פעם, לפני עידן משלוחי המנות הקנויים, היו ילדי המשפחה מסתובבים בין הדודים והשכנים בפורים ומחלקים מתוקים ומאפים קטנים, שהוגשו על צלחת שכוסתה במפית בד לבנה ובוהקת. היום משלוחי המנות כוללים, אם מישהו בכלל מקדיש זמן להכין אותם, כמה עוגיות קנויות על צלחת חד פעמית שמכוסה בניילון נצמד.
אז מצד אחד, רוח החג השורה עלינו עושה חשק להביא למישהו מיוחד איזה פינוק. ומצד שני אין לנו יותר מידי זמן פנוי, מה גם שחצי מהעולם בדיאטה מיוחדת וצריך להתחשב בזה שסובל מלחץ דם גבוה, בחברה שאסור לה לאכול קמח, במי שהפך לחסיד של מזון חי בלבד ובזה שאלרגי לביצים.
אז מה עושים?
את מי שסובל מלחץ דם גבוה, וקיבל הוראות להפחית במלח, כדאי לפנק בצנצנת "דוקה" – תערובת תבלינים ושומשום מצרי שמכילה רק טיפת מלח, ומשמשת לטבילת לחם בדומה לזעתר. הדוקה הסוּפר-בריאה ודלת נתרן תשדרג גם סלטים ותבשילים. רוצים להשקיע? הביאו את הדוקה עם כיכר לחם מלא או שיפון ובקבוקון שמן זית משובח.
וסתם למי ששומרים על הגיזרה, פסטו תוצרת בית ארוז בצנצנת קטנה וחבילת ספגטי משובח (מקמח מלא, תירס או קינואה) בהחלט יצביעו על מחשבה וטעם טוב.
עשבי תיבול מכילים אחד הריכוזים הכי גדולים של נוגדי חמצון בטבע. איזה כיף לתת כל הטוב הזה כמתנה. אם יש לי עשבי תיבול מיותרים אני תמיד טוחנת אותם עם שמן כלשהו ואגוזים כלשהם ומקפיאה אותם כקוביות קרח. תמיד טוב שיהיה פסטו בבית – להוסיף לגבינה לדיפ, לזרוק למרק, לערבב עם קציצות, וגם למרוח על לחם לכריכים. אפשר להכין פסטו מכל עשבי התיבול, להשתמש בצנוברים, אגוזי מלך, פקאנים, פיסטוקים מקולפים, חמניות או גרעיני דלעת – קלויים או לא. אני אישית מעדיפה להכין את הפסטו בלי גבינה (כך הוא גם מתאים לנמנעים מאכילת מוצרי חלב) אך אפשר בהחלט להמיר את הפרמזן בגבינת העזים ואת שמן הזית בשמנים בכבישה קרה – כמו שומשום, חמניות, דלעת או אגוזים.
אריזה נבונה
אין זמן טוב כמו ההווה להצטרף לטרנד האקולוגי, ולהשתמש בחומרים ממוחזרים. מכירים את סלסילות הפלסטיק הקטנות שבהן קונים פטריות, תותים וענבים? הן לא טובות רק בשביל לשים בהן את הסקוץ' של הכלים – כמה סרטים צבעוניים ישדרגו אותן למארז משלוח מנות מרשים.
טיפים שיעזרו לכם לקצץ בקלוריות ובחומרים מזיקים כשאתם מבשלים
עוגיות עדשים אדומות
מצרכים (ל-35 עוגיות):
1 כוס עדשים אדומות
½ 1 כוסות מים
½ כפית קינמון
¼ כפית אבקת ג'ינג'ר
¼ כפית אגוז מוסקט טחון
½ כפית אבקת אפייה
¾ כוס אגוזי מלך או פקאנים קצוצים
1 ביצה
קורט מלח
לגיוון: אפשר להוסיף 1 כוס שוקולד צ'יפס לאחר ערבוב החומרים במעבד.
אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל-170 מעלות. מרפדים תבנית עם נייר אפייה ומשמנים את הנייר (עדיף עם חמאה אבל אפשר גם בשמן).
שמים את העדשים והמים בסיר קטן ומביאים לרתיחה. מכסים חלקית ומבשלים על אש קטנה 5-7 דקות. מכבים את האש ומחכים עוד כ-10 דקות.
טוחנים את האגוזים במעבד מזון. מוסיפים את העדשים (אם נשארו מים יש לסנן אותם) וטוחנים ביחד עד לקבלת תערובת חלקה. מוסיפים את יתרת החומרים ומערבבים היטב.
לוקחים חצי כף מהתערובת כל פעם ומניחים בתבנית האפייה ומשטיחים קלות בעזרת גב הכף. מותירים מרווח קטן בין העוגיות.
אופים בתנור 10-15 דקות עד שהעוגיות יציבות ומשחימות בקצוות. מצננים בתבנית לפני שמוציאים.
טיפ חסכוני: אפשר להכין עוגיות ועוגות קטנטנות, בגודל מיני-מאפין, או לחמים קטנים בתבניות סיליקון. כך יוצא שמבלילה אחת תקבלו כמות שתספיק לכמה משלוחי מנות.
להדפסת המתכון לעוגיות
עוגת תפוחי עץ מתובלת
מתכון מעולה למי שסובל מאלרגיה לביצים. אפשר לאפות גם עוגות קטנות בתבניות מאפין או מיני-מאפין.
מצרכים:
100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר (או חצי כוס שמן)
4.5 כפות דבש
4.5 כפות סוכר דמררה (או כמות דבש זהה)
2 כפות יוגורט (רצוי בופאלו או עזים)
½ 1 כוסות קמח מלא או קמח כוסמין
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית אבקת סודה
½ כפית קינמון
1/8 כפית ציפורן טחון
1/8 אבקת ג'ינג'ר
1/8 אגוז מוסקט
½ 1 כוסות רסק תפוחי עץ ללא תוספת סוכר (אפשר ורצוי לקנות אורגני)
אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל-180 מעלות. במערבל חשמלי, טורפים חמאה, דבש, סוכר ויוגורט במהירות גבוהה.
מנפים את הקמח, אבקת האפייה, אבקת הסודה והתבלינים ומוסיפים לקערת המערבל. יוצקים פנימה את רסק תפוחי העץ ומערבבים היטב.
יוצקים לתבנית מוארכת בגודל 23 X 10 ס"מ, משומנת ומקומחת. אופים 35-40 דקות (כמחצית מהזמן לעוגות קטנטנות) או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי.
להדפסת המתכון של עוגת התפוחים
דוקה פיסטוק או אגוזי לוז
מצרכים:
¼ כוס פיסטוקים מקולפים או אגוזי לוז
¼ כוס שקדים או אגוזי לוז
1 כף זרעי כוסברה
½-1 כפית זרעי כמון
קורט נדיב של טימין יבש או 3 כפות שומשום
¼ כפית מלח
אפשר להוסיף גם: ½ כפית זרעי פלפל שחור וכפית זרעי שומר
אופן ההכנה:
קולים את הפיסטוקים או אגוזי הלוז במחבת יבשה על גבי אש בינונית-נמוכה. יש להקפיד לבחוש לעיתים קרובות.
קולים את השקדים בנפרד באותה צורה ומעבירים את כל האגוזים הקלויים לקערה.
קולים את הזרעים ביחד עם המלח עד שהם ריחניים. מוסיפים לקערה.
טוחנים גס את התערובת עם עלי ומכתש או בכמה פולסים של מעבד המזון. זהירות: אם טוחנים יתר על המידה התערובת תהפוך למשחה.
אורזים בצנצנת או בקונוסים מנייר אפייה וסוגרים את הקצוות.
להדפסת המתכון לדוקה
טראפלס חלבה
הטראפל האמיתי עשוי משמנת מתוקה ושוקולד, אך הגרסה הזו גם טעימה מאוד, גם הרבה יותר מזינה, וגם מתאימה לחברים שאוכלים רק חי. במקום הקקאו, אפשר לגלגל את הכדורים ב"בראס" מוכן (אגוזי לוז מקורמלים טחונים) שניתן למצוא בחנויות המתמחות בדברי אפייה.
מצרכים (ל-16 יחידות):
½ כוס טחינה (טחינה מלאה לא מומלצת)
6 כפות דבש
2/3 כוס נבט חיטה (חשוב שיהיה טרי)
1/2 כוס חמניות, טחונות ל-2/3 כוס
אבקת קקאו
אופן ההכנה:
בקערה בינונית, מערבבים באמצעות מערבל נבט חיטה וחמניות טחונות דק.
מערבבים את הטחינה והדבש בקערית קטנה ומוסיפים את החומרים הרטובים לתערובת נבט החיטה. לשים ביד עד שנוצר בצק.
מרטיבים את הידיים אם צריך ויוצרים כדוריות בגודל גולות. מכסים ומאחסנים במקרר.
לפני ההגשה, מגלגלים בקקאו (אפשר גם בזרעי שומשום) ומשטיחים. מכסים ומאחסנים במקרר.
פסטו ביתי בסיסי
מצרכים (לכוס אחת):
2 כוסות עלי בזיליקום טריים דחוסים
2 שיני שום גדולו
1/2 כוס גבינת פרמזן (לא חובה)
1/4 כוס אגוזי מלך או צנוברים
1/2 כוס שמן זית כתית
מלח
פלפל שחור טחון טרי
אופן ההכנה:
טוחנים את הבזיליקום, השום, האגוזים והגבינה באמצעות עלי ומכתש או מעבד מזון. רצוי לא לגרוס את האגוזים לגמרי אלא להשאיר אותם בחתיכות קטנטנות.
מוסיפים את השמן בהדרגה, בזמן שטוחנים, מתבלים במלח ופלפל וממשיכים לטחון בפולסים עד למרקם הרצוי. ממתינים חמש דקות לפני השימוש, לערבוב טעמים.
טיפ: אם רוצים להשתמש בעשב תיבול עם טעם חזק, כמו אורגנו או רוזמרין, משתמשים בכ-1/3 עד ½ כוס מאותו עשב תיבול מעורבב עם כ-1/2 1 כוסות פטרוזיליה לעידון. לדוגמה: פסטו אורגנו מכינים עם: ½ כוס עלי אורגנו, ½ 1 כוסות פטרוזיליה + מרכיבי המתכון בסיסי (בלי בזיליקום).
את קוביות הפסטו הקפואות אפשר להעביר לקופסה, אך רצוי לא פלסטיק (או לבודד בין הפלסטיק לקוביות בנייר אפייה או נייר שעווה), כי תמיד רצוי למנוע מגע ישירה ממושכת בין הפלסטיק לחומרים שומניים.
להדפסת המתכון לפסטו