אוכל
צילום׃ אמיר מנחם, mako אוכל

המתכון הכי טוב: מרק ירקות

רוחות ראשונות של סתיו הן אות מספיק בשבילנו בשביל להתחיל לקצוץ ירקות ולהעמיד סיר טוב של מרק. בינתיים נחכה עם החרירות, אבל מרק ירקות כמו שצריך - זה בול מה שבא לנו עכשיו

אורלי פלאי-ברונשטיין | mako אוכל | פורסם 26/12/21 
  • זמן עבודהחצי שעה
  • זמן הכנהשעתיים
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4.5 98 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

‪צבעוני, ססגוני ועמוס בארומה ושפע של טעמים - אם תשקיעו במרק הירקות, תגלו שהוא יודע לתגמל יפה. ואם נשאר לכם מרק שנמאס לכם ממנו, תמיד תוכלו להסב אותו לפילאף. פשוט מוסיפים אורז או בורגול ומבשלים עד לריכוך.

הבסיס לכל תבשיל: ירקות שורש - בצל, גזר וסלרי. בצל יכול להיות גם כרישה, סלרי יכול להיות גם גבעולים וגם שורש וכך גם פטרוזיליה. אל תוותרו על זה, כאן כל הטעם!

מתחילים באידוי של ירקות הבסיס בשומן כלשהו: שמן זית (או רגיל), חמאה או שומן מן החי. תלוי מה אוהבים.

זירוז תהליכים. כשרוצים למצות את הטעמים כמה שיותר מהר, מרסקים את הירקות בפומפייה גסה במקום לחתוך אותם לקוביות יפות.

מיץ ירקות סחוט. מיץ גזר, סלק, עגבניות או מיצי ירקות משולבים יעניקו לנוזל המרק טעם נפלא במיוחד תוך זמן קצר.

עגבניות קצוצות. אלה יעניקו למרק חמצמצות וכיוון ים תיכוני - קרש קפיצה מצוין להכנת מרקים איטלקיים, ספרדיים, צפון אפריקאיים וגם בלקניים. 

ירקות עליים כמו כרוב, קייל ותרד יעניקו למרק טעם רענן ונפלא. כדאי לשלב אותם לקראת סוף הבישול, כדי שטעמם לא יאבד בבישול הארוך.

מלח, פלפל ואומאמי – בשפע. אחרת המרק יהיה תפל והירקות לא יהיו מספיק טעימים. עוד דרך להגביר מליחות וטעם היא להוסיף פטריות מיובשות או קרום של פרמזן, שאף אחד כבר לא יאכל ממנו אבל כולם ישתגעו מהטעם שהוא יעניק למרק (אם אין בעיית כשרות, כמובן).

ואם רוצים מרק ירקות משביע? משלבים בו גם תפוחי אדמה, קטניות ו/או דגנים שעושים אותו יותר עשיר ובעל טעמים עמוקים. ראו מתכוני המשך. רק חשוב לדעת שאם מוסיפים תוספות כאלה, המרק מתקלקל מהר יותר. מיני פסטה, פתיתים או אורז ימשיכו להתרכך בנוזל ויהפכו עיסתיים. מומלץ לשקול הוספה שלהם רק בסמוך להגשה.

חימום חוזר: על הכיריים או במנות אישיות במיקרו. אם הוספתם קטניות ודגנים, קחו בחשבון שתזדקקו לתוספת של מים לדילול.

מגישים עם לחם טרי וטוב או קרוטונים, כף שמנת חמוצה או גבינה ארומטית מגוררת (לא חובה). תוספת של עשבי תיבול טריים תזניק מיד את הטעם, זילוף של שמן זית יהפוך את הכל לטעים יותר.

מרכיבים (6 מנות):

3 כפות שמן זית

1 בצל, פרוס

2 גזרים, פרוסים

1 כרישה, פרוסה

2 גבעולי סלרי, קצוצים

1 שורש פטרוזיליה, קצוץ

חצי שורש סלרי, קצוץ

1 לפת או קולרבי, קצוצים

1 שומר, קצוץ (לא חובה, אבל מוסיף)

צרור עשבי תיבול: פטרוזיליה, תימין, מרווה (או 2 כפיות תערובת עשבי תיבול יבשים)

2 ליטר מים

מלח

פלפל שחור גרוס

1 זוקיני חתוך לקוביות או רבע כרוב קצוץ

1 כוס עגבניות קלופות וקצוצות (אפשר טריות או משימורים)

חצי כוס אפונה ירוקה

אופן ההכנה:

1 מאדים את ירקות השורש על להבה בינונית-נמוכה בסיר גדול עם שמן זית במשך 12 דקות, עד לקרמול וזיגוג. מדי פעם מערבבים בכף עץ. זהו רגע מכונן במיצוי הטעמים, תנו לו להתרחש, אל תאיצו!

>> מתכונים לראש השנה

2 מוסיפים עשבי תיבול ומים, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים שעה. ככל שמבשלים את המרק יותר זמן הנוזלים מצטמצמים והטעם מזוקק יותר. בשלב הזה אפשר לסנן החוצה את ירקות השורש לקבלת ציר שיכול לשמש להכנת מגוון רחב של תבשילים ומרקים, או להמשיך איתם הלאה להכנת מרק ירקות.

3 מוסיפים זוקיני או כרוב ועגבניות. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מבשלים רבע שעה, מוסיפים את האפונה ומבשלים עוד 10 דקות.

>> רוצים לקבל את המתכונים הכי טובים שלנו ישירות למייל?

>> לכל המתכונים הכי טובים

מתכוני המשך:

לטייק מרוקאי - מוסיפים ראס אל חנות, גרגירי חומוס וגם 2 כפות קוסקוס לכל מנה.

לטייק בולגרי - מוסיפים שמיר ועגבנייה מגוררת.

לטייק צרפתי - מאדים את הירקות בחמאה ותימין ולא בשמן. מוסיפים פטריות מיובשות.

לטייק איטלקי - מוסיפים שעועית לבנה מבושלת, עגבניות ובזיליקום.