לחם כוסמין ללא לישה
אין סיפוק כמו להכין בעצמכם לחם טרי. לא צריך מיקסר, רק לערבב וללוש דקה-שתיים לכל היותר. אל תיבהלו מהמרקם הדביק של הבצק, היתרון שלו אחר כך מתבטא באווריריות - ובסוף המתכון יש הרבה אפשרויות לגיוונים
- זמן עבודהרבע שעה
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר פרווה
הכנת לחם בבית זה אחד הדברים הכי מספקים שיש. אני רגילה להכין המון לחמים, ותמיד שמחה להכיר עוד ועוד טכניקות ושיטות, צורות ועיצובים שונים.
הלחם הזה עשוי כולו מקמח כוסמין מלא, כדי להכין אותו צריך בסך הכל ערבוב קל של הבצק בקערה ולישה ידנית של דקה, לכל היותר שתיים. אחד היתרונות שלו הוא שבסוף התהליך יוצאים ממנו שלושה לחמים קטנים שמחוברים זה לזה, אבל נפרדים בקלות וככה קל מאוד לחלק אותו בין האורחים בשולחן או להעניק במתנה לחמים טריים.
הרבה אנשים חושבים שעבודה עם קמח מלא קשה, או מניבה תוצאה דחוסה ויבשה, אבל זה ממש לא נכון: הדבר הכי חשוב בעבודה עם קמחים מלאים במאפי שמרים זה נדיבות בכמות הנוזלים. צריך לייצר בצק שהוא קצת דביק - הדביקות הזאת תהפוך בסופו של דבר לבצק אוורירי. אחרי שהוא יהיה מוכן - לא תאמינו שהכנתם את הלחם הזה בעצמכם בקערה.
מרכיבים :
550 גרם קמח כוסמין מלא
כף שמרים יבשים
3 כפות דבש
כף שטוחה מלח דק
4 כפות שמן זית
חופן פשתן
חופן זרעי צ׳יה
2 כוסות (480 מ״ל) מים
לציפוי:
חצי כוס שומשום לבן
חצי כוס שומשום שחור
אופן ההכנה:
1 מערבבים בקערה קמח, שמרים, מלח, דבש, שמן, זרעי צ׳יה, פשתן ומחצית מכמות המים. מוסיפים את יתרת המים לאט לאט במזיגה איטית תוך כדי ערבוב.
2 ממשיכים לערבב את הבצק עם כף או שעוברים ללישה קצרה עם הידיים, עד שמתקבל כדור בצק קצת דביק - אבל שנפרד מהדפנות.
3 מכסים בניילון נצמד ומניחים להתפחה כשעה-שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
4 מוציאים את הבצק מהקערה ומחלקים אותו לשלושה חלקים שווים. מכדררים כל חלק לעיגול, מניחים את שלושתם על קמח או על מגש ומכסים להתפחה של 20 דקות.
5 מעבירים כל כדור למשטח מקומח, מרדדים לצורת מלבן דק (נעזרים במערוך), מקפלם את שני הצדדים אחד על השני, מרדדים בשנית ומגלגלים לצורת לחמנייה.
6 מעבירים את תערובת השומשום לצלחת מספיק רחבה, מברישים כל אחד מ-3 הלחמים במעט מים ומגלגלים בשומשום.
7 מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה ומעבירים לתוכה את הבצק כך ש-3 הלחמים הקטנים צמודים אחד לשני.
8 מכסים ומתפיחים למשך 40-45 דקות. או עד שהלחם תפוח למראה.
9 מחממים תנור ל-190 מעלות.
10 אופים את הלחם 40 דקות עד שהוא משחים (וכל הבית מריח כמו מאפייה).
11 מחלצים את הלחם מהתבנית ומצננים.
שינויים והמרות אפשריים:
* אפשר להמיר קמח כוסמין מלא בקמח מלא אחר
* אפשר לערבב כמה סוגי קמחים ולהכין גם עם קמח לבן
אפשר להמיר את שמן הזית ניתן בשמן קנולה
* אפשר להמיר את הדבש בסילאן או בסוכר חום
* אפשר להמיר את זרעי הפשתן והצ׳יה בכל סוגי הגרעינים שאוהבים