אוכל
צילום׃ נופר יערי, לא על החסה לבדה

גביניות טבעוניות

גם טבעונים יכולים לחגוג את שבועות כמו שצריך: מתכון לגביניות טבעוניות למהדרין (וגם פרווה, אגב) עם מלית "גבינת שמנת" שמכינים לבד לבד. ויש גם קיצור דרך לעצלנים

נופר יערי | לא על החסה לבדה | פורסם 13/05/13 
  • זמן עבודהחצי שעה
  • זמן הכנהשלוש שעות
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4.9 50 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

מרכיבים :

לבצק:

1/2 3 כוסות (500 גרם) קמח לבן

כף שמרים יבשים (או חצי שקית שמרית)

1/2 כוס סוכר

3/4 כוס חלב סויה (ללא תוספת סוכר או מלח)

1/4 כוס (60 גרם, 3-4 כפות) רסק תפוחים

1/3 כוס שמן

3/4 כפית מלח

למלית:

2 ליטר חלב סויה (ללא תוספת סוכר או מלח)

2 לימונים

שקית אינסטנט פודינג וניל

גרידה מחצי לימון

קורט מלח

גרסה חלופית למלית, לעצלנים. פשוט ערבבו את החומרים:

חבילת גבינת טופוטי "שמנת"

שקית אינסטנט פודינג וניל

גרידה מחצי לימון

קורט מלח

לציפוי להגשה:

סילאן מדולל במים, או מעט שמן

אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1. הכנת הבצק: בקערה מנפים את הקמח, מוסיפים את הסוכר, השמרים, השמן, חלב הסויה ורסק התפוחים ומתחילים ללוש. אחרי 2-3 דקות של לישה מוסיפים את המלח בפיזור גס מלמעלה וממשיכים ללוש במשך 20 דקות בנחישות (אפשר במקום גם ללוש 10 דקות במיקסר). הבצק אמור להתגבש ולהפסיק להדבק לידיים, להיות די גמיש, חלק ונוח לעבודה. חשוב ללוש אותו בכח ולקפל אותו לתוך עצמו – כמה שיותר, יותר טוב.2. כשהבצק מוכן, מרטיבים את הידיים במעט שמן וטופחים על הבצק. מעבירים לקערה, מכסים במגבת ומתפיחים כשעה וחצי-שעתיים, עד שהוא מכפיל את נפחו. בינתיים מכינים את המלית.

3. הכנת מלית הגבינה: שמים את החלב בסיר על אש גבוהה ומביאים לרתיחה. בינתיים סוחטים את הלימונים לכוס ומוסיפים מים רותחים (באותה כמות מים כמו מיץ הלימון). כשהחלב רותח מכבים את האש, נותנים לו כמה ערבובים כדי שיסתובב בסיר, ומפזרים עם כף שליש מכמות הלימון-מים. נותנים לתערובת להפסיק להסתובב, ומפזרים עם כף עוד שליש מהלימון-מים. לא מערבבים.4. מכסים את הסיר לחמש דקות, ואז מפזרים את שארית הלימון עם הכף, ושוב מכסים ל-15 דקות.5. אחרי 15 דקות אמורים להיווצר גושים בתוך הנוזל. זה השלב בו מסננים את הכל דרך בד גבינה (או בד חיתול, או 3 שכבות של גאזה שקונים בבתי מרקחת), ונותנים לנוזלים לרדת במשך כמה דקות, עד שנשארת לנו בבד עיסה גושית, אבל לא יבשה מדי. (עוד פרטים ותמונות אפשר למצוא כאן).

6 אחרי הסינון מעבדים את הגבינה בבלנדר או בבלנדר מוט, עד לקבלת גבינה חלקה במרקם של גבינת שמנת. 7. מוסיפים לגבינה את אבקת הפודינג הסוכר גרידת הלימון וקורט מלח, ומערבבים. אמור להיווצר לנו מרקם מאוד סמיך, כמו גבינת שמנת שמנה במיוחד. מכניסים למקרר עד שהבצק מוכן.

8 הכנת הגביניות: את הבצק מכינים בשתי נגלות. חותכים את הבצק לשניים, ומרדדים כל חצי לעובי של 2 עד 3 מ"מ. את הבצק המרודד חותכים לריבועים בגודל של 5 על 5 ס"מ. אם הבצק קשה מדי לרידוד אפשר לכסות אותו במגבת ולהניח לו ל-10 דקות, כדי שיתרכך ויהיה יותר נוח לעבודה.9. במרכז הריבוע מניחים כפית מהגבינה, תופסים עם האצבעות שני קצוות מנוגדים, מותחים קצת, ומחברים אחד מתחת לשני. שימו לב שצריך להשאיר קצת מרווח לבצק לתפוח, אז לא צריך להדק עד הסוף, רק לחבר ביניהם עם לחיצה קלה של שתי אצבעות. לוקחים את שני הקצוות הנותרים, מותחים ומחברים מעל החיבור הקודם. גם פה משאירים רווחים ומחברים רק כמה שצריך כדי שקצוות הבצק יידבקו. מי שרוצה יכול פשוט לסגור 2 ריבועים אחד על גבי השני, עם מלית ביניהם, ורק להדק קצת את הקצוות (כמו בתמונה העליונה, מימין).

גביניות טבעוניות - הקיפול (צילום: נופר יערי, לא על החסה לבדה)
ככה מקפלים את הגביניות|צילום: נופר יערי, לא על החסה לבדה

10 מניחים בתבנית ומכסים להתפחה שניה של כחצי שעה או עד שהגביניות כמעט מכפילות את עצמן. בינתיים מחממים תנור ל-180 מעלות.11. מורחים את הגביניות בסילאן מדולל במים, או במעט שמן (אפשר גם לא למרוח בכלל) ואופים כרבע שעה או עד שהגביניות זהובות. לפני ההגשה מאבקים באבקת סוכר.

* בקרו בבלוג של נופר - לא על החסה לבדה

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> לכל המתכונים הטבעוניים
>> לכל המתכונים לשבועות