על המאבק של בתי עסק רבים במונופול הכשרות של הרבנות אנחנו שומעים לא מעט, והמונחים כשרות אלטרנטיבית וכשרות ללא תעודה בטח כבר מוכרים לכם. אז בשבועות האחרונים הגיעה לאוזנינו שמועה על מקום בירושלים שעושה את הבלתי אפשרי, ולוקח את המאבק הזה צעד נוסף ומעניין במיוחד קדימה.
ואיך פועלת המסעדה כך שהיא גם שומרת שבת וגם עובדת בשבת?
"בשבתות אני פועל כמו בית מלון, רק באופן קצת יותר פתוח. יש אנשים שמזמינים מאיתנו מראש והאוכל כמובן נמצא על פלטות. גם התשלום מתבצע מראש או אחרי צאת השבת על בסיס אמון. זאת אומרת, גם אם נכנסת למסעדה בשבת ולא הזמנת מראש אני לא לוקח ממך כסף אלא מבצע רישום על ידי אדם שאינו יהודי. אותו אדם רושם את השם שלך ואת הפרטים, ועם צאת השבת תקבל מסרון או מייל עם קישור להעברת התשלום באופן מסודר. אני הולך עם זה עד הסוף ואי אפשר לשלם בשבת גם אם רוצים".
ודעי אינו חדש במאבקיו מול הנורמות של הכשרות - עוד מ-2012 הוא פעיל נגד מונופול הרבנות ובעד קידום מיזם כשרות אלטרנטיבי. כעת הוא נכנס אל תחום השבת, ולטענתו התגובות בינתיים אוהדות במיוחד. "זה רץ כבר 5 שבתות והתגובות מדהימות", הוא מסביר, "רוב התגובות חיוביות והוגנות וגם הציבור הדתי משתתף. יש אצלנו אווירה ושקט של שבת והתפריט בשבתות מצומצם. בשישי בערב אנחנו עושים כל פעם ארוחות מחלפות ובשבת אנחנו מגישים שתי מנות – ג'חנון וחמין טבעוני".
לאור החוק, שאוסר על ודעי להכריז על המקום ככשר, הוא מתכנן בקרוב להציב שלט עם הכיתוב "שומר שבת בפרהסיה". באב אל ימן פועלת בימי שישי מהשעה שמונה וחצי בערב ועד אחרון הלקוחות, ובשבת מעשר בבוקר ועד שש אחרי הצהריים. מלבד אוכל מתקיימים במקום גם אירועים תרבותיים. "אני מארח כאן אנשים ואנחנו משוחחים גם על ההתנהלות בשבת במרחב הציבורי", מסביר ודעי, "יש הרבה דתיים שמגיעים לפה ביום שבת וזה מדהים לשמוע את הצורך שלהם".
מלבד הפעילות בימי שבת באב אל ימן כמובן פתוחים במהלך כל ימות השבוע ומגישים תפריט תימני מצומצם אך אותנטי, על טהרת הצמחונות והטבעונות. תמצאו כאן לחוח, לסיס (תבשיל שעועית אדומה שמוגש עם קובניות מקמח כוסמין וקמח מלא), מלאווח, ג'חנון בימי שבת בצהריים, סלט ירקות קצוץ וסאלוף - פיתה תימנית שמוגשת כאן עם ירקות קלויים. מחירי המנות עממיים במיוחד ומגיעים לכל היותר ל-40 שקלים.
באב אל ימן. עזה 29, ירושלים.