אוכל
צילום׃ על השולחן

בויאבז

חגיגה של דגים ופירות ים במרק עם ניחוח צרפתי

| מבשלים בצרפתית, הוצאת כנרת ועל השולחן | פורסם 01/04/10 
  • זמן עבודהשעתיים
  • זמן הכנהשלוש שעות
  • רמת קושיבינוני
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4 11 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

כמעט לכל מחוז בצרפת יש גרסה משלו למרק או לתבשיל דגים, אך זה שנולד בנמל הדרומי של מרסיי הוא המפורסם ביותר. הבויאבז הוא מנת אירוח נפלאה, ולכן כדאי להכין אותה להרבה סועדים; 

מרכיבים (6 מנות):

לרוי

1 פלפל אדום קטן
1 פרוסה לחם לבן, ללא קרום
1 פלפל צ'ילי אדום
2 שיני שום
1 חלמון
4 כפות שמן זית

למרק

20 מולים
11/2 ק"ג נתחי פילה של דג ים לבן (בס, לברק, דניס, בקלה וסול)
2 כפות שמן
1 ראש שומר פרוס דק
1 בצל קצוץ
750 גרם עגבניות בשלות
11/4 ליטר ציר דגים או מים
קורט חוטי זעפרן
1 זר עשבי תיבול
1 רצועת קליפת תפוז (החלק הצהוב בלבד)
מלח ופלפל שחור טחון טרי

להגשה

בגט פרוס

אופן ההכנה:

1 להכנת רוי: מחממים גריל. חוצים את הפלפל, מרוקנים את הזרעים ומסדרים עם הקליפה כלפי מעלה תחת הגריל, עד שהוא משחיר. מקררים (רצוי בשקית ניילון סגורה, כדי להקל על הקילוף), מקלפים וחותכים גס.

2 משרים לחם ב-3 כפות מים וסוחטים. טוחנים את הלחם עם הפלפל הקלוי, פלפל צ'ילי, שום וחלמון במעבד מזון או בעלי ומכתש. תוך כדי העיבוד מוסיפים שמן בזרם דק (כמו בהכנת מיונז), עד לקבלת ממרח חלק וסמיך. שומרים בקירור.

3 מקרצפים מולים עם מברשת ומוציאים שערות, אם יש. זורקים מולים שבורים, או כאלה שלא נסגרים אחרי שמקישים בהם על משטח עבודה. שוטפים היטב.

4 חותכים את הפילטים של הדגים לנתחים בגודל ביס. מחממים שמן בסיר גדול, ומאדים שומר ובצל על אש בינונית 5 דקות עד להזהבה.

5 חורצים צורת צלב בתחתית כל עגבנייה בעזרת סכין קטן וחד. טובלים במים רותחים ל-20 שניות, ומיד מסננים תחת מים קרים ומקלפים בקלות. מסלקים מיץ וגרעינים וקוצצים את בשר העגבניות. מוסיפים לסיר.

6 מוסיפים ציר (או מים), זעפרן, זר עשבי תיבול ורצועת קליפת תפוז. מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות ברתיחה עדינה. מוציאים את זר עשבי התיבול ומסננים את המרק במסננת צפופה, או טוחנים במעבד מזון למרקם חלק.

7 יוצקים את המרק לסיר נקי, מתבלים היטב ומחזירים לרתיחה. מנמיכים את האש ומוסיפים את נתחי הדגים והמולים. מבשלים 5 דקות או עד שהדגים רכים והמולים נפתחים. זורקים מולים שלא נפתחו. מגישים עם רוי ופרוסות בגט.