אוכל
צילום׃ דרור כץ

מפרום טריפוליטאי מסורתי מעולה

ממולאים עשירים ועסיסיים של בית, והטעם? חכו חכו...

יוסי אזולאי | מאסטר שף | פורסם 07/06/11 
  • זמן עבודהשעה וחצי
  • זמן הכנהיותר משלוש שעות
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר בשרי
Rating: 4.7 250 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

מרכיבים (20 מנות):

לירקות הממולאים:

6 תפוחי אדמה בגודל בינוני-גדול חתוכים לפרוסות

3-4 חצילים פרוסים לאורך

מעט פרחי כרובית עם גבעול (בערך באורך 4-5 ס"מ)

20 תחתיות ארטישוק (אפשר למלא גם קישואים, עגבניות ובצל)

לתערובת הבשר:

1 קילוגרם בשר טחון

2 ביצים

1 חבילת פטרוזיליה

2 בצלים מגורדים

2-3 שיני שום

מעט קינמון

מלח

פלפל שחור

מעט בהרט

פירורי לחם או קמח מצה (במידת הצורך)

לציפוי:

3 ביצים

1 רסק עגבניות קטן

מלח

פלפל שחור

3-4 כפות קמח

לרוטב:

3 קופסאות רסק עגבניות קטן

3-4 שיני שום כתושות

מלח

פלפל

2 כפיות קינמון לפחות

2-3 כפות סוכר

1/3-1/2 חבילת כוסברה קצוצה

1 ליטר מים רותחים

מעט כמון

תוספות לסידור הסיר:

מעט שמן

2 בצלים מגורדים

8-9 עגבניות תמר גדולות חתוכות לקוביות בינוניות

קוביות תפוחי אדמה

מעט קוביות דלעת וחציל

5-6 גבעולי סלרי (עם העלים)

אופן ההכנה:

המנה מתאימה לכ-20 סועדים. לסעודה משפחתית יש להשתמש בכחצי מהכמות.

המנה דורשת לא מעט עבודה, אך הטעם, שווה כל שניה של מאמץ.

הכנה מוקדמת:

1 פורסים תפוחי אדמה לפרוסות בעובי של כ 2-3 ס"מ. בכל פרוסה עושים חתך באמצע לאורך, כמעט עד הסוף, כך שיישאר עדיין מחובר בקצה (מעין סנדביץ').

2 ממליחים את הפרוסות ומניחים שעתיים במסננת לריכוך (ניתן להכנה גם מפרוסות חצילים מטוגנות, פרחי כרובית ולבבות ארטישוק).

למילוי:

3 במעבד מזון, שמים את כל מרכיבי התיבול לקציצות, (הכל פרט לבשר ולקמח המצה) ומעבדים עם להב מתכת עד ליצירת עיסה.

4 מוסיפים את עיסת התיבול לבשר בהדרגה ולשים בידיים היטב. (במידה והתערובת רטובה מידי, מוסיפים מעט קמח מצה או פרורי לחם).

5 לוקחים מעט מתערובת הבשר ומגלגלים ביד לקציצה עגולה (בגודל כדור פלאפל גדול). את ה"קציצה" מכניסים למרכז של פרוסות תפוחי האדמה אותם חתכנו ומנקים את דפנות הירק משאריות בשר (זה צריך להיראות כמו פה פתוח ממולא בבשר).כנ"ל עם החצילים – ליצור "סנדביצים". כך ממשיכים עם כל תערובת הבשר ופרוסות הירקות. את יתרת הבשר ניתן להכין כקציצות. (כאמור, ניתן גם לעשות קציצות ללא ירקות, או למלא בפרחי כרובית, תחתית ארטישוק, קישוא עגול, בצל ועגבניה).

לציפוי הממולאים:

6 טורפים היטב את הביצים יחד עם רסק העגבניות והקמח לבלילה אחידה וממליחים.

7 מחממים מחבת עם שמן עמוק.

8 טובלים את הממולאים בתערובת הביצה ומטגנים (כשהשמן חם) במשך 2-3 דקות מכל מצד עד שכולו מזהיב ומוציאים לנייר סופג.

שמרו את השמן, אנו נזדקק לו בהמשך.

להכנת הרוטב:

9 בסיר בינוני מחממים כ 3/4 כוס משמן הטיגון של המפרום.

10 מטגנים בו את השום יחד עם 3 קופסאות רסק עגבניות קטן, מלח, פלפל שחור, ו 2-3 כפיות קינמון.

11 מערבבים היטב עד שהשמן נמהל ברסק ומוסיפים את שאר התבלינים.

12 לאחר מכן, מוסיפים בהדרגה ליטר מים רותחים, מביאים לרתיחה ומבשלים מספר דקות.

להרכבת הסיר:

13 בסיר גדול ורחב מטגנים את הבצל עד להזהבה.

14 מוסיפים את העגבניות, מתבלים בפלפל, מלח ומעט סוכר ומבשלים עוד מספר דקות.

15 מעל, מפזרים את קוביות הדלעת ותפוחי האדמה ומעליהם את החציל (במידה ויש). רצוי לשמור כמה קוביות מהירקות על מנת לשים גם מעל המפרום לאסתטיות הסיר.בין השכבות ממליחים ומפלפלים מעט.

16 מסדרים את המפרום בסיר. במידה ומכינים גם ממולאים מירקות אחרים, מסדרים אותם לפי מידת הרכות והעדינות שלהם, כאשר הקשים בתחתית והעדינים יותר מעליהם.

17 כעת, שופכים בזהירות ובאיטיות את כל הרוטב שהכנו על הקציצות שבתוך הסיר. (במידה וצריך, מוסיפים מעט מים רותחים שיכסו מעט את הקציצות.

18 מפזרים מעל את עלי הסלרי.

19 מביאים לרתיחה טובה, מכסים חלקית וממשיכים לבשל על אש נמוכה (כך שיבעבע כל הזמן).

20 מבשלים למשך כ-3 שעות (מומלץ לבשל על תחתית מבודדת מהגז למניעת שריפת התחתית, רצוי כמובן על פתיליה). חשוב לשמור על הנוזלים בסיר.

21 מוודאים שהתיבול נכון ובטעם הרצוי.

22 רבע שעה לפני סוף הבישול אפשר להוסיף מעל עלי כוסברה שלמים או קצוצים.

מומלץ בחום להגיש עם קוסקוס או אורז לבן.