הנכד של אברם, ראשון לציון

דמיינו פיתה רכה כמו ענן שמכילה שווארמה מ-100 אחוז כבש עסיסי ורך. עכשיו דמיינו תיבול של צנוברים ושאת כל זה מכין ואורז לכם בפיתה מי שעד לא מזמן היה בכלל מעצב תכשיטים. אין שום דבר בנאלי במנת השווארמה של הנכד של אברם, שהפכה את ראשון לציון למוקד עלייה לרגל בשנה החולפת ואנחנו היינו חייבים שהיא תהיה גם חלק מהפרויקט שלנו.

מחיר: 60 שקלים לפיתה.

הפריקסה של חיימקו, הוד השרון 

הפריקסה של חיים רופא מגיע בלחמנייה שלא דומה לשום לחמנייה אחרת בארץ. היא גדולה בהרבה מהלחמניות הרגילות, ואוורירית כל כך שקשה להאמין שהיא מטוגנת. הבצק נכנס לשמן ברגע ההזמנה, מה שמבטיח שכשתקבלו את הכריך לידיכם הוא יהיה פריך וחמים. לתוך הפחמימה החלומית הזו נכנסים טונה מפוררת דק דק, ביצה קשה, תפוח אדמה מבושל, קצת ירקות, קצת חמוצים, זיתים, ממרח לימון כבוש, קצת חריף, ממרח פלפלים, מטבוחה שמבושלת במשך שעות ארוכות, פלפל צ'ומה, רוטב פלפלים ירוקים חריפים וצ'ירשי דלעת וגזר. השוס האמיתי הוא תוספת הבוריקה שאפשר לקבל במנה אם ממש רוצים להגזים, והתוצאה היא מנה בלתי נתפסת ובלתי נשכחת. מה הפלא שהמקום הקטן הזה התפתח לרשת ארצית?

מחיר: 27-40 שקלים.

הפריקסה של חיימיקו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הפריקסה של חיימיקו|צילום: לין לוי, mako אוכל

באבאג'ים דונר, בת ים

המוסד הבת ימי שמגיש אוכל רחוב טורקי, שבינתיים פתח סניף גם בתל אביב, מגיש דונר שווארמה מעולה שעשוי מעגל וכבש: גילופי בשר עסיסיים שהולכים נהדר עם תוספת של יוגורט, שמדגיש ומרענן את טעמי הכבש. אם להאמין ללא מעט מבקרי אוכל, מדובר בשווארמה מס' 1 בארץ, ואנחנו לא מתווכחים. רק נציין שהלחמג'ון עם הקבב מעולה לא פחות וגם הלחמג'ון עם הדונר.

מחיר: 45-50 שקלים למנה.

באבאג'ים קבב, איסקנדר ופידה (צילום: איילה כהן, mako אוכל)
באבאג'ים קבב, איסקנדר ופידה|צילום: איילה כהן, mako אוכל

פלאפל בחכמה, פתח תקווה

בבוטקה פצפון שמזכיר את ישראל של פעם מכינים מנת פלאפל פשוטה ונטולת כל גימיק. בקיץ האחרון הלכה לעולמה רחל בחכמה, בעלת הדוכן שהקימה אותו עם בעלה דוד ז"ל, אבל המקום האהוב עדיין עובד. כדורים זהובים מטוגנים מול עיניכם ויוצאים קריספיים כמו ביסלי. הם נכנסים לתוך פיתה עם עגבניות ומלפפונים קצוצים, טריים ורעננים, כרוב בהחמצה עדינה ואז טחינה, עמבה וחריף עדין וטעים. 

מחיר: 17 שקלים למנה.

פלאפל בחכמה פתח תקווה (צילום: איילה כהן, mako אוכל)
פלאפל בחכמה פתח תקווה|צילום: איילה כהן, mako אוכל

בורקס חזן, יהוד

המקום מסתתר במרכז מסחרי ישן ומייצרים בו את אחד הבורקסים הטעימים ביותר בארץ כבר 65 שנה. היום הוא מופעל על ידי בנו של מי שייסד את הפינה הנוסטלגית הזו ומגיש כמה סוגי בורקס (בויוס): גבינה, תפוח אדמה ואחד מיוחד מאוד עם חצילים מבושלים עם שום כתוש, בצל ועגבניות. יש כמובן גם ביצים קשות שנחצות לשתיים ואז מקבלות קצת מלח ופלפל וכוס איירן להשלמת החוויה.

מחיר: 11-17 שקלים.

בורקס חזן יהוד (צילום: איילה כהן, mako אוכל)
בורקס חזן יהוד|צילום: איילה כהן, mako אוכל

שווארמה אביהו, רחובות

שווארמת אביהו, השווארמה בעיר המדע, הייתה ללא ספק אחת ההפתעות הגדולות של השנתיים האחרונות. מדובר בשווארמה דונר מבשר עגל ושומן טלה, מתובלת מדהים וצרובה היטב. הוסיפו לזה ירקות צרובים בתנור ג'וספר, טחינה וחומוס שמכינים במקום - ויש לכם מנת אוכל רחוב מושלמת ומפתיעה שלוקחת את המאכל המוכר למקום חדש לגמרי.

מחיר: בפיתה 53 שקלים, בלאפה 61 שקלים.

מנת שווארמת דונר בפיתה. אביהו (צילום: נתנאל ישראל, יחסי ציבור)
מנת שווארמת דונר בפיתה. אביהו|צילום: נתנאל ישראל, יחסי ציבור

אוסטין, יקום

התפריט באוסטין מציע בעיקר בשרים מעושנים, אבל יש גם אופציות לצמחונים. היתרון הגדול כאן הוא המיקום - שלא משנה לאן תיסעו, יהיה בדרך שלכם - במתחם נוח על כביש החוף. מנת הדגל היא ה"אוסטין מידנייט" - פרוסות בריסקט וחזה אווז מעושנות שעוברות סיבוב על הפלנצ'ה ואז נערמות על לחמניית פרנה עגולה קלויה עם שום קונפי, חרדל, מיונז למי שרוצה (יש מיונז חזרת, מומלץ), חלפיניו ומלפפונים חמוצים. אפשר (ורצוי) להוסיף פרוסות צ'דר ואמנטל שנחרכות עם ברנר.

מחיר: 60-64 שקלים לפרנה עם בשר.

ועל זה צ'דר ואמנטל מותכות (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
אוסטין מעושנים בלחם|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

שווארמה אבו אדם, קלנסווה

בכביש ראשי של קלנסווה (כן כן קלנסווה) מסתתר מקום מדהים של עבד מרעי, שמכין את אחת ממנות אוכל הרחוב הכי מיוחדות בארץ. מדובר בשווארמייה מאוד מפורסמת שבה את הבשר צולים בתוך בורות באדמה, על פי שיטה עתיקה. הסיח מורכב מבשר כבש ויחד איתו נכנסים לפיתה (יש גם לאפה או בגט) סלטים כמו כרוב אדום או לבן, סלט ירקות, בצל וסומאק, חומוס מושלם וחמוצים. מה שהבישול בבורות בעומק 20 מטר עושה לבשר הוא בגדר נס, ועד שלא תטעמו את התוצאה לא תאמינו כמה בשר כבש יכול להיות עמוק טעמים.

מחיר: פיתה 45 שקלים, לאפה או בגט 50 שקלים.

 

השניצל של תמיר, גבעתיים

המקום הקטן ונטול החן התפרסם בזכות הכמות הנדיבה במיוחד של שניצלים פריכים שתמיר מכניס לכל מנה. אנחנו מדברים על כמות לא שגרתית בעליל של לפחות 7-10 שניצלים בבגט או בפיתה. לא ברור איך, אבל מוצאים מקום גם לחומוס, צ'יפס, סלט וחריף.

מחיר: 30-45 שקלים.

שניצל תמיר (צילום: אברהם גרינשטיין, יחסי ציבור)
שניצל תמיר|צילום: אברהם גרינשטיין, יחסי ציבור

זורבה, נתניה

הפיתות של זורבה הן לא סתם פיתות, הן הצגה. באמת, בחיים לא ראינו פיתה שמכילה כל כך הרבה אוכל. הן מתפקעות ממילוי ומגיעות עם מזלג חד פעמי נעוץ בראשן כדי לעזור לכם להתמודד עם ערימה של בשר, רטבים וירקות שגולשת החוצה מכל הכיוונים. בתפריט יש רק חמש מנות: אונטריב בבישול ארוך, נתח תרנגולת (פרגית), כבד, קבב וצ'חלטה, שהיא קציצת ירק הכי טעימה בעולם. כל המנות יוצאות מן הכלל, והמצטיינת ביותר היא זו עם הבשר המפורק, שאליו מתווספים צ'ימיצ'ורי, עמבה, שום קונפי, עגבניות ובצלים צלויים.

מחיר: 35-49 שקלים.

זורבה. פיתה קבב (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פיתה קבב. כל ביס מהונדס בול|צילום: לין לוי, mako אוכל

הכנאפה של כהן, ראשון לציון

אל תיתנו לשם המקום להטעות אתכם: מכינים כאן מנת סביח מושלמת לכל הדעות (אבל שימו לב - גם לא זולה בכלל). מלבד כל מרכיבי הסביח הרגילים, יש גם קציצת ערוק ממש כמו בבית עיראקי אסלי. הפיתה אלסטית ורכה כמו ענן, בתוכה ביצה, תפוח אדמה, חמוצים, סלט, טחינה פלפל צ'ומה ועמבה וזה ללא ספק סביח לפנתיאון. ולמי שזה לא מספיק לו, יש במקום גם בוריק ענקי ממולא בפירה תפוח אדמה מתובל וביצה רכה.

מחיר: 34 שקלים לסביח.

הכנאפה של כהן (צילום: איתי פארג', יחסי ציבור)
הכנאפה של כהן|צילום: איתי פארג', יחסי ציבור

לחם בית, אור יהודה

במסעדה הטריפוליטאית המשפחתית החליטו לקחת את השניצל בחלה צעד אחד קדימה עם מנה של מפרום בחלה. את השניצל בחלה אגב עושים כאן עם מרדומה (המטבוחה הטריפוליטאית), ככה שבהחלט שווה לטעום גם את החלה הזאת.

לחם בית - מפרום בחלה (צילום: חיים נחום, יחסי ציבור)
לחם בית - מפרום בחלה|צילום: חיים נחום, יחסי ציבור

בייגל'ז, קריית אונו

לצערנו אין מספיק בייגלים ברשימה, אבל בייגל'ז כאן כדי לתקן את המצב. התפריט של המקום מציע שתי מנות בלתי נשכחות. הראשונה היא מנת בריסקט שעובר עישון של 18 שעות, שבה הבשר מפורק ונערם עם חרדל, צ'ימיצ'ורי, ריבת בצל וקונפי שום, והתוצאה היא כריך מעולה, עשיר ומפנק שנוטף מקצועיות ומוגש עם חצי תפוח אדמה אפוי. לפני ההגשה גם הבייגל וגם תפוח האדמה עוברים 3 דקות בתנור, מה שגם מוסיף קריספיות וגם ממזג בין כל המרכיבים על הצד הטוב ביותר. המנה השנייה שכדאי לטעום כאן היא מנת בייגל עם הודו שעובר עישון של 10 שעות - כריך מפתיע מאוד שמלבד הבשר יש בו גם צ'ימיצ'ורי, מיונז, כרוב סגול ושום, ואליהם הוספנו גם גבינת צ'דר שנמסה בזמן החימום בתנור והפכה כל ביס לנפלא עוד יותר.

מחיר: 65-70 שקלים לארוחה שכוללת גם שתייה וצ'יפס.

בייגל קורנדביף. בייגל'ז קריית אונו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
בייגל'ז קריית אונו|צילום: לין לוי, mako אוכל