באוגוסט 2012, נפתח השוק בנמל יפו על ידי היזמיות ליאורה גנור ועורכת הדין עירית קסלמן-מילט בהשקעה כלכלית גדולה ובמיקום יפיפה, ואיים להיות המתחרה החזק ביותר של שוק הנמל בתל אביב. חנויות למוצרי מטבח, דוכני אוכל רבים וחיזוק מהשף אייל לביא שפתח במקום את מסעדת רוקח שוק. הרבה מאוד הבטחות שלוו בכתבות אוהדות מפי כל ערוצי התקשורת התנפצו בקול צורם לאחר שנתיים וחצי.

שוק יפו בנמל - הירוק (צילום: בועז לביא,  יחסי ציבור )
דוכן "הירוק" שבשוק. היה מהראשונים להיסגר|צילום: בועז לביא, יחסי ציבור

עוד חדשות אצלנו בפייסבוק

מי שביקר בנמל יפו בסוף השבוע האחרון נתקל, לצד מאות המבקרים בבתי האוכל והמסעדות הסמוכים לקו המים, במכירות חיסול עגומות של הרגע האחרון שהתקיימו בתוככי מתחם השוק לקראת הסגירה. היום, השוק כבר סגר את דלתותיו באופן סופי וחפוז במיוחד וכל הדוכנים והמסעדות בתוכו סיימו את פעילותן. כל הסיפור מעלה סימני שאלה רבים על כל מה שקרה בשוק בנמל יפו במהלך התקופה האחרונה ואיך המצב הדרדר לכדי סגירה על אף כל הפוטנציאל הטמון במקום?

כשעברנו אתמול בין בעלי הדוכנים המאוכזבים שבשוק נתקלנו בתגובות מעורבות לגבי סגירת המתחם. מחד, השמועות על חוסר הרלוונטיות של השוק ואי ההצלחה שלו להוות מוקד משיכה מעניין קולינרית באמצע השבוע היו עקביות וגובו על ידי בעלי הדוכנים במקום (שגם התחלפו תכופות במהלך תקופת הפעילות של השוק). שוק הנמל נותר ריק ושומם למדי במהלך הימים ראשון עד חמישי ורק לקראת סוף השבוע הצליח להתמלא. "המתחם פשוט לא הצליח", אמר לנו אתמול בעל פיצוצייה בשוק בעודו מחסל את סחורתו לכל המרבה במחיר. "המקום עמד ריק במהלך כל השבוע ורק בסופ"ש יש פה פעילות".

שוק יפו בנמל - הכניסה (צילום: בועז לביא,  יחסי ציבור )
מצער|צילום: בועז לביא, יחסי ציבור

 עוד באוכל טוב:

מאידך, גורמים אחרים מצביעים על סכסוך משפטי בין בעלות השוק לעיריית תל אביב-יפו, כלפיה נשמעו טענות רבות על הבטחות לסיוע וקיום פעילויות שונות במתחם השוק, שהיו אמורות להביא להגברת היקף הפעילות במקום אך לא התקיימו. "יש כאן סיפור שלם של מערכת סבוכה של משפטים שאני לא בקיא בענייניה עד הסוף ולא בפן הבירוקרטי שלה", אומר לנו השף אייל לביא שסגר היום אף הוא את מסעדתו רוקח ים שפעלה במתחם. "כרגע, אנחנו ממשיכים להפעיל כרגיל את המסעדות האחרות שלנו - רוקח 73 ומסעדת רוקח שוק בנמל תל אביב. אנחנו לא חושבים כרגע על להפעיל את רוקח ים במיקום אחר כי בעיניי זאת תקופה של התכנסות ולא התפזרות".

שוק יפו בנמל - אייל לביא (צילום: בועז לביא,  יחסי ציבור )
שף אייל לביא. "יש כאן סיפור שלם של מערכת סבוכה של משפטים"|צילום: בועז לביא, יחסי ציבור

המסעדות הנוספות ועסקי האוכל השונים שקיימים במקום, אך לא פועלים בשטח של שוק נמל יפו עצמו אלא מסביבו, כמו הזקן והים, סניף של רשת בתי הקפה לאביט או גלידריית לג'נדה, ממשיכים לפעול כרגיל. "פשוט לא הייתה להם עבודה שם", אומרים לנו העובדים במסעדת הזקן והים ומצביעים לעבר שוק נמל יפו, "אבל אנחנו ממש לא סוגרים את הדלתות".   

אין לדעת מה בדיוק הביא לסגירה החפוזה של שוק נמל יפו בסוף השבוע האחרון. האם היעדר הקונספט של השוק הקולינרי שלא היה מגובש דיו ולא משך אליו קהל, האם השכירות הגבוהה של דוכני המזון במקום או בכלל חוסר שיתוף פעולה מצד עיריית תל אביב-יפו? מה שזה לא יהיה, מדובר במיליונים שירדו לטמיון ואכזבה גדולה מצד אלה שפעלו במקום והפעילו אותו.  

תגובתו של דרור ברוטפלד, עורך הדין של הבעלים ונציג חברת מילגן בע"מ, בעלת הנכס: "כשנכנסנו לעבודה עם נמל יפו הרשויות אמרו לנו ששוק אוכל דורש סביבו סביבה עסקית חיה. אי לכך הרשות אמרה לבעלים שהם ישקיעו מיליוני שקלים במתחם אוכל, והרשות תשקיע גם היא כספים כדי ליצור סביבה עסקית כמו חנויות שונות בקומה העליונה וכולי. השילוב הזה של חנויות מסחר ופעילויות שמושכות אנשים אמור להשלים את המשיכה למקום כולל שוק אוכל. אבל לבסוף, הרשות לא הקימה כלום והשאירה את המבנים מוזנחים. אנשים הדירו את רגליהם מהנמל וכתוצאה מכך הסוחרים במתחם אחד אחרי השני קרסו ועזבו אותנו תוך קשיים כלכליים, עד שלא נותרה לנו ברירה לעזוב ולתבוע את הנמל ביפו על הפרת ההסכם איתנו. אנחנו שילמנו לרשות את כל הכסף שאנחנו חייבים עד המועד שבו עזבנו והתביעה שלנו תהיה לא רק נגד הרשות אלא גם נגד העירייה עצמה שהיא גם אחראית למחדל. אחרי שנפנה את השוק נגיש את התביעה".  

תגובת עיריית תל אביב יפו לטענות: "בניגוד לנטען נמל יפו מושך אליו מבקרים רבים שפוקדים את המסעדות, העסקים והאירועים המיוחדים ולא בכדי עסקים רבים מעוניינים לפעול בו. חלק מחלל ההאנגר הושכר לחברת מילגן לצורך הפעלת שוק קולנרי. החברה התקשרה באופן ישיר עם שוכרי משנה ולהם אין כל התקשרות עם נמל יפו עצמו. חברת מילגן הפרה את הסכם השכירות שלה מול הנמל ובית המשפט פסק כי מילגן תפנה את החלל עד סוף חודש ינואר. על מנת להעמיד את החלל לשכירות באמצעות מכרז חדש יש לפנותו, וברור כי לא ניתן להמשיך את פעילות שוכרי המשנה שעבדו עם מילגן, גם אם הללו ימשיכו לעבוד מול הזוכה החדש במכרז".

>> לכל חדשות האוכל