חובבי הסביח ברחבי הארץ ובייחוד בתל אביב נדרכים למשמע השם אפי. אפי מהסביח הוא אגדה, לא פחות. אחרי הכל, כמה אנשים אתם מכירים שעומדים מאחורי הצלחות מסחררות כמו סביח פרישמן וסביח טשרניחובסקי? ומתוכם, כמה אתם מכירים שבשיא ההצלחה החליטו, ביום בהיר אחד, פשוט להמשיך הלאה? אלה החומרים שמהם עשויים מיתוסים, וזה בדיוק הסיפור של אפי רז.
אבל זה לא הסוף: כעת, שנים אחרי שעזב את סביח טשרניחובסקי, חבר רז לבעלים של בר הפיקוק בתל אביב. מול תור ארוך של סועדים גוועים, מופעל בשעות הבוקר והצהריים מתוך הפיקוק שברחוב מרמורק בתל אביב, בר סביח קטן בשם סביח 29. מאחורי הדלפק, בקצב האיטי והמוכר שלו, מהנדס אפי רז את הפיתות.
הדבר הראשון שיש לקחת בחשבון כשמגיעים לסביח החדש זה שכדאי לבוא מוקדם (לפחות בתקופת ההרצה, כששני הצדדים, אפי והקהל, עוד מתרגלים מחדש): המקום פועל בימים ראשון עד שישי מ-10:00 עד 15:00, אבל ביום בו אנחנו הגענו החציל הסתיים קצת אחרי השעה אחת ולא היה מה לעשות בעניין. אנחנו הספקנו, האנשים שעמדו מאחורינו בתור התבשרו כי הם כבר לא יזכו לאכול את המנה.
הדבר השני שיש לקחת בחשבון, הוא הזמן. אם אתם חושבים שלאכול מנת סביח זה תענוג שלא אמור לקחת יותר מעשרים דקות מהרגע שנעמדתם בתור ועד שניגבתם את הפה מהביס האחרון, במקרה הזה אתם שוגים. התור כאן אמנם לא נראה ארוך (וגם זה בינתיים), אבל מאז ומתמיד לאפי לקחו כמה דקות טובות להנדס כל פיתה, זה לא השתנה וזה גם סוד הקסם: זו פיתה עם תשומת לב. כאן נותנים לכל מנה ומנה יחס אישי. אפי שואל כל אחד מה ירצה להוסיף לפיתה ומהנדס בעדינות את השכבות של החצילים, הביצה, תפוחי האדמה, הבטטות (כן, יש פה גם בטטות), סלט ירקות קצוץ דק, סלט כרוב סגול, עמבה, טחינה, פטרוזיליה ואם רוצים גם גבינה בולגרית.
אנחנו המתנו במצטבר למעלה מחצי שעה למנה שלנו, אבל יתכן ומדובר בחבלי לידה היות שהמקום עודנו בסוג של הרצה. עם זאת, הפיתה עצמה הייתה יפיפייה במלוא מובן המילה, ומהביס הראשון מבינים שמדובר באנשי מקצוע שיודעים להכין סביח. החציל פה הוא מהז'אנר הדק יותר, מטוגן היטב אך לא שוחה בשמן, ומשתלב טוב עם הסלטים הפריכים והנוכחות של העמבה. למעשה, החיסרון היחידי במנה היה הפיתה עצמה, שהייתה קצת קשה ולא מהסוג האוורירי והמלטף, אך יתכן שמדובר בבחירה מודעת בפיתה גמישה וקשיחה מספיק כדי לקלוט אליה את כל מה שכוללת המנה, וזה לא מעט. כך או כך, תוכן הפיתה היה טעים ועשיר מאוד.
מנת סביח בסביח 29 תעלה לכם 29 שקלים, כך שמקור השם מובן. לצד הסביח תוכלו לנשנש חמוצים ולשתות שתייה קלה. המקום, כאמור, פועל בלוקיישן של בר הפיקוק, אך בשעות הצהריים הוא עדיין לא מרגיש כמו הבר המוכר: מקומות הישיבה כאן כוללים כמה שולחנות בודדים בחוץ או את הבר עצמו, כשחלק ניכר מהחלל עדיין סגור עם כיסאות מורמים. כרגע לא ידוע כמה זמן ימשיך לפעול פופ אפ הסביח, אז אנחנו ממליצים לכל חובבי הסביח והמעריצים המושבעים הרבים של אפי להגיע לכאן מהר, כדי לא להתחרט אחר כך.
סביח 29. מרמורק 14 תל אביב