיכות, ואז מעבירים למעבד מזון עד לקבלת פירורים.
2. ממיסים 2 כפות חמאה במחבת נון-סטיק על אש בינונית. כשהחמאה נמסה מוסיפים את פירורי הלחם ומערבבים היטב עד שהם מכוסים בחמאה. ממשיכים לקלות אותם עוד כ-5 דקות תוך כדי ערבוב, עד שמתקבלים פירורים בעלי גוון זהוב ומרקם קריספי. מעבירים לצלחת לצינון.
3. מנגבים את המחבת, מוסיפים את כף החמאה הנותרת ומחממים על אש בינונית. בינתיים טורפים היטב את הביצים בקערה עם המלח והפלפל.
4. כשהחמאה נמסה והמחבת חמה מוסיפים את הביצים. לאחר כמה שניות על המחבת הרוחשת מתחילים לערבב בעזרת כף או מרית עץ, מהחוץ פנימה ובכיוונים שונים, במשך כדקה, עד שמתקבלת מקושקשת יפה ותפוחה. מכבים את האש ממש שנייה אחת לפני שנראה לכם שהמקושקשת מוכנה.
5. מחלקים את הביצים לשתי צלחות הגשה ומפזרים מעל פירורי לחם. מגישים עם קערית פירורי לחם בצד, ומוסיפים עוד תוך כדי (הכי כיף ככה!).