אוכל
צילום׃ נתנאל ישראל, מתוך "מאסטר שף"

לחם חברים של אסף דיי

לחם מחמצת נהדר ממולא בזיתים ועגבניות מיובשות, עם מטבל אריסה, לימון כבוש ויוגורט, מטבל בלסמי ומטבל ארטישוק

אסף דיי | מאסטר שף | פורסם 27/04/21 
  • זמן עבודהשעתיים
  • זמן הכנהיותר משלוש שעות
  • רמת קושינדרשת מיומנות
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4.7 34 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

הצעות הגשעה למטבלים:

אריסה:
7 פלפלים יבשים אדומים
4 שיני שום
מלח, פלפל
חופן גרגירי כוסברה
7 כפות שמן זית

לימון כבוש מהיר:
1 לימון
3 שיני שום כתושות
כפית מלח גס
חצי כפית פפריקה חריפה
2 כפות שמן זית
יוגורט יווני להגשה

מטבל שמן זית ובלסמי מצומצם:
כוס חומץ בלסמי
כפית סוכר
חצי כוס שמן זית
מלח גס, פלפל שחור גרוס עבה
מעט עלי תימין

מטבל אנשובי וארטישוק:
כוס ארטישוק מוחמץ מסונן משמן
חבילת אנשובי
כפית צלפים
שלושה בצלי שאלוט קצוצים מקומחים ומטוגנים לקריספי שאלוט
פלפל שחור
רבע כוס שמן זית

להכנת האריסה: מבשלים את הפלפלים במים רותחים עד שיתרככו. מוציאים את הגבעול והגרעינים וטוחנים במטחנת בשר עם כל שאר המרכיבים למשחה חלקה. טועמים ומתקנים תיבול.

להכנת לימון כבוש מהיר: מבשלים לימון במים רותחים, ומחליפים פעמיים את המים במהלך הבישול. כשהלימון מתרכך, קוצצים אותו לקוביות קטנות ונפטרים מכמה שיותר גרעינים. מוסיפים שום, מלח גס ופפריקה חריפה, מטגנים הכל במחבת עם שמן זית, מוציאים ומקררים. מניחים בקערה שכבה יפה של יוגורט יווני, מעליו שכבה נדיבה של אריסה ומעליו כף גדושה של לימון כבוש.

להכנת מטבל בלסמי: מבשלים על אש נמוכה חומץ בלסמי וסוכר, ומערבבים עם מטרפה כל הזמן עד לקבלת משחה מצומצמת. בקערה מערבבים שתי כפות בלסמי מצומצם, שמן זית, קורט מלח גס וקורט פלפל גרוס עבה. מפזרים מעל מעט תימין ומגישים.

להכנת מטבל אנשובי ארטישוק: בבלנד טוחנים את כל החומרים בבלנדר תוך כדי זילוף עדין של שמן זית עד לקבלת משחה חלקה. טועמים, מוסיפים מלח אם חסר (לא לשכוח שהאנשובי והצלפים משמשים תחליף למלח).

מרכיבים :

ללחם:

650 גרם מים קרים מהמקרר

1 ק"ג קמח חיטה לבן

15 גרם סובין חיטה 

500 גרם מחמצת מחיטה לבנה

30 גרם מלח

למילוי לחם:

3 כוסות זיתי קלמטה מגולענים קצוצים

3 כוסות עגבניות מיובשות לחות קצוצות

רבע כוס עלי תימין

אופן ההכנה:

1 לבצק: יוצקים את המים לקערת הלישה ומוסיפים את הקמח והסובין. בעזרת וו הלישה מערבבים את העיסה עד ליצירת בצק גבשושי ולא אחיד, אך ללא גושי קמח יבשים. מניחים בצד ל-20 דקות כשהקערה מכוסה.

2 מוסיפים את המחמצת ואת המלח, ולשים במהירות איטית 8 דקות. מוציאים את הבצק לשולחן עבודה מקומח קלות, ולשים ביד 4 דקות לקבלת בצק גמיש. מגלגלים לכדור.

3 התפחה: מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון, ומתפיחים כ-60 דקות.

4 מוציאים את הבצק למשטח, מוצאים ממנו את האוויר ומתחילים לרדד לעובי 2 ס"מ.  

5 מערבבים את כל חומרי המילוי, מוסיפים שכבה נדיבה מהמילוי על עלה הבצק, ומקפלים. חוזרים על הפעולה שלוש פעמים.

6 מניחים במגש מלבני רחב וגבוה, מכסים בניילון נצמד, מכסים במגבת, ומעבירים למקרר ומתפיחים במשך 12 שעות. מוציאים מהמקרר וממשיכים להתפיח עוד 4 שעות בטמפרטורת החדר.

7 מחממים את התנור ל-250 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה. הופכים בעדינות את הלחם מסלסילות ההתפחה על התבנית, כך שהתפר פונה מטה, וחורצים את הכיכרות כמה חריצים בעזרת סכין קטנה, חדה ומשוננת.

8 אפייה: מכניסים את התבנית לתנור ומזליפים מעט מים בתחתית התנור ליצירת אדים. חשוב להכין הכל מראש כדי שהטמפרטורה בתנור לא תרד משמעותית. אופים 15 דקות, ופותחים את דלת התנור לחצי דקה לאוורור. מנמיכים את הטמפרטורה ל-220 מעלות ואופים עוד כ-35 דקות. פותחים חריץ בדלת התנור, וממשיכים לאפות עוד 10 דקות לקבלת כיכרות שחומות ופריכות. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.

מתכוני התכנית מאסטר שף מובאים כאן כפי שסופקו על ידי המתמודדים.