אל"ף-בי"ת של אפיית עוגות זה לדעת מתי העוגה שבתנור מוכנה ובשלה לצאת ממנו. אף תנור אינו בדיוק זהה למשנהו, ולא תמיד אפשר לסמוך על זמני אפייה במתכונים, בעיקר בכאלה שאנחנו לא מכירים. והרי אין דבר יותר מבאס מלהגיש עוגה עיסתית. אז מה עושים?
כולם מכירים את מבחן הקיסם: מחדירים קיסם (או שיפוד, סכין, טסטר עוגות וכו') אל מרכז העוגה. אם הקיסם יוצא נקי או עם מעט פירורים לחים - העוגה מוכנה. אם הוא יוצא עם פירורים ממש רטובים או אפילו עם בלילה של ממש - יש להחזיר את העוגה לתנור להמשך אפייה.
אבל יש אינדיקציות נוספות: דבר ראשון, כאשר עוגה אפויה כהלכה היא נפרדת משולי התבנית, ואפשר לראות רווח ברור בינה לבין השוליים. ראיתם רווח? הוציאו את העוגה והניחו לה להצטנן. שיטה נוספת היא בדיקת הקפיציות: עוגה מוכנה ניחנת באופי גמיש וקפיצי משהו: לחצו בעדינות במרכז העוגה - אם העוגה תקפוץ חזרה למעלה, היא מוכנה. האצבע שלכם השאירה שקע? תנו לעוגה שלכם עוד קצת זמן בתנור.
והנה סרטון המסביר את שלוש השיטות: