מלוחים

מניפות פילו עם גבינה ועגבניות מיובשות

למרות גבינת הקשקבל שבמלית, מדובר במתכון בריא ומצוין, שחוגג את התזונה הים תיכונית ועושה את זה בהמון המון שיק. נראה לכם שהקיפול הזה גדול עליכם? אנחנו מבטיחים לכם שלא.

מניפות פילו עם גבינה ועגבניות מיובשות

סירות פילו ממולאות

אם אתם בעניין של רושם גם המתכון הזה, של רון יוחננוב, יכול לעשות בשבילכם את העבודה. המילוי כאן הוא של גבינות ופטריות.

סירות פילו ממולאות

לא נורא אם קצת נסדק (צילום: נופר צור, אוכל טוב, mako)
רולדת בורקס פילו|צילום: נופר צור, אוכל טוב, mako

רולדת בורקס פילו עם תרד וגבינות

מי שבכל זאת פוחד מגלגולים ייחודיים מוזמן לפנות למתכון הזה של קרן אגם, שבו הגלגול של המאפה (נקרא לו בשמו - בורקס) הוא הכי בסיסי שיש: מסדרים שורה מהמילוי בקצה, ופשוט מגלגלים. 

רולדת בורקס פילו עם תרד וגבינות

מאפה פילו ופטה (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
מאפה פילו ופטה|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

מאפה פילו ופטה

מכירים את הפטסברופיטה היוונית? מילה ארוכה ומאתגרת למאפה מהיר וידידותי לכל של עלי פילו עם פטה (או בולגרית מעודנת), ביצים, קצת חלב ותימין או אורגנו. המבנה הוא עלה פילו אחד למטה, עליו כמה קרעים מקווצ'צ'ים, מלית, עוד כמה מקווצ'צ'ים, עוד מלית ושכבה נוספת של עלי פילו מקומטים מלמעלה. מכירים "סתם זרקתי על עצמי משהו"? אז ככה.

מאפה פילו ופטה

מאפה פילו במלית של תרד, אורז ופטה (צילום: אנטולי מיכאלו, mako אוכל)
מאפה פילו במלית של תרד, אורז ופטה|צילום: אנטולי מיכאלו, mako אוכל

מאפה פילו במילוי תרד, אורז ופטה

אורז? בתוך מאפה פילו? התשובה היא כן, ולא רק זה אלא גם קליפת לימון - והכל באדיבותו המופלאה של המטבח היווני. מתכון של תום פרנץ שמגישים עם סלט ירוק או צזיקי סמיך ומדמיינים חיים הרבה יותר שקטים ויפים ממה שיש לנו כרגע.

מאפה פילו במילוי תרד, אורז ופטה

טאסת אל ג'אג'י (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
עוגת פילו עם אורז ובשר טחון|צילום: אסף אמברם, mako אוכל

עוגת פילו במילוי עוף, אורז ובשר

חשבתם שתמצאו פה רק כל מיני סוגים של בורקס, במילוי של כל מיני סוגים של גבינה? אז לא, בצק פילו יכול לעבוד נהדר גם עם בשר, ותעיד על כך המנה הזו של נוף עתאמנה אסמעיל. אז מה יש לנו כאן? עוף מפורק, אורז שמתבשל במיצי הבישול של העוף וגם בשר טחון, שיהיה (אה, וברור שבצל מטוגן). כל אלה חוסים יפה יפה בתוך מעטפת של בצק פילו פריכה, שעוטפת אותם מכל הכיוונים. יופי של מנה.

עוגת פילו במילוי עוף, אורז ובשר

בורקס טורקי (צילום: רותם ליברזון, mako אוכל)
בורקס טורקי|צילום: רותם ליברזון, mako אוכל

בורקס טורקי

והנה אחד בלי בשר אבל גם בלי גבינות - בורקס טורקי במילוי תפוח אדמה ובצל מטוגן. טירוף כמה שזה טעים המאפה הכל כך בסיסי ופשוט הזה.

בורקס טורקי

סו בורק (בורקס מים) (צילום: ענת אלישע, Anat Elisha Kitchen)
סו בורק (בורקס מים)|צילום: ענת אלישע, Anat Elisha Kitchen

בורקס מים

להכין בורקס מים אמיתי, מאפס, זה בלגן. אנחנו פחות מתחברים לבלגן, ויותר מתחברים למתכון הזה של ענת אלישע, שמצליחה להכין פגז של בורקס מים על בסיס בצק פילו קנוי.  

בורקס מים

מאפי פילו ממולאים גבינה (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
מאפי פילו ממולאים גבינה|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

מאפי פילו ממולאים גבינות

זה כנראה הבורקס הכי בריא שיצא לנו לטעום, ולמרבה השמחה הוא ממש טעים וחביב מאוד על ילדים. בין עלי הפילו מתיזים ספריי שמן, וזה בעצם השומן המשמעותי היחיד במנה. שלא תגידו שניסים לא קורים.

מאפי פילו ממולאים גבינות

עלי פילו ממולאים תפוחי אדמה (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
עלי פילו ממולאים תפוחי אדמה|צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

אצבעות פילו עם תפוחי אדמה ופטריות

ועוד גרסה של אצבעות פילו על אותו עיקרון, רק במלית אחרת לגמרי.

מאפה פילו עם תפוחי אדמה ופטריות

מתוקים

רוגלך בבצק פילו

זה לא בצק של רוגלך, זה לא מרקם של רוגלך, אבל זה כן גלגול רוגלכי ומלית שיכולה להיות רוגלכית, ובשבילנו - בימים של עצלות קשה - זה מספיק.

רוגלך בבצק פילו

רוגלך שוקולד וטחינה מבצק פילו - בתבנית (צילום: נופר צור, mako אוכל)
רוגלך מבצק פילו|צילום: נופר צור, mako אוכל

שטרודל תפוחי עץ 

גרסה ביתית קלה להכנה למאפה הווינאי הקלאסי. בין עלי הפילו מפרידים שכבה של חמאה, קינמון ושקדים טחונים, ובלב המאפה: מלית תפוחי עץ כמיטב המסורת. 

שטרודל תפוחי עץ

שטרודל, חן שוקרון (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
שטרודל, חן שוקרון|צילום: חן שוקרון, mako אוכל

עוגת פילו תפוחים

ואם השטרודל הוא קל להכנה, אז העוגה הזאת היא כבר ממש משחק ילדים. המרכיבים מרכיבי שטרודל (פלוס שמנת מתוקה), אבל הכל בתבנית אחת, בלי גלגולים. 

עוגת פילו תפוחים

עוגת פילו תפוחים (צילום: נופר צור, mako אוכל)
עוגת פילו תפוחים|צילום: נופר צור, mako אוכל

טארט פילו עם שוקולד לבן

כשחושבים על זה, בצק פילו יכול לשמש גם יופי של בסיס לטארט, לא ככה? לגמרי ככה, וההוכחה היא המתכון הזה. מלמעלה: מרקם רך וקרמי וטעמים של יוגורט ושוקולד לבן, ואילו למטה ובדפנות - פריכות פילואית נהדרת.

טארט פילו עם שוקולד לבן

טארט פילו, שוקולד לבן ויוגורט (צילום: ענבל לביא, mako אוכל)
טארט פילו, שוקולד לבן ויוגורט|צילום: ענבל לביא, mako אוכל

סלסילות פילו במילוי פודינג וניל ושוקולד לבן

איך יוצרים את כוסות הפילו היפות האלה? בקלילות: פשוט מרפדים תאים של תבנית מאפינס בריבועי פילו, ואופים. התוצאה היא מעין סלסילות בצק שאפשר אחר כך למלא בכל טוב. במקרה הזה: קרם וניל ושוקולד לבן ורוטב דובדבנים עם נגיעה אלכוהולית. 

סלסילות פילו במילוי פודינג וניל ושוקולד לבן

סלסילות פילו במילוי פודינג וניל ושוקולד לבן ובציפו (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
סלסילות פילו במילוי פודינג וניל ושוקולד לבן ובציפוי דובדבנים|צילום: חן שוקרון, mako אוכל

בתיאבון!