חברת הגלידה האמריקנית בן אנד ג'ריס (Ben & Jerry's) הודיעה היום (שני) כי תפסיק למכור את הגלידות שלה "בשטחים הפלסטיניים הכבושים" ושהיא מתכוונת שלא לחדש את הסכם הפצת הגלידה עם הזכיין הישראלי הנוכחי. חברת בן אנד ג'ריס ישראל בתגובה: "קוראים לממשלת ישראל ולציבור הצרכנים - לא לאפשר להחרים את ישראל". ראש הממשלה נפתלי בנט: "החרם לא עובד ולא יעבוד, ונילחם בו בכל הכוח". שר החוץ יאיר לפיד: "כניעה מבישה לאנטישמיות - לא נשתוק להם". במשרד החוץ מתכוונים להילחם בחברה במסגרת החוקים נגד ה-BDS שעברו במדינות שונות בארה"ב

"אנו מאמינים כי מכירת הגלידות בשטחים הפלסטינים הכבושים לא עולה בקנה אחד עם הערכים של של בן אנד ג'ריס", הודיעה חברת בן אנד ג'ריס בהצהרה שפורסמה באתר האינטרנט הרשמי שלה. "אנו גם שומעים ומכירים בחששות שמעלים אוהדי החברה ושותפינו".

"יש לנו שותפות ארוכת שנים עם בעל רישיון ההפצה בישראל, מי שמייצר את גלידות בן אנד ג'ריס בישראל ומפיץ אותן באזור", ציינו בחברה. "אנחנו עובדים כדי לשנות זאת והודענו למחזיק הרישיון כי אנו לא נחדש את הסכם הרישיון כשיפוג תוקפו בסוף השנה הבאה".

עם זאת, בבן אנד ג'ריס הדגישו כי הם מתכוונים להמשיך למכור את הגלידות בישראל באמצעות "הסדר אחר" וכי הם יעדכנו על פרטיו ברגע שהדבר יהיה אפשרי מבחינתם. לפני ההודעה הרשמית, שגרירת ישראל בבריטניה ציפי חוטובלי נפגשה עם ראשי יוניליבר בנסיון למנוע את ההחלטה. זה לא סייע וכמה שעות אחרי יצאה ההחלטה הסופית של בן אנד ג'ריז. 

בן אנד ג'ריס ישראל: "ההחלטה לא מקובלת בשום צורה"

בחברת "בן אנד ג'ריס ישראל" מיהרו להבהיר כי הם מתנגדים בתוקף להחלטה של החברה העולמית. בהודעה מטעם הזכיין הישראלי נכתב: "ההחלטה לא מקובלת בשום צורה. בן אנד ג'ריס העולמית החליטו שלא לחדש את ההסכם איתנו בעוד כשנה וחצי לאור סירובנו לדרישתם להפסיק למכור בכל רחבי ישראל. אנו קוראים לממשלת ישראל ולציבור הצרכנים - לא לאפשר להחרים את ישראל - זוהי פעולה חסרת תקדים מצד יונילבר, הבעלים של בן אנד גריס העולמית. גלידה היא לא חלק מהפוליטיקה. אנו קוראים לישראלים להמשיך לקנות את התוצרת הישראלית המפרנסת מאות עובדים באיזור הדרום".

מיוניליוור ישראל נמסר בתגובה: "אנו מודעים להחלטת בן אנד ג'ריס ומבקשים להבהיר: ליוניליוור ישראל אין כל קשר למותג בן אנד ג'ריס בישראל, המנוהל על ידי זכיין ומתחרה של יוניליוור בשוק הגלידות המקומי. ההחלטה של בן אנד ג'ריס התקבלה על ידי הדירקטוריון העצמאי של בן אנד ג'ריס העולמית. יוניליוור ישראל גאה מאוד בהיסטוריה שלה בישראל ומחויבת לחלוטין לנוכחותה בארץ. החברה מעסיקה כ-2,000 עובדים במטה, במערך הלוגיסטי, ובעיקר במפעלים שלנו בערד, עכו, צפת וחיפה ורק בעשור האחרון השקיעה יוניליוור בפעילותה בישראל למעלה ממיליארד שקלים. החברה תמשיך להשקיע באנשיה, במותגיה ובעסקיה בארץ".

מועצת יש"ע: "החרמת יו"ש - אפליה, מאות עובדים יפוטרו"

מועצת יש"ע הגיבה להחלטת החברה: "לצערנו, חברת גלידות החליטה להחרים את יהודה, שומרון ובקעת הירדן ובשל כך לגרום לפיטוריהם של מאות עובדים ישראלים בדרום. אין צורך לרכוש מוצרים מחברות אשר מחרימות מאות אלפי אזרחי מדינת ישראל, בגלל המקום שבו הם בחרו לגור. אנחנו מחזקים את ידיה של החברה הישראלית, אשר סירבה להחרים חלק נכבד מאזרחי ישראל, ואנחנו מקווים שחברת 'בן אנד ג'ריס' תחזור בה בהקדם מההחלטה המפלה הזאת, אשר מביאה רוח רעה לתחום כל כך מתוק. בימי הקיץ החמים, אנחנו ממליצים לישראלים בכל רחבי הארץ לאכול גלידות ישראליות טעימות ומתוקות, שלא כוללות פיטורי מאות עובדים ישראלים".

ראש מועצת בית אל שי אלון אמר בתגובה כי "עדיף שבן אנד ג'ריס יתמקדו בלהכין גלידות ולא בלהטיף מוסר. ספק אם הם בכלל יודעים היכן השטחים עליהם הם מדברים נמצאים במפה. עם ישראל וההתיישבות ביו"ש שרדו דברים גרועים יותר מחרם גלידות".

ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן הגיב: "לא נוותר על שומרון מלכות ישראל הקדומה בשביל גלידה. גם לא על מזבח יהשע או שילה הקדומה בשביל המבורגר של מקדונלדס". דגן הוסיף: "לא ניכנע לאנטישמיות הזו, שמחלחלת גם ליהודים בארה"ב. אני קורא לכל תושבי מדינת ישראל והשומרון, ולכל אוהבי ישראל בעולם, להפסיק לצרוך את הגלידה שמנסה לייצר חרם על ישראל".

מטה חברת יוניליוור העולמית ברוטרדם, הולנד (צילום: רויטרס)
מטה חברת יוניליוור העולמית ברוטרדם, הולנד|צילום: רויטרס

ראש עיריית אריאל אלי שבירו אמר כי מדובר ב"החלטה אומללה". לדבריו, "מדובר בצעד פופוליסטי וחשוך שמקורו בראיה צרה שאינה מכירה את המציאות בשטח שבה ישראלים ופלסטינים משתפים פעולה במגוון רחב של תחומים. אנו מתנגדים לחרמות ואני קורא להנהלת חברת בן אנד ג'ריס להגיע לאזור ולראות את שיתוף הפעולה הפורה ואף לטעום מגלידה ישראלית משובחת".

בנט: "אובדן דרך מוחלט"; לפיד: "כניעה לאנטישמיות"

ראש הממשלה נפתלי בנט מסר בתגובה להחלטת בן אנד ג'ריס: "גלידות יש הרבה, מדינה - יש לנו רק אחת. בן אנד ג'ריס החליטה למתג את עצמה כגלידה אנטי-ישראלית. זו החלטה שגויה מוסרית ואני מאמין שתתברר גם כשגויה עסקית. החרם על ישראל - דמוקרטיה מוקפת איי טרור - משקף אובדן דרך מוחלט. החרם לא עובד ולא יעבוד, ונילחם בו בכל הכוח".

שר החוץ יאיר לפיד הגיב בחריפות להחלטת החברה ואמר: "לא נשתוק להם". לדבריו, "ההחלטה של בן אנד ג'ריס היא כניעה מבישה לאנטישמיות, ל-BDS, לכל מה שרע בשיח האנטי ישראלי והאנטי יהודי. אנחנו לא נשתוק להם".

גלידת בן אנד ג'ריס (צילום: reuters)
גלידות בן אנד ג'ריס|צילום: reuters

לפיד הוסיף: "ליותר משלושים מדינות בארה"ב יש חוקים נגד כניעה ל-BDS שעברו בשנים האחרונות. אני מתכונן ללכת אחת אחת ולדרוש מהם להפעיל את החוקים האלה נגד בן אנד ג'ריס מפני שהם לא יתייחסו אלינו בצורה כזאת בלי להיתקל במענה".

במשרד החוץ הדגישו: "ההחלטה של חברת B&J's היא החלטה שגויה ורעה. החלטת החברה היא כניעה ללחץ מתמשך ואגרסיבי מצד גורמים אנטי ישראלים קיצוניים. מדובר בשיתוף פעולה מרצון עם טרור כלכלי שמובל ע"י תנועת החרם, תנועה אנטי-ישראלית הצבועה בגוונים אנטישמיים. זו החלטה מפלה ולא מוסרית המייחדת לרעה את ישראל, פוגעת בישראלים ופלסטינים כאחד, ונותנת רוח גבית לקבוצות קיצוניות וביריוניות. החלטה זו לא רק שאינה מקדמת את השלום ופתרון הסכסוך, אלא מחזקת את מתנגדי הפיוס בין העמים ואת הקוראים לחיסולה של מדינת ישראל".

עוד נמסר: "הודעתה של חברת Unilever, שהיא הבעלים של חברת B&J's, לא יכולה להסתיר את העובדה כי החברה בחרה לאפשר חרם לא מוסרי על ישראל. הסתמכות על סעיף בחוזה, במקום הבעת עמדה מוסרית חד משמעית כנגד תנועת החרם, היא בגדר העלמת עין מעוולה וניסיון התחמקות. אנחנו קוראים ל- B&J's לחזור בה מההחלטה השגויה. אנחנו בטוחים כי ההחלטה תהדהד בקרב ידידיה הרבים של ישראל בעולם".

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו צייץ באנגלית בטוויטר בתגובה להחלטת החברה: "עכשיו הישראלים יודעים איזו גלידה לא לקנות".

שרת הפנים איילת שקד הגיבה בציוץ בטוויטר: "הגלידה שלכם לא עולה בקנה אחד עם הטעם שלנו. נסתדר בלעדיכם". שר האוצר אביגדור ליברמן עקץ: "גם בגלידות דין נוקדים כדין תל-אביב. אני כבר הזמנתי לי גלידה אחרת, לא מחרימה ויותר טעימה". ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) צייץ: "בן אנד ג'ריס לא תחסר לישראל. ישראל תחסר לבן אנד ג'ריס".

ח"כ משה ארבל (ש"ס) כינה את החלטת החברה "חרפה" וקרא להסיר כשרויות מכלל מוצרי יוניליוור בארץ. לדבריו, "החלטת יוניליוור העולמית להחרים את ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון ולמנוע שיווק של גלידות בן אנד ג'ריס ביו"ש היא חרפה. פניתי מיד למספר גופי כשרות מהודרת בבקשה להודיע על הסרת הכשרות ממוצרי יוניליוור שמשווקים בארץ. מצופה כי כל גופי הכשרות אשר מעניקים תעודת כשרות למוצרי חברת יוניליוור לא יאפשרו לתת יד לחרם על היהודים החיים ביהודה ושומרון".

ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) קרא לציבור שלא להפסיק לצרוך את הגלידה כל זמן שהזכיין הישראלי מחזיק ברישיון ההפצה. במקום זאת, מציע רוטמן, צריך לטפל בחברת יוניליוור העולמית - לרבות הוצאתם ממכרזים ממשלתיים.

בהמשך הוסיף וצייץ ח"כ רוטמן: "עידן התאגידים הרב לאומיים מייצר תוצאות משונות. אם אתם רוצים להעניש את בן וג'רי על ההחלטה האנטישמית (כן אדוני שר החוץ, אמנם לא הוטו וטוטסי, אבל בכ"ז אנטישמית), אתם צריכים להפסיק לקנות גלידות של שטראוס ולקנות יותר גלידות של בן אנד ג'ריס שמיוצרות בבאר טוביה על ידי חברה ישראלית".

מפלגת נעם פרסמה הודעה: "אזרחי ישראל - הכריזו עלינו מלחמה כלכלית, נלחם בחזרה בנחישות: לא קונים גלידה עם ניחוח של אנטישמיות".

ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) בירכה על ההחלטה וכינתה אותה "ראויה ומוסרית". בציוץ בטוויטר כתבה: "השטחים הכבושים הם לא חלק ממדינת ישראל - וההחלטה לא למכור מוצרים בהם היא גורם חשוב בלחץ הנדרש כדי להביא לסיום הכיבוש המתמשך. נקווה שהחלטה זו היא רק סנונית ראשונה. גם גלידה ממש טובה".

ח"כ מיכל רוזין (מרצ) צייצה: "בן אנד ג'ריס לא מחרימה את ישראל אלא את ההתנחלויות. אפשר לא לאהוב את זה, אבל זה המחיר של הרחבת ההתנחלויות, גזל הקרקעות וטשטוש הקו הירוק".