תשכחו מכל המתכונים שהכרתם לדגים מרוקאיים
במשפחה של יונית צוקרמן סיר של דגים חריפים בשבת זה מאסט. ליד הדגים תמיד תמצאו חלה ביתית, שתספוג את הרוטב, וגם תבשיל מרוקאי של גרגירי חומוס שמשלים את התמונה. ואם זאת לא ארוחה מהחלומות, לא ברור מה כן
- זמן עבודהעד שעתיים
- זמן הכנהיותר משעתיים
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר פרווה
היום כמעט בכל בית בישראל מכינים בשישי סיר דגים. מנה ראשונה על השולחן זה דג - דואגים שתהיה חלה ליד, מנגבים דבר ראשון את הרוטב עם החלה ורק אחר כך לוקחים מזלג ומתחילים לאכול את הדג עצמו. אני זוכרת שהייתי ילדה ומוכר הדגים היה מגיע לשכונה עם סוסיתא וצועק "דגים דגים", ואת אמא שלי אומרת לי "רוצי רוצי תעצרי אותו". הוא היה פותח את הבגאז' ואמא שלי הייתה שואלת איזה דגים יש, ותמיד הייתה מתווכחת איתו על המחיר. אם היא הייתה משיגה דג צ'יפורה במחיר טוב, אבא שלי היה נהנה מדג שלם. אז היום אני אלמד אתכם להכין את הדגים הכי טעימים לשבת. תשכחו מכל גרסה שלמדתם עד היום, כי זה הולך להיות המתכון הקבוע שלכם.
בבית תמיד היינו אוכלים את הדג לצד מעקודה או כמה כפות של חומוס שבושל בנפרד – אז גם את החומוס הזה נכין היום. לפי ההלכה המרוקאית, את החומוס צריך לנקות מהקליפה ולבשל אותו טוב שיצא רך, חריף ומדויק בטעמים. לפי ההלכה שלי אפשר לקצר תהליכים, לעבוד פחות קשה ולהשיג את אותה תוצאה. הבעיה היא רק שאם אמא שלי תקרא את קיצורי הדרך שלי, תהיו בטוחים שאני אחטוף נאום של החיים - ואי אפשר להתווכח עם אמא מרוקאית, ועם אמא מרוקאית בשלנית בכלל. זה רק להגיד "את צודקת" ולהבין שהדור שלה והדור שלי חושבים אחרת.
מה שבטוח, בלחם בית ובחלה שלי היא מתגאה, ואומרת שיש לי יד. לשמוע משפט כזה ממרוקאית שאף פעם לא מודה שמישהו מבשל טוב כמוה, זו מחמאה מטורפת! אז כן, זה הדבר השלישי שנכין היום - חלה מעולה לשבת. תעשו לי טובה, לחם תקנו כל השבוע - אבל חלה לכבוד שבת תכינו לבד. אתם לא מבינים איזה ניחוח משכר יהיה לכם בבית, ואיך בני הבית יעריכו אתכם ויתלהבו. והכי הכי חשוב - לחם של בית זה הכי טעים שיש עם דגים. מילה של צוקרמן.
מרכיבים :
לחלה:
חצי קילו קמח, מנופה
3 כפות סוכר
כף שמרים יבשים
כוס ושליש מים
רבע כוס שמן
כף מלח
להברשה:
ביצה טרופה
שומשום
לדגים:
6 פילה מושט או לברק
4 כפות שמן
פלפל אדום, חתוך לרצועות
פלפל חריף ירוק או אדום, פרוס
12 שיני שום, חצויות
2 עגבניות רכות, קלופות וחתוכות לקוביות קטנות
כף גדושה רסק עגבניות
כף גדושה עריסה (להשיג בכל סופר)
כף גדושה פפריקה מתוקה
כף אבקת מרק עוף (אפשר לוותר ולהוסיף עוד מלח)
חצי כפית כורכום
מלח
פלפל שחור
חצי צרור כוסברה, שטוף וקצוץ
רבע כפית גרידת לימון
לחומוס המרוקאי:
מעט שמן
חבילה של חומוס קפוא (במקרי חירום אפשר להשתמש ב-2 קופסאות שימורים)
6 שיני שום, פרוסות
פלפל אדום, חתוך לרצועות
פלפל חריף, פרוס
חצי צרור כוסברה, קצוץ
מלח
שליש כפית פלפל שחור
רבע כפית כורכום
כף פפריקה חריפה (או פחות, אם לא רוצים מאוד חריף)
כפית פפריקה מתוקה
כף אבקת מרק עוף (כאמור, אפשר להמיר בעוד מלח)
כפית כמון
אופן ההכנה:
החלה:
1 לשים את כל החומרים למעט המלח במיקסר (מלח ושמרים הם לא חברים, ואם מכניסים הכל יחד התפיחה עלולה להיפגע).
2 כשמתחיל להתגבש גוש בצק מוסיפים את המלח, וממשיכים ללוש עוד 7 דקות (אנחנו רוצים שרשת הגלוטן תיפתח לנו, ורק אחרי זמן כזה של לישה זה יקרה). מדי פעם עוצרים ומשנים את מהירות הלישה, ממהירות גבוהה למהירות נמוכה וחוזר חלילה, כדי ליצור מעין חיקוי ללישה הידנית. הבצק שמתקבל הוא מעט דביק, וזה בסדר.
3 משמנים קערה גדולה ומעבירים פנימה את הבצק (חשוב שיהיה לו מקום לתפוח). מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים להתפחה עד שהבצק מכפיל את נפחו (בקיץ כשעה, בחורף כשעה וחצי).
4 עיצוב החלה: מחלקים את הבצק ל-10 כדורים (או לפי מספר הסועדים). מניחים כדור אחד במרכז (על תבנית התנור מרופדת נייר אפייה) ומסביב לו 7 כדורים בצורה של פרח. את 2 הכדורים הנותרים מחלקים ל-7 כדורים קטנים. משבצים כדור קטן בין כל שני כדורים גדולים, משטחים ומעגלים את הקצה לצורת עלה.
5 מברישים בביצה הטרופה ומפזרים שומשום. מניחים לתפיחה של חצי שעה נוספת.
6 אפייה: מחממים תנור ל-180 מעלות, ואופים את החלה עד הזהבה, כ-20 דקות.
הדגים:
1 מנקים את הדג: מעבירים את הפילטים לקערה ומפזרים מלח גס כך שיעטוף את כל הדג. מניחים ל-10 דקות ושוטפים. מחזירים את הדגים לקערה, מכסים במים וסוחטים פנימה לימון. מניחים ל-10 דקות נוספות ושוטפים היטב (יש כאלה שמשתמשים בחומץ במקום בלימון. שווה לשמור את האופציה הזו לימים שהלימון עולה 20 שקל לקילו).
2 בזמן שהדג מתנקה מחממים שמן בגובה הסיר. מוסיפים את הפלפל האדום והפלפל החריף ואחרי 2 דקות מוסיפים את השום. מטגנים עד שהפלפלים מתרככים.
3 מוסיפים את העגבניות בזהירות ומבשלים תוך ערבוב כ-2 דקות נוספות.
4 מוסיפים את רסק העגבניות, העריסה, התבלינים והכוסברה הקצוצה ומערבבים. מבשלים דקה ומתחילים להוסיף מים רותחים, לפי העין (בדרך כלל זה כוס וחצי-שתיים). מוסיפים את קליפת הלימון המגוררת וזהו, הרוטב מוכן.
5 מכניסים את הדג ומבשלים על אש קטנה רבע שעה.
* כשמוסיפים את הדגים אפשר להוסיף גם כמה פלפלים יבשים מתוקים, או חריפים לאמיצים במיוחד.
החומוס המרוקאי:
1 מחממים את השמן בסיר דקה-שתיים ומוסיפים את השום והפלפלים. מערבבים 2-3 דקות ומוסיפים את הכוסברה. מערבבים ומתבלים.
2 מערבבים הכל כדי שהתבלינים ייפתחו בשמן, ומוסיפים 2 כוסות מים רותחים (אם הם לא מכסים את החומוס, מוסיפים עוד קצת).
3 מבשלים רבע שעה על אש קטנה, ומוכן (לקח פחות מחצי שעה הכל ביחד!).