כל שנה אותו הדבר: אתם מכינים מספיק אוכל לגדוד, כולם מתמלאים ממצות וחרוסת ואתם נשארים עם שאריות שיכולות להאכיל אתכם במשך כמה ימים טובים, גם אחרי שארזתם בטייק אווי חצי מהדברים. אז מה עושים? מקפיאים. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על הקפאה של שאריות הפסח.
>> לכל המתכונים לפסח
הוראות הקפאה כלליות
הקפיאו בכלי פלסטיק אטומים לחלוטין ללא שום פגמים (חתכים וסדקים) או בשקיות ניילון עבות ועמידות (עדיף עם סגירה חוזרת – זיפ לוק) שהוצאתם מהן את האוויר כמיטב יכולתכם. תייגו כל קופסה או שקית עם תאריך ההקפאה וסוג האוכל. מזון שהופשר לא יוקפא שוב – לכן כדאי תמיד להקפיא במנות קטנות (דבר שגם עוזר לזמן ההפשרה).
מרק עוף: יקפא נהדר בכלי פלסטיק אטום היטב. את הירקות כדאי להקפיא בנפרד, כך גם את העוף מהמרק וגם את הקניידלך יש להקפיא בנפרד.
בשר: כדאי להקפיא את הרוטב ואת הבשר בכלים נפרדים. נשארו לכם שאריות לצלי? אל תכניסו אותו בגוש אחד להקפאה, אלא תפרסו אותו קודם כדי שיהיה קל יותר להפשיר אותו. בשר קפוא כדאי לשמור במקפיא כחודש-חודשיים. את הקציצות דווקא אפשר להקפיא עם הרוטב שלהן, מחולקות למנות.
דגים: גם את קציצות הגפילטע פיש כדאי להקפיא בנפרד מהרוטב. דגים אפויים בתנור גם אפשר להקפיא וכך גם את החריימה.
סלטים: את הסלטים המבושלים (מטבוחה, פלפלים קלויים וכו') ניתן להקפיא, אבל מוטב לוותר על ההקפאה לסלטים חיים.
כבדים: לא מומלץ להקפיא כבד קצוץ כי בעת ההפשרה הוא מתפרק. פטה כבד דווקא אפשר להקפיא, אבל אם מגיעים במהלך החג אורחים חשובים אותם אתם רוצים להרשים – כדאי שתכינו חדש.
תוספות וירקות
האורז יעבור הקפאה בלי בעיות, כך גם קציצות הפרסה. ירקות מבושלים כמו שעועית ירוקה, פול ירוק, אפונה, כרוב מבושל, כרובית, ברוקולי ועוד יעברו הקפאה בלי בעיות.
איזה ירקות לא כדאי להקפיא? את תפוחי האדמה דווקא לא כדאי להקפיא, אלא לשמור במקרר. מקסימום אפשר להכין מהם לביבות, להוסיף אותם לחביתות או להקפיץ אותם בשמן זית במחבת. גם חצילים לא יעברו טוב הקפאה.
מיוחדים של פסח: אין בעיה להקפיא חרוסת, אבל לא היינו ממליצים להקפיא חזרת כי ההקפאה תפגע בטעם החריף שלה. עדיף להקפיא שורש חזרת שלם ושטוף כדי שיהיה זמין במהלך השנה (גם קל יותר לגרר שורש קפוא).
שונות: נשארו אגוזים של פסח? אין להם בעיה לגור במקפיא מעכשיו ועד מתי שתצטרכו אותם שוב (חודשים רבים ואפילו שנים)
איך מפשירים?
הדרך הטובה ביותר להפשיר מזון היא במקרר במשך לילה. אם אתם ממהרים, אפשר להעמיד את המזון על השיש למשך כמה שעות (בשר ודגים – רק בחורף). תבשלים, צירים ומרקים אפשר להעביר אל תוך סיר ולחמם על אש נמוכה, עד שהם מגיעים לטמפרטורה ולמרקם הרצויים.
ואחרי ההפשרה - תוהים כמה זמן אפשר לשמור אוכל במקרר,גם לזה יש לנו מדריך.