בעוד שיש אנשים שמנהלים חיים שגרתיים ללא מדיח או מייבש כביסה, מקרר הוא ללא ספק פריט חובה בכל בית, בטח בישראל. מדובר באחת ההמצאות הגדולות בכל הזמנים, שמספקת מקום בטוח ונוח לאחסון אוכל וקירורו. מצד שני, המקרר יכול גם להזיק ללא מעט מוצרי מזון, אז חכו רגע עם הדבש שבדיוק התכוונתם לאחסן ליד החלב, בסדר?

פירות טרופיים

"מחקרים מצאו שקירור פירות לתקופת זמן ארוכה מעלה בהם את רמות הפיטוכימיקלים - שם כולל לתרכובות שנמצאות באופן טבעי במזון מן הצומח - והורס את איכותם. רמות ויטמין C ו-A יורדות, וטריות הפרי נהרסת", אומרת לנו ד"ר מרינה צדקין-תמיר, פרמקולוגית קלינית ומומחית לזיהומים, מכללה אקדמית רמת גן. לכן, אם הבננה הטרייה והרעננה שהרגע רכשתם אצל הירקן חשובה לכם, אל תכניסו אותה למקרר. גם לא את האשכוליות, הקלמנטינות והתפוזים. "המקרר גורם להשחרה של הבננות והתפוזים והורס את מרקמם. כמו כן, טמפרטורות נמוכות הורסות את ויטמין ה-C בפרי ולכן מוטב להשאיר פירות כמו אננס, קרמבולה, פטאיה ורימון בטמפרטורת החדר".

עלים ועשבים

ייתכן שתופתעו לגלות שעשבי התיבול שלכם (בזיליקום, פטרוזיליה, נענע, תרד ועוד) לא אוהבים מקרר - הוא רק גורם להם להירקב ולנבול מהר יותר, מסבירה ד"ר צדקין-תמיר. מה שעוד לא תורם לעשבים הוא הנטייה שלהם לספוח את הריחות של המאכלים שלצידם במדף, על חשבון טעמם המקורי. הדרך הנכונה לאחסן אותם היא על מדף בטמפרטורת החדר, או אם אתם מתעקשים - במכל סגור במקרר.

מלון ואבטיח

מצד אחד מדובר בפירות נפלאים ומצננים בימים חמים במיוחד, מצד שני מדובר בפירות שתופסים הרבה מאוד מקום במדף המקרר. הבשורה הטובה היא שמוטב שיישארו על השיש, שכן הטמפרטורה הנמוכה עוצרת את תהליך ההבשלה שלהם, מפחיתה את נוגדי החמצון הבריאים ובהכרח משפיעה על טעמם. עם זאת, אחרי שחתכתם אבטיח או מלון בסכין אתם חייבים לשמור אותם במקרר, אחרת הם יתקלקלו. שמרו אותם בניילון נצמד בתוך כלי אטום במקרר עד שלושה ימים.

אבוקדו

לשים אבוקדו במקרר זה כמו למרוח עליו קרם פנים איכותי - כלומר, לעכב לו את תהליך ההזדקנות, או נכון יותר – תהליך ההבשלה. אם קניתם אבוקדו והוא עדיין לא רך ובשל מספיק למאכל (וזה הלא סיפור חיינו עם מרבית האבוקדואים), מומלץ לתת לו לשהות באוויר הפתוח. כך הוא ייהנה מתהליך התבגרות טבעי, ואתם תיהנו מארוחה טעימה הרבה קודם. רוצים לגרום לו להבשיל מהר? חברו אותו עם בננה. בשל דיו? זה הזמן למקרר, אבל רק אז.

שורשים

ירקות שורש כמו בטטה, גזר ושום לא אוהבים לשהות במקרר לאורך זמן, כי זה פוגע באיכותם ומוריד את רמת הוויטמינים שבהם, אומרת ד"ר צדקין-תמיר. גם את תפוח האדמה הלוהט השאירו בחוץ - "לקבלת הטעם והמרקם הטובים ביותר, אחסנו את תפוחי האדמה בסלסלה או במגירה כשהם מאווררים, ללא אור שמש ישיר". ומה לגבי בצל? ובכן, "הטמפרטורות הנמוכות והלחות הגבוהה של המקרר גורמות להרס הבצל, מפרקות את מבנהו וגורמות לו להצמיח עובש". גם את הבצלים ממליצה ד"ר צדקין-תמיר לשמור בטמפרטורת החדר, אבל לא במקום חם מדי.

לחם

את הלחם מומלץ לאחסן בקופסה ייעודית או על מדף בארון, אך לא במקרר. קירור לחם מאט אומנם את צמיחת העובש אך הופך את הלחם לקשה, יבש ולא טרי בעליל. אם אתם לא אוכלים לחם על בסיס יומיומי, הדרך הכי נכונה לשמור עליו היא לעטוף אותו ולשמור במקפיא, עד חודש.

שמנים

לא יודעים אם המחשבה עברה לכם בראש, אבל אם כן – הרחיקו אותה. "שמנים, כולל שמן זית, משנים מרקם ונהרסים בקירור", אומרת ד"ר צדקין-תמיר. "שמן קוקוס למשל יכול להישאר בטמפרטורת החדר עד שנתיים, כך שאין צורך לאחסן אותו במקרר, שם הוא הופך להיות קשה וכמעט בלתי אפשרי לעבוד איתו. שמן קוקוס מכיל אחוז גבוה של שומנים רוויים, מה שגורם לו להתמצק במקרר". ובאותה נימה: קורנפלקס הוא עוד מוצר שאחסון במקרר רק הורס את הקראנצ'יות והפריכות שלו. אל תעשו לו את זה.

עגבניות

בנוגע לשמירת עגבניות במקרר, יש לנו חדשות טובות וחדשות רעות. הטובות הן שהעגבניות ישרדו זמן ממושך יותר בשהות במקרר. הרעות הן שהטמפרטורה הנמוכה יכולה לעשות שמות למרקם שלהן ולהפוך אותן לקמחיות. ועוד דבר קטן, אם תשמרו את העגבניות בקור קיצוני, יכול להיות שתמצאו גבישי קרח בסלט הבא שתכינו. "מאמר מ-2020 מחזק את ההמלצות לשמירת עגבניות על השיש, שכן קירורן פוגם באיכותן", אומרת ד"ר צדקין-תמיר.