אף שחודשי הקיץ ידועים כתקופה שבה המסעדות בישראל מלאות עד אפס מקום, מרגע תחילת מבצע "עלות השחר" ביום שישי חלה ירידה ניכרת בביקוש להזמנת מקומות במסעדות ברחבי הארץ. מספר הביטולים של הזמנות שנקבעו מראש כמעט הוכפל.

לפי נתונים שאספה אפליקציית ontopo, שדרכה ניתן לבצע הזמנות מקוונות למאות מסעדות ברחבי הארץ, בסוף השבוע האחרון ועד היום נרשמה ירידה של 23% במספר האנשים שיצאו לבלות בכלל המסעדות בארץ. באזור גוש דן הייתה ירידה של 14% בכמות הסועדים, לעומת ירידה של 64% באזור הדרום.

מסעדה סגורה  (צילום: פלאש/90 )
ירידה של 64% בסועדים במסעדות בדרום, אילוסטרציה|צילום: פלאש/90

כמות הביטולים להזמנות שנקבעו לסוף השבוע האחרון כמעט הוכפלה בהשוואה לשבועות הקודמים – 42% מכלל הזמנות בוטלו. כחצי מההזמנות שבוצעו במסעדות באזור הדרום בוטלו, כ-40% מההזמנות במסעדות שבאזור מרכז הארץ בוטלו גם הן.

מסעדת פסקדו באשדוד (צילום: דן לב,  יח
פסקדו, אשדוד. "לא יודעים מה לעשות עם המלאי שנשאר"|צילום: דן לב, יח"צ

רונן נגר, הבעלים של הפאב האשקלוני "הנשיא 1" סיפר בשיחה עם N12 על ההפסד הכספי שלו בעקבות המבצע: "אנחנו סגורים מיום שישי בערב. העובדים מפחדים להגיע, אני זורק ים של סחורות. אם זה ימשיך ככה זה יכניס אותנו לבור רציני".

השף תומר טל (צילום: חדשות 12)
השף תומר טל. "בבוקר התעוררנו לביטולים"|צילום: חדשות 12

גם המסעדות באזור גוש דן סופגות מכה כלכלית בעקבות המצב הביטחוני. "אין לנו אוויר לנשום. מיום שישי אנו חווים ירידה אדירה. אנחנו במצב של 30% תפוסה. אף אחד לא רוצה לצאת מהבית", אומר גיא גמזו, מבעלי ה"אריא", "נונונו" ו"בינגו בורגר" בתל אביב. "זה שאומרים שזו לא מלחמה אלא מבצע זה לא משנה לי בתור עסק. אנחנו נמצאים במלחמה כל הזמן", הוסיף.

יחיאל זינו ממסעדת "פסקדו" באשדוד אמר בריאיון ל-N12: "אני לא יודע אם להזמין סחורה להערב או למחר עדיין. לא יודע מה לעשות עם כל המלאי שנשאר, אם לזרוק את מה שנשאר או לא. אני נמצא במצב של חוסר אונים. גם הלקוחות לא יודעים מה לעשות, אבל להפתעתנו יש לא מעט אנשים שרוצים להגיע ולתמוך בנו".

_OBJ

תומר טל, בעל המסעדה התל אביבית "ג'ורג' וג'ון", סיפר גם הוא שהתעורר לבוקר של ביטולי הזמנות: "מדובר במצב מאוד קשוח. אנחנו המסעדנים חווינו תקופה לא פשוטה בקורונה, והחזרה לשגרה בתקופת הקיץ ובשיא תקופת התיירות היא נהדרת. חבל שהיא נקטעת ככה". הבעלים של "בית קנדינוף" בעיר, נדב רפפורט, אמר שהוא מקווה שמדובר במבצע מהיר ושלא תהיה הסלמה נוספת: "אנחנו כבר למודי קרבות ויודעים כבר להגיד שברגע שתהיה רגיעה הדברים חוזרים מהר לקדמותם. כולם מחפשים ליהנות, לבלות ולהרגיש בטוחים. ברגע שהתחושות האלה יחזרו גם המקום יתמלא מחדש".

בשונה מהמסעדות באזור הדרום ובאזור המרכז, ירושלים נתפסת כעיר בטוחה יותר בתקופה המתוחה הזו. "בשישי ובשבת המקום היה מלא. קצב ההזמנות לשבוע הקרוב גדל", סיפרו בבר האוכל "רוחאן" בירושלים. "להערכתנו זה נובע מפני שירושלים גדושה בתיירות פנים ובתיירות חוץ, ומפני שהיא נתפסת כמקום בטוח יותר".