בשנת 2023 פרויקט המסעדות הכי טובות של mako נקטע ונגנז בגלל המלחמה שעצרה את החיים של כולנו. שנה שלמה עברה, המלחמה עדיין כאן, אנחנו עדיין מלקקים את הפצעים, עדיין מצפים לחטופים שישובו ועדיין חווים את הלחימה, בעוצמות משתנות, יום יום שעה שעה. בשוק המסעדנות אפשר לראות עוד ועוד מקומות שסוגרים את שעריהם, בגלל המיקום המסוכן או בגלל המצב הכללי (והכלכלי) של מדינה במשבר. אז כן, אנחנו שוב כאן, עם שוק מסעדות שנלחם על חייו מצד אחד, ושמאפשר לחיים שלנו להיות קצת יותר שפויים - ועל זה אנחנו אסירי תודה - מן הצד השני. 

רשימת השופטים שלנו השנה כוללת, כרגיל, אנשי קולינריה, עיתונאים ושפים. תודה (לפי סדר א"ב) לעמית אהרנסון, פודקסט מדברים מהבטןיוסי אטינגר ואלי הלמן מנהלי קהילת דתילישס, נדב בורנשטייןשרון בן דוד, אסנת גואטה, גיל גוטקיןריטה גולדשטיין, יניב גור אריה, מאיה דרין, גיל חובב, לין לוי, תהילה סיטון וזוהרת ניר-כהן מנהלות קהילת פודוסארז קומרובסקי ודוד קישקה על חלקם החשוב בפרויקט.

בנוסף העמדנו להצבעת הגולשים את המסעדות שבחרו השופטים בצירוף נציגות מהמסעדות האהובות ביותר של אפליקציית איזי, ויצרנו רשימה של המסעדות חביבות הקהל - שיצאה לא פחות מעניינת מזו של השופטים. השנה היה לנו חשוב גם לתת במה לעסקי אוכל הסמוכים לקווי העימות בצפון ובדרום. חלקם סגורים כבר שנה, אחרים העתיקו את מקומם למיקום חליפי זמני, עתידם של חלק מהם עדיין שרוי בעלטה. גם להם יוקדשו כמה מילים.

המסעדות הזוכות

מקום 20: היבה

המסעדה היוקרתית של שף יוסי שטרית נפתחה ב-2022 וב-2023 הוכתרה על ידי המגזין האמריקני "אינטריור דיזיין" בתור המסעדה הכי יפה בעולם לאותה השנה. היבה היא מסעדה אינטימית ששטרית מגיש בה אוכל יצירתי ומרכיב ארוחת טעימות בת 12 מנות. פתיחת המסעדה עוררה לא מעט עניין בשל הפיקדון הגבוה שגובים בה בעת הזמנת מקום, ולמרות זאת, מדובר במסעדה מיוחדת בנוף המקומי, פרויקט חייו של השף ומקום שראוי לדעת צוות השופטים להיכלל ברשימת 20 המסעדות הכי טובות בארץ. 

מנימוקי השופטים: "ארוחת טעימות שמעבירה אותך מסע אמיתי, תחנות בחייו של השף יוסי שטרית שבאות לידי ביטוי בביסים נפלאים, חומרי גלם שמטופלים בצורה לא שגרתית ואירוח ברמה הכי גבוהה. שלא לדבר על העיצוב. הכי מישלן שיש בישראל".

מטבח של היבה (צילום: אריק סולטן)
מסעדת היבה|צילום: אריק סולטן

מקום 19: 02

02 היא לא מסעדת מלון טיפוסית. היא מציעה מטבח פיוז'ן ירושלמי כשר ועדכני ולאורך כל השנה חוגגת עם פופ אפים מעניינים שמוקדשים בכל פעם לנדבך אחר של המטבח הירושלמי השורשי. המסעדה ממוקמת במלון ענבל ועל המטבח שלה אמון השף אברהם פרייזן.

מנימוקי השופטים: "02 איננה עוד מסעדת מלון, אלא סיפור אהבה קולינרי לאוכל ירושלמי השואב השראה משווקיה של העיר וההיסטוריה שלה. מדי פעם משיקה המסעדה תפריטי פופ אפ ייחודיים, כמו סעודה ספניולית נוסטלגית או תפריט אקזוטי המתמקד בתבלינים, המוכיחים שיחד עם עיצוב אקלקטי ואווירה נינוחה, מסעדת 02 מציעה את אחת מחוויות הבילוי הקולינריות הטובות בעיר".

מסעדת 02 (צילום: איתמר גינזבורג)
מסעדת 02|צילום: איתמר גינזבורג

מקום 18: שילה

מסעדתו של השף שרון כהן מהווה עוגן יציב בנוף הקולינרי המשתנה של תל אביב, והשנה פורסם שאחרי 19 שנות פעילות ברחוב בן יהודה היא צפויה לעבור למיקום חדש ברחוב מונטיפיורי ולהתרחב עם סניף בלונדון. שילה מתאפיינת בחזון גסטרונומי מובהק ובאלגנטיות נינוחה. התפריט, שמתמקד בעיקר במאכלי ים אך לא מוגבל רק אליהם, כולל מנות מפתח שהפכו לסמל המקום כמו טרטר דגים עטוף אבוקדו וניוקי ברוטב סרטנים וחמאה לבנה.

מנימוקי השופטים: "תמיד טעים, תמיד אמין, תמיד מדויק ותמיד יקר. שרון כהן עושה פלאות. נקווה שימשיך בדיוק אותו דבר במשכנה החדש של שילה".

מסעדת שילה (צילום: יונתן בן חיים, יחסי ציבור)
מסעדת שילה|צילום: יונתן בן חיים, יחסי ציבור

מקום 17: ווסט סייד

המסעדה ממוקמת בקומת הכניסה של מלון רויאל ביץ' בתל אביב ונחשבת למוסד אמין ומוערך בעיקר בקרב הקהל שומר הכשרות, אבל לא רק. השף עומרי כהן מבשל בווסט סייד מטבח ים-תיכוני והתפריט מציג שילובים מעניינים בין מנות מסורתיות לקולינריה חדשנית. האווירה בחלל האירוח המרווח של המסעדה אקלקטית, השירות מלוטש ומקצועי, ואם מתמקמים במרפסת שבחוץ אפשר גם לספוג בריזה נעימה מהים.

מנימוקי השופטים: "ווסט סייד מצליחה לשמור לאורך השנים על רמה גבוהה ובלתי מתפשרת, מה שהפך אותה לקונצנזוס בסצנת הקולינריה הכשרה ומיתג אותה ככזו המציעה 'חוויה בטוחה' שאין בה נפילות".

קינוחים, ווסט סייד (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
מסעדת ווסט סייד|צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

מקום 16: קלארו

קלארו של השף רן שמואלי הייתה ממבשרות המהפכה הקולינרית של פארם טו טייבל בישראל כשנפתחה ב-2014 במתחם שרונה בתל אביב. מאז ועד היום הדגש במטבח שלה הוא על העונתיות, ובכל כמה חודשים מוגש בה תפריט אחר, המפאר את התוצרת החקלאית של ישראל עם הברקות ושילובים לא שגרתיים בין שיטות בישול. בעוד כמה חודשים צפויה להיפתח שלוחתה הלונדונית של קלארו.

מנימוקי השופטים: "מסעדה שבאים אליה כשרוצים לאכול טעים, בלי פשרות ובלי הפתעות. השף רן שמואלי והשף התפעולי טל פייגנבאום עושים כבוד לירקות של ארץ ישראל והקינוחים של עופרי רהב שווים רק הם ביקור במסעדה".

תפריט שורשים, קלארו (צילום: אפיק גבאי,  יחסי ציבור )
מסעדת קלארו|צילום: אפיק גבאי, יחסי ציבור

מקום 15: משייה

משייה נפתחה ב-2015 תחת שרביטו של השף יוסי שטרית, ולפני שנתיים הגיעה למקום ה-3 בדירוג המסעדות הכי טובות לשנת 2022 שלנו כשהיא בהובלתו של השף גיא אריש. אריש יצר במקום שינוי מהותי שזכה לשבחים רבים. בכשרון רב הוא הפך את מסעדת המלון למוקד קולינרי מוביל, שארוחת הבראנץ' שמוגשת בו נחשבת לאחת הטובות בתל אביב. הקונספט הקולינרי של משייה מציג פרשנות אישית של אריש למטבח המקומי והאווירה בחלל המסעדה תוססת ומלאת חיים בכל שעות הפעילות של המסעדה. מסעדת שף תל אביבית צעירה וקלילה, שכל ארוחה בה היא חוויה.

מנימוקי השופטים: "שילוב חד פעמי של מטבח נועז, דייקנות, מקצוענות ועיצוב".

שפע זה שם המשחק. משייה בראנץ'/בוקר (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
מסעדת משייה|צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

מקום 14: a

בדירוג שלנו למסעדות הכי טובות לשנת 2022 מסעדת a של השף יובל בן נריה קטפה את המקום ה-2. ב-2023 היא נכנסה לרשימת 50 המסעדות הכי טובות במזרח התיכון וצפון אפריקה והתברגה במקום ה-24 המכובד. למרות שהיא לא ים תיכונית או עונתית, הקהל הישראלי אימץ את a לחיקו. המטבח היפני העדין שבן נריה הצליח להתאים במיומנות לחך הישראלי, בשילוב המסירות שלו למצוינות ומקוריות, יצרו ב-a מטבח ייחודי ואווירה שאין להם מתחרים בסצנה המקומית. 

מנימוקי השופטים: "יובל בן נריה היטיב להתניע מחדש את ספינת הדגל שלו אחרי פגרת המלחמה הכפויה ולהשיט אותה בקלילות בחזרה למעמדה כאחת ממסעדות ה'וואו' הבכירות בארץ. a בגלגולה הנוכחי היא מסעדה חכמה ומנומקת הרבה יותר מאשר הייתה בפתיחתה, עם מספיק השפעות מקומיות על הבסיס היפני האיתן – בדיוק מה שצריך כדי להפוך אותה מעוד מסעדה פאן אסייתית עולמית שכמותה תמצאו בניו יורק או לונדון, למשהו שאפשר למצוא אך ורק בישראל".

בלו פין טורו  (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
מסעדת a|צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

מקום 13: רוטנברג

כשרוטנברג תחזור לפעילות בחג, אחרי פגרה, תוגש בה ארוחת טעימות חדשה שמורכבת מ-12 מנות "המייצגות את המטבח, הגינה, המחקר והמשחקים בנקודת זמן זו". המילים האלה מתארות נאמנה את המסעדה המיוחדת הזו, שנפתחה ב-2012 ומאז לא מפסיקה להפתיע ולגרום לפודיז מכל הארץ להרחיק למענה עד עמק המעיינות. השף יזהר סהר, שמוביל אותה יחד עם אשתו הילה רונן סהר, תמיד מצליח לחדש עם שיטות בישול לא שגרתיות ומנות שמבוססות על התוצרת האזורית ובכלל זה התוצרת שגדלה בחלקת החקלאות הקטנה הצמודה למסעדה, כשהוא מיישם הלכה למעשה את תורת הפארם טו טייבל.

מנימוקי השופטים: "המסעדה של יזהר סהר (מטבח) ובת זוגו הילה (שירות ורשימת יינות מרתקת) היא ללא ספק המיוחדת בארץ ואחת הטעימות ביותר שיש. אוכל יצירתי ואינטליגנטי במבנה לשימור שהיה תחנת הסגר לבעלי חיים ממש על גבול ירדן. וזה מעולה. פשוט מעולה".

מסעדת רוטנברג גשר ארוחת טעימות  (צילום: אפיק גבאי,  יח
מסעדת רוטנברג|צילום: אפיק גבאי, יח"צ

מקום 12: נעה ביסטרו

נעה ביסטרו היא ללא ספק ההפתעה הגדולה של השנה, שגרפה שבחים מכל מי שהזדמן לו לעלות להרי ירושלים ולאכול בה. היא גם המסעדה החדשה ביותר בדירוג שלנו. נעה ביסטרו היא ההפך המוחלט ממסעדה תל אביבית: היא מרווחת, עם מרחב ישיבה מכובד לכל שולחן, ויש בה מרפסת ענקית שחובה לצאת אליה כדי ליהנות מאוויר ההרים. בשעות היום השף והאופה אלדד שמואלי מפעיל אותה בתור בית מאפה, פטיסרי ובית קפה. בערב הקונספט משתנה, עם אווירה אלגנטית, מפות לבנות וקיר אש שהוא מנגל גחלים גדול. בתפריט יש המון כבוד לירקות, שמטופלים באש חיה, ויש גם אגף בצקים שלא כדאי לוותר עליהם.

מנימוקי השופטים: "נעה אומנם חדשה בנוף אבל החוויה שם כל כך גבוהה, כל כך מיוחדת וטובה שכיום היא הטובה מכל המסעדות החדשות. מה שאלדד מביא למסעדה הוא משהו שאין במסעדות אחרות וזו פשטות גבוהה. אוויר ומרחב. אוכל קלאסי מבוצע לעילא עם שפע בכל דבר, שלווה בכל ביס ומחשבה".

למסעדה הזאת אתם רוצים להגיע עם כמה שיותר חברים (צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור)
למסעדה הזאת אתם רוצים להגיע עם כמה שיותר חברים|צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור

מקום 11: בית תאילנדי

בדירוג המסעדות הכי טובות לשנת 2022 בית תאילנדי גרפה את המקום הראשון. השנה היא עדיין ממוקמת במיקום מכובד ולכולם ברור שמדובר באחת המסעדות המיוחדות והטובות בארץ וללא ספק המקום הטוב ביותר לאכול אוכל תאילנדי בישראל. מאז שנפתחה לפני 27 שנים קשה להתעלם מהפופולריות העצומה של בית תאילנדי, וממעמדה איתן בתעשיית המסעדנות המקומית. זאת המסעדה הוותיקה ביותר ברשימה שלנו, ועדיין, ניסיון להזמין שם שולחן ישקף מיד עד כמה היא אהובה ומבוקשת. היא הייתה הראשונה שאפשרה לנו לטעום את המטבח התאי האותנטי שיריב ולק מלילי מגישים באווירה נעימה ועם שירות יוצא מן הכלל.

מנימוקי השופטים: "כבר עשרים ומשהו שנים שאני אוכל שם קבוע ונהנה מכל ביס ומאוכל תאילנדי מעולה ללא פשרות והתחנפות באווירה טובה".

ארוחות פרטיות. בית תאילנדי (צילום: יונתן בן חיים, יחסי ציבור)
בית תאילנדי|צילום: יונתן בן חיים, יחסי ציבור

מקום 10: פסקדו

פסקדו היא מסעדת דגים צנועה שהצליחה לבסס לעצמה שם עולמי וקהל אוהדים מושבע. היום אין כמעט מי שלא מכיר אותה, וקשה למצוא בה שולחן פנוי שבועות קדימה - למרות שהיא רחוקה מסצנת המסעדות התל אביבית וממוקמת באשדוד. השף יחי זינו שומר על יציבות המקום עם תפריט קלאסי המבוסס על דגים ומנות איקוניות שרצות איתו לאורך שנים, כמו סביצ'ה חאקו ולחי לוקוס.

מנימוקי השופטים: "הכל כבר נאמר על מסעדת הדגים של יחי זינו מאשדוד, שגם אליה עולים לרגל מכל קצוות הארץ. הדגה הטרייה עם היד המפחידה של יחי – הם שהופכים את הפשוט ביותר למיוחד ביותר".

פסקדו (צילום: איתיאל)
מסעדת פסקדו|צילום: איתיאל

מקום 9: בסטה

כבר 17 שנה שמסעדת בסטה, הפועלת סמוך לשוק הכרמל, שומרת על מעמדה כאחת המסעדות הטובות בתל אביב, וגם השווארמה שפתחו אבירם כץ, איתי הרגיל והשף של המסעדה אילון עמיר ברחוב המקביל זוכה לשבחים (בר חדש בשם מוריס הצטרף למשפחה ממש לאחרונה). האווירה בבסטה יכולה לפעמים להצטייר כאילו מדובר במועדון חברים סגור, אבל אחרי שיגיעו האוכל ותפריט היין המושלם תגלו שילוב מושלם בין פשטות, מינימליזם, קלאסיקות קולינריות ושלמות הביצוע.

מנימוקי השופטים: "המסעדה שאף פעם לא מאכזבת. באווירה מלאת החיים של שוק הכרמל, אוכל שמבוסס על חומרי הגלם הטובים ביותר ולא הרבה התעסקות בהם, והכל מלווה ביין נהדר. גם אחרי שנים והמון תחרות מסביב, הבסטה היא מסעדת השוק המקורית".

 

בוטרגה ושקדים. בשום מסעדה לא תמצאו מנה כזו (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
מסעדת בסטה|צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

 

מקום 8: סנטי

היא נפתחה במרץ 2023 והיא יותר בר אוכל מאשר מסעדה, אבל אין ספק שסנטי מרגשת אותנו עם אווירה תל אביבית סקסית ואוכל מעניין ומקורי, עם המון השפעות מהמזרח ומאיזאקיות יפניות. זו לא סתם מסעדה אלא מקום בילוי שבו השירות מעולה, האוכל טעים והאווירה צעירה וקלילה יותר מאשר במסעדת שף. מאחורי המקום עומדים קבוצת ברקה האוס והשף גיא אריש, שמוביל גם את מסעדת משייה.

מנימוקי השופטים: "המסעדה השנייה של גיא אריש סקסית ושובבה יותר ממשייה. התפריט מקורי ומיוחד, הרטבים בכל מנה ברמה הכי גבוהה שיש, וכמויות הטעם והאוממי בכל ביס פשוט מטורפות. המסעדה הכי טעימה בישראל שפשוט כיף לאכול בה".

מסעדת סנטי (צילום: דור קדמי)
מסעדת סנטי|צילום: דור קדמי

מקום 7: OPA

ב-2023 קיבלה המסעדה של השפית שיראל ברגר את הפרס One To Watch (מסעדה ששווה לעקוב אחריה) בתחרות פיפטי בסט, ונחשבה כתגלית השנה. ב-2024 היא כבר הגיעה למקום ה-34 ברשימת 50 המסעדות הכי טובות במזרח התיכון וצפון אפריקה. מה ששפית שיראל ברגר מציעה זה הרבה מעבר למטבח טבעוני, למרות ההחלטה להתמקד בירקות ופירות. העשייה שלה הפכה את המסעדה לרלוונטית לא רק לטבעונים אלא לכל מי שרוצה לפתוח את הראש לטעמים חדשים.

מנימוקי השופטים: "אחת המסעדות החכמות שפועלות היום בארץ, ובין היתר היא גם טבעונית. עושים כאן להטוטים עם פירות וירקות הרבה לפני שכל מסעדה שנייה הכניסה אינספור רכיבים מותססים למנות שלה. ארוחה כאן פותחת את הראש עם טעמים ומרקמים שאין דומים להם במקומות אחרים".

בייבי תירס עם גלידת חמאת תירס ושברי פופקורן (צילום: אביב שוקרי,  יח
OPA|צילום: אביב שוקרי, יח"צ

מקום 6: דריה

הכשרה שדורגה הכי גבוה ברשימה שלנו. הלל תווקולי הוביל את מסעדת דריה מאז שנפתחה ב-2021 ועד אוגוסט האחרון. למעשה, אפשר לומר שדריה קבעה רף חדש במטבח הכשר האנין וכבשה את הקהל בזכות האלגנטיות, העיצוב והאוכל. התפריט של תווקולי משלב בין מנות מסורתיות לחדשניות ונע בין המזרח, המערב והים התיכון. הקינוחים ראויים לציון מיוחד כי הם ככל הנראה קינוחי הפרווה הטעימים ביותר בארץ.

מנימוקי השופטים: "המסעדה הכשרה של השף הלל תווקולי במלון הילטון הביאה לעולם המסעדות הכשרות מנות לא שגרתיות במהלך נועז שהתברר כמוצלח במיוחד, לצד שירות נהדר, יוקרה ואלגנטיות חסרי פשרות".

מסעדת דריה (צילום: ספיר קוסא)
מסעדת דריה|צילום: ספיר קוסא

מקום 5: OCD

ב-2023 היא דורגה במקום ה-14 מבין 50 המסעדות הטובות במזרח התיכון וצפון אפריקה ברשימת פיפטי בסט, וב-2024 כבר טיפסה למקום ה-10. למרות שהיא מסעדה קטנה יחסית, המציעה רק תפריט טעימות קבוע למספר מוגבל של אורחים מדי ערב, OCD הצליחה לבסס את מעמדה כאחת המסעדות המובילות בישראל, והמתנה למקום פנוי בה יכולה להימשך לא מעט חודשים. הסגנון הקולינרי של רהב ב-OCD הוא אישי וכן, כי רהב שם למטרה לחדש הן לעצמו והן לסועדיו. התוצאה היא שכל ארוחה במסעדה הזו היא חוויה ייחודית, ראויה לציון ויוצאת דופן.

מנימוקי השופטים: "המסעדה ששמה את ארוחת הטעימות על המפה כשאף אחד לא האמין שזה אפשרי הפכה עם השנים להיות מסעדה מקומית לחלוטין, עם התייחסות מעמיקה לחומרי גלם ועם למידה, התפתחות, צמיחה והעמקה בלתי פוסקות".

מקרון סלק. הברקה (צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור)
מסעדת OCD|צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור

מקום 4: מלגו ומלבר

בעמל רב ובהתמדה הצליח השף והבעלים של מלגו ומלבר, מוטי טיטמן, להפוך את המסעדה לשם דבר. היא ממוקמת בלוקיישן אסטרטגי בעורק הראשי של תל אביב וזוכה לשבחים באופן עקבי. ב-2023 היא דורגה במקום ה-40 ברשימת 50 המסעדות הטובות ביותר של המזרח התיכון והשנה התקדמה למקום ה-34. המסעדה מספקת ארוחת שף מהטובות בתל אביב, וממצבת את טיטמן כאחד השפים הענווים והמוכשרים בארץ.

מנימוקי השופטים: "אם בבילוי קליל יותר על הבר המהמם של מלגו ואם ארוחה מלאה – מוטי טיטמן מוכיח שהוא שף וירטואוז שמתפתח וצומח עם השנים, ומעניק לאורח חוויה מוקפדת לעילא גם כשהיא קלילה ובלתי מחייבת".

טורטליני גבינות מלגו ומלבר  (צילום: אפיק גבאי,  יחסי ציבור )
מסעדת מלגו ומלבר|צילום: אפיק גבאי, יחסי ציבור

מקום 3: צ'נה

צ'נה של קבוצת OTH נפתחה ב-2021 במלון בראון בהובלת שף תומר אגאי, ומאז אוגוסט 2023 מוביל אותה שף גיל דאהן. בגרסתה החדשה צ'נה היא מסעדת שף ישראלית צעירה ועדכנית. אין בה גינונים מכבידים אבל יש אווירה מעולה, אם מגיעים לבראנץ' או לארוחת ערב. דאהן מפתיע בכל פעם ומרכיב ארוחה מביסים לא צפויים. התפריט מכיל שילובים מעניינים בין מאכלים עממיים כמו לחוח לבין חומרי גלם של מסעדות עילית כמו קוויאר שחור, שיחד מתחברים למנות טעימות וחכמות. 

מנימוקי השופטים: "יש לגיל דאהן יד מהשמיים והוא לא מפסיק להתנסות ולחדש אף פעם".

בראנץ' בצ'נה - דגים ומטבלים (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
צ'נה|צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

 מקום 2: תריסר

שף ענר בן רפאל פורמן עושה קסמים בחומרי גלם והופך כל ירק שנכנס למטבח שלו ליצירה מסקרנת. את תריסר הוא פתח לפני שנה, והגישה המיקרו עונתית שבה בחר גורמת לכך שכל ארוחה בתריסר תהיה מיוחדת ושונה מהקודמת. השילוב בין השקט היצירתי של המטבח, הווייב התוסס והסיפור מאחורי כל מנה הופכים כל ארוחה כאן לחוויה מרתקת, שנשארת עם הסועדים הרבה אחרי שעזבו את המסעדה.

מנימוקי השופטים: "שף ענר בן רפאל פורמן יצירתי וטוטאלי בגישה שלו לחומרי הגלם, לטיפול ולהשקעה בהם. אוכל טעים ויצירתי עם תפריט משתנה בלי להיות גנרי".

תירס צעיר (צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור)
מסעדת תריסר|צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור

מקום 1: ג'ורג' & ג'ון

תומר טל, שהוביל את מסעדת ג'ורג' אנד ג'ון בשש השנים האחרונות, הביא אותה להישגים מרשימים, אבל בדיוק לפני חודש הודיע השף על עזיבת המסעדה ונכון לרגע זה טרם פורסם שמו של מי שיחליף אותו. ב-2023 ג'ורג' אנד ג'ון דורגה בטקס פרסי האוכל היוקרתי פיפטי בסט במקום ה-6 מתוך 50 המסעדות הטובות של המזרח התיכון וצפון אפריקה ובפברואר 2024 היא תפסה את מקום ה-20. כרגע המשך דרכה אפוף בחוסר ודאות, אבל אצל השופטים שלנו היא קיבלה את מספר הנקודות הגבוה ביותר, למרות המחירים הגבוהים, ויהיה מה שיהיה - את זה אי אפשר לקחת ממנה.

מנימוקי השופטים: "ג'ורג' וג'ון היא מסעדה שראויה למקום הראשון בכל רשימה ובכל דירוג. למרות שיש משהו קצת מבאס בלהגיע למסעדה כל כך מיוחדת, כל כך טובה, ואז להתחיל לעשות חישובים כדי שלא לגמור את הערב במחוזות הארבע ספרות לאדם - כל כך טעים פה שאפשר לסלוח אפילו על זה".  

ג'ורג' וג'ון - ביקור חוזר (צילום: אנטולי מיכאלו,  יח
ג'ורג' & ג'ון|צילום: אנטולי מיכאלו, יח"צ

בחירת הקהל

מקום 10: כביש 90

ההמבורגרייה הצפונית זכתה למעמד של אייקון קולינרי בישראל, ובצדק. היא מתהדרת באחת הקציצות המוצלחות בארץ, מה שהפך את המקום לאחת ההמבורגריות המובילות והמוערכות ביותר למרות שהיא ממוקמת הרחק בצפון. המבורגרים שהמוניטין שלהם הולך לפניהם ובזכותם אנשים נוהרים למקום הזה.

המבורגר ובירה, כביש 90 (צילום: עדי פרץ, יחסי ציבור)
המבורגר כביש 90|צילום: עדי פרץ, יחסי ציבור

מקום 9: מחניודה

מסעדת מחניודה הפכה לסמל של המהפכה הקולינרית בשוק מחנה יהודה בירושלים. כשנפתחה ב-2009 היא הובילה את הטרנד של מסעדות שוק עם מטבחים פתוחים, אווירה צוהלת של צ'ייסרים וכפיים והגשה לא שגרתית במחבתות וצנצנות. בזכותה גם קמה קבוצת מחניודה שהקימה מקומות בילוי קולינריים מובילים בירושלים וממנה יצאו הרבה טבחים מוכשרים. לצד התרחבותה הגלובלית של הקבוצה, המישלן וההכרה הבינלאומית בשף אסף גרניט, הפופולריות של מחניודה בישראל נשמרת יציבה ואיתנה. 

פולנטה, מחניודה (צילום: עודד קרני, mako אוכל)
הפולנטה האגדתית של מחניודה|צילום: עודד קרני, mako אוכל

מקום 8: טאיזו

טאיזו שינתה את תפיסת האוכל האסייתי והשירות המקצועי בישראל, ומאז פתיחתה הוביל השף יובל בן נריה פרויקטים מיוחדים נוספים ואיכותיים. אם אתם מחפשים ארוחה עם טעימות ממטבחים גם מהודו, גם מסין, גם מתאילנד וגם מווייטנאם, טאיזו היא הבחירה הנכונה. מוסד אמיתי שביסס את מעמדו וזוכה לנאמנות של קהל הסועדים כבר מעל עשור. 

סביצ'ה דג ים טאיזו (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
מסעדת טאיזו|צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

מקום 7: בית תאילנדי

בית תאילנדי היא המסעדה השנייה בפרויקט שלנו שנכנסה גם לדירוג השופטים וגם לדירוג הגולשים, ולא במקרה. בית תאילנדי היא מוסד שאהוב על כולם: שפים, מסעדנים, תיירים, פודיז.

בית תאילנדי (צילום: יהונתן בן חיים, יחסי ציבור)
מסעדת בית תאילנדי|צילום: יהונתן בן חיים, יחסי ציבור

מקום 6: טשרניחובסקי 6

הביסטרו הפורטוגלי בתל אביב נפתח ב-2003 על ידי אייל מרמלשטיין, שהוא גם השף שלו. כיום התפריט של המקום פוזל יותר לכיוון הים התיכון, אבל האווירה במסעדה עדיין מאוד אירופית, כפי שהייתה מאז שנפתחה. עם תמונות משפחתיות בשחור לבן וצלחות חרסינה, יש בה אווירה מאוד נעימה וכמעט משפחתית. האוכל שמוגש בה לא טרנדי, אלא אוכל אמיתי עם השפעות מעניינות מפורטוגל, ובנוסף יש תפריט יינות לא שגרתי, שמאחורי כל בקבוק בו יש סיפור והמלצה אישית.

טשרניחובסקי 6 (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
טשרניחובסקי 6|צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

מקום 5: פיטמאסטר

פיטמאסטר היא לא מסעדה, פיטמאסטר היא חוויית משתה שבו אוכלים מסביב לשולחנות ענקיים בצוותא, תוך צפייה בנתחי בשר אימתניים נפרסים על גבי מסכי ענק. מי שמפעיל את המופע הקרניבורי הוא פיטמאסטרים שמשתמשים בטכניקות צלייה ובישול הכוללות אש גלויה ומעשנות. זו המסעדה הכשרה היחידה מבין 10 המסעדות שנבחרו על ידי הגולשים, וזו למעשה לא מסעדה אלא רשת מסעדות - עם סניפים בפתח תקווה, באר שבע, ירושלים ואלונים.

משלוחי עצמאות - פיטמסטר (צילום: אפיק גבאי)
ההצגה של פיטמסטר|צילום: אפיק גבאי

מקום 4: המבורגר בלווייתן

המבורגר בלווייתן הוא כבר מזמן לא רק הגלגול החדש של מסעדת השף לווייתן של ליאור רפאל. זה כבר מזמן מקום בפני עצמו שמאוד אהוב על אילתים ועל הנופשים באילת. נסו למצוא שולחן פנוי בין מרץ לנובמבר ותבינו. למרות שמדובר בהמבורגרייה עם עמדה דיגיטלית להזמנה בשירות עצמי, המקום חי ובועט ומאכיל מאות לקוחות שבאים בשביל המבוגר "לה ביג מס" בלחמניית חלב מיוחדת, רוטב סודי, אסאדו מפורק ברוטב ברביקיו וגבינת צ'דר. אם כבר מגיעים למזללה המיוחדת הזאת, שווה לטעום גם את השרימפבורגר שעשוי משרימפס טריים.

המבורגר בלוויתן  (צילום: ליאור רפאל,  יח
מסעדת המבורגר בלוויתן|צילום: ליאור רפאל, יח"צ

מקום 3: גווידו

מסעדה חדשה יחסית, הנציגה היחידה מבין עשרות מסעדות איטלקיות פופולריות שפועלות בארץ שנכנסה לדירוג שלנו, ולא בכדי; גווידו מביאה משהו אחר ובזכותו הפכה אהובה מאוד מרגע שנפתחה: היא מזכירה לסועדים חלק כל כך מהותי בחוויית האכילה מחוץ לבית - הנאה טהורה וחסרת דאגות. לא מדברים כאן על חומר גלם מובחר, על בישול מדויק או על מנות חכמות, כאן מספקים אווירה של מזללה איטלקית שמחה ומשוחררת עם מנות נדיבות ולא מתחכמות. לא צריך לחכות ליום הולדת או אירוע מיוחד, גווידו הוא מקום שאפשר להגיע אליו כל יום, להזמין בשפע, לשתות ללא מעצורים, לקחת מנות נוספות הביתה ולצאת בלי חור בכיס.

מסעדת גווידו (צילום: דמיטרי פטרובסקי)
מסעדת גווידו|צילום: דמיטרי פטרובסקי

מקום 2: M25

היא נפתחה ב-2015 בשוק הכרמל, 25 מטרים מהקצבייה שממנה מגיעים הבשרים שמוגשים בה. בהמשך נפתח סניף נוסף של M25, בצפון תל אביב, ובימים אלה אנחנו אנחנו מחכים להודעה על הפתיחה הרשמית של הסניף השלישי של המוסד ששינה את התפיסה שלנו של מסעדות בשר. שף יהונתן בורוביץ והבעלים שף ירון קסטנבאום ויניב בר נור עשו ב-M25 משהו חדשני כשהקימו מקום קז'ואלי שבו אפשר לאכול גם עראייס וסלט עגבניות, גם סטייק מיושן מעולה וגם שיפודים וצלעות טלה שאין להן מתחרים. 

מסעדת M25 (צילום: נמרוד סונדרס)
מסעדת M25|צילום: נמרוד סונדרס

מקום 1:  בסטה

אצל השופטים מסעדת בסטה הגיע למקום ה-9, אבל הצבעות הקהל הראו באופן חד משמעי שאצלם היא במקום הראשון. אולי אלה היציבות והעקביות, התפריט האטרקטיבי או האווירה הנינוחה - מה שבטוח, זאת הפייבוריטית של גולשי mako ל-2024.

שיפוד איילת ים. מופתי  (צילום: דור לוי, יחסי ציבור)
מסעדת בסטה|צילום: דור לוי, יחסי ציבור

 

מחווה לעסקים הסגורים

לכל אחד יש פינה חמה במיוחד בלב לאחד המקומות בעוטף או בצפון הארץ, שנאלץ להפסיק את פעילותו בגלל המלחמה. שאלנו את השופטים מה המקום שהם הכי מתגעגעים אליו.

"גרין פאב מניר עם היה הרבה יותר מפאב. הוא היה בית שבמשך 21 שימש מוקד חברתי שבו אבות ובנים שתו בירה בשולחנות סמוכים, ומשפחות אכלו ארוחות ערב עם הילדים; והחומוס של טחינה הוא מוסד שפועל מאז 2010 ברחוב הראשי של שדרות, והיה זה שהתחיל את סצנת האוכל שהתפתחה בזכות הסטודנטים של מכללת ספיר. זה הווייב של העיר שדרות, וכולם שם מאמינים בקארמה טובה". (לין לוי)

גרין פאב (צילום: אילן ארנון)
גרין פאב בניר עם|צילום: אילן ארנון
החומוס של טחינה חומוס צבעוני (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
החומוס של טחינה|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

"אני מתגעגעת לביסטרו מיכאל, מי שהייתה עד השנה אחת מ-10 המסעדות הטובות באר והייתה יעד נחשק בגליל המערבי, וגם למטרלו, מעוז הפחמימות מצפון רמת הגולן, שהוכיחה שלוקיישן זה בולשיט ומוצר להיט יעבוד גם במרחק שעתיים וחצי נסיעה מתל אביב". (מאיה דרין)

הפסטות הטובות בישראל (צילום:  תמר דניאלי להב )
ביסטרו מיכאל|צילום: תמר דניאלי להב

"מאז שנפתחה, ביסטרו מיכאל כיכבה ברשימות של המסעדות הטובות בישראל בזכות האווירה הכפרית, האוכל הפשוט והמעולה אך לא מתחכם של השף מיכאל גרטופסקי והקסם של הנסיעה ללימן במיוחד כדי לאכול בה. מאז נפתחה החזית הצפונית המקום סגור, וגרטופסקי מהלך את קסמיו במסעדות האחרות שלו - ביסטרו וניה בחיפה, ורמוטריה וצ'יקטי בתל אביב. אנחנו מחכים בסבלנות שיפתח שוב את מסעדת השף המעולה שלו בצפון, כדי שנוכל להגיע לכוס יין צפוני בשילוב מנת פסטה מצוינת, או צלחת ירקות שגרטופסקי ליקט מהשווקים סביבו והרכיב מהם מטעמים". (ריטה גולדשטיין)

קיבוץ בעיר הגדולה - תושה בייקרי  (צילום: סופגי שניר גואטה)
תושה|צילום: סופגי שניר גואטה

"תושה, המאפייה החמודה שעברה מראש הנקרה למיקום יפהפה מול הים בגשר הזיו, לא עובדת מאז תחילת המלחמה. בדרך כלל אפשר לאכול כאן קרואסונים מעולים, גלגלי בצק עלים במילויים מיוחדים ועוד המון מאפים שווים. ולא רק שיש כאן כמה מהמאפים הכי טעימים בארץ, יש גם אוכל טעים במיוחד כמו לביבות ירק חלומיות, כריכים מצוינים ועוד". (גיל גוטקין) 

מטרלו   (צילום:  סופגי, יחסי ציבור)
הקרואסון כי טוב במדינה|צילום: סופגי, יחסי ציבור

"מטרלו עושים עבודה מעולה בתחום הפחמימות, קרואסון החמאה שלהם מופלא ובמידה רבה הם אלו שהביאו את המודעות לעסקים בצפון". (אסנת גואטה)

"מטרלו היא פיסה קטנה מפריז ששמה את עין זיוון על מפת הקולינריה, מופת לדבקות ומקצוענות ובית עסק מצטיין מסוגו שיחסר בנוף". (שרון בן דוד)

"כל מי שביקר בגולן ואוהב אוכל מכיר את שפרה, שפרה מיכאלוביץ - מוסד קולינרי של אישה אחת בקיבוץ מרום הגולן. למעלה מ-20 שנה שהיא מארחת בביתה קבוצות, משלחות מחו"ל, משפחות ואנשים פרטיים שרוצים לאכול טוב. 'הטובים של שפרה', זה הכינוי שדבק בה. מאז 7.10 אין תיירים, אין מי לארח. חודשים היא חיכתה שהמצב ישתנה ובספטמבר עברה באופן זמני למרכז, כדי למכור את הכריכים הנהדרים שלה בפוד טראק במתחם ה-DNA בקניון עזריאלי. עד שהיא תחזור לבשל בבית, זו הזדמנות לטעום את האוכל שלה, ולקוות שבהקדם נוכל לעשות זאת במרפסת היפה שלה במרום גולן". (נדב בורנשטיין)

שטרודל של ללוש במאפיית לחמים (צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע , יחסי ציבור)
שטרודל תפוחים של ללוש|צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע , יחסי ציבור

"יקי, האיש והחיוך והאופטימיות הבלתי נגמרת, היה כוכב תמיד, אך התפרסם יותר בנסיבות המצערות של 7 באוקטובר השחור. יקי אופה בחסד. ללוש, המאפייה הקסומה שלו בקיבוץ בארי, הייתה אי של אושר פחמימתי באזור העוטף והיום יותר מתמיד מבינים כמה חשובה האחיזה באזורים האלה". (דתילישס)