ארוחת ליל הסדר היא אולי הארוחה הכי גדולה וחשובה בשנה. שנייה לה רק ארוחת ראש השנה, ומביני עניין טוענים שעם כל הכבוד – פסח זה סיפור אחר ומאתגר פי כמה. כל המשפחה המורחבת מגיעה עם בטן מקרקרת, חלקם כבר הספיקו לריב באוטו, בפקקים, הכל חייב להיות מתוקתק וכמובן טעים – והכל בגבולות הכשרות לפסח. אז אנחנו בטוחים שיש אנשים שנהנים מכל העניין הזה, אבל אפילו הם יודו שמדובר בחתיכת תיק.
השאלה הכי חשובה בעינינו לקראת פסח היא איך אפשר בכל זאת להקל על ההכנות, ולהרים ליל סדר שאפילו אחרי שנים תיזכרו בו בחיוך, ולא ייחרט בזיכרונכם כ"פסח הזה המסויט שעשינו אצלנו". וזאת, חברים, אולי לא משימה קלה, אבל היא בהחלט משימה אפשרית. אנחנו כאן בשבילכם עם טיפים שיעזרו לכם לסדר את הראש לפני שאתם מתחילים לצלול לפרויקט הזה שנקרא פסח.
1. התארגנות לפסח: בשלו מראש אוכל שאפשר להקפיא
את ההתארגנות לחג אנחנו מציעים לכם להתחיל כמה שיותר מוקדם, אפילו עכשיו, ואנחנו לא מדברים על הניקיונות אלא על הבישולים. בשלו כמה שיותר מוקדם והקפיאו כל מה שאפשר. מרק העוף המסורתי, לדוגמה, יעבור הקפאה והפשרה באופן מושלם. גם תוספות אפשר להקפיא בכיף (חוץ מתפוחי אדמה). רוצים בכלל להכין את הקינוח שבוע מראש? אין בעיה, יש הרבה קינוחים לפסח שמאפשרים את זה.
כאן יש הצעות לשלל מנות שאפשר להכין לליל הסדר אפילו כמה שבועות מראש ולהקפיא. תשתמשו בהן!
בכל הנוגע לדברים שאי אפשר להקפיא, חלקו את ההכנות שלהם ליומיים-שלושה לפני ליל הסדר ותתחילו לעבוד מסודר. את הוויניגרט לסלט תמיד אפשר להכין כמה ימים קודם, וגם את הצלי אפשר להכין יום קודם ובערב החג רק לחמם אותו ברוטב. כאן תמצאו הצעה מסודרת ומצוינת לפירוק הבישולים לארוחת פסח.
2. תעבדו עם רשימות
בבישול לכמויות גדולות של אנשים, עבודה מסודרת היא לא יתרון אלא חובה. ערכו רשימה של המנות שאתם מתכוונים להכין – כי רק ככה תזהו אם אתם מתכננים יותר מדי או פחות מדי אוכל (התשובה, אגב, היא תמיד יותר מדי), ורק ככה תהיו בטוחים בזמן אמת שהגשתם את כל מה שתכננתם וכלום לא נשכח. נסגרתם על מנות? עברו על כל המתכונים, בדקו שאתם סגורים על הכל והכינו רשימת קניות. את הרכישה עצמה כדאי לבצע כמה שיותר מוקדם, אנחנו לא צריכים לספר לכם איך נראים הסופרים לפני פסח, וגם לא כמה מתסכל לגלות שהנתח שבניתם עליו בדיוק נגמר.
אגב, המהדרין תולים את רשימת המנות על המקרר, ומסמנים כל מנה שהכינו או שהחלו להתקדם בהכנתה. תהיו מהדרין.
3. לכו רק על מתכונים שאתם מכירים
פסח זה לא זמן טוב להתחיל לעשות אקספרימנטים. בחיים לא הכנתם רוסטביף משולהב? אולי כדאי לשמור אותו לארוחת שישי ולהכין לליל הסדר את הצלי הישן והטוב. ובכלל, גם אם זה הסדר הראשון שלכם וגם אם העשירי – תתחילו לשמור בתיקייה מיוחדת מתכונים שעבדו לכם טוב ושכדאי לחזור אליהם בשנים הבאות (אגב, בתיקייה שלנו מככב המתכון לצלי של חן במטבח). תאמינו לנו, זה יחסוך לכם הרבה מאוד כאב ראש.
4. תנו לאוכל לעבוד אצלכם, ולא להפך
יודעים מה אתם צריכים לא להכין לליל הסדר? מנות שצריך לאכול מיד בסיום ההכנה, כאלה שאם מתמהמהים איתן מפספסים את המרקם, הטעם או מה שזה לא יהיה. בהפקה של ארוחה כמו ליל הסדר אתם לא יכולים להרשות לעצמכם מנות פרימדונות כאלה – האוכל אמור לשרת אתכם ולא אתם אותו, אז מנה שלא יכולה לחכות על השולחן או להתחמם אקסטרה 10 דקות בתנור – מקומה לא עימנו.
5. חפשו מראש מתכונים קלים לפסח
עם יד על הלב, לאף אחד לא אכפת אם תכינו טרין כבד או כבד קצוץ – הם ייאכלו בכל מקרה, עם ערימה יפה של חזרת. אז למה ללכת על האופציה המסובכת? כבד קצוץ פשוט יעשה את העבודה מעולה. וכנ"ל לגבי המנות העיקריות והקינוחים.
אתם פשוט חייבים להכין את העוגה ההורסת שראיתם המתכון שלה לפני חודש, אבל היא לא כשרה לפסח? אם תתחילו לחפש תחליפים לקמח, שלא לומר לנסות להפוך אותה לפרווה על הדרך, אנחנו מבטיחים לכם שהיא לא תצא משהו. אל תסתבכו ולכו על מתכונים שכבר מראש כשרים לפסח – זה אומר שמי שכתב אותם כבר הכין אותם לפחות פעם אחת והם בוודאות עובדים (אצלנו עוגת הפולנטה של קרן אגם הולכת לככב השנה בפעם השנייה, ועוד היד נטויה).
6. היזהרו בעבודה עם קמח מצה
בסדר, אז הנקודה הקודמת לא שכנעה אתכם ואתם כן הולכים לנסות להפוך מתכונים קיימים לכשרים לפסח? אל תגזימו עם קמח המצה, כי יש לו יכולת להפוך כל דבר ליציקה. שימו כמות מינימלית שלו ומקסימום תשלימו עם קמחים אחרים כמו קמח תפוחי אדמה, קמח טפיוקה, קמח קינואה ועוד (אבל הכי טוב יהיה אם פשוט תקשיבו לנו, ומלכתחילה תבחרו רק מתכונים ייעודיים לפסח).
7. אל תשכחו מנה צמחונית, טבעונית ונטולת גלוטן
בימינו בכל שולחן של 20 איש סביר שיהיה לפחות טבעוני או צמחוני אחד, ועוד מישהו רגיש לגלוטן. בשביל כל אלה דאגו שתהיה מנה או שתיים (לא צריך יותר) שעונה על כל המגבלות כאחד. מה למשל? תבשיל חומוס ובטטות כזה.
8. הכינו מראש את המרכיבים
לפני שאתם מתחילים לבשל, תדאגו שיש לכם בהישג יד את כל מה שאתם צריכים. בלשון המטבח (הלא היא צרפתית) קוראים לזה mise en place – (מיז אן פלאס) – וזה אומר להכין את כל עזרי הבישול שלכם מראש בכלים קטנים על השיש כדי לא לפגוע בעבודה הרציפה. צריכים בצל קצוץ ל-3 מנות שונות? תקצצו מראש את כל הבצל שאתם צריכים. צריכים עשבי תיבול קצוצים? כנ"ל. אם תשקיעו אפילו שעה שלמה בבוקר הבישולים לשטיפות, קיצוצים והכנות, זה יהפוך לכם את מהלך הבישולים למהיר ונוח יותר, ובעיקר יעזור לכם לעבוד בסדר וברוגע. ופסח רגוע הוא הרי משאת נפשנו מלכתחילה, לא ככה?