קוסקוס אמיתי עם מרק וקציצות
אנחנו מקווים שבאתם רעבים, כי השבוע אוכלים אצל יונית צוקרמן קוסקוס - אבל לא סתם קוסקוס אלא קוסקוס אמיתי, משיי וטעים למות, שמכינים לבד מאפס ומגישים עם מרק צהוב וקציצות מרוקאיות מטריפות
- זמן עבודהשעתיים
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיבינוני
- כשרות כשר בשרי
היום אני כבר יודעת שקוסקוס זה החיים, אבל אם הייתם מדברים איתי לפני שלושים שנה, כשהייתי ילדה (ואוי לכם אם תעשו חישוב עכשיו), הייתי אומרת שזה משעמם לאכול אותו הדבר בכל יום שישי, שבוע אחרי שבוע. השכנה ממול הייתה מכינה אז קוסקוס אדום (ולא רק בימי שישי), אצל השכנה מפינת הרחוב זה היה קוסקוס ירוק-שחור עם שעועית - ורק אמא שלי הכינה קוסקוס צהוב עם עוף וקציצה מעל.
אין שום ספק שהייתי ילדה סקרנית, ותמיד רציתי לגלות טעמים חדשים (סליחה אמא), אבל אז זה פשוט לא עבד ככה: כל שכנה הייתה מתגאה באוכל של העדה שלה, ולא היה סיכוי לראות בית מעדה אחת מכין מאכל של עדה אחרת.
עם השנים גדלתי ולמדתי להכין בעצמי את כל סוגי הקוסקוס (אל תדאגו, לאט לאט אלמד אתכם הכל), כי מפה לשם אנחנו כבר במאה ה-21, ואין שום דבר פסול בקיבוץ גלויות במטבח. להפך, הכיף הכי גדול זה להיחשף למגוון של מאכלים, מכל העדות, ללמוד דברים חדשים ולתת לכל אחד מהם לשמח את הבטן בדרכו.
אז היום תקבלו ממני שיעור ראשון בקוסקוס, אבל לא סתם קוסקוס – קוסקוס אמיתי, עבודת יד, שאחרי שתכינו אותו פעם אחת לא תוכלו לחזור אחורה, כי זה באמת עולם אחר ממה שהכרתם עד היום. ומה שעוד תבינו זה שכל השנים פחדתם סתם, כי להכין קוסקוס בבית זה ממש לא מסובך, להפך, זה ממש קל.
את הקוסקוס השבוע אני מגישה עם מרק מרוקאי קלאסי צהוב, מהסוג שכל ילד בגן מכיר ואוהב. מנה שטעימה לרוב האנשים, לא משנה מאיזו עדה, בגלל הטעם העדין והפשוט. אני, כמו אמא, מגישה את הקוסקוס הזה עם קציצה מרוקאית עסיסית, שעושה יאמי יאמי בלב. אם אתם זורמים איתי – תרגישו חופשי לוותר על העוף במרק. רוצים גם וגם? בכלל טוב.
מתחילים.
מרכיבים :
לקוסקוס:
קילו סולת
כף שטוחה מלח
3 וחצי כוסות מים
חצי כוס שמן
לקציצות המרוקאיות:
חצי קילו בשר צלעות טחון (מס 2)
בצל גדול
תפוח אדמה אחד
חצי צרור פטרוזיליה
חצי צרור כוסברה
3 שיני שום
3 פרוסות לחם, רטובות וסחוטות
ביצה
כף שמן
כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
כפית ראס אל חנות, בהרט או תבלין לקציצות
כפית פפריקה אדומה
רבע כפית כורכום
כפית עריסה (לא חובה)
כרבע כוס מים
לטיגון הקציצות:
קמח
ביצה טרופה עם מעט פפריקה
פפריקה
למרק:
2 בצלים
חצי קילו דלעת, חתוכה לקוביות גדולות
3-4 תפוחי אדמה בינוניים
3 קישואים
4-5 גזרים
2 בטטות
2 קולרבי
3 גבעולי סלרי אמריקאי
1 לפת (בעונה)
חצי כרוב
3 כפות שמן
6-8 שוקי עוף
שקית של חומוס קפוא, מופשר
כף גדושה מלח
כפית פלפל שחור
כף כורכום
2 כפות גדושות אבקת מרק עוף (אפשר לוותר ולהוסיף עוד מלח)
אופן ההכנה:
הקוסקוס:
1 מערבבים היטב בקערה את הסולת והמלח.
2 ממלאים כוס ראשונה במים ומתחילים לטפטף פנימה בהדרגה, בתנועות סיבוביות, כדי להגיע לכל גרגיר וגרגיר.
3 חוזרים על אותו תהליך, הפעם עם השמן. עובדים לאט לאט ובסבלנות ולא נלחצים אם נוצרים גושים, כי הכל עוד הולך למסננת.
4 בשלב הזה נכנסת לתמונה המסננת לקוסקוס, שנקראת גם נפת רשת ואפשר להשיג אותה בכל חנות לכלי בית ואפילו בחלק מהסופרים. אני נוהגת להעביר את כל הסולת למסננת בבת אחת, אבל למתחילים מומלץ להניח את הרשת על קערה ולהעביר אליה את הסולת לאט לאט, בשלבים. ככה לומדים להרגיש את הקוסקוס.
5 זה הזמן להכיר את הקוסקוסייר (סיר קוסקוס), שהוא סיר שעובד על אידוי ומיועד בדיוק להכנת קוסקוס. ממלאים את תחתית הקוסקוסייר בשלושת רבעי כוס מים רותחים, ומעבירים את תערובת הסולת לסיר המחורר שלמעלה. יוצרים באמצע חור קטן, שישמש כמעין ארובה. סוגרים ומניחים לקוסקוס להתאדות שעה.
6 אחרי שעה מחזירים את הקוסקוס לקערה. לא להילחץ מזה שהוא הפך לגוש – ככה זה אמור להיות בשלב הזה.
7 שופכים על גוש הסולת 2 וחצי כוסות מים, לאט לאט ובאופן שווה בכיוון השעון, ומכסים במגבת. מניחים לחצי שעה.
8 אחרי חצי שעה מחזירים את הקוסקוס לסיר האידוי, שוב יוצרים חור, ומאדים אותו שם חצי שעה נוספת. מעבירים שוב במסננת – ומוכן.
* שימו לב שסוגים שונים של סולת מתנהגים אחרת. אם אתם משתמשים בסולת הנמכרת בשקית חומה תצטרכו קצת יותר מים, אם בזו שבשקית צהובה או אדומה – קצת פחות. חוששים להסתבך? לכו על המינון הממוצע שהצענו פה – 2 כוסות וחצי.
הקציצות:
1 מעבירים את הבשר לקערה.
2 קוצצים את הבצל, תפוח האדמה, הירק והשום קטן קטן (אפשר במעבד מזון). מוסיפים לקערה.
3 מפוררים את פרוסות הלחם הרטובות לתוך הקערה.
4 מוסיפים ביצה, שמן ותבלינים ומערבבים היטב. אם העיסה קשה מדי מוסיפים מעט מים (לכל היותר רבע כוס). הוספתם יותר מדי ועכשיו היא רטובה מדי? פצו על כך במעט פירורי לחם.
5 מניחים לכמה שעות במקרר (לא חובה, אבל מומלץ. השהייה במקרר מאפשרת לטעמים להיספג).
6 יוצרים קציצות, טובלים בקמח ואחר כך בביצה הטרופה עם הפפריקה ומטגנים משני הצדדים עד הזהבה.
המרק:
1 שוטפים את כל הירקות וקוצצים גס.
2 מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את שוקי העוף עד שהן זהובות מכל הצדדים.
3 מוסיפים את הבצל, ממשיכים לטגן 4-3 דקות ומוסיפים את כל שאר הירקות.
4 שוטפים ומסננים את החומוס, ומוסיפים לסיר.
5 מוסיפים מים עד שהם מכסים את תכולת הסיר ועוד סנטימטר, מביאים לרתיחה ומתבלים (רוצים לחסוך זמן? הוסיפו ישר מים רותחים).
6 מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים בין שעה ורבע לשעה וחצי. מכבים את האש אך ממתינים 15 דקות לפני ההגשה, כדי לתת לכל הטעמים להיספג. המרק נשמר עד שבוע במקרר.