סיור אוכל בגדרה גילה לנו כמה הפתעות שלא ציפינו לפגוש בלב הוואקום נטול מסעדות שבין רחובות לאשדוד. לא דמיינו למשל שנמצא בעיר הזאת בראנץ' מעולה במלון בוטיק קטן וסופר מוקפד, פיצות מושלמות והמבורגרייה עם המבורגר כשר עסיסי ונאגטס בציפוי לא שגרתי. ביקרנו גם בבייקרי נהדר שמגיש פשוטים וטעימים בלחם בריא, שבקומה ה-2 שלו יש חלל עבודה נעים. כל זאת ועוד בכתבה שמסכמת יום טעים ומפתיע במיוחד בגדרה:

אברטו

אברטו נפתחה בתור מסעדת שף במלון בוטיק שבו היא ממוקמת. היום יהיה נכון יותר להגדיר אותה כביסטרו בהובלת שף איתי שלו (שלו ביער). שלו מבשל באברטו עם צוות שמתחלף 3 פעמים במהלך היום: בוקר, צהריים וערב. המסעדה מגישה בופה ומנות בראנץ' מושלמות בבוקר, עסקיות צהריים ותפריט ערב קלאסי של ביסטרו.

מנות בראנצ' של אברטו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
אברטוסט|צילום: לין לוי, mako אוכל

התפריט בבוקר מחולק לבופה (120 שקלים); בוקר ישראלי (130 שקלים) כלומר בופה + ביצים לבחירה; בוקר אוריינטלי (140 שקלים) עם שקשוקה/פרנץ' טוסט/אגס בנדיקט כולל הבופ; ויש גם בוקר מושחת (145 שקלים) שאהבנו בו במיוחד אגס בנדיקט וסלמון וקרוק מדאם. המנה הכי גרנדיוזית ובלתי נשכחת בתפריט היא ללא ספק האברטוסט – טוסט מלחם קסטן ממולא בגאודה ו"בייקון" טלה ומטוגן כשהוא מצופה בקורנפלקס פריך. יש גם מנה מצוינת של פאן דה מי – טוסט גאודה ומעליו בשמל עם כמהין וביצת עין שישלימו את החוויה האסקפיסטית שמפתיע למצוא כאן. 

הפרנצ' טוסט של אברטו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פרנצ' טוסט|צילום: לין לוי, mako אוכל

מלון ליר. שכביץ 5, גדרה. הבראנץ' מוגש לאורחי המלון ולאורחים מבחוץ בראשון-שבת 7:30-11:30, לא כשר

HBB

כשחושבים על מסעדה בתחנת דלק, הדבר האחרון שמדמיינים הוא מקום מתוקתק עד היסוד כמו ההמבורגרייה המגניבה הזאת, שכוללת קומת גלריה אינטימית וחצר אחורית. התפריט לא גדול ומציע כמה הברקות מקוריות כשבכולן גולת הכותרת היא קציצה סופר ג'וסית ממכסה אנטריקוט ובריסקט שנצלית ברמת דיוק מופתית. השמות של המנות משעשעים: סאחי, סחבק, חביבתי, מאשרום והבחירה של הקצב. טעמתי גרסה שערורייתית של המבורגר בשם פאטה מורגנה עם כרוב כבוש, חמאת בוטנים וחזה אווז (67 שקלים) זה נשמעביזארי אבל בפועל התגלה כביס מעולה. טעמתי גם את המבורגר "יא וואלי" שהיה קצת עוקצני ופיקנתטי ופשוט מעולה (64 שקלים).

המבורגרים עם חמאת בוטנים, כרוב כבוש ואווז של HBB (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פאטה מורגנה|צילום: לין לוי, mako אוכל
המבורגרים ב-HBB (צילום: לין לוי, mako אוכל)
צילום: לין לוי, mako אוכל

יש בתפריט של HBB גם מנת נאגטס מיוחדת מפילה עוף רך מצופה בבלילה ואז בפצפוצי אורז (32 שקלים ל-4 יחידות או 49 שקלים ל-8 יחידות). אם מזמינים צ'יפס, כדאי ללכת על "חביבי צ'יפס" (17 שקלים) בתערובת תיבול מיוחדת שהופכת אותו לצ'יפס מליגה אחרת, איתו מוגשים רטבים מיוחדים כמו איולי פלפל צ'ומה, איולי כוסברה, קטשופ מטבוחה, איולי צ'ימיצ'ורי, איולי שום, רוטב חמאת בוטנים ואיולי קארי . את כל ההמבורגרים אפשר להזמין גם בארוחה עסקית עם תוספת שתייה ורטבים (76-89 שקלים). ההמבורגריה מנוהלת על ידי מאור סמוראי, מסעדן ותיק שמתפעל למופת גם את הפיצרייה השכנה שאפשר להגיע אליה גם דרך החצר האחורית הסודית.

נאגטס בציפוי סודי של HBB (צילום: לין לוי, mako אוכל)
נאגטס מפילה עוף בציפוי פצפוצי אורז|צילום: לין לוי, mako אוכל

הרצל 3 (תחנת דלק סונול), גדרה. טלפון: 08-6225622, כשר

פיצה רג'ינה

הפיצריה הזו היא שכנתה של המבורגריית HBB וממוקמת במרחק של צעדים ספורים ממנה, באותה תחנת הדלק. חוץ מפיצות משפחתיות מוגדלות (בקוטר 40 ס"מ לעומת הסטנדרט של 36 ס"מ) יש בתפריט מנת "הנשנוש של המלך" שהיא בעצם לחם שום שכמותו טרם פגשתי: בצק פיצה מפוצץ בגבינות ומעל מרוח בחמאת שום ועשבי תיבול מיוחדת. התוצאה היא ביס חם, נוזלי ומושחת שאוהבי הפחמימות יתקשו לעמוד בו. מחיר המנה 32 שקלים וחבל לוותר עליה, אפילו שהיא כנראה תפיל אתכם לשנ"צ.

פיצה בבטות של רג'ינה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
3 גוונים של כתום מעולה|צילום: לין לוי, mako אוכל

הפיצותברג'ינה עשויות מבצק שמזכיר את הבצק הנפוליטני אבל במרכז הן קשיחות יותר מהנפוליטניות, כדי להחזיק את התוספות. טעמתי כאן פיצה מרגריטה מעולה (72 שקלים למשפחתית ענקית) וגם פיצה בשם שלושה גוונים של כתום עם קרם בטטה, מוצרלה, מנצ'גו, קרעי בטטה אפויה ועלי רוקט (78 שקלים) שהייתה מקורית וטובה לא פחות מהמרגריטה. יש בתפריט גם פיצות עם גבינת עיזים; עם רוטב ביאנקה כמהין, פרמזן ומוצרלה; ועם חציל, זעתר יבש וזילוף של לאבנה. יש בתפריט גם סלטים ופסטות שלא טעמתי ובקינוחים איך לא, קלצונה שוקולד נוטלה ומסקרפונה.

לחם שום מטורף של פיצריה רג'ינה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הנשנוש של המלך|צילום: לין לוי, mako אוכל

הרצל 3 (תחנת דלק סונול), גדרה. טלפון: 077-9356472, כשר

פינת הבילויים

פינת הבילויים היא מאפייה צנועה עם חצר נחמדה שנמצאת ממש ליד מלון ליר (שבו שוכנת מסעדת אברטו). כשנכנסים פנימה קשה לעמוד בריח ובמראה הלחמים היפים שמונחים על המדפים (20-30 שקלים לכיכר לחם). יש במקום גם קפה מצוין ובוויטרינה כריכים פשוטים למראה, אבל מאוד מיוחדים ומוצלחים. בקומה השנייה מסתתר חלל עבודה ממוזג שבו אפשר ליהנות מכל הטוב הזה.

החצר של פינת הבילויים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
החצר של פינת הבילויים|צילום: לין לוי, mako אוכל

את המקום פתח גלעד שהיגר מתל אביב אחרי שעבד בבתי הקפה הטובים בעיר, ומכאן גם ההקפדה על הקפה. מי שאופה כאן הוא יואב בלייכמן שעשה סטאז' בפריז ועבד בין השאר גם עם ארז קומרובסקי. כאן הוא אופה לחמי מחמצת מקמחים מלאים בלבד ומכין גם מילפיי ודייניש מקמח כוסמין. טעמנו כאן מאפה מעולה מבצק שדומה לבצק קרואסון ממולא בגבינת ריקוטה מלוחה. יש גם מאפה קממבר זעתר ודבש ועוד (8-24 שקלים למאפה). ומה לגבי הסנדווצ'ים? הם אומנם נראים צנועים, אבל משלבים בצורה מקורית בין ממרחים, גבינות ירקות, פיצוחים ואגוזים שיוצרים ביס מדהים. כך למשל כריך עם גאודה, איולי חרדל ודבש ופיצוחים או כריך עם מנצ'גו וחמאה חומה או עם ארטישוק חרדל וקשיו (20 שקלים לחצי או 38 שקלים לכריך שלם). בימי שלישי יש במקום ערבי פיצות ואפשר לבוא לקנות סלייס ב-12 שקלים ולידו להזמין כוס יין.

קפה איכותי בפינת הבילויים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הקפה פשוט מעולה|צילום: לין לוי, mako אוכל

שכפיץ 1, גדרה. טלפון: 08-6608377, כשר

הבית התימני

הבית התימני היא מסעדת תבשילים תימניים של מאיה ומאור רז, בעלים של אימפריית המאפים התימנים "ג'חנון גדרה". חוץ מסלוף, לחוח וקובנה אפשר לקבל כאן מרק תימני, ויש בתפריט גם תבשילים ביתיים כמו קוסקוס, צלי בקר ושווויה בשר ראש (50-70 שקלים למנה עם תוספת ליד). יש במקום מרפסת מהממת שכיף לשבת בה והארוחה מתחילה עם "פתיחת שולחן" שכוללת צלוחית ירקות, חמוצים, סחוג, סלסלה עגבניות, לחוח או סאלוף וחילבה כמובן. אחרי זה תהיו מוכנים למרק שהוא ארוחה שלמה וזה יכול להיות מרק בשר, רגל, עוף שעועית או שעועית עם בשר (50-70 שקלים למנה).

ארוחה תימנית של הבית התימני (צילום: לין לוי, mako אוכל)
סעודה תימנית למופת|צילום: לין לוי, mako אוכל

הבילויים 5, גדרה. טלפון: 052496185, כשר

אבו הילל

הסיפור של אבו הילל התחיל בחומוסייה שהפכה עם הזמן למסעדה ישראלית הטבעונית הראשונה (והיחידה נכון לרגע זה) בגדרה שמגישה תפריט עם תבשילים טבעוניים. המקום צנוע ופשוט ויש בתפריט מוסקה, ראגו פטריות, מרק קובה ועוד. יש בתפריט גם פן עונתי ואפשר לפגוש בו מנות כמו חובזה ממולאת באורז פרא ופטריות, תבשיל קארי או תבשיל עדשים וירקות. התפריט משתנה מדי יום וטווח המחירים של המנות 42-48 שקלים.


הבילויים 13, גדרה. טלפון: 0526453311, כשר

סדנאות בישול אוכל סורי של סיגי מנטל

סיגי מנטל חיברה ספר זיכרון למטבח סורי של סבתא שלה, אבל זה לא עצר שם והספר הפך למיזם אירוח סדנאות וארוחות סוריות אצלה בבית. הדגש הוא על המטבח הדמשקאי ששונה מהמטבח החאלבי המזוהה עם יהודי סוריה. את ההבדלים בין המטבחים הללו סיגי חידדה ודייקה במסע אישי מפותל ומשובץ בזיכרונות המשפחתיים. בסדנאות שלה היא מלמדת את רזי המטבח המיוחד הזה ובארוחות הפרטיות היא משחזרת לאורחים שלה את חוויות הילדות שלהם עם בישולים מהמטבח של סבתא ואמא שלה.

פלאפל דמתי

מדובר בפלאפלייה של 3 דורות, ואולי המקום הכי מיתולוגי ומזוהה עם גדרה. היא ממוקמת בין רחוב הבילויים לבין הרחוב הראשי הרצל. בצהריים יש במקום תור לא קטן, אבל אם תגיעו בבוקר תזכו להיות הלקוחות הבודדים שמקבלים יחס חם. הכדורים הצהובים קראנצ'יים מבחוץ ובכל מנה מרגישים את היד הטובה של המשפחה. התוספות קלאסיות: סלט ירקות, כרוב כבוש, טחינה (בנפרד), 2 סוגי חריף (בנפרד) ופיתה עבה ובשרנית.

פלאפל דמתי (צילום: לין לוי)
צילום: לין לוי

לילינבלום 22, גדרה. טלפון: 08-8592460, כשר

דרך החומוס

מאחורי החומוסייה הזו עומד גלעד רמז ויש לו לב ענק, מצב רוח טוב תמידי ונשמה שכולם בגדרה אוהבים מאוד, לכן קוראים למקום גם החומוס של ג'ינג'י. את החומוס הוא למד להכין בחברון בעת שירותו הצבאי והוא מכיל רק 10% טחינה. חוץ מחומוס מעולה יש כאן גם אחלה אווירה והמוזיקה במקום תמיד ישראלית. לפעמים יש גם הופעות חיות. כל מנת חומוס מעוטרות בתערובת אגוזים, "לימונשיפקה", פטרוזיליה ושמן זית, ומוגשת לצד פיתות, חמוצים, בצל וחריף. מחיר: 31 שקלים (או 38 שקלים אם זה חומוס עם שקשוקה ו-45 שקלים עם זה חומוס עם פטריות או עם בשר).


 

הרצל 6, גדרה. טלפון: 08-6581708‏, כשר

בורקס גדרה

הבורקסייה הזו היא ממוסדות הבורקס המוכרים בארץ ומשעות הבוקר המוקדמות ניצב במקום תור של לקוחות קבועים. התפריט פשוט ומציע בורקס גבינה, תפוח אדמה או גבינה ותרד. לא משנה איזה מילוי תבחרו, תקבלו בורקס ענק מבצק טורקי מושלם שלא תרצו שייגמר. הוא לא מתפורר כמו בורקס העלים הסטנדרטי והכמות של המילוי נדיבה מאוד. בקיצור, שווה כל רגע בתור.


הרצל 7, גדרה. טלפון: 08-8592402, כשר